SILIKON & SIVA MASA!

DA LI STE LOPURDA?                          Ovdje od Novembra 12. 2006.

Ajme pitanja! Ipak - PITANJE! OZBILJNO.

Po mojemu uvjerenju i iskustvu ovo pitanje je za nas odrasle (barem po broju godova na našim panjinama!) praktično NAJVAŽNIJE. Precizno govoreći u sveopćem kompjutorskom kontekstu!

Kada kupite litru mlijeka, dobijete mlijeko, odgovarajući račun i - nema zabune. Vaše je 100% te Vas niko nikad ne može povuć za rukav i zatražiti nekakvo objašnjenje. A ako je taj neko ipak bezobrazan pa Vam pomene nekakve neukusne i optužujuće riječi, čak i u Zimbabveu možete ga utužiti...

Kada, pak, kupite sasvim nov i legalan kompjutor (OSTALE KOMPONENTE I OPCIJE ĆE BITI OBJAŠNJENE U NEKOM OD SLIJEDEĆIH ČLANAKA; imajte samo na umu da ovim priča TEK POČINJE) -ČAK I U PRESTIŽNIM SVJETSKIM DUĆANIMA!- lako je moguće da ste si kupili siguran ulazak u sam pakao!

Prije no što si prerežete vene ili odbacite ovaj članak u smeće DOZVOLITE nekoliko univerzalnih i svjetskih "pravila" koja su u SVEMU ZAKONSKA I OBVEZUJUĆA.

Tržište ima svoja pravila. Čak i za kompjutere.

Svaki prodavač ("prodavač" je u ovome članku 100% LEGALNA kategorija!) nastoji prikazati da Vam je za jedinicu novca priskrbio dvije, tri jedinice koristi više od njegove konkurencije. Ništa novo.

Međutim, kada kupujete kompjutor (za ovu zgodu promatramo svakodnevni i standardni laptop, prenosivo računalo) vi VIDITE jedan komad i jednu cijenu. Ukoliko bi Vaš prodavač bio APSOLUTNO INFORMIRAN (a takvih NEMA!) i istinski htio da Vam objasni samo listu NEZAVISNIH komponenti koje ste upravo kupili (u jednom komadu "plastike" - rečeni laptop) "proces" informiranja bi bio garantirana TORTURA. A Vi bi i sa najboljom memoriom zapamtili tek dijelove "liste"...

KORISNO: prije no uopće dodirnete kompjutor MORATE znati šta želite raditi sa tom spravom. Onda razgovarajte sa VIŠE RAZLIČITIH početnika, profesionalaca i trgovaca. PROČITAJTE i poneki članak, pogledajte oko sebe šta drugi rade, koriste, na šta se žale, šta hvale. TEK TADA pođite u trgovine sa "objektom Vaših želja" i razgledajte i slušajte.

Konačno, nakon svega KUPILI STE svojega novoga mjezimca.

Da li ste lopurda?

Za SVOJE PARE!

Ne, još niste ALI sat već kucka i Vaše vrijeme brzo izmiče ka - ILEGALNOM! Prosječan gorepomenuti kompjutor danas dolazi u trgovine gotovo sasvim "ready to eat", naime SVE je "preinstalled" (svi programi i konfiguracija su već spremni za korištenje!). Kako korisno, praktično i lahko!

PROBLEM! - taj isti kompjutor u tome paketu DANAS ima oko 300tinjak različitih programa! Većinu Vi nikad niti vidjeti nećete!!! Istovremeno Vi vidite Microsoft, Norton, Adobe, a NE VIDITE da je u taj Vaš mali kompjutor "upleteno" (OPET - U PROSJEKU!) nekih "dodatnih" 300tinjak kompanija!!!

Sve te kompanije se DOSLOVCE nalaze rasute - širom ove zbunjene planete! Sa vrlo, vrlo kompleksnim međuodnosima, lokalnim i globalnim zakonima, politikama, kulturama, navadama i - SVAKO od njih hoće SVOJ dio Vašega novca!

Ako to ne uspiju - PROPADAJU. Dakle, KAKO se svi oni namire iz te jedinstvene cijene koju ste Vi platili za taj JEDAN kompjutor?

Sve lakše!!!!

Sada konkretan -mada vrlo pojednostavljen- ZAKONSKI i PROFESIONALNI odgovor. Na samo jednom od onih gorepomenutih 300 programa koji su Vam "došli" u paketu sa novim i legalno kupljenim kompjutorom. A taj je Windows (svi već znamo toga!).

Sa Vašim novim kompjutorom došao je i novi Windows (operativni sistem). Ukoliko ne aktivirate taj isti legalni Windows, Redmond Centar (Windows Control Centre) - a čim izađete na internet, doslovce bilo gdje u svijetu - Vas neće kompletno poslužiti sa nužnim zaštitama koje su ponekad ažurirane na dnevnoj bazi! Istovremeno na Vašem kompjutoru aktivni antivirus program može biti "zbunjen" i izazvati ozbiljne posljedice.

Za Microsoft ste praktički ILEGALNI (i oni Vas tako tretiraju!). Kako "zaboravnih" i "neobavještenih" ima popriličan broj Microsoft zbog neaktiviranja Windowsa NE progoni nikoga iako je tehnički korištenje Windowsa na ovome stupnju ILEGALNO. Ipak, takođe na ovome stupnju Vi ne možete sa Microsoft-ovih servera "skinuti" gotovo niti jedan operativni program kao što je npr. Windows Defender (vrlo korisan program) ili Windows Media Player 11 i itd.

Istovremeno većina od onih ostalih 300tinjak programa polako ali sigurno "ističu"... Da bi kompjutor izgledao atraktivnije i korisnije većina tih programa je instalirana za Vas. I imaju svoj sat! Ukoliko ih ne registrirate i PLATITE za mjesec, tri, najčešće šest mjeseci to je - KRAĐA!

I - niko ne viče. Jer, a ko nema "ukraden" program? IPAK - problem nije mali: ukoliko prelazite granicu, ukoliko letite avionom, ukoliko Vam ukradu taj kompjutor VRLO LAKO se može desiti da vam oduzmu (jok, nikako samo u Hrvatskoj - gotovo u cijelom svijetu!) taj kompjutor, pa i da izgubite svoje stvari u procesu.

Danas najrašireniji u Sjevernoj Americi Windows XP košta oko 300 dolara. Primjera radi standardni (solidan) Dellov laptop se može kupiti za oko 500 dolara. Windows koji kupite za 300 dolara IMA VAŽNE PREDNOSTI: može se instalirati na kompjutor koji Vi odaberete (NIKAD ista licenca na dva kompjutora!), a Windows koji je "došao" u paketu sa Vašim iz ovog primjera novim Dellom OSTAJE sa Dellom ("neprenosiv je na drugu mašinu/PC!). ZATO je tako dramatično "jeftiniji".

Svakako ste otkrili da u realnom životu ljudi iz najrazličitijih razloga "zaobilaze" ove fakte no, JEDAN NE MOGU ZAOBIĆI - onaj LEGALNI. Sa svim tehničkim i netehničkim posljedicama.

Šta o onih 299 ostalih programa?

Kako "stare" (a nisu registrirani, ažurirani, aktivirani i PLAĆENI) oni lagano i sigurno postaju KANCER na Vašemu kompjutoru! Kompjutor počinje najprije usporavati, a onda "šlager" iznenađenja postaje i doslovce neizdrživ. Tada većina Vas "upada" u mrežu majstora i nadrimajstora, a frustracije idu ravno u nebo!

Konačno, kao što vidite sve se svodi da VI SAMI provjerite šta Vam je instalirano na kompjutoru i da li imate važeću licencu ZA SVAKI instalirani program na Vašemu ljubimcu.

Samo ovaj korak će Vaš kompjutorski život REVOLUCIONIZIRATI! Istina, skuplje MOŽE biti ALI - ako nakon godine dana TAKOVE PRAKSE pogledate unazad nećete sebi vjerovati koliko ste zapravo UŠTEDJELI! Na mnogočemu, ne samo nepredvidivim popravkama.

SA LEGALNIM SOFTVEROM DOBIJTE NAJVEĆI MOGUĆI STUPANJ ZAŠTITE VAŠE PRIVATNOSTI I NAJPOTPUNIJU I NAJKOMPLETNIJU TEHNIČKU I DRUGU PODRŠKU OD PROIZVOĐAČA, a to nikako nije malo. Istovremeno ŠTEDITE i na slijedećem "izdanju" novije varijante toga istoga programa, često i preko 50%.

Dakle, ako doista hoćete učiniti nešto sa svojim kompjuterom, ONDA učinite najprije svaki napor da to bude legalno. Tada PROVJERITE da je ono što ste platili DOISTA legalno.

U slijedećem nastavku: kako apsolutno sigurno provjeriti da je Vaš Windows potpuno legalan.

I - da li ste lopurda? Ne vjerujem! Ali - MOŽETE iznenada zapast policiji, carini i ko zna kome još u ruke. Ni krivi ni dužni. Sa interneta Vas mogu iskoristiti kao "mulu" da prenosite najprljaviji sadržaj za potrebe najbolesnijih umova planete. Ja znam koliko su novca za "liječenje" takvih posljedica samo ove godine potročile moje mušterije. Redom fin i obrazovan svijet. No, zbog žurbe i "sitnih" previda neki su izgubili i dugogodišnji rad (masa konkretnih personalnih i poslovnih dokumenata)...

Ovo je korak JEDAN. Nimalo binaran, još manje bizaran. Na Vama je da odlučite. Prste globalnih korporacija možete donekle izbjeći ali Vas tu odmah čekaju bezobzirne kljove svjetskih prevaranata i kriminalaca da vam svu "uštedu" naplate po svojim NIMALO PREDVIDIVIM cjenovnikom.

Nisam pomenuo djecu iza Vas. Sigurno ste i sami već zaključili kako nikada nećete imati upotrebivu kontrolu nad njihovim "kompjutorskim iskustvom" ukoliko ne koristite legalan i kompletan softver (programe)...


Pročitajte:

POVRATAK na PC MAMA POČETNU STRANICU

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Friday August 03, 2012