SILIKON & SIVA MASA!

Temelj kuće Vaše...                             Ovdje od Novembra 19. 2006.

Nov kompjutor. Fin, lijep, moćan. Nikog vraga ne vrijedi bez odgovarajućega softvera (software)!

Dakle kompjutorska bizar..., ovaj binarnost: na jednoj strani je softver (software), a na drugoj hardver (hardware).

Najjednostavnije - softver je "pamet" Vašega kompjutora bez koje i najmoćniji hardver (sam fizički kompjutor) ne može učiniti doslovce NIŠTA.

Softver je dakle (u dosta slobodnom smislu ove riječi) elektronički zapis koji specificira (KAŽE) kompjutoru šta i kako da učini za Vas (i sebe samoga!). Softwer je ono što ima i nazive kao PROGRAM, APLIKACIJA, OPERATIVNI SISTEM.., I ITD (kasnije ću objasniti specifičnosti i razlike navedenih pojmova; u novim nastavcima).

Hardver je sve ono što možete uhvatiti vlastitom rukom! Po tome ispada da je i CD (compact disc) program - hardver! JEST!!!! CD je MEDIA, "spremište" za elektronički zapis (kod) i sam za sebe jest hardware. Ali, da bi konzumirali, UPOTRIJEBILI šta je zapisano na CDu mi moramo instalirati (prenijeti informaciju) u kompjutorsku memoriju (bazično i upotrebljivo objašnjenje).

Slikovito gledano vaš za upotrebu nov kompjutor *SOFTVERSKI!* izgleda kao kuća: temelji te kuće, vanjski i noseći zidovi te krov su OPERATIVNI SISTEM (software!). U masivnoj većini slučajeva to je danas Windows XP (Home ili Pro verzija; neki od Vas koriste i Media Edition). Ukoliko ovi pomenuti elementi nisu na mjestu i zadovoljavajuće izgrađeni - Vi imate ruglo od kuće i samo je pitanje vremena kada ćete ostati BEZ KUĆE.

Istovremeno BILO ŠTA da ste unijeli u tu kuću NE MOŽE biti dobro zaštićeno, neće dobro funkcionirati, a Vaš vlastiti rad u toj kući nikad neće rezultirati odgovarajućim sadržajem i kvalitetom. Uvijek će nešto faliti...

ZATO:

najprije provjerite da li je vaš operativni sistem LEGALAN!

Na novokupljenom personalnom kompjutoru (svejedno koje vrste, proizvođača ili oblika) MORA biti nalijepljena naljepnica koju vidite na clici lijevo! BEZ OBZIRA U KOJOJ DRŽAVI ŽIVITE, BEZ OBZIRA DA LI JE KOMPJUTOR VAŠ; KOMPANIJSKI, POSUĐENI.., i itd.

Recimo, ukoliko putujete to je jedna od prvih "sitnica" koje "zapnu za oko" policiji, carinicima i drugima zaduženim za kontrolu i sigurnost.

Na ovoj naljepnici pod brojem JEDAN (crveno podvučeno) je namjerno IZBRISAN  PRODUCT KEY (jedinstveni serijski broj - "ključ proizvoda"); broj 2 na slici gore poentira (cilja) na OEM Product (doslovce: Original Equipment Manufacturer - a znači ORIGINALNO OPREMLJENO OD SAMOGA PROIZVOĐAČA). Za Vas to znači da je vaš operativni sistem (NE ZABORAVITE: cijeli ovaj članak fokusira operativni sistem kao WINDOWS XP; "pravila" za neke druge operativne sisteme znaju biti poprilično različita) samo DIO "paketa" koji ste kupili sa svojim komkpjutorom. NAJBITNIJE - nelegalno je ovaj serijski broj koristiti u bilo koje druge svrhe (instalaciju na neki drugi kompjutor) jer vi ste (u legalnom smislu) samo vlasnik licence za KORIŠTENJE toga operativnog sistema na SAMO TOME i nikom drugom kompjutoru! NE ZABORAVITE u ovom slučaju VI NISTE PLATILI punu cijenu za svoj operativni sistem (licencu) i otuda sve restrikcije!

REGISTRACIJA vašega operativnog sistema (nadalje WINDOWS XP) je OPTIONAL (opcijska, Vama na volju). Ja snažno podupirem REGISTRACIJU jer Vam donosi brojne koristi u daljnjem korištenju WINDOWSA, olakšava dobivanje tehničke podrške od proizvođača, kod kupovine nove verzije Windowsa donosi Vam znatnu uštedu.., a ni to nije sve...

AKTIVIRANJE Windowsa (Windows Activation). Ovo je MUST, MANDATORY (MORA SE!). Vaš novokupljeni Windows će otkazati poslušnost ako ga ne AKTIVIRATE u prvih 30 dana. Hakeri svih vrsta imaju bezbroj "rješenja" za ovu siguronosnu komponentu Windowsa. I SVA su NA VAŠU ŠTETU!

Jedino što ima smisla je da AKTIVIRATE svoj Windows najprije što možete. To ćete lako učiniti na dva načina: ako nemate internetsku vezu TELEFONOM, a ako ste konetirani na internet onda samo pratite Windows Activation Box instrukcije i u manje od 10tak sekundi sve je pod Vašom kontrolom.

Prvi korak NAKON aktiviranja Vašega WINDOWSA je UPDATE (ažuriranje). Bez ovoga Vaš rizik da sve prethodno učinjeno ode ravno u kanalizaciju SVAKI DAN raste gotovo eksponencijalnom brzinom!

UPDATE je naš slijedeći članak, a ovom prilikom dodajem da tek NAKON USPJEŠNOG update-a možete i doista trebate instalirati odgovarajući ANTIVIRUS program.

VRLO VAŽNO je znati da sam Microsoft na svojim oficijelnim stranicama NAGLAŠAVA kako Windows XP BEZ aktivne i odgovarajuće ANTIVIRUSNE zaštite ne može "preživjeti" više od 30tak minuta na internetu a da ne bude "napadnut" i "zagađen".

KONAČNO, ukoliko ste učinili gore navedeno Vaše kompjutorsko iskustvo je dobilo ČVRST TEMELJ na kojemu i dalje neće baš sve cvjetati ali Vi ste LEGALNI i postavili ste sve u najbolju situaciju da zaštitite svoj rad i svoj novac i vrijeme. Ovaj dio NEMA alternative. Ukoliko ste i pomislili drugačije, pogledajte malo bolje...

I jedna činjenica iz poslovnoga svijeta ovdje kod mene u Kalgariju - nepisano je pravilo da u svojim godišnjim budžetima i male i velike kompanije za samo održavanje pojedinačnoga kompjutora planiraju barem 500 dolara...


Pročitajte:

 

 

POVRATAK na PC MAMA POČETNU STRANICU

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Friday August 03, 2012