SILIKON & SIVA MASA!

Zaštita, korak bez kojega NEĆE ići...

Ovdje od Avgusta 07. 2007.

... evo će godina dana od našega prvog susreta u ovome "podlistku" ove webosklepovine! Ako to čak i glasno proglasite neodgovornošću i nepoštovanjem prema Vama koji s pravom očekujete više, NEĆU se buniti, još manje ponuditi ispriku: imao sam previše intenzivno PRAZNIH razgovora na temu šta ja tu mutim oko nekih važnosti kad "sav svijet zna i radi" vako i vako...

Dakle, jasno je kako sam neugodno platio moje petljanje sa kompjutorima na ovome jeziku! No, prihvatam sve to kao ZASLUGU: nije samo moja davno pokojna baka govorila da se žnjeti može samo ono što se posijalo! Naime, pročitah u dlaku isto u Bibliji, a načitaniji kažu da nema ozbiljne knjige u kojoj baš to nije jasno zapisano...

Otkud moja davno pokojna baka u kompjutorima!?!

Zdrav razum! I ništa, baš ništa više. Barem na (zdravu) početku! Iako nikad nije čula za tamo neki kompjutor, moja davno pokojna baka je disala Zdrav Duh i Zdrav Razum! A prakticirala je i onu religiju koja NIJE nikome smetala i koja se nikada nije zaogrtala mercedesima i nekim zlatnim oltarima: ona je Boga disala i vidjela tamo gdje on JEST - u realnom Životu i Radu...

Učeći i radeći -pogotovo u kompjutorima- shvatio sam kako nekoga kraja čak niti u iluziji nema no, razara me i boli što čak i najpametniji među nama sve češće ispadaju neodgovorni dripci jer su zaboravili POČETAK!

Insistirajući na kompleksnosti samoga "A" -POČETKA- bio sam uvjeren da respektiram Vaš um, novac, ugled i vrijeme.

Kakav gromoglasan promašaj!

Kao samozaljubljena i balkanski drčno prepotentna kreatura trebalo mi je gotovo godinu dana da baš to PRIZNAM SEBI, zapišem ovdje i - nastavim...

Ponovo sumiram početak: kompjutori NISU nastali u dućanima gdje ih kupujete!, (čak i tamo gdje ih "prave", zapravo samo sklapaju komponente!). Najveći svjetski proizvođači kompjutora doslovno ovise o nizu drugih kompanija, proizvođača i pojedinaca na putu do konačnog proizvoda. Gotovo u pravilu ova proizvodnja je rezultat multinacionalnog karaktera i NIKO ozbiljan nije pomislio da je "stisne" u isključive državne (nacionalne) granice!

Šta, odjednom smo -a preko kompjutora- postali istinski kozmopoliti!?!

Jok, redom dragi moji "isti", "fobi" i njima slični! Definitivno i jasno JOK! To je sve - moja baka!

Ako ste pomislili da je "situacija" takova poradi novca i politike, SAMO iz praktičnih razlika Vam mogu dati vrlo, vrlo mršavu dvojku! Za daleku i sjajnu peticu -stanje na terenu globalnomu to nedvosmisleno pokazuje- treba koristiti i mozak i oči u perfektnoj sinkronizaciji!

Naime, ušli smo u doba kada se nazire mogućnost da shvatimo da višak silikona NIJE označio KAMENO DOBA i da nam ostaje naporan rad na razumijevanju "situacije" (ala je ovo dosadno!, a šta MI već ne znamo!?!)...

Mit "pritiska na dugme" (ono ležiš, samo poželiš čwarak i pritisneš na gumb a kompjutor izbaci pred tebeTE velkački pladanj friški čwaraka sa mladim bjelim lukom i toplom bakinom pogačom umilno priupitavši Vas da li Vaše Visočanstvo danas hoće ledeno pivo ili domaću meku..., AJMEEEE!), dakle, mit "pritiska na dugme" je SASVIM NEOPAŽENO učinio masovni, planetarni genocid Zdrava Razuma i prosječan dvonožac stenje zbunjen kako baš on NEMA PARA da kupi baš taj zadnji model te magije "pritiska na dugme"...

Koji uz sve gore navedeno ima još integriranu televiziju, frižider, ljubavnicu.., ma kakvi daljinski!, sve razumije telepatski da nit govorti ne moraš...

Silikon je davno prekoračio granice shvatljivog, a Bogami i prihvatljivog! Niko ozbiljan danas POJMA nema koliko kompjutori doista koštaju i u šta su sve "zavučeni" & upetljani!

Nekom drugom prilikom o detaljima, a prije no objasnim jedan od najvažnijih koraka ZAŠTITE moram se izjasniti o NAJPRIJE osnovnom i srednjem školstvu koje svojim pristupom kompjutorskom obrazovanju definitivno "zatucanizira" našu vlastitu budućnost! Nije to samo zbog poprilično cinične i poslijepe politike: ta većina tih učitelja je u svojoj školi i u svoje vrijeme BJEŽALA od jednog šibera i grozila se obična drvena trokuta! A onda, preko noći i uz dva-tri specifična KURSA, odjednom su postali "moćni" and glasovito glasni kibernetički eksperti!

Uz iste gore navedene forme & norme, da li biste otišli jednom tako obučenom zubaru, ili povjerili krečenje kuće tako obučenom moleru? Hajde, razmislite; mene nikakav odgovor doista NE zanima...

Zaštita.

Čim imate kompjutor (baš me briga nov il' star, zadnji oli prvi model i itd. i sl.!) NISTE sami. NE MORATE biti priključeni na internet da bi ovo važilo i za Vas! Razorni virus možete pokupiti i od istinski bliskog i sasvim poštenog prijatelja koji Vam - POMAŽE! Pa -i sam ne znajući- instalira ili samo koristi Vaš kompjutor da odigra igricu sa NJEGOVA CDa, floppija, memory-sticka ili samo da Vam DA (dadne, pokloni) fotografije sa svoje digitalne kamere...

Svakako, ovo NIJE kraj nezgodnim, razornim i skupim mogućnostima! Svaki dan se dešava nešto novo...

Prva ključna riječ jest ANTIVIRUS. No, već odavna samo to nije dovoljno i tržište ANTIVIRUS gotovo u cijelosti zamijeni sa SYSTEM SECURITY PACKAGES (skr. SSP u daljnjem tekstu).

Ćirilično govoreći PC VIRUSI odavna nisu jedina opasnost! SSP su dinamično kreirani programi koji manje-više automatski prate gotovo sve aspekte Vašega kompjutorskoga života i rada nastojeći "zatvoriti rupe" u Vašem PC sistemu i radu.

Umjesto zbunjujućega (i neizbježno vrlo, vrlo duuuga) detaljiziranja navodim da su najpoznatije kompanije u ovome poslu odradile vrlo dobar posao. Istovremeno Vi nemate ispriku za nikakvo paušalno ponašanje tipa SVE SU TO ONI PORADI NOVACA jer, činjenica je da PROSJEČAN kompjutor danas ima barem 30 000 softverskih elemenata u DINAMIČKOJ konstelaciji što ČAK DA HAKERA I VIRUSA UOPĆE NEMA navodi na pomisao kako i najbolji kompjuteraški mozgovi LJUDSKI objektivno NE MOGU sve to pratiti na odgovarajući način! Svakako ne bez odgovarajućih ALATA.

SSP je Vaš NEOPHODAN/NEIZBJEŽAN korak u stvarnoj zaštiti i kontroli. Ne samo kompjutora već i Vaše svojine i Vaše privatnosti!

Kopirani, nelegalni i sl. SSP NEĆE donijeti ništa dobra! Prije ili kasnije tu "uštedu" će te platiti višestruko!

Instalirati DVA SSP (ili antivirusna programa!, svejedno) predstavlja tihi suicid: staviti dva flastera na istu ranu SMANJUJE "disanje" kože i rana će se prije "povampiriti" no zarasti!

Koji je SSP najbolji? Definitivna odgovora NEMA jer zbog dinamike cjelokupna interneta i softverskog razvoja (te masu drugih relirajućih "komponenti" i tržišta) SVI proizvođači su DOSLOVCE svaki dan u radu!

Međutim, odabrati ipak NIJE teško: ogromna većina SSP softvera na policama Vašega lokalnoga dućana je sasvim OK ako imate LEGALNI i REGISTRIRANI OS (Operativni Sustav; npr. Windows XP)!

SSP mora biti pravilno instaliran i konfiguriran. Ovo nije niti skupo, a još manje problematično ako se obratite PROFESIONALCU.

Sad je sve na disku i Vi možete "voziti" i biti sretni? JOK! Tek kada je PRAVILNO instaliran i konfiguriran Vaš SSP traži Vašu punu pozornost! Najprije "updates" (ažuriranje, obnova): ukoliko REDOVITO ne ažurirate svoj SSP (SAMO pravilno registristrirani i legalni vlasnici mogu dobiti ovaj BESPLATAN servis!), vrlo brzo isti - ne vrijedi! Ničemu ne služi! Osim da Vam "jede" PC resurse...

Ja ovdje namjerno ne govorim o tržišno poznatim imenima: sa svojim lokalnim prodavačom možete porazgovarati i onda odlučiti. POZOR - prodavač koji "komplicira" koristeći puno Vama nerazumljivih riječi "kuha" SAMO prodaju i vidi Vas kroz NOVAC, a njegovi "tehnički" savjeti sigurno imaju više rupa od najrupičastijeg švicarskoga sira!

Svi ovi SSP programi danas imaju EKSTENZIVNI "HELP" koji TREBATE pročitati! Onda "zaplovite u "logs & reports" - tamo sve piše šta je SSP program učinio za Vas!

Svidiće Vam se, a vrijedi!

Ne, na RADOST & veselje NEMA "magičnog dugmeta": MORATE čitati, morate pratiti šta na ekranu piše i -ako ne razumijete- znati kako i koga pitati. Suština Vaše sigurnosti NIJE plaćeni servis Već Vaš permanentni rad, monitoring, edukacija i VAŠ Zdrav Razum.

Dobra vijest na kraju: jest, mora se "usput" potrošiti neki novac ali, ONO NAJVAŽNIJE je BESPLATNO: Vaša volja da to sve radi za Vas!


Pročitajte:

POVRATAK na PC MAMA POČETNU STRANICU

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Friday August 03, 2012