bilo na glavnoj stranici do 26. 06. 2006.

eskimi

...kažu da Eskimi rado ponude gostu namjerniku - svoju ženu! A - ne naplate! Pa ti sad viđaj je li jeftinije po vrućoj i u(s)paljenoj Njemačkoj ovih dana ili na Sjevernom polu. A, đe, jopet, Eskimova - nejma....

Eskimi se inače ne daju smesti - koriste neke tehnološke "novotarije" ONOLIKO KOLIKO IM TREBA, a stare tradicije ne napuštaju. I - niko Eskim do Eskima ne mre bit!

Ono sa ženama je - ISTINA. Nevolja je u svemu što je "davanje žene putniku namjerniku" neka vrsta "civilizacijske interpretacije" neeskimskoga duha and uma (ako ga ima). Naime "stvar" je interpretirana kao seksualna ponuda/usluga... (Kuj da im je Ilija Petković učitelj "dilberske" vještine). A seksa tu NEJMA niti u primisli: zapravo putniku namjerniku se nudi izvor topline u skučenom i smrznutom domu eskimskomu. I - to je to.

Sve drugo je "civilizacijska interpretacija". A gdje su oni (Eskimi) "glupi" pa "ne znaju" da "spavanje" oma znači - hebavanje (sa našima pametnijima i radišnijima, gotovo zlatnijem turcovima...)

Kako se ja "ponosim" što nisam Eskim. Pa ne moram svoju ženu nudit gostima. Sa tijem extra specijalnim turcovima. A i superiorno razvijenim mozzgovima. I celularnim satelitskim telefonovima. Koji gotovo ništa ne znače na sjevernomu polu. A iglu (zmrznuti kućerak) - spašava život...

Pa ti sad mjeri ako ti je mjerit...

Eskima - otprilike - ima kolko i Rvata. Ja ih barem nisam nikad čuo da se žalu kako im neko ugrožava opstojnost, kulturu i tako to. A nije da puste korporacije ne čeprkaju po njihovim prostorima. I puno pustoši and zagađenja jednostavno "posiju".

Interesantno je kako nikako nisam uspio da nadjem a da kojim se političkim modelom i ideologijom služe u pitanjima vlasti. Nakon popriličnog istraživanja već sam bio spreman da im "prišijem" komunizam ALI mi se prepriječila njihova religijska tolerantnost, respekt i tradicija.

Što oni - opet - NIGDJE ne reklamiraju. Prosto dišu and se ne pederišu. Pa ti sad viđaj!

NIJEDNA ideologija kao formula NIJE prošla kod Eskima. I opet SVE funkcionira. NIŠTA nije dotaklo njihove tradicije i duše. I taman kad pomisliš da su to ipak samo smrznute amebe zdrmne te do koštane srži činjenica da bez izuzetnog i organiziranog, vrlo preciznog napora NIJE MOGUĆE obrok donijeti na stol, da jedna jedina greška na minus vazda ekstremno and previše znači sigurnu smrt.., e tu čak i ja počnem koristiti organove iznad bubrežne visine...

Tolerancija i etika jednog cijeloga nacionalnog bića KROZ VIJEKOVE nigdje na ovoj planeti nisu bile ŽIVLJENE tako konzistentno i pošteno do zadnjega slova svoje definicije.

I opet - bez talambasa i reklama.

Što, da mi DOISTA znamo sadržaj i značenje viteškoga življenja u svome - ipak ne iznenađuje.

Znate li da u svim varijantama eskimskih jezika neke riječi prosto - ne postoje. Recimo - trač.

Ima još. Ali, to su Eskimi. Za koje mi ne bendamo. Šta oni znaju o strasti, emocionalnosti i sl.

Eskimi ne snimaju puno. Pa je malo i premalo nas čulo njihove narodnjake. A koji su monumentalno moćni. Iako se "pevaljka" ne penje na stol. Vjerojatno jerbo ga nejmaju.

E, to sam lahko objasnio. A sad emocionalnost.

Vako: i tu je "zamršeno" - Eskimi voledu svoju djecu bezrezervno aktivno to pokazujući kroz cijeli život sa ponosom i stvarnim učinkom: nikada neće jesti ako djeca nisu prvo jela, nikad na spavanje ako sva djeca nisu na sigurnom i sl.

Bilo šta da se desi u životu djeteta (čak i kad su ova daleko od dječijih godina) ono se može obratiti roditelju sa povjerenjem i sigurnom podrškom. Roditelj sa sjevernoga pola NIKADA ne odustaje! Čak i na kraju života, kad osjeti da više ne može biti od pomoći, umjesto da bude teret djetetu roditelj odlazi u bijelu pustoš. Da zaspe...

Da, i DANAS je ta "tradicija" gotovo u punoj "snazi"...

Eskimi su ovu praksu imali barem zadnjih dvi tisuće iljada godina. I nikad neke debate o tome. A "civilizirani" svijet je to otkrio sa onom grupicom beneluških filozofa dvi stotine godina ranije. Pa su i' ismijavali i već zaboravili. Ne Eskimi, vengo mi, "civilizirani". Prije jedno sto ljeta onaj sexualni ljiberalj and morfinista Frojd je "otkrio" tanatos (narečeni ljudski nagon za smrću). A taj nije bio niti ismijan - hebeš ljiberaljno-drogiranu budalu!

Onda je došlo doba tzv. totalne komunikacije i svijet je postao "globalno selo": masovno se ispostavilo da "ideju" samozajeba (libijski: SUICIDA) NE MOŽEMO ignorirati.

Ovaj put započela je (često puta manje no smiješna ALI vrlo arogantna, konfliktna i konačno - barem u ovom vremenu - izgubljena) debata o - EUTANAZIJI (kontrolirana i milosrdna, tj. HUMANA samozayebačina).

Na jednoj web stranici ovih dana sam našao i ovo: 33. Eskimi su drukčiji. Eskimi nisu Srbi. Velimir Ćurguz (27. jun 1994.).

Evo da se slažem sa tijem vrlim Srbinom: ako Gana, Obala Slonovače, Iran, Angola i ko sve ne još ne more nit prići ŠESTICI - nebi ni Eskimi, da nekim slučajem igraju nogomet. A Srbi su NEBESKI NAROD - oni glatko popuše ŠESTICU i ondak im je kriv Ilija Petković, sudac i - ostatak sveta, bre!

Nebesa su čudan i misteriozan prostor: svako može da kesne po nebesima šta mu volja. Čak i Srbi. Ali, na minus pedeset u hladovini, ja ne mogu niti pomisliti na moja yayca pa taman da mi serviraju DVIJE najžešće Eskimke.

Legende "civiliziranog" svijeta - barem kada je u pitanju obično eskimsko GOSTOPRIMSTVO i TRADICIJA ne priznaju čak niti osnove fizike. A Eskimi nemaju TV stanice i novine. Pa da im napišu članak, recimo: Osnove prckanja na minus pedeset. I dublje.

A šta može ohladiti usijane mozgove!?

Rekao bih - ništa. Ili, samo za danas, barem - Argentina...

Ali: barem je jedno SIGURNO - Nebeski Narod NIKADA neće postati Esikimi. Čak i kada ih duboko zamrznu. Na Obali Slonovače...

Hvala, kao i vazda prije,

uz najiskrenije pozdrave

    od Vlade iz Kanade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 06/26/06