evo, pa vidi, proljeće 2006

i onda 2006...

Milan Babić: Kriv sam!

 

 

'Sramim se i duboko kajem zbog zločina u kojima sam sudjelovao. Molim braću Hrvate da oproste braći Srbima', rekao je pred Haškim sudom bivši vođa pobunjenih krajiških Srba.

DEN HAAG - Bivši čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Babić u utorak je pred Haškim sudom priznao krivnju za progon hrvatskih civila 1991./92. kao zločin protiv čovječnosti i suučesništvo u 'udruženom zločinačkom pothvatu', čiji je cilj bila okupacija i etničko čišćenje trećine teritorija Hrvatske i njegovo pripajanje novoj srpskoj državi.

'Kriv sam', odgovorio je Babić na pitanje suca osjeća li se krivim prema prvoj točki optužnice za progon na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi i za suučesništvo u udruženom zločinačkom pothvatu.
U dodatnoj izjavi Babić je izrazio 'sramotu i duboko kajanje' zbog zločina u kojima je sudjelovao, pozvao srpski narod da se suoči s istinom i rastereti kolektivne sramote, te zamolio 'braću Hrvate da oproste braći Srbima' u interesu budućeg suživota.

Babić, premijer i predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine 1991. - 1995., priznao je krivnju na temelju sporazuma s tužiteljstvom, potpisanog 22. siječnja ove godine.

Optužnica ga u prvoj točki, za koju je priznao krivnju, tereti za 'istrebljenje ili ubojstva više stotina hrvatskih i drugih nesrpskih civila, zatočenje i zatvaranje više stotina civila, deportacije ili prisilno preseljenje više tisuća civila te hotimično razaranje domova, druge imovine te obrazovnih, vjerskih, kulturnih i drugih civilnih objekata'.

Suučesništvo u 'udruženom zločinačkom pothvatu' je inkriminacija dodatna prvoj točki optužnice sukladno sporazumu s tužiteljstvom.
Babić se obvezao na punu suradnju s tužiteljstvom i da će svjedočiti u nekim drugim predmetima.

Prošle je godine bio značajan 'upućeni' svjedok optužbe na suđenju Miloševiću.
Tužiteljstvo se obvezalo povući ostale točke optužnice za povrede ratnog prava i običaja i izmijeniti navode o odgovornosti Babića za 'pomaganje i podržavanje' udruženog zločinačkog pothvata u 'suučešništvo'.

Tužiteljica Hildegard Ürtz-Retzlaff rekla je da tužiteljstvo neće podnositi izmijenjenu optužnicu, kao što je bilo slučaj u većini slučajeve priznanja krivnje.
Tužiteljstvo se također obvezalo da će raspravnom vijeću za Babića preporučiti najveću kaznu od 11 godina zatvora i osigurati mu zaštitu sigurnosti.
Babićevo priznanje krivnje predstavlja važan doprinos naporima tužiteljstva da dokaže navode iz Miloševićeve optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj.

Babić je dosad jedini sudionik 'udruženog zločinačkog pothvata' u Hrvatskoj koji je priznao krivnju

Dobrodošli u 2006.! Članak koji ste upravo pročitali u cijelosti je preuzet od Zagrebačkog Večernjaka. U medjuvremenu junak ove priče je sam sebi presudio. Stari nauk kaže da je pokajanje dobar znak. Da li je znak bio znakovit nećemo nikada saznati...


Kao i vazda prije,

uz najiskrenije pozdrave

     iz Kanade od Vašega Vlade.

 

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06