VREMEPLOVIJADA

da li ste zaboravili demokruciju na djelu?

Ukoliko jeste, ni sa ovim člankom nećete ništa novoga naučiti...

Činjenice su dosadne, fakti pomalo pljesnjivi, a mi vazda pametni i veseli - dvije-tri molitve pokajnice i idemo dalje!

Vještice su IPAK vještice i trebalo i' je spalti na vrijeme!

Šta one samo rade - umjesto da kuvaju ručak i legnu kad im se kaže one tamo daleko laprdaju i izmišljaju kontrasproću našu stvar!

Pa, jeba in pas ćunku, koji im je muški orkan spolni?

Da su rođene u Afganistanu ni pisati nebi znale!

A kako nisu, mislim - rođene u Afganistanu - one se povampirile i laprdaju!

Kakve su ti te žemske, daš im malo papira i one umjesto da obrišu guzcu OMA naprave sranje. Poštenu svijetu.

Istina, još me nikuj nije ubjedJO da su ove vještice viđene na nekoj metli okolo. Nisam primjetio niti jednu njihovu laž. (Što, NAŽALOST govori o mojim ograničenostima.)

Ali - i to je samo potvrda da se ipak radi o vješticama!

Ne moš biti rvacko žemsko ak nisi pokorna i antivještica!

Sve ostalo je stalo u onu narodnooslobodilačku -

kuj drukčije kaže OMA najveće smaže.

Šta?

E, šta se već postavi na jelofnik!

Vaš Vlada Kanada

 

 

objavljeno (ovdje) 2004,

*****vrijeme liječi sve (?!?)*****

Globus, 11. prosinca 1992.

 

 

 

VJEŠTICE IZ RIA

Kako su delegati na 58. kongresu PEN-a u Riu de Janeiru aklamacijom odbacili prijedlog da se Hrvatskoj uskrati pravo da organizira sljedeći kongres u Dubrovniku, zbog "progona" feministica Rade Iveković, Jelene Lovrić, Slavenke Drakulić, Vesne Kesić i Dubravke Ugrešić

HRVATSKE FEMINISTICE
SILUJU HRVATSKU!

 

 

Jelena
Lovrić

Rada
Iveković

Slavenka
Drakulić

Vesna
Kesić

Dubravka
Ugrešić

Godina
rođenja

1948.

1945.

1949.

1948.

1949.

Mjesto
rođenja
/Roditelji

Lukavac
(BiH)

Zagreb

Otac jugodiplomat

Rijeka

Otac JNA oficir

London

Majka šefica ženskog KPD Požega; otac radio u diplomaciji

Kutina

Nacio-nalnost

Jugoslavenka

Jugoslavenka

Hrvatica

Hrvatica

Jugoslavenka

Najviša završena
škola

Nezavršeni studij jugoslavistike i komparativne književnosti

VSS:

Filozofija, francuski

VSS:

komparativna književnost, sociologija

VSS:

psihologija

VSS:

komparativna književnost, ruski

Članstvo
u SK

da

da

ne

ne

ne

Zanimanje

novinarka

sveučilišni profesor

novinarka, književnica

novinarka

književnica

Bračni
status

Bivši suprug MIRKO BOŠNJAK, partijski funkcionar, danas direktor Croatia Records

Dopisni brak s Goranom Sejićem, funkcionarom u jugovladi

Rastavljena:
1. Slobodan Drakulić (Kanada)

2. Mirko Ilić (SAD)

neudana

neudana

Djeca

sin

-

kći

-

-

Stambeni
status

Stan na Trešnjevci – zamjena za veliki partijski stan dijeljen s Bošnjakom – društveno vlasništvo

Stan (200m2) u središtu Zagreba - društveno vlasništvo;
Vila na Opatijskoj rivijeri

Kuća na Medveščaku-društveno vlasništvo;
Kuća u Istri

Stan u Trnju

Stan u središtu Zagreba

Trenutni
radni
status

Vanjski suradnik u više novina

Predavač na katedri indologije na nekom pariškom fakultetu

Dala otkaz na FF u Zagrebu

književnica

Vanjski suradnik u više novina

Zaposlena u Institutu za književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Boravci u inozemstvu
za vrijeme
rata

_

Francuska
(Pariz)

SAD,
Francuska,
Njemačka …

Slovenija,
Austrija

SAD
(dva semestra)

Radovi

Pisala u "Vjesniku", "Danasu", "Slob. Dalmaciji", "Vremenu", surađivala na ZG i BG TV; s M Bošnjakom drama "Obustava" ...

"Rana budistička misao", "Druga Indija", "Studije o ženi i ženski pokret", "Sporost-oprost"...

Zbirka eseja "Smrtni grijesi feminizma", "Hologrami straha", "Mramorna koža", "Balkan Express", "Kako smo preživjeli komunizam"

Pisala u "VUS-u", "Studiju", "Startu", "Danasu", "Nedjeljnoj Dalmaciji":..

"Mali plamen', "Poza za prozu", "Štefica Cvek u raljama života", "Forsiranje romana reke", koautorica Rječnika ruske avangarde

Stavovi o Hrvatskoj,
ratu,
agresiji

Nakon pada Kijeva:
predbacivanje Kijevljanima da su napad "Izazvali hrvatskom zastavom"

Jugoslavija ili Hrvatska: važna je kvaliteta države, a nije bitno da li je Jugoslavija ili Hrvatska

"...ova država nije bitno drugačija od ove bivše, i nije samo rat razlog za to..."

"Rat i realno nasilje prema Hrvatskoj izbrisao je u Hrvatskoj samoj svaku sposobnost rasuđivanja, razlikovanja nijansi, svaku mogućnost pluralizma mišljenja, i dakle svaku demokraciju i kulturu"

"Plavi šljemovi bi nam najbolje pomogli kada bi preuzeli kontrolu medija i osigurali bar jedan svejugoslavenski radio i TV program"

O akciji "Bedem ljubavi": "Zašto majke traže samo od JNA da im demobilizira sinove a ne traže to i od Tuđmana?"

"U novoj državi Hrvatskoj nikome nije dopušteno da ne bude Hrvat..."

O 'dezerterima' u Hrvatskoj i BiH:

"...a što je s elementarnim ljudskim pravom onoga koji neće i ne želi sudjelovati ni u kojem ratu, pogotovo ne u onome koji slonovi vode nad njihovom glavom?"

O Hrvatskoj danas za "Die Zelt":

"Masovno se ruše spomenici antifašizma

"Dinamitaši dižu u zrak srpske kuće"

"U bibliotekama potajno se knjige srpskih autora odnose u podrume; čiste se police od neprijateljske ćirilice i djela hrvatskih pisaca s antifašističkom tematikom"

O skandaloznom komplotu feministica iz Hrvatske da se Hrvatska degradira na kongresu PEN-a u Riu de Janieru piše GLOBUSOV INVESTIGATIVNI TIM

HRVATSKA je feministička laž napokon razotkrivena u Rio de Janeiru. Kako su izvijestile dnevne novine, delegati 58. svjetskog kongresa PEN-a (svjetskog društva pisaca) odbili su prijedlog nekog američkog pisca da se Dubrovniku i Hrvatskoj ospori pravo na organizaciju sljedećeg kongresa PEN-a zbog »progona« pet novinarki i spisateljica: Rade Iveković, Jelene Lovrić, Slavenke Drakulić, Vesne Kesić i Dubravke Ugrešić, kao i zbog »gašenja« »Danasa«, uvođenja upravnog odbora u »Slobodnu Dalmaciju«, te pokretanja istražnog postupka protiv pisaca »Feral Tribunea«!

Pisci su taj prijedlog odbacili aklamativnim iskazivanjem podrške izlaganju hrvatskog delegata Slobodana Prosperova Novaka. Politička i moralna zrelost svjetskih pisaca nosi u sebi dvije bitne poruke o kojima je »Globus« više puta pisao.Prva se tiče štetočinstva hrvatske vlasti, posebice bivšeg javno tužitelja RH Vladimira Šeksa, koja je,  pokretanjem pravosudne i birokratske hajke na novinare, izazvala opravdan cehovski i opći intelektualni gnjev zapadne javnosti,  zbog gušenja slobode govora i tiska, koja se tamo smatra mjerom opće slobode.

Za tu veliku štetu lovci na medijske slobode ­Vladimir Šeks, Antun Vrdoljak, Milovan Šibl i drugi - nagrađeni su napredovanjem po lijanama stranačke i birokratske, pa i protokolarne, piramide.

Njihovi epigoni, razna piskarala iz «Glasnika« i »Večernjeg lista, koja su sladostrasno liječila vlastite profesionalne komplekse podržavajući hajku na slobodu tiska i spomenute feministice nose podjednaku odgovornost za opisani apsurd: što je Hrvatska u vodećim svjetskim medijima (Time, The New York Times, The Washington Post, CNN, BBC i sl.) dežurni krivac zbog progona novinara i novina.

Nisu silovane žene nego Muslimanke i Hrvatice!

Moralno i  intelektualno samoubojstvo na koje su, očito, osuđene navedene (anti)hrvatske feministice, ostalo bi skriveno u očima javnosti da jedna od najvećih feminističkih tema nije postala prvorazrednim medijskim i političkim pitanjem u cijelom zapadnom svijetu: Silovanje i nasilje nad Muslimankama i Hrvaticama u BiH!

Dok su, primjerice, Slavenka Drakulić, Rada Iveković i Dubravka Ugrešić po Europi i Americi prodavale literarne floskule o tragičnosti rata kao muškog businessa i teze o tome kako se na prostoru bivše Jugoslavije ne siluju Hrvatice i Muslimanke nego ŽENE (!); cijeli je medijski svijet govorio i pisao o sasvim suprotnoj istini. O istini da se u BiH djevojčice, žene i starice siluju i ubijaju ne zbog toga što su žene nego zbog toga što su »nearijevke«, što nisu Srpkinje, što su Hrvatice i Muslimanke.

I dok je Dubravka Ugrešić komotno pisala svoj esej o metafori «čistog zraka« koja kruži Hrvatskom, njene i Slavenkine žene-sestre Muslimanke i Hrvatice bile su izložene stvarnom, a ne metaforičkom čišćenju: progonima i ubojstvima (nazvanim eufeminističkom  «diplomatskom« inačicom za holakaust i genocid: »etničko čišćenje«), silovanjima, bestijalnom seksualnom mučenju, ritualnom spolnom teroru.

Svjedočanstva o spolnom nasilju nad Muslimankama i Hrvaticama užasnula su,

doslovce, čitav svijet. Riječi i televizijska slika pokazali su se kao potpuno nedorasli mediji za iskazivanje ljudskih tragedija kroz koje su prolazile i prolaze žene u BiH samo zato što nisu Srpkinje.

Proces sustavnog spolnog nasilja nad Muslimankama i Hrvaticama traje na ovim prostorima već više od godinu i pol dana. Spolni teror - tako bi se morao označiti taj proces sadističkog spolnog zlostavljanja Hrvatica, Muslimanki, Mađarica i drugih nesrpskih žena - dio je zločinačke ratne strategije srpske soldateske.

lako su naše medicinske, vojne, pa i crkvene vlasti odavna znale za taj zločinački projekt i praksu srpskog fašističkog pokreta, oni nisu postali javnim problemom sve dok ga nisu, kroz osobna svjedočanstva, otkrili novinari Panorame, Globusa, The Los Angeles Timesa, The New York Timiaa, CNN-a, Sterna i drugih novina i televizijskih mreža.

Hrvatske feministice, koje od vlastitog »progona« već mjesecima prave međunarodni spektakl, bitno su pridonijele prikrivanju istine o seksualnom nasilju kao instrumentu srpske rasističke i imperijalne politike!

To nije »muški rat« nego fašistička agresija!

U organizaciji grupe «Kareta», organizacije "Ženska pomoć sada», i niza nezavisnih feministica, održan je, od 1. do 4. listopada 1992, u Zagrebu aktivistički i znanstveni skup o temi »Žene u ratu«. Bio je to međunarodni feministički skup na kojem se prvi put otvoreno, javno, govorilo o seksualnim zločinima nad ženama u hrvatskom i bosanskohercegovačkom ratu.

Pojavile su se, kao svjedoci, i same žrtve spolnog terora i zločina. Iako su te silovane žene ­koje mjesecima samozatajno žive život i tragediju svih žrtava srpskih zločina - učinile sve da spolni teror i zločini postanu međunarodnim feminističkim problemom broj jedan, trebalo je da proteknu još puna dva mjeseca da bi se to doista dogodilo. One »hrvatske« feministice koje su imale pristup vodećim svjetskim medijima i političkim ustanovama ­Rada Iveković, Jelena Lovrić, Slavenka Draku­lić, Dubravka Ugrešić i Vesna Kesić - i dalje su smatrale da se pozornost svjetske javnosti mora usmjeravati na stradanje svih žena u »muškom ratu«, a ne, tobože, »samo« na stradanje Muslimanki kao žena i Hrvatica kao žena.

Može se, stoga, slobodno kazati da je hrvatski, pa i svjetski, feministički pokret moralno umro u balkanskim ratovima devedesetih! Umjesto da našoj i svjetskoj javnosti otkriju spolni velikosrpski teror kao povijesno dosad nepoznat oblik sustavnog provođenja genocida pod eufemizmom »etničkog čišćenja«, naše su feministice od vlastite udobne i, zapravo, mizerne sudbine stvarale međunarodne političke »slučajeve«.

Zanimljivo je, pritom, da se nitko, baš nitko, nije ozbiljno pozabavio pitanjem o kakvim je to »slučajevima« doista riječ? Kakvim su to nevoljama, diskriminaciji ili nasilju bile izložene naše »vještice. iz Ria« da bi njihova osobna profesionalna i politička sudbina bila važna, pa i važnija i moralno upitnija, od stvarne tragične sudbine stotinjak poznatih i više desetaka tisuća zasad nepoznatih Muslimanki i Hrvatica koje su prošle svih devet krugova pakla, i to samo zbog svoga etničkog i religijskog podrijetla!

Strpljiv, ali ne i spašen

Feministički »pokret« kojem pripada »pet vještica iz Ria« nastao je ranih sedamdesetih u Zagrebu i Beogradu. Dvadesetak studentica, apsolventica i pokoja diplomirana profesorica sociologije, filozofije i indologije otkrilo je američku i francusku feminističku lektiru, koja je propovijedala nužnost ne samo klasne nego i spolne borbe. Kako je većina tih dama imala ozbiljnih problema da pronađe muškog partnera, pa i stvarno područje intelektualnog interesa, izabrale su feminizam kao vlastitu »sudbinu«, ideologiju i profesiju.

Punih dvadesetak godina djelovale su kao dobro organizirana intelektualna sekta, putujući, uglavnom, na relaciji Beograd-Zagreb-Ljubljana.

Izlazak iz geta

Rijetke među njima stvarale su i međunarodne veze - Slavenka Drakulić i Rada Iveković primjerice.

Svestranu podršku našle su u tadašnjim marksističkim centrima CK SK koji su se često javljali kao organizatori njihovih rasprava i izdavači njihovih publikacija. Taj brak marksizma i feminizma bio je tada tako čvrst da su tadašnjega predsjednika Marksističkog centra CK SKH Vjekoslava Koprivnjaka zvali Clarom Zetkin, ili čak Betty Friedan, jugoslavenskog feminizma. Brat Rade Iveković, Ivan Iveković, ambasador SFRJ u Egiptu, baš kao ni Vjekoslav Koprivnjak nije želio izraziti lojalnost vlastitoj domovini nego je radije izabrao velikosrbijansko »progonstvo« i dobro plaćenu sinekuru!

Tcška optužnica protiv Hrvata

Ukratko, može se kazati da je politički četverokut feminizam-marksi­zam-komunizam-jugoslavenstvo izvrsno funkcionirao, i da su raspad Jugoslavije i pad komunizma bili doista veliki šokovi za naše junakinje.

Gotovo bez iznimke, one su bile djevojčice komunizma! Djevojčice iz obitelji obavještajaca, policajaca, zatvorskih čuvara, diplomata, visokih državnih i partijskih činovnika. Ono malo medu njima što je, kraj svoje teorijske pozicije i fizičkog izgleda, uspjelo pronaći životnog ili bračnog druga, izabralo je nešto po JUS-u: Srbina iz Beograda Rada Iveković. Srbina (dva puta) iz Hrvatske Slavenka Drakulić i Srbina iz Hrvatske Jelena Lovrić. To bi bilo nemoralno spominjati da nije, kad se sad pogleda ovako na okupu, posrijedi sistematski politički izbor, a ne slučajni izbor po ljubavnoj sklonosti!

U čemu su njihovi »slučajevi«

Raspad SFRJ, pad komunizma i rat stavili su naše junakinje u objektivno težak, intelektualni i ćudoredni položaj. Njihove teze i tlapnje o spolnom ratu kao takvom raspale su se poput mjehura od sapunice. Srbi su započeli svoje osvajačke, rasističke, nacističke ratove. Naše su junakinje morale odlučiti što im valja raditi. Rada Iveković odmah je napustila Hrvatsku odlazeći u Srbiju i Francusku. Pisala je »tužne« eseje kako Zagreb više nije njezin grad. Dubravka Ugrešić otišla je na sjeverozapad pišući eseje o nečistom zraku, nečistoj politici i nečistim ljudima u Hrvatskoj. Vesna Kesić otišla je u Ljubljanu. Slavenka Drakulić putuje kojekuda pišući knjige površnih »ogleda« o komunizmu, smijehu, Balkanu i sebi - svojoj  teškoj sudbini. Ovdje je ostala samo Jelena Lovrić. lako postoji mit o njenoj ugroženosti činjenice pokazuju da je ona jedna od rijetkih novinara koja je bez poteškoća u posljednjih mjesec dana dobila intervjue od svojih tobožnjih progonitelja poput Stipe Mesića i Josipa Manolića. U čemu se zapravo sastoje njihovi »slučajevi«? Tražeći odgovor na to pitanje, odlučili smo prikupiti gole podatke o nekim osnovnim pokazateljima njihova radnog, životopisnog i socijalnog položaja.

Tablica pokazuje sve bitno.

Planovi za inozemstvo

Pet vještica koje nepoznati Amerikanac u Riu želi pretvoriti u skupinu antikomunističkih disidentkinja ni po čemu nisu »slučajevi«. Bivše profiterke komunizma i postkomunizma danas više pišu i objavljuju nego što su to ikad prije radile! Ipak, silom traže status žrtve. U njemu ih spremno učvršćuju Vladimir Šeks, Milovan Šibl, Hloverka Srzić-Novak, Drago Krpina i Helsinky Watch. Bez toga potpuno izmišljenog »statusa« one bi bile ono što i jesu: skupina samoživih žena srednje dobi koja ima ozbiljnih problema s vlastitim etničkim, etičkim, ljudskim, intelektualnim i političkim identitetom!

Čini se da su ljudi u PEN-u, na 58. svjetskom kongresu toga društva u Riu de Janeiru, to konačno shvatili...

 

 

 ***** ORIGINALAN članak iz zagrebačkog GLOBUSa, ovdje samo prenesen u cijelosti....

horizontal rule

Uell, kao i vazda prije,

sasvim lično & internetično 

iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06