JOHANN WOLFGANG VON  GOETHE

 

 

 

1999-ta Goetheova godina

 

 

                U cijelom svijetu, a posebno u Europi na njemackom govornom prostoru sa nizom prigodnih nastupa slavi se cijele 1999-te godine 250-ta godisnjica velikog njemackog pjesnika - Johanna Wolfganga von Goethe a rodjenog 28.8.1749 u Frankfuntu na Maini.

            Goethe-ov kulturni  institut koji danas broji preko 8000 clanova i nalazi se u 36 drzava; skoluje i stipendira mnoge studente iz svih djelova svijeta koji proucavaju djelo ovog velikog pjesnika,filozofa i prirodoslovca.

 

            250-ta godisnjica obiljezava se evo vec cijelu godinu kroz razne kulturne izlozbe, koncerte, predavanja, javna citanja njegovih djela, kao i sa mnogim kazalisnim i filmskim predstava i raznim diskusijama i simpozijima, koji pokazuju predivan i bogat kaleidoskop rada i stvaranja, velikog pisca.Po zelji svoga oca u Laipcigu i Strasburgu studira prava. Za vrijeme svoga studentovanja u Strasburgu zaljubljuje se u mladu Friederike Brion iz Sesenhaima u Elzasu. Goethe je majstorski znao svoja osjecanja, dozivljaje, tugu i bol  okititi najljepsim rijecima, pa iz ove ljubavi proizlaze  njegove najljepse ljubavne pjesme.

 

            Poslije studija biva advokat u Frankfurtu, ali ga njegovo zvanje ne zadovoljava. Htio bi biti samostalnim pisce, ali zna da od toga poziva nemoze zivjeti. Goethe ljubljase mnogo zena za svoga zivota koje mu davase  mnogo razno-raznih inspiracija. Dugo zivjase sam u zelji da ocuva svoju momacku slobodu i samostalnost. Pocinje pisati pozorisne komade. Prvo emotivno - strastvenog „Götz von Berlichingen“, pa zatim tragediju „Egmont“.Iz nove nesretne ljubavi nastade roman  „Patnje mladoga Werther-a“- („Die Leiden des jungen Werther“), koji ga ucinu poznatim u cijelom svijetu.

 

            1775, pozva ga mladi Vojvoda Karl-August od Waimara kao ministra u svoju rezidenciju. Tamo je bio ucitelj njegove djece, a ujedno je bio i tajni savjetnik (Geheimrat) za financije, rudarstvo, prosvjetu i direktor  dvorskog pozorista. Tu pocinju radovi na velikim klasicnim dramama (baladama ) „Kralj vilenjaka „- („Erlkönig„) i „Ribar „ - („ Der Fischer„), a pocinje se baviti i prirodoslovnim naukama.

 

            Istom kroz prijateljstvo  s velikim pjesnikom Fridrihom Silerom  (Friedrich Schieller), poceo se opet intenzivnije baviti pjesnistvom. Susreti s Herder-om probudise u njemu interese za jezik i narodnu poeziju, kao i za velike klasicare. Putovao je mnogo po stranim zemljama. Bio je u Austriji, Juznom Tirolu, Svicarskoj, Ceskoj i Italiji, sto u to vrijeme bijase neuobicajeno.

 

            Poslije putovanja po Italiji (1786-88), pocinje njegova „klasicna faza „. Pise drame „Iphigenie„ i „Torquato Tasso „ u kojima ne naglasava vise samo osjecaje i osjecanja, nego pokusava dokazati da covjeka treba vise voditi razum nego strast i osjecaj, kako bi se mogao razviti u savrseno bice. Izgleda da je ovdje  krug  jenskih filozofa i romanticara, kojemu je  takodjer pripadao imao velikog upliva na njega.

 

            Vrativsi se iz Italije, pocinje njegovo druzenje sa vrlo lijepom i mnogo mladjom od njega Kristijanom Vulpius koju 1806 g. i zeni. Ona mu radja petero djece od kojih prezivljava samo sin August (1789 - 1830).

 

            Od 1791 g. biva oslobodjen svih duznosti i preuzima vodstvo „Waimarskog dvorskog teatra„ Osim toga bavi se s mnogo ljubavi filozofijom, biologijom, zoologijom i optikom. Goethe biva sve poznatiji. Ljudi sa svih strana svijeta pocinju hodocastiti k njemu u Waimar, a on se sve vise povlaci u sebe i u svoj imaginarni svijet lijepote i idealnih formi, istrazujuci u prirodi njene osnovne zakone.

 

            I u dubokoj starosti ne napusta ga ljubavna strast, pa iz velike ljubavi prema mladoj  Marijani napisa „Zapadno - istocni divan (West- Östliche Diwan). Stvaralacka snaga ga ne napusta ni u starosti, pa tako kratko prije smrti napisa drugi dio svoje drame „Faust„, koji danas pripada u klasicnu svijetsku literaturu.

 

            Svoje zivotne uspomene napisa u knjzi Pjesnistvo (Poezija) i Istina - (Dichtung und Warheit).

 

Umire 22.3.1832.g. u Waimaru.

           

           Posto je Goethe vrlo kompleksna licnost i pjesnik mi cemo u vise nastavaka pored ove biografije analizirati neka njegova kapitalna djela kao i zivotni put.

 

U Becu 6. sept. 1999.                                                                                                           

 Abraham Lewy

 

 

Design & Publishing: Helena & Vladimir Kreca

Updated: srijeda, 08. rujan 1999