FREUDOV SVIJET SNOVA

Stogodisnjica izlaska knjige  "TUMACENJE SNOVA"

4. novembra 1899. godine izasla je prva knjiga privatnog docenta Dr. Sigmunda Freuda pod naslovom "Tumacenje snova", u 800 primjeraka, a izdala ju je ugledna izdavacka becka kuca Franza Deuticke. Na knjizi stoji kao godina izlaska 1900 - ta godina, sto znaci da je Psychoanaliza rodjena u 20-tom stoljecu.

 

Knjiga na 600 stranica a u 7. poglavlja prikazuje nam osnove psihoanalize; Regresija, Ispunjenje zelja, Promjene i skundarni procesi,Psihicki aparat. Svjesno i podsvjesno. Na svojevrstan nacin objasnjavanja tjelesnih funkcija i manifestacija - "govor tjela", kroz simboliku  opisuje on kao prvi "podsvjest" i njeno djelovanje u raznim refleksijama, otvarajuci time put PSIHOANALIZI - koja je danas bastina svijetske kulture.

 

On prvi registrira i definira, kao i sintetizira i analizira; Osjecaje, Zelje, Konflikte, Razum, Seksualitet, Nagonski zivot - povezujuci to sve skupa sa "podsvjesnim - promotorom" koji itekako utice na nas karakter,moral, ponasanje i pogled na svijet.

 

On pokazuje prvi u 20-tom stoljecu izravnu vezu izmedju "Podsvjenog " i "Dusevnog zivota ". Snovi nisu za Freuda bili produkti nekakvih "nadnaravnih sila" - vodjeni sudbinskim predskazivanjem onoga sto ce se dogoditi - vec su za njega bile tajne poruke, sifre, znakovi, onoga sto se desava u dubini ljudske duse.

 

U svome sedmom poglavlju knjige obuhvatio je i zaokruzio " ono sve " -  sto se od tada deklarira kao PSIHOANALIZA!

Kroz svoje "Tumacenje snova" - pokazao nam je razliku izmedju osebujnog sadrzaja dozivljenog u snu ciji iskaz nema primarnu vrijednost, a na drugoj strani ukazuje nam na onu latentnu zelju koja je u tome snu prikrivena.

 

Te "skrivene zelje" , kaze Freud moraju biti desifrirane, kroz  "analizu" i slobodnu asocijaciju, "kojoj je zato potrebna posebna " psihoanaliticka semantika . "Treba otkriti; sto znace simboli dozivljeni u snu, sto su potisnute zelje, sjecanje, sto su psihicki ne obradjeni ostatci budne motivacije i dozivljaja. Zatim treba razluciti sto su ostatci raznih trauma, a posebno onih dozivljenih u djetinjstvu, projiciranih u danasnju stvarnost. Freudov ucenik i suradnik, koji je upotpunio i procistio psihoanalizu C.G.Jung, kao prvi odbacio je Freudovu teoriju ,gdje se  iza svakog podsvjenog djelovanja sakriva nekakva seksualna akcija, ucvrstio je i modernizirao Psihoanalizu, koju poznajemo kao takvu do danasnjih dana.

 

Sa svojim "Tumacenjem snova" Freud je znacajno uticao na kulturne dogadjaje svoga vremena. Utjecao je na razne umjetnike i pisce,kao sto su bili  Kafka, Musil, Werfel, Schnitzler i drugi. "Traumnovelle"- Novela o snu " - Arthura Schnitzlera koja je kao film izasla pod naslovom " Eyes Wide Shut", predstavlja "Tour de force " dubinske psihologije, koja se proteze preko surealista koji nam pokazuju svoj svijet snova nedodirljivo i daleko od svake stvarnosti do absurditeta, pa do filmadzija- rezisera koji nam "Strahove " i  "nagone " prikazuju kroz svoje filmove.Sjetimo se samo Alfreda Hitchcocka i Woody Allena. "Gradski neuroticari" ne bi se mogli smisliti bez Freuda, kao i mnoga druga knjizevna i filozofska djela.

 

Freud je bio prvi koji je motivirao neuronaucnike da se bave istrazivanjem snova.U pedesetim godinama neuronaucnici iz Chicaga otkrise tzv.REM- fazu pri spavanju.U toj fazi dolazi do teskih nervozno-nemirnih pokretaja ociju (Rapid Eye Movement), dokazavsi da to nije nikakav psiholoski vec sasvim normalan fizioloski proces.Ta faza (REM) - propracena je uvijek snovima, a faza zvana "NON - REM" je bez snova. Znaci da je moguce da snovi uopce ne proizilaze iz "pritajenih potisnutih zelja?"

Da li su nocni snovi samo reakcija na neuralne oluje u nasemu mozgu kojemu onda psiholozi daju znacenje i svrstavaju ih u odredjene psiholoske pojmove?Sa ovim pitanjima pocinje Freudova teorija da se potresa u svojim temeljima.Jos je tezi potres te teorije u osamdesetim godinama kada neurolozi izlazu teoriju; 

 

Da su snovi samo biokemijski fizioloski procesi u mozgu, kao naprimjer izmjena tvari izmedju neurona i neurita i sposobnost i mogucnost prenosa na priramidalne puteve i krizanja nervnih gangliona u izvrsavanju odredjene funkcije i njihova "praznjenja" - "potpunog", "polovicnog " "usporenog" ili zakazivanja tih  funkcija, koje se onda u snu "ispraznjuju", a na taj nacin dolazi do "logickog "- "sortiranog " zaboravljanja. Ako to prevedemo na logicki jezik danasnjeg modernog svijeta znaci da dolazi do "samociscenja" hardwareploce imenom mozak kojemu je kapacitet ogranicen!?

 

Psihoanaliticar Wolfgang Leuscher, kaze da su to sve "neuroloske Science-fiction". Eksperimenti su dokazali da Freudova "Teorija sna " nije pogresna, kaze poznati psihoanaliticar Mark Solms. On tvrdi da su "REM-faze " neke od "izvora sna", san sam je kompleksniji fenomen koji se od "dnevnog budnog stanja - jave" - manje razlikuje nego sto se do sada vjerovalo.

 

"U snu - argumentira Standford-ski psiholog Philip Zimbardo, dogadjaju se procesi; Samokritike, Motivacije, Refleksije i Odluka, - cesce nego na javi!

Dakle, zbog cega onda nije mozak u stanju one sifrirane slojevite poruke podrzavati koje se ionako na javi mogu pronaci u formi slojevitih knjizevnih i dramaturskih prica ili umjetnickih slikarskih i kiparskih djela - sto je ustvari danasnja svakodnevnica, bez ikakove abstrakcije?

 

 

Zbog toga, misli psihoanaliticar Harald Leupold L÷wenthal, da Freudove teze itekako i danas imaju svoga smisla! Pogotovo danas kada u Internetu neke firme nude Softwareprogram pod imenom "Dream Analyzer" - kojim  se navodno mogu za 49,95 dolara - precizno analizirati duboki psihicko-dusevni dogadjaji, a jedini je uvjet da vam PC.- ima kapacitet od 640 KB, te da platite trazenu sumu, pa vam netreba "skupi psihoanaliticar"- prepoznaj se sam!

 

Misljenja sam da je jos bolje i preciznije kupiti za sitnu paru "Sanovnik i predskazanija deda  Milojice", pa na taj nacin najlakse i najeftinije rjesiti svoj problem ?

Ili sam u zabludi?

 

U Becu 7.1.2000.    

 

Design & Publishing: Helena & Vladimir Kreca

Updated: Saturday, January 08, 2000