Grupa 99

Na ovogodišnjem Frankfurtskom 51. sajmu knjiga osnovana je  Udruga pisaca sa prostora bivše YU, na incijativu Ivana Lovrenovića iz Sarajeva, Nenada Popovića iz Zagreba i Freimuta Duvea, predstavnika OESS-a za slobodu medija: Savjetovanje je trajalo dva dana i na njenu se razglabalo na koji način i u kojim oblicima bi se trebala uspostaviti suradnja i dijalog medju piscima iz država nastalih na prostoru bivše YU.  

"Najoštrije se suprotstavljamo političkom i kulturnom šovinizmu koji je politicke granice pretvorio u granice medju kulturama.Uvjereni smo da ideje knjige i sve kulturne vrijednosti moraju slobodno kružiti. U želji za promjenom udružujemo se u grupu koju nazivamo po godini nastanka "Grupa 99", - stoji u utemeljiteljskoj izjavi koju su potpisali Prof.Bogdan Bogdanović, danas stanovnik Beča, Filip David, Drinka Gojković i Dragan Velikić iz Beograda, Slavenka Drakulić, koja danas živi izmedju Stokholma i Istre, Nenad Popović i Slobodan Šnajder iz Zagreba, Ali Podrimja i Shkelzen Maliqi iz Prištine, Milorad Popović s Cetinja, te svećenik don Branko Sbutega iz Kotora, kao i Ivan Lovrenović iz Sarajeva, Miljenko Jergović, Zagreb, Šemezedin Mehmedinović Sarajlija iz Washingtona i Drago  Jančar iz Ljubljane, a pridružili su im se Peter Weidhaus, direktor  Frankfurtskog sajma knjiga, Freimut Duve i Richard Swartz, pisac iz Stokholma.

 I naravno kao i što se moglo očekivati iz vlastitih država gore navedenih  potpisnika javiće se "dežurni kulturolozi, a koje ja nazivam  "kurtolozi",  jedni udariće po poznatoj  teoriji "o , bre, svetskoj zaveru", a kriv je Papa, Gentscher, Mok i svetska masonerija. Dok drugi Grupu nazvaće  "paravanom iza kojega se skriva politička urota" - pa se odmah javi gospon  Slavek Mihalć, predsjednik Društva hrvatskih književnika i poslao poruku rekavši da "hrvatski pisci " nemaju üto razgovarati s "Jugoslavijom"

A "Vjesnik" ih optuži za stvaranje i rekonstrukciju  nekakve "nove stare Jugoslavije". Gospodin Slobodan Šnajder, najizvodjeniji hrvatski dramatičar na  zapadnoeuropskim pozornicama, unaprijed je znao da će biti reakcija i da će one  odudarati od tema koje se ovdje raspravljaju i biti na svojstven način tumačene.

Gospodin Šnajder kaže, da "Grupa 99" neće djelovati kao stranka zavjera. Grupa ne kani obnoviti ili gurnuti neku nevoljnu zemlju u zajednicu u koju ona više ne želi. Grupa ne smije biti ni politički ni estetski manifest, već da bi trebala slijediti ideju  nekadaünje njemačke "Grupe 47", koja je nastala u jednoj situaciji potpunog duhovnog rastopa. U nultoj godini Njemačke kada su, naravno, politička pitanja bila pitanja dana i morala pitanja prije nego umjetnička. "Grupa 47" - bila je  harmonija disharmonija - harmonija razlika u pokušaju obnove duhovnog prostora.

 Iz te grupe potekao je današnji nobelovac Guenter Grass i Prof. Marcel Reich - Ranicki, koji su ovih dana bili najtraženije zvijezde  na najpopularnijem i najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu. Istu ulogu želi si i "Grupa 99" zapisati kao glavni zadatak

Profesor Bogdan Bogdanović, arhitekt svjetskoga glasa, bivši gradonačelnik grada Beograda i najveći kritičar velikosrpske grandomanije i izmišljene mitologije one popovske, SANU-ovske i Slobodanmiloševićke , koji je pred šikaniranjima raznih vrsta  pobjegao iz Beograda u Beč, sretan je što je ova incijativa pokazala da ratovi nisu uspjeli baš sve razoriti:

"Prijateljstvo se nigde ničim nije pokolebalo. Što je krupna stvar. Što znači da se sve ovo što se dogadjalo, dogadjalo nekim drugim ljudima, drukčijim nego što smo mi. To je neka vrsta, ako hoćete, moralne  satisfakcije da ste ostali izvan ludila."

Ako pomno čitate ove male pokušaje održavanja stvarnosti i kritičke istine prema svima i svakome, koje možete naći na stranicama "Od Vlade iz Kanade" mogu sa ponosom reći da se mi uopće idejno ne razlikujemo od "Grupe 99" i da smo čak i njene preteče 

Pozdravljamo "Grupu 99 " i  zelimo mnogo uspijeha u radu!

 

U Becu 30. oktobra 1999                       Abraham Levy


Lj. R. Weiss: Buchhandlung Weiss 1993

 

Design & Publishing: Helena & Vladimir Kreca

Updated: Friday, November 05, 1999