RetroTELEvizor

Piše:

Vladimir Kreća

 

Gore navedene veze i vezice

(ljinjix)

 izraz su višednevnog i osobnog prohtijelo mi se da ti pipkam si se. Svaka moguća poljitička konotacija / interpretacija / premotacija navedenih veza Gore ima se smatrati 'vako: ko drukčije kaže kljeveće i ljaže, jes' tako mi demokracije!

Eto, baš neki dan pročitam izjavu predsjedničkog kandidata g. Šeparovića kako je hrvatska dijaspora šokirana pobjedom komunista... Bože moj, ljepote! Bilo kuda - paranoja svuda. 

 

Sad kada je jasno da su Srbi zauvjek minorizirani, kada niti najbolesniji umovi ne postavljaju nikakav upitnik na nezavisnu Hrvatsku Državu sada, BAŠ SADA vrijeme je da se uoči kako crvena guja ujeda iz naših njedara, pa nam je dijaspora šokirana (a kako se već financijski oporavila) i vidno spremna da dostavi nove količine deviza kontra crvene guje što nas opeta ugriza...

 

Osobno, zadnjih desetak godina nisam bio niti blizu Hrvatske. Ali jesam bio sa i vrlo blizu "hrvatske dijaspore" na tri kontinenta. I - vidi se dosta toga.

 

Pričica sa vlastite kože No.1

Gospar -tako sam ga rado zvao gospar-  je bio za one i raspadnute države okolo planete kao priznati glazbenik. Po osobnom priznanju oduševio se kadilacima i vilama demokratskog svijeta i ondak pod svoje rane pedesete godine (1978-9) ostaje u Kanadi. Nije se htio vratiti komunjarama i smrdoslaviji. Cijena - sve, gubi sve i postaje alkoholičar. I - jedva - taksista. 

Upoznali smo se prije četiri godine slučajno, a prošlog ljeta je "nestao" iz mojega privatnog kruga namjerno. Naime, "priljepio" mi je značku komunjare jerbo sam negdje u pozitivnom kontekstu pomenuo Smoju... Što je to meni smetalo?

Taj smjerni gospar koji je sam sebe držao tolikim skrbnikom za Hrvatsko i Hrvatstvo prosto mi je dosadio. Tim više što sam doznao da su njegovi alko-pajdaši uglavnom lokalni četnici. Pravi.

 

 Pričica sa vlastite kože No.2

Gospodja (hm, koliko i kako; to sam Bog zna) X je došla u jedan veći grad Sjeverne Amerike prije desetak godina. Nikada se nismo niti vidjeli niti sreli. Telefonski je napala moju suprugu i mene kako prljamo časno Hrvatsko ime i da se "zna" kako ćemo platiti (well, odje je bilo malo više verbalne dramatike no, ja vjerujem da Vas mogu poštedjeti detalja jerbo su opasno - intelektualni)...

Fakti: nema ih, ne znam kako je našla baš nas. Policija izvješćena odmah, promijenjen telefon i...

Nakon nekoliko dana šoka odlazimo u lokalnu Hrvatsku crkvu da o tome porazgovaramo sa lokalnim (Hrvatskim) župnikom koji nam odmah kazuje da gospodja redovito napada novopridošle i tako brusi svoj "hrvatski" imidž jerbo bi bilo nezgodno da baš svako zna kako joj je više od pola familije strogo četničko....

 

Pričica sa vlastite kože No3

Došlo vrijeme i ja kupio dobro pa još novo auto. Stjecajem okolnosti "nabasam" na jednog simpatičnog dudeka i on me pozove na piće. Ondak ja pozovem njega. Narafski kad smo popili ono prvo. I - tako je to zaredalo. U neko doba kasnog popodneva sa nama su (tko zna otkuda pridošli) sjedili dva teška bosančerosa nastojeći (loše) glumiti opasne guje hercegovke i noseći crne t-shirts sa krupnim napisima o "proud Ustasha soldiers" and so on.

Dobro se lokalo i uopće te napise nisam niti primjećivao. A ondak u neko doba, mojim velikim Hrvatinama pojavila su se djeca. Na zajedničkoj večeri koja je uslijedila odjednom je tema Hrvatske "isparila" a i riječ Hrvatska takodjer. Naime sva ta mladež je isključivo govorila - engleski...

 

Koliko bi se toga još dalo listati?

Što se mene tiče - više ništa. Ja sam Kanadjanin i osjećam se kraljevski u svojoj predivnoj domovini. Mi Kanadjani nemamo problema sa pet Hrvatskih Političkih Stranaka samo u gradiću Kalgariju koji jedva da broji 750000 žitelja i tko zna da li nešto više od 5000 Hrvata od kojih njih 6000 ima KANADSKI passeport....

 

Mi Kanadjani smo velikodušan i solidaran narod pa ćemo i sutra pomoći svakoga komu je pomoć nužna.

Mi Kanadjani jednako tretiramo Kineze, Mongole i Engleze. Nitko ovdje nije jednakiji i smrtni je grijeh ne platiti taksu (oliti POREZ).

 

Mi uglavnom radimo i nemamo vremena da se plašimo moguće Japanske invazije ili komunističke revolucije. Naime, svatko tko ovdje dodje na vlast mora položiti čiste račune i jasno pokazati što je doprinijeo društvu. Naši političari se ne drže za srce i ne pjevaju O, Canada jer - oni rade na konkretnim poslovima i rješenjima.

 

Zato ovdje revolucije nema niti će komunisti skoro blizu vlasti. Pa se onda pitam ŠTO TO PRIJEČI VAS HRVATE DA SE VRATITE DOMA I ŽIVITE TAMO GDJE NISTE MOGLI ZBOG OVOGA ILI ONOGA TOLIKE PUSTE GODINE. Vaš dolar bi puno Kuni pomogao, a znanja kojima se dičite koristila bi Hrvatskoj višestruko. Konačno (ako kukavice niste) ondak bi i komuniste mogli potisnuti u definitivni zapećak i povijesti a i historije.

Itd....itd......, a Vi se samo šokirate, zgražavate i paradirate sa novim paranojama i ne pomišljajući na Hrvatsku do nove pljačke.

I - vjerujte mi - na Hrvatskim izborima u Hrvatskoj pobijedili su ČASNO I CIVILIZIRANO - HRVATI, a u dijaspori se desio još jedan impotentni kmeket isfrustriranih luzera koji su samo verbalni Hrvati i uglavnom NITKO u zemljama u kojima žive. 

 

Dijasporo da li ti je IKAD palo na pamet da pogledaš civiliziran svijet oko sebe? Imaš li muda za tu avanturu?   

 

P.S.

E, da onaj gospon sa početka ove storije, Mr. Šeparović, za kojega vraga njemu treba Francuski pasoš ako već oće da se bori kontra komunjara i da bude predsjednik svih Hrvata? Zar je i njemu Hrvatska putovnica "ispod časti" (ili je to "viša matematika" jeftinijih karijerista)???? 

Kako-tako
slikopisna predodžba unilateralnog brez šamsu za bilateralno


Kamen, jaja i...
LSD iz '68 a 09. novembra 1993...


Lovim lovu
Historijo, povijesna jedna i takva kakva jesi...

Design & Publishing: Helena & Vladimir Kreca

Updated: April 27, 2006