Zvezda izvan svemira

DRAGAN   VELIKIC


Putujuci prema Frankfurtu procitah u jednim novinama, da  je jedan mladi  beogradski  astronom, koji vec nekoliko godina zivi u Australiji, otkri novu zvezdu u nasemu univerzumu.

Prema obicajima koji vladaju medju astronomima,  dade on njoj ime po zemlji odakle dolazi.Tako da danas imamo jednu zvezdu izvan Suncanog sistema koja nosi ime "Srbija"!

 

Godinama imamo mi jednu zemlju, koja zivi izvan svih ljudskih asocijacija i zove se takodjer Srbija. Za razliku  od one novootkrivene zvezde "Srbije", zemlja Srbija je napucena  i u njoj zive ljudi, njeni stanovnici! To je jedna zemlja u kojoj se do pre deset godina zivelo normalno i dobro po evropskim standardima. Danas zive stotinu hiljada srpskih gradjana,  iznad svega mladi akademicari i intelektualci, koji su u medjuvremenu  "pobegli"  iz svoje  otadzbine,  rasprseni i razbacani po celom svetu,  radeci , razno razne poslove, neki sa uspehom, kao sto pokazuje primer mladoga beogradskog astronoma.

 

Po nesreci  ime "Srbija " u internacionalnim medijima  ima samo negativan eho. Ono je sinonim za ponasanje i djelovanje represivnog sistema Slobodana Milosevica. U svim uvodnicima svetske stampe sinonim "Srbija" je povezan za sve negativno i lose sto se dogadja na bivsim prostorima  nekadasnje YU.

 

Ceznem za vremenima kada ce "Srbija" izceznuti sa udarnih i prvih stranica svetske stampe, novina i televizije, kako bi "normalna Srbija" mogala dalje ziveti normalnim zivotom. No, znam da to vreme nece doci pre nego sto sa svetske pozornice ne odstupi vladajuci represivni sistem. Taj rezim sigurno nece odstupiti sa svetske pozornice - demokratskim putem i na demokratski nacin, posto isti i nije dosao na vlast  na - demokratski nacin. Nedemokratska vlast ce pokusati, da se odrzi i dalje makar par godina, ili par meseci, iako je njihova daljna vladavina jedna teska KATASTROFA ZA SRPSKI NAROD, te Srbiju stvarno cine onom nedokucivom zvezdom izvan suncanog sistema.

 

Kratko pre pocetka Frankfurskog sajma knjiga, dodje samoincijativno do  susreta  petnaest  pisaca i knjizevnika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne. Crne Gore, Srbije i Kosova u Darmstadtu, koji su poslije dva dana vecanja  zajednicki  napisali i potpisali jedan novi dokument o saradnji i ciljevima novonastale "Grupe 99", koji se razlikuje od  svakodnevnih misljena  u zemljama iz kojih dolaze. "Grupa 99 " - istupa protiv nedemokratskih osoba i skupine ljudi u  svojim zemljama, sto ih je i  nepozeljne ucinilo u  svojim zemljama, posto oni nepasuju u  "kulturni model" - novonastalih zemalja. Grupa 99, zna dobro da je ona sada u momentu jedina koja moze da napravi kulturni i socioloski  zaokret u opstoj nekomunikaciji, koja mora nestati i ponovno se treba uspostaviti, ljudski socioloski  kao i kulturni dialog izumedju raznih kultura.

 

U momentu je zagrebacko izdavacko drustvo "DURIEUX", ciji je vlasnik g. Nenad Popovic, prvi i jedini logisticki centar ove grupe, sa zadatkom da uskladi komunikacijski proces svih onih koji sa grupom zela saradjivati. 

Izdavac "DURIEUX " je prije pocetka Frankfurtskog sajma knjiga izdao  zbirku tekstova i essaya - clanova danasnje "Grupe  99" - pod naslovom "U obranu buducnosti" (Verteidigung der Zukunft - Folio Verlag 99.) u kojoj autori opisuju viziju  buducnosti u svojim zemljama  i uopste. Sledeci susret „Grupe 99“ zakazan je za  Januar/sijecanj 2000- te u crnogorskom Kotoru, odakle potice katolicki svecenik don Branko Sbutega, clan ove grupe.

 

U jesen prosle godine, kada su prijetnje NATO-a protiv Srbije bile na vrhuncu, odlucila se jedna grupa srpskih knjizevnika u Beogradu  osnovati NOVI SAVEZ srpskih knjizevnika,  a neki od njih su danas clanovi "Grupe 99" - Filip David, Drinka Gojkovic i autor ovoga clanka. Razlozi osnivanaja Novog saveza srpskih  knjizevnika podudaraju se sada tacno sa idejama "Grupe 99".

 

Mnogi pisci u Srbiji,nemaju svoje adrese, nemaju zajednicke organizacije koja bi njihove interese i ideje zastupala. Pre nego je doslo do novoga osnutka te organizacije dosao je rat, sto je znacilo odmah i unistenje svega onoga sto se zvalo "druga Srbija"- (altra Serbia, Anderes Serbien), koja se gradila u posljednjih deset godina. Rat je dao Slobodanu Milosevicu i njegovom rezimu - povod za unistenje, bez ikakvih skrupula svega onoga sto je bilo "poslednja oaza demokratije" u Srbiji.

 

Isto kao "Grupa 99" nastupiti ce  NOVI Savez Srpskih knjizevnika, pocetkom Novembra/studenog, sa OBJAVOM osnovnih statuta u javnost i pozvati sve srpske i crnogorske pisce koji nisu sporazumni sa nacionalistickom politikom srpskoga rezima i koji su od pocetka bili protiv uspona Slobodana Milosevica i njemu slicnih, poput Filipa Davida, Drinke Gojkovic, Prof. Bogdana Bogdanovica, Miodraga  Stanisavljevica, Ivana Colovica, Slavka Lebedinskog, Ivana Ivanija i drugih koji su u teskim vremenima  postojano stajali  na vratima istine, bez obzira koliko je to u odredjeno vreme bilo i po zivot opasno.

 

Skepticari ce se upitati; "Sta nam donosi "Grupa 99" i Novi Savez knjizevnika?"

Mogu reci, da skepticari trebaju da znaju, da za vreme ovih teskih godina tekstovi i essayi mnogih clanova  ovih grupa bivaju  vrlo dobro prihvaceni i vrednovani, ne samo kao moralna gesta pojedinca nego i kao realisticka stvarnost  "da svi - nisu isti!" - pa su iz tih razloga u Darmstadtu jedan pored drugoga za stolom sedeli autori iz Srbije, Kosova, Hrvatske i na koncu doneli zajednicku deklaraciju!

 

U Casnome Kur'anu mozemo naci odgovor na  ovo pitanje. Pitanje glasi: "Moze li se jednim lavorom zatociti, more?

Odgovor glasi : "Ne, ali  ipak, ono sto se u lavoru nalazi je takodjer - more !"


 

Design & Publishing: Helena & Vladimir Kreca

Updated: Saturday, November 06, 1999