Objavljeno - ranoga marta 2004!

Indijanci & Bosanci

"CrnoTaban UUUU" (moj slobodni prijevod imena - BLACKFOOT INN - jednog od pristojnijih hotela u Kalgariju), prvi dan marta 2004. Opet moj slobodni prijevod (za one koji baš vole emgleski uslijediće i original)

Mrš odavde! Jebo tvoj novac! Ma šta me briga što je dolar dolar, mrš i kvit! Nemoj da ti panduriju navalim na išjas....

Šta se kuva...

ponekad se doista pitam ZAŠTO BI NEKO TROŠIO VRIJEME I TRUD E SAMO KAKO BI PROČITAO ŠTA SE OVDJE "ZAKUVA"...

Ozbiljno. I doista ponekad....

Ipak, nakon više od osam godina postojanja ovo logički neizbježno pitanje dobiva na snazi kao MOTIV.

Imam milion perfektnih razloga, načina i sprdačina da objasnim i opravdam sve što se ovdje događalo ali nemam niti jednu ispriku - da, ja sam odgovoran.

Neki su se našli uvrijeđeni, neki čak i napadnuti, a nije falilo onih koji su (istina samo jedamput) priprijetili sa najvišim međunarodnim sudovima.

Sve skupa je rezultiralo ozbiljnom nakanom (potrebne akcije već u punom naponu) da ove stranica naprave izvjestan zaokret.

Šta mijenjam?

Original individuals. Svi su oni na neki način patili zbog mojih "vratolomija" i na kraju im nije bilo previše drago što su se našli na ovim stranicama.

Kako ih ja nisam prisilom ili prijevarom "dovukao" na ove stranice, a i sam sam bivao "žrtvom" nekih NJIHOVIH gledišta to sam odlučio da ova MOJA stranica najzad i postane SASVIM moja. Razumljivo.

Većina fotografija biti će uklonjena, stranica tehnički unapređena sa marginalnim vizualnim pomacima i OD VLADE IZ KANADE će "zaploviti" internetom kao sasvim autorska pisaonica.

U zadnjih 30 godina sam napisao gotovo bolesnu količinu materijala koju sasvim sigurno neću nositi "nazad"; a moje iluzije (istina, sasvim zrelo razvodnjene do sprdnje) da će me iko ikada pozvati u neki Krivi Potok na književno veče ili objaviti u Zadružnom Listu koju od mojih spisotina, su definitivno - prošlost.

Rekao sam Vam jednom prilikom ranije - već sam našao veliki užitak pišući moj cjelovečernji "spisatak" COMPUTERS, IMMIGRANTS & CHRISTIANS. Svakako na engleskom. Jeziku.

Ova stranica ostaje na neodređen rok kao moja uspomena na jezik kojim mi neće biti dozvoljeno da krepam. Ova stranica ostaje na neodređen rok kao dokaz da bolesna kultura pojedinca koji je stvara nema šanse osim u autsajderskim zabitima interneta.

I to je ključni razlog da "uklonim" autore kojima ovaj prostor ovdje dodaje nepodnošljiv zadah nepoželjnog.

Za Vas koji ipak ostajete redoviti gosti dolazi vrijeme čuđenja, radosti i kontrasta. Svakako i konstruktivnih iznenađenja.

Jedno od takovih biti će prezentacija kompletne generacije jedne Splitske škole iz 1974.

Ne, sigurno se ubuduće ovdje nećemo dosađivati. A kako se vrijeme neće trošiti na pronalaženje balansa na razmedjama različitih autora sigurno ću biti produktivniji.

Hvala na razumjevanju!

Sad original:

Please, go home. Sir, it is too late. I'll call taxi, you can't drive in this condition. Thank you! Have a nice night...

Dodajem prijevod komentara livrejisanog vratara koji on nikako nije izrekao uljudno i pompezno otvarajući vrata podebelom bledolikom:

Karamba i karambita, ti crvenokošci ne znaju ništa do vatrene vode! Paraziti jedni koji ne plaćaju poreze!

Korak-dva dalje u glomaznom i odavna zatvorenom salonu luksuznih automobila jedan vrijedni ljudina čisti bezbrojne ćanife. Odjednom se oglasi alarm.

Fatima, jebo te bog, šta je to?!

E, jebi ga Mirza, znaš da se ovdje ne puši! Ne boj se, nas niko neće ukrasti...

Indijanci i Bosanci...

Što se tiče Indijanaca tek ovdje sam naučio da svako njihovo pleme (a ima ih gotovo bezbroj) vrlo rado sebe proglašava PRVIM.

To onda automatski znači moje pleme je bolje od tvoga, mi smo stariji, ljepši, bolji, veći i tako redom do besmisla. Krvavog. Ispravka - ne više krvavog, pijanog...

U stvarnosti Indijanci svih vrsta u monstruozno velikoj Kanadi su raritet. Evo u Kanadi ima više Rumunja, Albanaca i Zimbabveanaca vengo Indijanaca.

Kako naivni svijet voli postavljati neka etička, etnička and humanitarna pitanja to je davno nekada (mislim prije nešto više od dvadesetak ljeta) kanadski parlament donio neke zakone kojima je Indijance zaštitio: oš biti Indijanac, evo ti rezervat; oš biti ki bijelac da se svuda moreš šetati i raditi, odreci se svojega plemena, svih poreskih olakšica i kušaj pobjeći iz rezervata.

A kad i to uspiješ, pa si još i obrazovan, čekaj bolan u redu! Nema u demokraciji povlastica...

Nije da plačem nad Indijancima. Ali me boli stomak. Od demokracije.

Onaj gore pomenuti Mirza poslije ponoći svaki dan zarađuje kruh za svoju brojnu familiju čisteći bezbrojne ćanife u nekom glomaznom auto salonu. Diplomiro pa magistriro u Zagrebu. Do rata "prikupio" sedam patenata. Zajebo se čovjek pa to uradio u fabrici oružja u centralnoj Bosni za ondašnje države.

Ali je bio prvi kad se zapucalo. Naćeralo me da postanem svjestan da sam Bosanac, još i danas kaže baš ko da se nekom ispričava...

Prošo kroz rat i dobro se držo. Ondak došo mir. Dvije-tri godine gledo kako jarani rade šta su do juče radili komesari, a familija mu pati - em fali ovo, em ono...

"Zapuco" tako jednog dana ravno u Kalgari. Ne što je planiro, već što je to bila prva "zelena karta" za van koju je uspio dobiti.

Bosna u srcu, diploma u kuferu i pravac na privremeni rad da se nešto zaradi pa da se vrati i gradi iz početka...

Kad je stigo svi su mu se divili - o kako lijepo, pa vi ste strojarski inžinjer! Imate i magistraturu!! O, čak i vlastite patente!!!

Čovjek sav sretan misli kako ga nikad prije nisu tako voljeli i trebali. Kako nikad prije ljudi oko njega nisu bili tako uzbuđeni i sretni što vide baš obrazovanog i iskusnog stručnjaka. Bio je siguran da je Kanada obećana zemlja i nekako mu je bilo žao onih "zemljaka" koji su se na Kanadu znali i - požaliti.

Nakon tri mjeseca rođak kod kojega je odsjeo  zatražio je stanarinu. Došla je i prva opomena. Prvo za TV pretplatu, onda auto, onda osiguranje...

Odjednom je shvatio da lijepe riječi nisu ništa drugo do najefikasniji način da te skinu sa vrata. Sa rezimea je prvo uklonio one patente, pa radno iskustvo u tvornici oružja, pa magistraturu. Na kraju i fakultet. Posao je dobio kada je sa rezimea uklonio i srednju školu...

Nije da plačem nad Bosancima. Ali me boli stomak. Od demokracije.

A Kanada ima ogromne uši za Al Kaidu u Bosni. "Šećer" na takve "slastice" dodaju i tehnološke sprdnje (spekulacije ovdašnjih novinara oko nesreće kod Mostara) sa Bosanskom industrijom, prometom...

U međuvremenu Indijanci iz Kanade putuju u Evropu. Prodaju đinđuve, ples i predavanja o položaju Indijanaca razbijajući dosadu dokonih Evropljana.

Dixie Chiks praše i dalje pred prepunim dvoranama. U Teksasu ih niko više ne povezuje sa nekom tamo politikom. Niko se više i ne sjeća da su one baš u Evropi rekle kako se stide što imaju za predsjednika države takovoga glupana. U Teksasu to nisu ponovile. Tamo su se izvinule i nastavile pjevati.

A meni fale kiše. Iz neke druge priče...

horizontal rule

U međuvremenu internetično & patetično, uell - i sasvim lično,

 Idemo dalje.

Uz najiskrenije pozdrave

     iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06