Jadransport.com se pojavio, bljesnuo i - nestao.  Ovim "mini-retrom" se zahvaljujem Jadransportu za kratku i zanimljivu ostvarenu suradnju.

E, a ondak je došla dvi iljade i šesta.

Autor JADRANSPORTA je postao Kanadjanin i - stranica je NA ISTOJ ADRESI ponovo proradila:

sa slovenačkim autorima, engleskim hostingom i kanadskim vlasnikom and urednikom...

Heba te mouse: kako se lahko Kanada razvija

 

 

 

Objavljeno - jest vala!

Kotrlja se bubaMara do Koreje & Japana...

U mojem pogledu iz daleke & hladne Kanade uvijek mi zazuji ona ista šamarčina na moj prvi fudbalsko-takmičarski stručni komentar koji sam «prodao» svome dragom tati. Kasnije sam reletivno uspješno skupljao «čvegere & klepke», a Bogami, i «ogriske» - lopte prozujale daleko iza gola. 

Ipak i danas kada je fudbal najzad postao nogomet, a ovdje ga znaju samo kao soccer i nikako drugačije – fudbal zvani nogomet traje kao posebna magija koju doista razumijem u dimenzijama onoga što jednostavno JEST više od igre (da, ako te zanima, gledao sam tu sjajnu TV seriju i rado ću je gledato opet ako mi kažeš gdje da kupim taj video). 

Moj prvi fudbalski komentar stručni je izgledao kratko & slatko:

mome dragom tati je bila strašno važna ta utakmica Vojvodine i Sarajeva jedne jeseni nekih tridesetak godina ranije. Njegov stari Rudi Čajavec tranzistor je radio «na preskok», a glas Radivoja Markovića je dopirao do nas u ne baš razgovjetnim valovima. Moj tata je bio zainteresiran da čuje bar ono što se tiče Vojvodine jer je bio njen strastveni navijač, ali – nije išlo. Ondak je nervozno «šaltao» na drugu stanicu ali, niti Edo Pezzi se nije bolje čuo. Ili možda Mladen Delić, ne sjećam se više.

U neko doba sam pomislio da bi bilo sjajno kad bi te utakmice prenosila Milka Babović. Ono staložen ženski glas, svaka riječ se lako prati i čuje, opis svih boja i pokreta u detalj, a onda damski pogled na brojke na semaforu i precizan opis reakcije gledališta. Pomislih – i rekoh to svom starom. Odmah me «strefilo» sa desne krilne dijagonalom na lijevu donju – vilicu. Evo da mi i danas zuji u ušima Babović-ić-ić-ić... 

Šta se desilo u međuvremenu?

Ne skupljam više «čvegere & ogriske» ali se radujem što će se na slijedećem svjetskom nogometnom šampionatu susresti i Jozo i Ćiro i Katanec i Borko Milutinović! A pomalo zlurado gledam na delije što su sami sebe ostavili doma da cijelu Veliku Feštu od svjetskoga fudbala gledaju na TV-u. Ni taj luksuz nisu zaslužili ali, bolje da gledaju i to no CNN. 

Jozo je sa Hrvatskom reprezentacijom bez velikih riječi i sa dosta sistematičnog rada jednostavno – uradio posao. Sreća u sportu uvijek igra važnu ulogu ALI – na sreću igraju samo luzeri, uobraženi i nesposobni. I zato kada pobjedniku kažete da je imao sreće – onda je to ISTINA. Kada luzeru kažete da nije imao sreće onda je i to ISTINA. A samo sa ISTINOM se ipak ne stiže do jednog pravog pravcatog svjetskog šampionata! 

Ćiro više - barem za mene - nije peder. Kada bih imao četvora muda i 10 miliona dolara viška na svojemu privatnom bankovnom računu ne bih se usudio PUTOVATI u Iran. Nije da mislim da su oni ljudožderi ali, ako ja volim zalokati pivušu, a tamo neki taleban zbog te jedne jedine pivuše može da me «ukatanči» i neki luksuzni, besplatni & državni smještaj sa zahrđalim rešetkama na prozoru.., e, onda mi i pomisao na to putovanje dođe kao Hičkokovski gadna prijetnja. A Ćiro je sa punim džepom deviza i standardnim setom muda jednostavno VENI-VIDI-VICI = Iran na svjetskom prvenstvu! Uell, gotovo da je tako. Zapravo uvjeren sam da je tako. Pa sad reci da nogomet nije magija moćna: do jučer je u Iranu bilo samo ALLAHU AKHBAR, a sa Ćirom je i ĆIRI HALLAL (dolari & poštovanje)!

 Katanec & Slovenija. Znate, samo debelo nepismen bi se mogao iznenaditi najnovijem slovenačkom nogometnom «čudu» - sjetite se kako i šta su Zmajčeki pokazali samo zadnje tri godine. Da li ih je IKO «pregazio»? Recimo kao Makedoniju u sred Skopja. Slovenci samo dokazuju da veličina ništa ne garantira, a upornost i tehnika pronalaze put do uspjeha čak i kada cijela stvar nije baš neka pjesma za oko. Čestitam!

 Bora Milutinović je samozatajno, gotovo anonimno jeo rižu sa potpuno svjetskom nogometu nepoznatom i neinteresantnom reprezentacijom najmnogoljudnije nacje svijeta. Sada je na trpezi raskošna pekinška patka de luxe sečuan sa već nimalo naivno nastupajućom novom dimenzijom u svjetskom nogometu. Kako stvari izgledaju, Kinezi sigurno neće ispasti u prvom kolu, a Borko Milutinović već ovoga momenta može u svjetsku (ne samo) nogometnu historiju. Onako, lagašno šetajući... 

 A što sam ja to onda «zlurad» na delije? Previše «poza» i isprika. Gotovo da se desilo nešto slično kao prošlog mjeseca u košarci kada se g. Petrović žalio na neku Jugo-Njemačku «urotu» kontra Hrvatske košarkaške reprezentacije. A to nije smiješno. Još manje ozbiljno. I - vidjeli ste i sami sve rezultate.

Svejedno košarka, vaterpolo, nogomet ili fudbal – formula uspjeha je vazda manje-više ISTA...

Za posebne zasluge u gornjem tekstopisanju familiju mi možete pominjati direktno na ovaj moj privatni e-mail: Calgary7@shaw.ca  Fala vi na trudu & sočnoj izražajnosti!

U međuvremenu internetično & patetično, uell - i sasvim lično,

vazda veselo i sretno,    

      iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06