Jadransport.com se pojavio, bljesnuo i - nestao.  Ovim "mini-retrom" se zahvaljujem Jadransportu za kratku i zanimljivu ostvarenu suradnju.

E, a ondak je došla dvi iljade i šesta.

Autor JADRANSPORTA je postao Kanadjanin i - stranica je NA ISTOJ ADRESI ponovo proradila:

sa slovenačkim autorima, engleskim hostingom i kanadskim vlasnikom and urednikom...

Heba te mouse: kako se lahko Kanada razvija

 

 

 

Objavljeno - jest vala!

I bubaMara - preko Balkana...

Jedan kratki e-mail stiže jučer i kaže – starta Balkan-liga, aj' nešto reci na tu temu, bogati!

Nisam uzbuđen ali, najprije ukrešem mojega dvogigabajtnoga friškoga monstruma da vidim kako češlja internet i šta može da mi na tu temu friško ponudi. Ondak primjetim kako neki žutavo-žuti Cadillac ulazi na moj driveway a unutra palvuša ki grom. Hajte sad pogodite koliko sam bio zainteresiran da preispitujem «senzaciju» o Balkan-bubaMari...

I onda se desio povijesno-historijski obrat: Cadillac jest ušao na moj driveway, lijeno se okrenuo i doista opaka plavuša lagašno odšetala u posjet – mojemu debljem i ružnijem susjedu. Eto, kakve se nepravde i nedemokratičnosti dešavaju u ovome mojemu tzv. slobodnom svijetu bijelom. Ali, pošto ja nisam ni ćelav ni debeo ni ružan ki moj susjed onda je na meni da bistrim Balkanski nogomet, a i fudbal.

Prihvatih se posla. Red jedan u prvom članku reagiranja na «najnoviju nogometnu ideju» - Zajec  glatko i kratko kaže jok, maltene ne reče nounaru A HOŠ SE TI MENI IZVINTI ZA OVAKO UVRIJEDLJIVO PITANJE...

Ma šta Zajec rekao danas, ja, baš ja pripadam generaciji koja je imala sreću da ga vidi u najboljim danima, a to se bezrezervno cijeni i danas. Izvan zelenoga tepiha velika igračka legenda očito nije ništa više do birokratski gmizavac čija je cijela karakterna struktura moralno podobna i masno-guzo-centrična. Ako sam javno napisao da je odlaskom u Iran Ćiro za mene definitivno prestao biti peder, ovom prilikom bih još čvršće zapisao da Zajec ni u pedere ne može da se kvalificira. Neka se drži svoje birokratske zavjetrine i svega što uz to ide.

Slovenci su doista Slovenci. Janezi su me znali žestoko iznervirati na najrazličitije načine, ali me nikada nisu razočarali. Njihova reakcija je otprilike bila ovakova – kaj, bumo pikali zuzammen opet? Pričekajte da vidimo plan & raspored, ima li temelja za financijski uspjeh i koliki dio kolača je naš. Gotovo u dlaku isto kao da su negdje u Nemčiji oli Ameriki. Severnoj, narauno! I opet su tzv. Hladni Slovenci, barem u mojim očima, jedino stvarno svijetlo mračnoga Balkana kojemu barem oni teško da ikako i pripadaju.

Bosanci imaju frku sa likvidnošću - Grude : Željo je utakmica za prodati tristo karata, a to nije dostatno niti za kupit trening kožnokotrljajnonapuhnute mješine za nogometanje. I tako čak i najveće zvijezde toga sporta u Bosni, a ako hoće da se voze sa bilo čime osim bicikla i rolšua, moraju ili vanka ili proizvoditi nevjerojatne količine ćevapčića, bureka i još švercat sa devizama. I još se fajtat kontra nelojalne konkurencije, pa onda potplaćivat kojekakve općinske guzonje da im oproste porez i daju bolje pozicije za business... Grdo je to, grdo. 

Gotovo jednoglasno i bezuvjetno ideja je prihvaćena u Srba. Čim se Džajić vrati s puta, eto i zvaničnoga Yes, bre!

Samo Dalmacija diplomatski ljubazno izbjegava reć i crno i sivo i bijelo, te bilo što izmedju toga. Svakako, čeka se «otklon» centra pa da se onda svi rastrču u zadatom pravcu.

Ma šta sad filozofirali jedno je nepobitna istina – i dečki i delije su igrali jučera skupa, a onda je krvavi rat puno toga okrenuo naopačke pa su na scenu izronili bezbrojni spasitelji & genijalci koji su krivo proračunali da će nacionalno hermetizirani lakše & jednostavnije skupiti više para i uspjeha. Tragičan princip sportske (vrlo slično je i sa regular business & economy) nacionalne hermetizacije sada se frankenštajnovski bijesno nastoji obračunati sa herezom nekakve indirektne jugo-restauracije. Pokušati objasniti tim vrlim deranima kako sport nije pitanje nacionalne sigurnosti, trenutne političke vlasti & klime, te da doista nema ništa zajedničko sa osjetljivim pitanjima suvereniteta i tragičnim posljedicama zločinačkog divljanja derana koji su razvijali i vodili rat – još uvijek je sasvim utopijski posao.

Definitivna utopija je nešto sasvim drugo – dečki & derani su jučer igrali skupa i igraće i sutra; pokušati to zaustaviti NIKOME NEĆE POĆI ZA RUKOM.  Personalno očekujem «zatezanja», opstrukcije i odlaganja ali, sasvim sigurno – i bubaMara preko Balkana!

Kako sam ja toliko pametan usrani jugonostalgičar imam i neke druge asove u rukavu koji nepogrešivo govore tome u prilog:

bulletNovac (reklame, gledalište, tržište, transferi, televizija, kompletan medijski prostor, prateći sadržaji)
bulletInternacionalna dimenzija – liga balkanskih nogometnih lidera biti će izuzetno interesantna i neBalkancima širom svijeta jer nogomet je svjetski popularan, a svijet je sit Balkanskih ratova i željan da vidi kako se Balkanci bore na zelenom tepihu (a baš to je prilika i za nacionalnu promociju!).
bulletBratstvo & jedinstvo – najzad će svi na zeleni teren kao Hrvati, Srbi, Muslimani, Slovenci. Sasvim suvereno. I nezavisno. Rezultat neće ovisiti o direktivi & paroli jedne vodeće stranke, a igrači će (ukoliko žele zadržati svoje radno mjesto) NAJZAD morati da proizvedu i više i bolje kako bi mogli zagristi slađi i veći komad kolača.
bulletNacionalizam – najzad će proraditi «kuhani bubrezi» u glavama fanatika koji će prepoznati da jedanaest derana NAŠIH na NJIHOVOM terenu ne daju nikakve oproste ili kazne za krvave ratne žrtve već žive svoj profesionalni život zarađujući efektivan novac i unapređuju svoje iskustvo sa objektivno doraslijim suparnikom no što je to bilo koji lokalni tim sa periferije.

I – ovdje bih stao.  Izrazio bih iskreno mudžahedinsko žaljenje što ste sa ovom «novom» idejom uznemirili nacionalne hermetiste & fanatike. Svima drugima poručujem da se strpe i uzdrže od blatnjavih «velikih riječi» jerbo je neminovno da se na ovaj ili onaj način bubaMara nastavi kotrljati i preko Balkana. Elementarni razum mi govori da bi i balvanima trebalo biti jasno kako ovime niko ne prekraja granice, a još manje «zamazuje» svoje ratne grijehe (svakako govorim o tzv. običnom & normalnom svijetu). Unatoč svemu, čak i nogomet je ipak samo sport. Oni koji ovo još ne razumiju ili ne prihvataju svakako će zagorčavati život i drugima i sebi samima. Opet, a kada su sportske, pa tako i nogometne lige & asocijacije bile bez takovih iluzionista? Igdje, ikada?

Na mojemu kalendaru rat je završio prije šest godina. Hallo, gospodo, do kada možete svoju vlastitu djecu držati u hermetizirano čistokrvnim kavezima? Nije li incest, kao direktna posljedica takovog svjetonazora, i nakazan i nazadan? Uell, nemojte mi odgovarati. Uputstva za lično-personalno-osobne komentare na adresu potpisnika ovih redaka su dolje u nastavku.

Za posebne zasluge u gornjem tekstopisanju familiju mi možete pominjati direktno na ovaj moj privatni e-mail: Calgary7@shaw.ca  Fala vi na trudu & sočnoj izražajnosti!

U međuvremenu internetično & patetično, uell - i sasvim lično,

vazda veselo i sretno,    

      iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06