Jadransport.com se pojavio, bljesnuo i - nestao.  Ovim "mini-retrom" se zahvaljujem Jadransportu za kratku i zanimljivu ostvarenu suradnju.

E, a ondak je došla dvi iljade i šesta.

Autor JADRANSPORTA je postao Kanadjanin i - stranica je NA ISTOJ ADRESI ponovo proradila:

sa slovenačkim autorima, engleskim hostingom i kanadskim vlasnikom and urednikom...

Heba te mouse: kako se lahko Kanada razvija

 

 

Objavljeno - jest vala!

I bubaMara - preko Balkana...

Nisam Vam rekao već da sam ja ovdje ono što u mome selu  zovu business man, a sa ove strane grane to uopće ne zovu, već – ako ti se baš preživljava – a ti «kopaš» sa sve četiri samo da si u igri, da radiš.., pa onda ti zoveš njih. I to kako god oni hoće da ih zoveš jer samo to može otvoriti vrata u onom pravcu koji može staviti kruha na sto, malo sira i sol...

Nisam Vam rekao da već imam četrdesetdvije, a bogami i neću. Pa kad bi ovo doznale šiparice iz mog sokaka (ljudi moji, da li je to moguće!) šta bi one pomislile? Naime, ja sam nekih (davno) ranijih godina primjetio da ti četrdesetogodišnjaci postaju intenzivno «aktivni» baš sa šiparicama, pa sam «izračunao» da je sad moje vrijeme i NNNI (ništa nas ne smije iznenaditi) – neće mene sad neko «hvatati» na (nevažne) detaljčiće...

Kakve sad sve ovo veze ima sa nogometom, da prostiš – fudbalom?! 

Nedavno je «bljesnula» ideja o Balkanskoj ligi. U međuvremenu ste i sami bili svjedoci velikih riječi i još većih diskvalifikacija, pokrenula se lavina zakočenih frustracija & političkih kombinacija, a najmanje je riječi bilo o fudbalu i onome što on doista jest – igra & business.

Sa svoje strane nisam bio iznenađen već samo javno rekao da, Bože moj, pa i vrijeme je da to krene. Igra. I posao. Ništa drugo.

E, tu me «našlo» nekoliko njih otkrivajući nepogrešivo mju nepopravljivu jugonostalgičnost koja odmah podrazumijeva restauraciju Jugoslavije sa milim Slobicom na čelu, Šešeljem na grkljanu, and Martićem na pendreku. Svakako, «stvar» podrazumijeva «plejadu» provjerenih (para)vojnih prvoboraca & ideologiju voljim, a što ne voljim – koljim.

I, u tom ozračenju razočarano i uvrijeđeno do koske piše mi jedan Samoborac kako je još njegova baka, a ne samo deda, sanjala Nezavisnu Hrvatsku i da moje bezdušno & bezobrazno napadanje i vrijeđanje Hrvatske ne da nije prihvatljivo već je /!#%/)=$¨(?*...

Te on, kao redoviti posjetitelj internetske stranice koja sve ovo objavljuje, iskreno «misli» (zahtijeva, reklo bi se po tonu nastupa) kako ovakovim rekcionašima moga tipa tu nipošto mjesta nije...

Najljepše u ovoj priči svakako jest što smo mi «opalili» svaki svoje i što su svu učesnici ovoga prepucavanja (a što bi drugo to moglo biti?!) potpisali svoje «uratke» svojim stvarnim imenom i punom e-mail adresom. Onako, da se nađe, ako baš neko hoće da nastavi tamburanje na stare Balkanske teme...

Ovaj uvrijeđeni Hrvat nije primjetio da bih ja možda mogao biti Hrvat. Jok – čak i da su mi sva krvna zrnca 120% crven-bijelo-plava, on je odmah pouzdano zaključio da je uvreda duboka & prljava, da napada samobitnost Hrvatske, ugrožava ustavni poredak mlade demokracije i direktno vrijeđa baku & deku mu.

Ja sam primjetio sa svoje strane da je deran otužno histeričan i preplašen od mogućnosti da jednoga dana Dinamo krene za Beograd na regularnu tekmu, a on ostane u Zagrebu jerbo mu je «petlja» junačka tanja no što bi on volio misliti.

Znači – zatvoren iza ustava, nezavisnosti, mlade demokracije i, svakako, žrtava on živi svoj zatvoreni, betonirani BALKANSKI MIT vjerujući da se približava Europi, a niti ne pomišlja da «zaviri» kako to rade DANAS na primjer – Albanci...

A «Kockasti» popušiše dvojku od rižoklopa i nounar Slobodne piše da je moglo i – gore. Još taj isti nounar piše kako se to rižoklopima nije desilo slučajno i da puno toga «miriše» na rad i dosta kompjutorske asistencije od igre na terenu do ćanife ispod tribina.

Nipošto se nisam poradovao porazu Kockastih ali mi se čini da se pogled na «inferiorne» (makar i fudbalski) rižoklope definitivno – mijenja.

Obradovalo me što je nounar (hej, DA –namjerno pišem nounar jerbo je rodijak Ercegovac i kad on tako piše – ja mu vjerujem!) primjetio disciplinu, planiranje i rad kao nužnosti u modernom svijetu sporta. Nekoliko puta u istom osvrtu na pomenutu utakmicu on je rekao da doista sjajna titula trećih na svijetu NIJE dovoljna za pobjedu – svaka utakmica se radi od samog početka do kraja sa ciljem pobjede. I tu – nema titula, već puuuuno znoja i rada.

Rekao je moj slatki nounar još nekoliko sjajnih i lijepih ali, ja bih se ovdje zaustavio i zamolio onoga mojega državotvornog Hrvata da – razmisli. Još samo prije desetak godina kada bi bilo tko otišao iz Europe da odigra koju sa rižoklopima to je uglavnom bio – vic. Rižoklopi se nikada (barem meni nije poznato) nisu žalili na ove ili one političke finte istovremeno tiho dovodeći u svoje redove raznorazne europske i druge stručnjake, pa i nogometaše i – evo ih u ne slučajnoj (nipošto!) epizodi pobjednika. 

Da li bi nacionalni hermetizam mogao donijeti te rezultate? Uell, neka si dečkec pronadje odgovor. I – u kontekstu ovoga mojega naslova najvažnije: da li su time «miksom» na bilo koji način ugrožena Korejska, Kineska i Iranska državotvornost, samobitnost, povijest, žrtve (ostatak navoda po volji čitatelja).., ili je i samo ovo pitanje otužno smiješno. Čak i nogometno-političko-fudbalskom laiku?

Ma «vataj» me sad da Kina i Hrvatska nisu isto! A kad je to neko uopće i rekao?!

Uglavnom, kada se govori o mogućoj Balkanskoj ligi onda se sve frustracije iz cijelih života nastoje «zamijesiti» u nešto prljavo i proizvod ne može biti čist. Ja sam izrazio moje tvrdo uvjerenje da će ta liga «proraditi» u interesu nogometa i posla. Nisam razočaran kontranapadima na takovo mišljenje jer – i to je dio igre. Ali, ne dirajte grobove, žrtve i ustave. Pogotovo ne one «njihove» - pobrinite se o stvarima kod svoje vlastite kuće i nema nikakve opasnosti da vam se bake i deke uvrijede igrom dvadesetdvojice derana koji u jedan sat igranja proizvedu (u prosjeku) više čistog novca od osrednje fabrike sa barem 1000 zaposlenih.

Balkanska liga je ipak igrački, sportski i poslovni koncept koji ne puca na granice, ponos i povijest već proizvodi novac i podiže kvalitet same igre. A bake i deke to nikada nisu smatrale napadom & uvredom.

Iznenadno i dramatično smanjenje penzija i poskupljenje lijekova sa uvozom trećeklasne medicinske opreme koja ubija bi mogla biti dobra tema da se briga o ponosu bake i deke adresira na stvarne i isključivo nacionalno neodvisne adrese.

Pa, ako se to riješi, eto nešto «municije» da se «obračuna» i sa zlom neke tamo nepojmljive nogometne avanture.

Put do civilizirane Europe ipak ne započinje na Prateru ili Jelisejskim poljima – «stvar» počinje u rasklimanim lokalnim autobusima. Čak i u Hrvatskoj. A o Balkanu da i ne govorimo.

Svim bakam i dekama Balkana ovo (i puno, puno više toga) je davno bilo jasno. Još im je svima jasno da ih jedan sport (ma kako se zvao) i posao nije i nikad neće vrijeđati. Unuci, prosim Vas lepo, prije no što u ime svoje bake i deke pljunete na nekoga (pa makar to bio i ja) dajte si dva minuta i pitajte njih osobno šta oni doista misle o tome. Hvala.

Uputstva za lično-personalno-osobne komentare na adresu potpisnika ovih redaka su dolje u nastavku.

Za posebne zasluge u gornjem tekstopisanju familiju mi možete pominjati direktno na ovaj moj privatni e-mail: klikni i napiši!  Fala vi na trudu & sočnoj izražajnosti!

U međuvremenu internetično & patetično, uell - i sasvim lično,

vazda veselo i sretno,    

      iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06