Objavljeno - 2004.

jesen & budućnost (ako je bude) siva...

jah, jah, jah.., ne čudim se ja, niti sam u "kolumbovskom" raspoloženju vengo (bogumi i za dobar novac) ovih dana piskaram na emgeskomu jezku Christians, Immigrants & Computers pa me naganjalo da sretnem neke ljudove (absololutno NEbalkanskove & ne-slavene & čak i neIrancove) te da odradim "pretres" temeljnijeh principova mojega upravo navedenog naslova. Članak ispod je u cijelosti i BEZ odobrenja (Autora, Redakcije ili bilo koga relevantnoga) prenesen iz hrvatske i splitske Slobodne Dalmacije. Volio bih da duboko udahnete i da pročitate ovaj članak do kraja. A ondak razmislite - do kada ćemo "umno" i do zdravorazumskog istrebljenja/besmisla/samorazora (odaberi sve ili po volji) tako glatko i monstruozno uspješno praviti idiJOtsku karikaturu čak i od onoga što doista nikada nismo imali - respekt uspješnoga i civiliziranoga svijeta. Vlastitu šizofreniju i blato možemo bacati na sebe ALI da li će nam djeca moći preživjeti od toga smrada koji se gomila u nama, oko nas i nad nama? Da li smo ikada bili bar pinkicu IZNAD uskogrudog (često bijesnilom i krvlju zalivena/potopljena) "prepucavanja"? Šta još nije srušeno, popljuvano, izmasakrirano a bogumi i posrano? Kako se ondak sa time smećem izađe u svijet i kupi kruva i tehnologije za jeftiniju proizvodnju kruva za VLASTITU (čistokrvnu) i NAŠU djecu? Još bi ja mogo pitavat pitanja, ali već i ovoga momenta smrdim. Sebi samome. Ajte sad malo Vi.., (po)kušate...

perpendikularium

(a ko bi to moga objasnit!)

nije trebalo, fala - drugi pogled

vako - iako će ova stranica nastaviti vrlo brzo ja moram "seliti" na englesko jezično polje. Interesi. Ponajprije. A i nešto zdrava razuma. Ne mojega. (Ma, kako ste samo pogodli!?).

U medjuvremenu evo cijeloga emaila onoga dunavskoga alasa sa fotoaparatom u bojicama. Zahvaljujem se još jednom na prilogu uz iskreno priznanje da nikada nisam proveo veče uz Cigane ali ću učiniti sve da i to iskušam. Sve u 16 i privatne svrhe!

...Današnje pecanje rezultat:  onako cca. 10 kg babuška, deverika i terpan. Fala vi za one slike što si turio u kompjuter da gi narod gleda i da mi zavidi. Bolje oni meni nego ja njima. A sada zapadnjačka dušo malo o Ciganima - vidiš da je veliko C - njih nemožeš naslikati, fotografisati i slična dostignća optike. O njima možeš divaniti, sa njima možeš zoru dočekati, suzu pustiti na fajrontu poslati u PM, ali je uslov da sedneš prvo pored njih i da sve prekidače isključiš i pustiš da te ciganska pesma vodi kroz njihove čerge, da sebe zamisliš kako niihove konje jašeš po stepama i ....... kad dodješ sve polako, mi ovde ne žurimo tolko ko vi na zapadu...

Možda bih i sada i volio reći NIJE TREBALO, ali nisam ja tako fino umazan pomadama formalnoga.... Fala, grebi ga! 'Oću!

Vladimir Kreća, Calgary 2004

Robert Marić:

O P T U Ž E N I

(Kratki ispadak iz obrane i posljednjih dana...)

 

- Optuženi ste da ste počinili stravične ratne zločine.

- Ja sam samo izvršavao zapovijedi nadređenih.

- A tko su vam bili nadređeni? Tko vam je izdavao zapovijedi?

- Meni?! Tko je meni mogao išta zapovijediti? Pa ja sam bio predsjednik, zar se ne sjećate?!

- Dakle, priznajete da ste počinili ratne zločine?

- Ne, jer sam samo izvršavao zapovijedi.

- Čiije zapovijedi???

- Moje zapovijedi!!!

- Onda ćete još biti optuženi i za zapovijednu odgovornost!

- Kakva zapovijedna odgovornost? Što sam ja mogao znati što se radi na terenu?

- Ali vi ste naređivali!

- Ja sam naređivao, ali nitko nije slušao. Ja kažem jedno, onaj tamo radi tko zna što, pa i zločine.

- Dakle, ipak ste radili zločine?

- Ne, pa kazao sam vam, samo sam izvršavao naređenja!

- Čija naređenja?

- Moja naređenja!

- Sami sebi ste naređivali, pa još i izvršavali ta naređenja?!

- Ništa ja nisam...

- Pa kažete da ste...

- Kažem da ja jesam naređivao, ali nisam mogao kontrolirati stanje na terenu.

- A tko je bio na terenu?

- Ja sam bio na terenu, i zar da slušam naređenja one budale, što bi to bilo...

NAPOMENA: gotovo da bih se "poigrao" sa Profesorom i pitao ga sjeća li se pjesme Čorbislava Bore (za ideale.., la-la itd) ali ostajem doživotno kljakav i impotentan u saznanju koje dokazuje kako u mojoj (bivšoj) domovini nema prostora za (kvazi)politički spektar, da nekih drugih nepolitičkih spektara i nije bilo (pa ih POSLJEDIČNO nema i neće biti), te da za koji će nam Turčin spektri i rad na Sebi i Svome kad možemo Njihove Gargamele "sjebati" u dva poteza. Kakvi "spektri" mučki kad nas zlo & monstum boljševizma ganja (kriči na sav glas Glas Koncila ovijeh dana...). Viđaš, Profesore đe pravi problem jest. A čim se to zgotivi, oma ćemo postat dolorski miluneri jer je Šime Đodan još 1990te izračuno da će Naši iz svijeta oma donit jedno 150 miljardi. Dolora. Kaj je to skontra jebenijeh jedva 30 miljardi duga danaske?

Daklem Profesore, svaka čast, ali u cijelom članku nema nikakvoga dokaza da nisi bio jugokomunjara, a još manje boljševik. Daklem - ti si dušman. Okreni se oko sebe pa mi dokaži da nisi. A za pare ne pitaj Đodana ništa. On Tebi i takvima ka Ti ništa i nije obećo.

DEUSTAŠIZACIJA

Prof. dr. ZDRAVKO BAZDAN, VODITELJ SURADNOG CENTRA HRVATSKOG HELSINŠKOG ODBORA


nedjelja, 12.9.2004.

piše Jasmina MRVALJEVIĆ

Očekujem Sanaderov treći korak

Sanaderov govor u Bleiburgu i Jasenovcu, kojim je na smetište povijesti smjestio ustaše i NDH, smatram prvom fazom deustašizacije Hrvatske, a inicijativom o preimenovanju ulica Mile Budaka i uklanjanju spomenika Francetiću Sanader je okončao i drugu fazu. Nadam se da će uslijediti i treća, posljednja faza deustašizacije, a ta je ukidanje, odnosno preimenovanje naše novčane jedinice — kune

Po svom značenju i poruci kuna je isto što i Ulica Mile Budaka, jer i jedno i drugo glorificira kult Ante Pavelića. Naime, kuna nikad u povijesti našega naroda nije bila novčana jedinica, to je postala tek s osnivanjem NDH

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća u Gospiću, već je objavljeno, naći će se i prijedlog preimenovanja tamošnje Ulice Mile Budaka, a prema neslužbenim najavama, o istom pitanju uskoro će se izjasniti i njihovi kolege iz Dubrovnika, gdje također postoji ulica koja nosi naziv nekadašnjeg ministra prosvjete bogoštovlja i nastave u vladi NDH.

Diranje rana iz povijesti, te javno i izravno kritiziranje veličanja kulta NDH-zije, uža su specijalnost profesora međunarodne ekonomije na Dubrovačkom sveučilištu i voditelja Suradnog centra Hrvatskog helsinškog odbora za Dubrovačko-neretvansku županiju dr. Zdravka Bazdana, čije su zamisli proteklih godina teško nailazile na "plodno tlo". Vijest o realizaciji inicijative, za čije se ostvarenje u Dubrovniku bez uspjeha zalagao više od desetljeća, prokomentirao je na sljedeći način:

— Čekam sjednicu Gradskog vijeća i osobno ću biti prisutan brzom preimenovanju dubrovačke Ulice Mile Budaka, koja bi, doznajem, konačno trebala biti među temama. Unaprijed čestitam predsjedniku GV-a Nikoli Obuljenu te svim vijećnicima, posebno onima iz redova SDP-a koji su do sada, osim prof. Pera Portolana, u vezi s tim sramotno šutjeli — reći će Bazdan, apostrofirajući:

— Pa, molim vas, tu temu već najavljuju u Gospiću, mjestu Budakova zloglasnoga govora, gdje je 4. lipnja 1941. ustaški doglavnik i Pavelićeva desna ruka, među ostalim, rekao: "Jedan dio Srba ćemo pobiti, drugi raseliti, a treći prekrstiti na katoličku vjeru."

U Hrvatskoj još 16 ulica nosi ime Mile Budaka, a neslužbena najava o skorašnjem preimenovanju dubrovačke stiže nakon generalne preporuke hrvatskog premijera dr. Ive Sanadera. Budući da ste tim povodom već nekoliko puta "izgubili bitku", jeste li se nadali da ćete dobiti rat?

— Sada je to inicijativa političkog vrha, odnosno predsjednika Vlade RH, i valjda je priči kraj. Izravna je Budakova veza s NDH, tvorevinom koja je, po mojem mišljenju, najveća sramota hrvatskoga naroda, te sam se za preimenovanje te dubrovačke ulice u nekoliko navrata zauzimao još od 1993. godine. Da je bilo volje, moj prijedlog bi bio razmatran već na prvoj radnoj sjednici, ali tadašnji predsjednik GV-a Darinko Iveković uputio me je na redovitu proceduru i Odbor za imenovanje ulica. Shvatio sam da će to biti teška bitka, osobito kad je u to vrijeme aktualni predsjednik Odbora Antun Kisić počeo otezati sa sjednicom. Nakon osam mjeseci jedan od članova — Željan Konsuo — pismeno se obratio Odboru i pojasnio da daje ostavku "jer se ne snalazi oko teme Ulice Mile Budaka".

BITKA DUGA DESET GODINA

Dakle, vruća tema uopće nije dolazila na dnevni red sjednice Odbora?

— Točno, premda sam privatno, te putem vijećničkih pitanja, tražio sazivanje sastanka kako bismo se usuglasili oko moga prijedloga. Tek nakon dvije godine održana je druga sjednica Odbora, čiji su članovi, osim mene, bili i Katica Baljević, te Vido Bogdanović, pa sam tom prigodom u 14 točaka sustavno objasnio zašto Ulicu Mile Budaka treba preimenovati u ulicu dubrovačkih branitelja, ali je Bogdanović tada kazao kako je "to mala ulica za tako značajno ime". Preformulirao sam prijedlog, zatraživši da ulica nosi naziv branitelja Srđa, brda u čijem je podnožju Dubrovnik i odakle je spašen Grad, ali nakon glasovanja svi u Odboru bili su protiv. Tek 1996. godine predsjednik Odbora izvijestio je Gradsko vijeće o tijeku glasovanja, nakon čega sam tražio izjašnjavanje svih vijećnika o mom prijedlogu, što je ponovno odbijeno. Bilo mi je jasno da sam tu bitku izgubio, ali nadao sam se da neću izgubiti rat.

Pokazalo se da u Dubrovniku ima i važnijih tema od preimenovanja Ulice Mile Budaka.

— U sljedećem sazivu Gradskog vijeća predsjednikom resornog Odbora postao je Srećko Kljunak, kojega sam pismeno zamolio za pomoć ovim povodom. Reakcija Odbora bila je pozitivna, te su odlučili da se navedena ulica preimenuje u ulicu političkih zatvorenika, što je, jasno, bilo prihvatljivo jer su oni sinonim nedemokracije koja je obilježila prošli sustav. Međutim, iako sam dodatno nekoliko puta razgovarao s tadašnjim gradonačelnikom Vidom Bogdanovićem, te prvim čovjekom GV-a Đurom Kolićem, prijedlog Odbora nikad nije išao na raspravu jer, kako su rekli, "nije bilo vremena". Raduje me da u aktualnom trenutku, nakon inicijative s političkog vrha, prijedlog o preimenovanju Ulice Mile Budaka nailazi na "plodno tlo", i drago mi je što time premijer Ivo Sanader nastavlja deustašizaciju Hrvatske koju je započeo.

UKIDANJE KUNE

Vjerojatno mislite na "Hristos se rodi" i premijerovu božićnu čestitku hrvatskim državljanima pravoslavne vjere, koja je pobrala simpatije demokratske Europe, ali ne i zagrijanih desničara.

— Božićna čestitka, te zatim premijerov govor u Bleiburgu i Jasenovcu kojim je na smetište povijesti smjestio ustaše i NDH, smatram prvom fazom deustašizacije Hrvatske, a dr. Sanader taj proces nastavlja inicijativom o preimenovanju ulica Mile Budaka i uklanjanju spomenika Francetiću, koju bih definirao kao drugu fazu. Nadam se da će uslijediti i treća, koja bi po mojem mišljenju trebala biti posljednja faza deustašizacije, a tiče se ukidanja naše novčane jedinice kune. Po svom značenju i poruci, kuna je isto što i ulica Mile Budaka, jer i jedno i drugo glorificira kult Ante Pavelića. Naime, kuna nikad u povijesti našega naroda nije bila novčana jedinica, to je postala tek s osnivanjem NDH.

HDZ-ovi političari su, međutim, nakon demokratskih promjena imali drukčija, suprotna tumačenja.

— Naravno, kako bi opravdali namjeru da naša moneta ponese taj naziv, o čemu je bilo riječi i na srpanjskoj sjednici Sabora 1993. godine, kad je i odlučeno da je hrvatska novčana jedinica kuna koja se dijeli na 100 lipa. Naime, Zakonskom odredbom o novcu NDH od 7. srpnja 1941. u prvom članku navodi se da je novčana jedinica kuna, koja se dijeli na 100 banica, a kako se već tridesetak godina bavim numizmatikom, podsjećam da je istina u sljedećem: banica je kovanica s konturom kune u trku na lijevo, kovana prvo u Pakracu oko 1237., a naziv joj je dao numizmatičar Ćiro Truhelka. To je bio srebrnjak od 15 mm i kolao je u vrijeme vladavine slavonskih banova, no tek 1934. godine pojavljuje se promidžbeni srebrnjak od 5 kuna Ustaškog pokreta u emigraciji, kovan u Mađarskoj. Znate, svaki put kada dodirnem kunu osjećam se kao da uživo srećem sve ideologe i koljače NDH, na čelu s Francetićem, Budakom i Pavelićem.

MENTALNA HIGIJENA BEZ NDH

Kakav je smisao "ukidanja" kune sada, kada se Hrvatska bliži ulasku u Europsku uniju i euru kao službenoj valuti?

— To je nužno zbog mentalne higijene našega naroda. Psiha javnosti se promijenila u prvom redu zbog utjecaja medija, odnosno obrazovanih i demokraciji i pravnoj državi sklonih novinara. Njima hvala za novo mentalno stanje u kojemu ima sve manje mjesta za Budakove ulice i insignije što veličaju Pavelića i NDH, a kuna je to par excellance. Promjenom naziva naše novčane jedinice zasigurno ćemo ubrzati put u Europu, kojoj će to biti zalog da smo završili s trećom fazom deustašizacije.

Što se tiče EU-a, ključno je pitanje upravo mentalna higijena i odnos hrvatske javnosti prema NDH i Paveliću, a po mojem sudu, nismo na putu u Europu ispred slabije razvijenih zemalja poput Bugarske i Rumunjske upravo zbog naklonosti velikog dijela hrvatskog pučanstva kvinsliškoj soldateski. U to sam se uvjerio prigodom brojnih kontakata s veleposlanicima razvijenih zemalja, koji su mi to diplomatski, naravno, dali do znanja.

Zbog Vaše retorike i javnog kritiziranja kulta NDH-zije, često ste bili metom anonimnih prijetnji proteklih godina. Mnogima se neće dopasti ni Vaše zalaganje za promjenu imena hrvatske valute.

— Jesam, od 1993. do 2000. primio sam više od 100 anonimnih telefonskih poziva te pisama u kojima su mi prijetili fizičkom likvidacijom mene i moje djece. U cijeloj priči motivira me sjajni Ustav RH, u čijim izvorišnim osnovama stoji da se naša Hrvatska temelji na antifašizmu, a u dijelu "Ljudska prava i temeljne slobode" navodi se da svi građani RH imaju ista prava, bez obzira na naciju i vjeru. Ispunjava me maksima Abrahama Lincolna, koji je rekao: "Što je patriotizam bez žrtvovanja." Podnosim je, jer želim da moja zemlja bude Hrvatska s vedrim i nasmijanim ozračjem za sve svoje građane.

Jasmina MRVALJEVIĆ

 Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin

Internet podrška: NETmedia d.o.o.

© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2004.

 

Pročitali ste? Fala. Ne jedite se puno. Postanite kenijci, zimbabveanci, iračani ili - ki ja - kanadjanovi. Ako to more pomoć. Ja bi najradije u Marsovce, ali ne zaprimavaju useljeničke molbe u mojoj županiji. Ove godne. Pa, eto, dok čekam, ubijam vrijeme seruckajuć po imtertetu....

Daklem,

Uell, kao i vazda prije,

sasvim lično & internetično 

iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06