ha, i ovo je objavljeno

kadilakiziranje ("fenomena") čitanja...

Kad se između pustih kadilaka i čuda tehnoligije najzad nađem u svojoj kući, u svojoj radnoj sobi, iskreno sažaljevam – sebe: moja „papirna“ biblioteka nije nipošto malena (pa tih nekih 300-400 knjiga su koštale ozbiljnih dolara!) ali, među tim knjigama je tek 7 poklonjenih (od dva pojedinca) u zadnjih DESET godina.

yellow cantun

(pogled s toplije strane planete)

TEK U NEVOLJI VIDIŠ KOME

SI SVE BIO PRIJATELJ

LIEPA NOSTRA 

Zakonita plače, dirnuta Kutlinim izlaskom: Ima pravde, ima pravne države, ima Boga im ćaćinaaaa! I zato ne vjerujem ni u što od tog, jedino u Svetu Korupcijuuuu! - izašla iz WCO-a - A Vlada zabranila uvoz papkara, a u nas papaka za bacanje, pa ludilu nikad krajaaaa! - Daj, skini mudante, jeba te! A skinila sam ih! Ma, skini ih s glave i stavi na pripadajuće ono misto, skroz si poludila! Ako netko dođe, pitat će se među koje je pizde zaluta.

€€€

I sreća da je došla izborna šutnja. Muuuk, moš čut vinsku mušicu oko noseva (nosova?!) većine zastupnika. A moš i Uvaženoga, ex komunjaru, pa reformiranog hadezeovca, a sad izlazi samostalno, bez Uvažene, i pomaže starijima i bolesnima zaokružit sebe na listićima i... I da Papane, ima li koja stolica viška. Papan promatrač, da je li kome ispa takujin, da evo sad ću ja to, strpite se, ionako ne mogu više trpit - hmmm-puhh! - i da evo, Vaša Inkontinencijo, zavalite se u stolicu.

€€€ 

Ufff, smrada! Je li ovo zaudara trulost u državi daleko od Danske, il' je Shakespeare opet posra nekog ludog Hamleta? A drug je Baja pocrvenio i da šta se bunite, šta nam fali, rast industrijske proizvodnje je 9,8%. a šta će tek bit kad budemo imali industriju! Eno, pitajte kancelare Račmana & Sanadera.

€€€ 

A Uvaženi, da Papane, moraš li na svakim izborima napravit sranje; ti bi mene i u govna uvalija, a - i trčao za njim oko izbornih rezultata, pa poskliznuo preko meke stolice, zahvatio lijevim jajnikom - GONNG! - kutije i sve se opće rasulo ... pa se spotaknuo o izborni prag i uletio glavom u gorespomenutu Papanovu stolicu – SRANJOINŠUAPČKMTRN!

€€€ 

Hitna Čistoća pokupila Uvaženoga, a Mate nepovjerenik, da Papane, izbaci govna vanka. A Papan: - Ajmo, smradovi, ispadajte, moram skupit listiće, vidi, sad su ka polovni toaletni, a Uvaženi je zagovna pola kandidata. Pa izbacio Baju, Antu Đukića Srpa i sve po spisku.

€€€ 

Došli doma, a u Vijestima Miroslav Hip Hop dragovoljno vraća milijune stečene za vladavine Oca i sina i duha domoljubnoga svetog. Pa doša i Kutle, da kad je ova država poštena, bit će i on, i vratija milijune; pa Gucić, Kovač, Novosel, Pašalić, Barač ... svi oni vratili lovu, čistu, opranu, i još neki, da nisu ni oni kurbini sinovi, i evo i njihove love nazad i ... I procvitala Hrvatska bez stranih kredita.

A izabrani se biraju.  

JEBALKANOSLAVIJA

    U posljednje vrijeme da sve češće čuju, u ovaj ili onaj celofan upakirane, zanimljive inicijative za spajanjem balkanskih zemalja u jednu. Za početak se, dakako, ne bi baš sve spojile, već recimo njih pet ili šest.

    Uloga Hrvatske u svemu tome bila bi slovenska, ili da budemo jasniji, mi bismo u toj asocijaciji zamijenili Sloveniju u nekadašnjoj Yugi 45, pošto međunarodna zajednica, koja je samo umjetna tvorevina na tlu bivše međunarodne zajednice, Sloveniju ne vidi u toj Balkanoslaviji, pa ju je baj d vej već primila i u EU, a ionako se ovima na Balkanu ne sviđa njen standard, jezik i ostalo.

    BiH bi nadalje bila BiH: pa obvezna Srbija, pa Makedonija, Crna Gora... A kao šesta republika za početak bi mogla postati Bugarska, njezin jezik nam je - tako kažu - bliži od slovenskog, a i standard, kupovna moć i tako to.

    I što se tu itko ima nešto buniti i stvarati paniku medu besposlenim stanovništvom?! Ne bi to bilo tako loše po Hrvatsku. Dapače. Jednoga dana bi se mogla odcijepiti, pa proglasiti samostalnost, pa zatražiti priznanje UN-a, pa se tajno naoružati, pa se braniti od Srbije, pa dođu "plave kacige" uspostaviti tampone po zonama, pa...

    Pa... ne znam zašto mi je sve ovo nekako poznato, prepoznato; mislim, ne previše poznato, već prepoznato od glagola prepoznati. 

SRETNA NOVA GRADIŠKA 

Uff. Cvita, cili dućan ti smrdi! Izbaci te olvejz varnka! Ona, da to vonjaju bakalari bez krilaca. Ma koji vonj?! Vidiš da nisu friški! A ona, da kako će bakalar biti frižak i... Ma ljudiii, prodaju nam stare bakalare!  

Rulja se skupila i vonjala, a ja jednoga većega utrpao u gaće i kidam nalijevo sto metara s bolnim preponama. Cvita me dostigla i bacila se na mene, pa se ja bacio na nju... pa bacili bacačinu; a ona da napipala sam bakalar, živ je...ufphuh... evo mi bura odnila mudante i...

€€€ 

I Jozo pandurija, da šta je ovo, širimo nemoral na javnome mistu, a. Ma, koji nemoral, Jozo?! A kad politkomesari i ostali hadezejno-liberalni socijaldemokrati u izravnome prijenosu šire nemoral u zdrav mozak na javnome mjestu, jer to nije njihova privatna kuća, nego dakle javna, onda ne činite ništa i...

€€€ 

...I Jozi panduriji glava opičila u veliki kamen - ŠUPLJUUNNG! - kojim je Zakonita pokušala pogoditi moje bubrege bijele i od njih napraviti Trumanova jaja u prahu, i da Cvita, kurbetino, ostavi mi mužev bakalar; A Jozo u srednjem uhu začuo Zvončićiii, pa Tiiiha noooć ... pa afanao na tle.

€€€ 

Cvita tražila mudante. Zakonita tražila kamen, Carla del Ponte Rosso tražila čekove i gotovinu bez odgode i sve nas, ja spremao bakalar u gaće, kad naišao fra Paško, da silo nečista, jel' ovo došla Sodoma i Komora Gospodarska ili je Sudnji stečaj? Bit ćete mi svjedoci pokajnici! Svi odma u crkvu na ispovid!

€€€ 

Zakonita pokajnik, da velečasni, niti bakalar mirisala nit ga okusila; Cvita pokajnik, da ona je samo bakalar pomirisala, ali nije okusila jer je došla ova tuka Zakonita i potegla kamenom i... I Zakonita, da saš vidit svoga Boga, ionako smo u crkvi, i bacila se na nju; ja pokajnik se bacio na obje, a fra Paško nas izbacio vanka i da zreli ste za pakao vječne hrvatske šutnje, bez obzira na vječna poskupljenja, jad i bijedu. Mrš! Oni bi grupnjak tu. 

€€€ 

A grad blagdanski ukrašen penzionerima koji vise po kontejnerima i svijetle im se odijela od izlizanosti, pa prosvjednicima i transparentima »Doli Vlada naša nada!«, pa svečano vise neki iz naše zgrade, na konopima; pa izvisili svi koji imaju pravo na štrajk i radnu obvezu u slučaju štrajka; pa doteturao Jozo Pandurija, da ima osjećaj kao da je udaren i tko mu je obukao uniformu i zašto mu je šapka ulupljena i zašto mu je glava ulup... 

DUŠEVNA BOL NA RAČUNU MOM

Osobe s duševnom boli moderna medicina je odavno već nazvala duševnim bolesnicima i liječila ih, uglavnom bez većeg uspjeha, u ustanovama poznatijim kao duševne bolnice.

No, više nije tako. Duševna bol danas se -barem u nas- uspješno liječi novim sredstvima, i to ne u bolnicama, već u sudnicima. Sudnice, dakle, zamijenile ludnice. A za sve su zaslužni neki naši poznati političari. Jedan od najzaslužnijih, koji je među prvima obolio od duševne boli i na sebi primijenio novu metodu je svakako pionir gospodskog kriminala u modernih Hrvata, Borislav Škegro.

Kako je on financijski stručnjak, nije mu dugo trebalo - iako pod utjecajem duševne boli - da se dosjeti kako se bol može najučinkovitije liječiti financijskom metodom: duševno oboljelome isplati se nekoliko stotina tisuća kuna - i on istog trena ozdravi.

I sad su, tim revolucionarnim otkrićem, najzbunjeniji psihijatri u bolnicama, jer da im navodno nedostaje tog novog lijeka - kuna, pa uporno nastavljaju bolesnicima davati tablete.

Nije da se žalim što volim „džabalesku“, ali ta činjenica da sam u tih deset godina dobio AUTOMOBIL (Chev. Impala!), luksuzni vikend, nezanemarljivu količinu gotova novca i bezbrojne količine (skupih) alkoholnih bočica, bogate žderačine od kojih neke na izuzetno ekskulzivnim mjestima, razno-razne tehnološke „igračke“ i ko zna šta još; TA ČINJENICA – optužuje i rastužuje: kako god pogledaš KNJIGA je – MARGINALNA & MARGINALIZIRANA. Izgleda da smo SVI postali turbopismeni & turboznalci čim se dohvatimo kompjutorske tastature... Ili bar kompjutorskog riječnika. Čak i kad doista pojma nemamo o čemu zapravo drombuljamo...

Moj prvi korak u ovome dubokom i iskrenom kajanju je pitanje – (t)ko mi može pomoći da nabavim (i kupim) onu običnu mehaničku pisaću mašinu Unis TBM? Moja privatna email adresa je Calgary7 . Naime, sit sam „tehnologije“ koja je od pisane riječi načinila hiperprodukciju „pisanoga“ koje nema nikakvu vezu sa „disanjem“ riječi prije se ista ZAPIŠE, stavi na papir...

Znam da Vam sve ovo može izgledati primitivno patetično i deplasirano, pogotovu što ste svi skupa PRISILJENI svaki dan čitati toliko toga ALI, zastanite na trenutak i promotrite ŠTA to „čitate“!

Moj prošlogodišnji obujam čitanja je bio preko DVIJE HILJADE sati! Nagrada – magistarska titula i poprilično (još uvijek TEORETSKI) „mastan“ ček no, ja ne osjećam da sam čitao; ja sam samo odrađivao jedan projekat koji je bio nužnost moje egzistencije u zemlji koja ne miluje niti svoje, a meni je bez ovoga „projekta“ i metla bila neizvjesna...

Dakle, nije tu bilo nikakvog čitanja već isključivoga „čupanja“ egzistencijalnog interesa gdje je „alternativa“ bila toliko neprihvatljiva da je snaga toga MORANJA jednostavno „genocidirala“ svaki drugi cilj i poriv/interes na horizontu mojega vidokruga...

Je, imamo i titule. ZVUČNE. Skupe i prestižne. Ali – nemamo produhovljenosti, a obrazovanje je specijalistički instrumentalizirano do iskorijenjenosti svake zdrave (prirodne) logike i jade jadnoga Zdravoga Razuma. Gospon dolar (i u tom smislu Kuna, Šekel a i Rubalj; pa onda redom tako) je UNIVERZALNO „opravdanje“ za svaki besmisao i – monstruozno još gore – zločin: kada se „slože“ titula i zamjetljiva količina dolara onda oni (a bez pretjerivanja se može ustvrditi SVI) „ispod“ toga „nivoa“ MORAJU „začepit“, skinuti gaće i – „uživati“...

Sjećam se mojega dragoga ANTE BUDIMIRA (Hrvat po zanimanju od 29. Novembra 1991.) koji je znao na ovo reć Krečo nemoj ti meni tu simplificirati! Joj, sad još moram priznati da nijedan riječnik te 1986. – a koji je meni bio dostupan (grebi ga, Google se nije tada prodavao u mome selu!) – NIJE imao entry simplificirati... Tako je prošlo čak i nekoliko godina prije no što sam se dosjetio jadu a šta je to meni moj dragi Antiša htio zapravo reć...

No, eto, nešto sjećanja i malo čituckanja na kraju podari meni prijevod Antišinih riječi.

Sve skupa staromodno i smiješno. No, MENI, važno i ja se ponosim što to mogu i javno reć jer ima još takvih primjera. A najvažnije je što MOJA želja da ne umrem na tom polju brljivo ljudskog impulsa NIJE zamrla, još manje odustala...

I, kao što vidite, odjednom je moj riječnik i tekst poprilično različit od uobičajenog stila i načina na ovim stranicama. Ipak, NISAM se promijenio! Samo sam odlučio „zagrebati“ papir kada me „strefila“ petrinjska „revolveraška istina“...

U Petrinji sam proživio neke dvije godine (Katarine Zrinski 17, fala na pitanju) i znam kako su u mraku uz Petrinjčicu iza DD-a (NAJkafić toga vremena u Petrinji) pljuštali šamari, a znam za barem jedan slučaj silovanja. Derani (od kojih neki ozbiljni najprije faktori, a danas i čimbenici) su tako rješavali „intimne situacije“ i ondak veseli se vraćali na šank da sljušte još koju s nogu i dično obznane veselu društvu (u kojem se uvijek našla i koja nezainteresirana drugarica oli gospoja!) kako su poučili tu i tu kučku (SVI su znali puni identitet „kučke“) a da ko je gazda i tako to...

Onda, oko ponoći, veselo društvo je sjedalo u svoje bjesne kočije i nastavljalo „slavlje“ na plesnjaku obližnjeg Pigika...

Pripišite mi zluradost ili pljuvanje Petrinje ali, ako se makar malo pošteno prisjetite svojih petrinja, možete li čista srca reć da za nešto slično, ne rijetko i gore, ne znate i sami iz svojih raznoraznih petrinja?

„Ljubavni jadi“ proeuropske Rvacke danas su toliko „albanski“ da se decenijama nisam usudio prozboriti ništa o ovoj temi. Istovremeno i moja (pokojna) mater, sestra, pa i njena kćer su bile izložene kompletnom spektru toga divljačkog „običaja“ koji ne pokazuje znake umora. Čak niti pred toliko obećavajućom demokracijom.

„Kučke“ MORAJU znati koliko nam bola nanose!

A kad to odbiju, onda se – ubiju! A šta drugo!?!

NE oprostite mi što gotovo prostački ovdje podvlačim „point“ sa uvodnom rečenicom R. Konstantinovića (knjiga Filosofija palanke) – Iskustvo nam je (ja dodajem - i REALNOST) palanačko! Sa svoje strane PITAM: ako su nas KUČKE rodile, što smo, tko smo MI, drčni MUŠKI?

Politiku i crkvu NEMAM šta pitati: kompromitirane institucije NIKADA i nisu ispuštale manipulacije i NEĆE, ali – ne mogu alternirati volju zdravog čovjeka za ljudskim i humanim. Ukoliko ga UOPĆE ima! Još manje institucijalne manipulacije i raznorazno smeće NE mogu biti (makar i u ludilu) isprika, pa čak i „objašnjenje“ za divljačko i monstruozno zločinačko ponašanje vlasnika svetoga kurca i još svetijega samokresa!!!

Ne osporavam da institucije MOGU i MORAJU učiniti PUNO više na (najprije!) odgajanju, zaštiti, prevenciji i sankcioniranju ALI, ukoliko Obični Čovjek nije voljan da umjesto zgražanja i optuživanja prepozna blato i krv na svojim rukama, na svojoj duši, izlaza (rješenja) - NEMA!

Leševi triju MAJKI iz Petrinje krvare i noćas. U MOJOJ duši...

Ne usuđujem se pitati kako je u nevinim dušama njihove vlastite djece danas – nažalost ZNAM da nijedna država, crkva, politika i zakon naprosto NE MOGU zaliječiti  vječnost starha, tuge i šoka koje će „modelirati“ njihov život ZAUVJEK... Unatoč svim kadilacima svijeta. Unatoč svim zvučnim riječima, titulama pa čak i novcu. Ako ga bude...

Ukoliko sam dobro razumio opskurni članak iz Večernjaka glavni policijski drmator Sisačke županije je podijelio štogod suspenzija a onda i sam DRAGOVOLJNO ponudio ostavku na svoj položaj. Eto, do jučera sam bio uvjeren kako ta moralna i PONAJPRIJE osobna institucija shvatanja časti u „službenoj“ hrvatskoj – ne postoji. HVALA Svevišnjemu što se prevarih! Ovaj tračak nade VRIJEDI više od svih riječi i zakona!!!

„Umna“ & intelektualna Hrvatska (koliko ja to mogu vidjeti sa ove nemale distance) racionalizira „slučaj“ sa kompliciranim tehničkim riječnikom koji brutalizira SMISAO svakodnevnog života u kojemu naše majke, sestre i susjede NASTAVLJAJU da budu OBJEKTI raznoraznih ideja/rješenja/objašnjenja, a ona druga, „ulična“ Hrvatska (OPET koliko sam ja vidio, čuo i pročitao) zdvaja da neke žene neopravdano trpe i bivaju žrtvama zbog onih drugih ženturača/kučki... I – NIKO im ne osporava tu „umnu podjelu“!?!?

I – tu, baš tu, počinje prava spika – Maminjo je vaki i naki, no stuki smo Island sad će najebat i Grenland pa nas eto na svjetskom u Njemčiji; ma šta ovi političari, vidi da samo Hrvati imaju DANAS prava u Hrvatskoj ko Srbi đe bi nam bio kraj; eno i Folksdojčeri pišaju po nama, da šta oće ta kučka iz Haga sa našim svetijem generalima....

Tamo gdje kod tolike masovne inflacije svekolikih „svetinja“ i pustih „nedodirljivosti“ naše majke bivaju „kučke“, a onda, ko bi se tomu u tomu ozračju DOISTA dao iznenaditi(?!?), i leševi „problem“ NIKAKO ne „leži“ u nekoj tromoj i korumpiranoj instituciji (država, crkva, politika, škola.., nastavite niz po volji!) – NAŠI OSOBNI standardi shvatanja odnosa prema ženama su BOLESNI, neprihvatljivi i manje no divljački. A to nikakav zakon (i institucije) ne mogu riješiti! Vrijeme je da sagledamo krvavi i mračni srednji vijek koji HARA NAŠIM DUŠAMA i zamračenim bubrezima (je, alkohol i tako to; mozak je još uvijek daleko za neku uspješnu komunikaciju)!

Evo vesela emgleskoga primjera iz lep grad na Lakat Reku u daleku Canadu:

Daleke devedesetpete sa aerodroma (moj prvi korak na ovo tlo) vozi me mlađahni taksist. Iz thiz Loncouln, pitam ja njega oduševljen luksuznim i udobnim taksijem. A on će meni ki iz topa – U, jebo te, ša ferceraš ovi emgleski! Ne kaže se LincoUln već Linkoln!!!

Oma se „spajdašimo“ i počnemo prijateljsku ćakulu. Na pješačkom prijelazu u samom centru grada čekamo da jedna podebelo IZNADstokilašica „odgega“ do nogostupa. Zapanjen kako se ta spodoba uopće nekud može i mrdnuti na vlastiti pogon, a malko i nervozan što toliko stojimo otpalim naš crnjak: Gazi jaro da je "obradimo" dok se ne oladi!

Do tada „zajebantski“ raspoložen MLAĐI naš taksista zanijemi, uozbilji se ki da sam ga nožem probo i hladno mi odreza – Nemoj nikad više na ovu bljuvotinu niti pomislit! Pokušao sam mu objasniti šta sam mislio, a on me je uredno i ljubazno ignorirao. Mada je on jedan od uspješnih i cijenjenih poslovnih ljudi u Kalgariju NIKADA više nismo niti razgovarali. Nekoliko mjeseci kasnije sam jednoj suradnici na poslu rekao Darling you owe me something (posudila od mene desetak dolara dan ranije) i umalo završio na sudu!

Tada sam se sjetio moga „taksiste“. Samo zahvaljujući naporima moje supruge i vlasnice agencije u kojoj sam radio stvar je zaglađena MOJIM izvinjenjem dotičnoj. Naime u poslovnim odnosima ja ne mogu da „sijem“ svoje riječi po volji i riječ "darling" (draga, doslovce) NIJE prihvatljiv način obraćanja u profesionalnom svijetu.

Je, mrzio sam ih do bola i iskreno. Nemoćan da bilo kome bilo šta objasnim. Bjesnio sam do samouništenja i sramota me pomisliti šta sam sve izmedju četiri zida svoje kuće (nigdje drugdje se nisam niti usudio) „iskenjao“ na račun države u kojoj raznorazne "kučke" mogu čovjeka posla i egzistencije koštati.

Kada je (a, pogadjate!?) neku godinu kasnije MOJA žena bila istim zakonom zaštićena, POČEO sam razmišljati. Ne, nije kanadski zakon niti sjajan, niti blistav ALI ima konkretnu aparaturu KOJA RADI i štiti žensko na nivou punovažne i punopravne osobe!

Istovremeno saznajem za dva slučaja (ovdje u Kalgariju) gdje žena maltretira svoga muža od 15 godina kako je Srbin, a možda i zločinac. Drži ga vanka kuće (je, policija to odmah učini, a on može sudski i sa pristojne distance da se žali) i „dribla“ na sve moguće načine. Upoznao sam čovjeka slučajno i duša me zabolila. No, vrlo hladno i bratski iskreno sam mu rekao (kada sam saznao kako su svih ovih 15 godina bili svaki dan zajedno na svome putu do Kanade) – problem tvojega braka nije u Srbima, još manje u zločinima! Tvoja žena se nacionalno probudila prije dvije-tri godine. Kada ste već kupili Kanadsku kuću. Ona očito tobom manipulira i umjesto da se pušiš i munđaš kako ćeš joj doskočiti ti moraš poći dalje. Nju silom odvjetnika NEĆEŠ promijeniti!

Potjerao me je znate gdje i dodao nešto kao da sam i ja „kanadska pederčina“ te da nam on „svima more jebat i majčino mlijeko“...

Ovaj čovac mi nije ličio na ubojicu. No dok mi je gledao u oči sasipajući zaključak našega razgovora vidio sam onu očajnu balkančinu koja bi u afektu lahko mogla pobit cijelu svoju familiju. I ondak plakati nevino i kajati se epski kol'ko 'oćeš. A „glupa“ kanadska policija ga drži besprijekorno na distanci od žene (ma kakva ona bila!) u svako doba dana i noći. Dovoljno je da ona samo potegne telefon i on je u „bajbokani“ u manje od pola (DOSLOVNO!!!) sata. Ona samo kaže on je u blizini, ne osjeća se sigurno. Baš tako jednostavno i „glupo“. A „glupa“ kanadska policija zna da je ostala argumentacija u TOME MOMENTU nevažna jer ne žele trošiti novac na hitne pomoći, mrtvačnice i te sitnice... Prosta matematika, zar ne? (ma, zašto su oni tol'ko bogati, da mi je znati???)

I – ko je konačno u pravu?

Humano NEMA kitu čarnu! Zakon ne može i nema vremena da sve vidi i utvrdi ALI neki mehanizmi MOGU spriječiti dosta da "stvar" ne prijeđe u posthumno njakanje. I to radi ovdje. Problem je što ja sam tek danas ove zbunjujuće i krute mehanizme kanadskoga odnosa prema ženi vidim kao NADU da se nešto može mijenjati. To nešto je moja seksistička i primitivna muškobanjavost koja je urođeni zakon za „konačno rješenje“. Nikako ne mislim da "kučki" nema i da neke žene nisu i doslovce đubar, pa ma kako to ogavno i neprihvatljivo zvučalo MEĐUTIM, odrasti i shvatiti je pitanje osobnoga izrastanja iz mraka srednjeg vijeka moje duše i nasleđa. I to je proces koji ne može završiti sa buketom cvijeća niti lijepom riječju – to se iznova diše na svakom novom koraku svjesnom primjenom univerzalnih principa respekta koji nema spolovilo. Respekt jest ili nije. Sredine nema. Ukoliko mislite i/ili osjećate drugačije muškobanjasta svinja u vama može o jednom jedinom trenutku „afekta“ postati petetična i krvava monstrumčina...

One knjige sa početka ove priče?

Je, volim i ja svoju debelu guzu „laditi“ u kadilaku. I biti važan i ponosan Mr. Gr. i tako to. Međutim, sve te titule i blještavila NISU nikakva garancija  da vi uopće pojma imate koliko seksističkog blata (eventualno i zla) počiva u vama. Razmislite, čitajte dušom! I odjednom ćete vidjeti da vaša majka, vaša sestra, vaša.., nisu sise, guzice, čipke (kako to uvredljivo zvuči!!!) već osobe bez kojih bi vaši vlastiti životi najprije bili nemogući, a onda da i sve što jeste i sve što ste stvorili NIKAKO ne bi postojali bez tih heroina koje su i danas u nekim našim krajevima tek ženke. Ili kučke, ako se bilo kad, bilo kako i bilo gdje usprotive njegovom muškom veličanstvu svesvetom i sveznajućem. Konačno nije li svesveto i sveznajuće ipak i samo božansko?

Noćas je moja duša zakopana na petrinjskom groblju. Tri puta.

Sutra ću za ono šestoro siročadi zapaliti svijeću u lokalnoj crkvi. I zamoliti Nisveta da očita i jednu svoju u džamiji. Onda idem na ćevape kod Emina. I baš ću ga pitati otkada je Turska kava postala Bosanska kahva. A on će mene potirat u kurac. I opet naplatiti uslugu. A ja ću se opet tamo vratiti već iduće subote. Kanađani pojma nemaju šta je to prava balkanska muška spika. Pederi jedni, dabili... Kultura, obaška; pa ne mogu ni ja sve baš objasniti...

Kao i vazda prije,

uz najiskrenije pozdrave

     iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/27/06