Objavljeno - 2004.

Kibla Cola

Ne, još je nisam probao. A - bi! Iz iskustva znam da "košer" hrana (barem na ovom tržištu) mada poskuplja uvijek znači jedno - ono što je napisano u "naslovu", na naljepnici, to je - i ništa drugo - unutra konzereve, kese, boce... Znam barem petoricu "zagriženih" Arapa koji i slijepo i skupo - a sa velikim i iskrenim zadovoljstvom - vjeruju napisu "košer".

perpendikularijum...

 

Na kraju pamćenja

na kraju osjećaja

na kraju svijeta

Pukne te

usred Kadilaka

pa boli i smeta

 

Spomeni Istok i reci majka

Istina bit će optužba gruba

Spomeni Istok i reci bajka

Pa opet isto:

Epika, lirika

Ali

I - tuga

 

Nema mira

I molitva je rad

Lakše je i pucati i ginuti

No djecu

Boljem naučiti

No, nisu, u tom smislu, "izuzetak" samo Arapi! Košer znači beskompromisan kvalitet, standard i kvalitet bilo gdje na planeti. A ne sjećam se da sam o tome vidio neku reklamu, i doista se ne sjećam da me je neko ubjeđivao da je tako.

Kada sam najzad probao istoga momenta mi je bilo jasno. I nikada kasnije nije dolazilo pod znak pitanja. Čak ni izdaleka. A da je skuplje - jest. Sa jakim razlogom.

Moram dodati: za taj standard, kvalitetu i etičnost većina "običnih" kompanija bi sigurno "tražila" dupli novac.

Jedno slatko pojašnjenje - kako ja nisam ekspert za judaistiku lahko je moguće da Vi "košer" čitate i izgovarate kao npr. "kušer" ili slično, no - uvijek govorimo o istom "čistom" (doslovno značenje riječi). To je ona mala naljepnica na (uglavnom) prehrambenim proizvodima koja Židovima govori da je ta hrana čista i da se ne moraju plašiti "iznenadjenja", a svakako sve je "ovjereno" u duhu sa njihovim religiozno-prehrambenim standardima.

Ima jedna druga vrlo slična naljepnica na hrani koja je takodjer planetarno poznata ali se "nevjernici" ne jagme previše da je prigrle. Zove se "halal". Ta naljepnica je, ne samo po mojemu mišljenju, sama sebe "zaskočila" - naime, ona uglavnom poručuje islamskom svijetu da je proizvod bez "nemuslimanskih" sadržaja i da je (kada je meso u pitanju) životinja priklana u "ovlaštenom" (propisanom) RITUALU. Kvalitet, čistoća i pouzdanost "proizvoda" ovom naljepnicom niti su garantirani, a još manje kontrolirani. Sve što je ispod halal naljepnice važno svodi se na ritual i NAŠU oznaku...

Čudi li Vas onda - a ovo je čisto prehrambena opservacija - što i ne mali broj Arapa troši pare na košer hranu, a na drugoj strani nikada nisam sreo čak ni najliberalnijeg Židova kako "manđa" nešto sa "halal" naljepnicom/oznakom?

Sad možete lahko proključati u koloru. Kako Vam volja. Ovo nikako nije priča o religiji, još manje o politici. Ovo je ekonomsko etička ili etičko ekonomska paralela iz života. "Poučak" je ovdje više no jasan i nikakvo "ofarbano" bjesnilo ga ne može relativizirati.

A onda je - baš iz vedra neba - "doletjela" Kibla kola (Quibla Cola).

Kibla, ja vraže bože! Ma smijo sam se do raspadanja. Kibla!?!? Kome je to šaljivdžiji palo da "kiblira" kolu!? Naime kibla je u mome selu značilo nešto što se stavljalo pod guzu. U određenim okolnostima.

Izdvajam ovaj redak da se ISKRENO ispričam svim islamcima svijeta jer u riječniku moga ograničenog sela nije bilo pripomoći interneta pa sam ja sve do ovih kasnih godina života "ostavio" kiblu na tome nivou. Doista nikada nisam imao priliku da tu riječ upotrijebim i kada sam je čuo "puklo" me moje seljačko sjećanje.

A ono televizija prepuna glamuroznog "Kibla happeninga"! Doista sam mislio da su oni "pajtonovci" opet nekaj "zakuvali".

Nisu.

Potrčim do interneta i na stranici Ajdinove Islamske Stranice nadjem značenje riječi kibla:

Kibla je mubarek KABA u Mekki. Njoj se u namazu obavezno okreću svi muslimani svijeta. Ako se Musliman nadje u situaciji da je vrijeme namaza a ne može da odredi gdje se nalazi KIBLA onda treba odrediti po svom misšjenju i nahodjenju a i ako ne bude okrenut u tačnom pravcu namaz će mu biti primljen jer je Allah dz.sh svuda oko nas.

Prije svega, HVALA, Ajdine.

Kibla kola nema veze sa nekim novim osvježavajućem "bućkurišem" kakvih je doslovce milijun novih svaki dan. Islamski poslovni ljudi su "model" preuzeli od svojih najžešćih "kritičara"...

Ostatak je i doslovce - historija.

Kibla kola "prijeti" da bude ekonomska Al Kaida. Etički, estetski, a izgleda promotivno i kvalitativno ona to već jest...

Ovaj put "žrtve" neće biti "gađane" ukradenim avionima, bombama i sličnim rekvizitima. Zapravo, jedine žrtve će biti džepovi već razvaljenih zapadnjačkih (uglavnom) guzica koje ne mogu bez svetoga trojstva "u se, na se i poda se"...

Da budem kristalno jasan - Al Kaida je ovdje upotrebljena kao (trenutačno) najveći američki strah (a i frustracija) od nepredvidljivog i neukrotivog Islama. "Derani" koji su "startali" Kibla kolu nisu u nikakvoj vezi sa Al Kaidom (Britanci su im dali dozvolu za rad, a i ja personalno nemam nikakve sumnje da su oni samo pametni i dalekovidni, koliko  sutra i moćni poslovni ljudi).

Kibla kola je vijesnik islamskog kontra-globalizma, a time direktan udarac u želudac američkoj "varijanti" globalizma. U tome smislu "igra" je prenesena na polje koje ameri uvijek prizivaju kao platformu za "civiliziran i demokratski" svijet.

Izgleda - barem sada na početku - kao smiješna i sporedna "sitnica" no, zapamtite, Kibla kola je, dugoročno gledajući, od neuporedivo većeg značaja za planetarno političko sutra nego što bi to moglo biti i pet iračkih ratova (ovigizi što ih ameri baš u ovo vrijeme muljaju).

Iskreno govoreći DOISTA ne mogu povjerovati kako je američka bahatost tako brutalno slijepa. NIKAKO ne mogu povjerovati da niko u Bijeloj Kući nije čitao onog Amerikanca, Orwell-a. A on, taj Orwell, je svoje kapitalno "spisanije" odradio neposredno nakon 2. svjetskog rata.

Uell, odoh ja u turac. Završavam jerbo mi se na CNN-u "vrti" novo obećanje Bijele Kuće - demokracija i sloboda u Iraku za petnaest dana. Samo da uklonimo one žestoke islamiste i ubačene elemente.

Ovo je riječnik koji su nekada u moje vrijeme "drombuljali" vlast i komesari. Pa im se fotelja prosto rapala ispod njih i oni pali u blato. Krvavo.

Sociološko-etičko-povijesni daltonizam nije medicinski prepoznata bolest. Zakonom nije zabranjen. Kao takav ne postoji i njegove žrtve su i dalje "kolateralna šteta".

Kibla kola je prvi u seriji "penicilina" za te "nepostojeće" bolesti oholog i prepotentnog "uvoznika" civilizacije, demokracije i slobode.

Business is business, nije ovo nikaj personalnega...

Uell, kao i vazda prije,

sasvim lično & internetično 

iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06