Objavljeno - druga polovica 2004.

kinezi

kada na širokim kalagrijanskim ulicama "pošten" čouk popizdi što u svih četiri "štrike" vozu neki nevidljivi i dozlaboga spori vozači oma znaš - rižoklopska posla, Kinez za upravljačem.

perpendikularium

(a ko bi to moga objasnit!)

 

DOSTA JE BILO SRANJA

Piše B.Š. (Podaci u kontejneru)

Štovana redakcijo, željela bih skrenuti pozornost na sve neodgovornije ponašanje pojedinaca, a naročito kad smo u pitanju (bez odgovora) mi umirovljenici. Naime, dok sam obavljala svoju građansku dopunsku dužnost u kontejneru br. 6, na ruku mi je palo malo kakice, pa sam pomislila: Srića, ovo me je golub posra! I podigla sam glavu gore, da vidim goluba. No, umjsto goluba, ugledala sam ogromnu guzicu, guzičetinu, a onda nisam više vidjela ništa, jer, ljuuuudi moji, kad je počelo ispadat po meni: PRRRRO-OOOUUPRCŠTRC! Nakon toga, gospodin je podigao hlače i još se izderao na mene da remetim poštene građane u obavljanju uredne građanske dužnosti. Do kada će srati po sirotinji?

do kada trpjeti sirotinju?

Piše: J. R. (Podaci u mobitelu)

Štovana redakcijo, želim skrenuti pozornost na neodgovorno ponašanje naših bijednika (sve ih je više iz dana u dan, odakle li se samo stvaraju?), koji su evo počeli i fizički maltretirati poštene građane. Naime, nekidan mi je u mobitel javljeno da su moje dionice ne burzi poltrona i tajkuna naglo pale i da je daklem, cijena meni kao pravno-fizičkoj osobi pala, pa me je od muke, s oproštenjem, spopalo. Ma, mislim, nije me spopalo s oproštenjem, nego me je spopalo. Zaustavio sam proračunski BMW pokraj obližnjeg kontejnera, popeo se na njega i počeo obavljati svoju građansku urednu stolicu, na što se odnekud u tom istom kontejneru pojavila nekakva posrana starica i počela mi prijetiti da će mi zabiti evo ovu kost za juhu u guzicu. Ma zamislite! Do kada ćemo morati trpjeti tu sirotinju?

Robert Marić:

O P T U Ž E N I

(Kratki ispadak iz obrane i posljednjih dana...)

 

- Optuženi ste da ste počinili stravične ratne zločine.

- Ja sam samo izvršavao zapovijedi nadređenih.

- A tko su vam bili nadređeni? Tko vam je izdavao zapovijedi?

- Meni?! Tko je meni mogao išta zapovijediti? Pa ja sam bio predsjednik, zar se ne sjećate?!

- Dakle, priznajete da ste počinili ratne zločine?

- Ne, jer sam samo izvršavao zapovijedi.

- Čiije zapovijedi???

- Moje zapovijedi!!!

- Onda ćete još biti optuženi i za zapovijednu odgovornost!

- Kakva zapovijedna odgovornost? Što sam ja mogao znati što se radi na terenu?

- Ali vi ste naređivali!

- Ja sam naređivao, ali nitko nije slušao. Ja kažem jedno, onaj tamo radi tko zna što, pa i zločine.

- Dakle, ipak ste radili zločine?

- Ne, pa kazao sam vam, samo sam izvršavao naređenja!

- Čija naređenja?

- Moja naređenja!

- Sami sebi ste naređivali, pa još i izvršavali ta naređenja?!

- Ništa ja nisam...

- Pa kažete da ste...

- Kažem da ja jesam naređivao, ali nisam mogao kontrolirati stanje na terenu.

- A tko je bio na terenu?

- Ja sam bio na terenu, i zar da slušam naređenja one budale, što bi to bilo...

Niti pet minuta kasnije sve je - jasnije: treba brzo, zdravo and jeftino jesti i nastaviti sa radnim danom. Je, dobri su Vjetnamci, Koreanci možda čak i bolji, Indijci su egzotični i raznovrsni ali ili ih nije dovoljno sa svakom gradskom kutu, ili nemaju dovoljno raznoliku ponudu pa čak ili su skupi. Svi - ma kako ste pogodili!? - osim Kineza.
 

Pokvario se kompjutor, otvorio si novi dućan? No problemo - svi mogući i nemogući tehnološki monstrumi, pa i tehnološke "običnoće" mogu se vazda po najpovoljnijim cijenama naći - ma, jopet ste pogodili! - kod Kineza.

 

Onaj pomenuti dućan ili kuća mogu se kupiti od Kineza, ili, ako malo hoćete "šarati" onda kod Kineza možete posuditi novce.

 

Treba li reći da je za svakakva lijeka baš zdravo pametno potražiti nekoga Kineza?

 

Usred grada Kalgarija na jednom od najprestižnijih mjesta tek sam prošle godine skužio da moderni i velelepni spomenik nije tamo postavljen na slavu nekih kanadskih eroja već je memorijal - rižoklopu!

 

Naime, dok je ovo bilo bez pruge, sve od Velikih Jezera pa do Vankuvera, vladali su Indijancovi. Ondak je došla pruga željeznička i počelo je ono što se danas ne samo ovdje na dalekom zapadu, već i znatno šire, prepoznaje kao Kanada.

 

I dok su Dok Holidej and Komandant Mark živili život hiljade rižoklopa je pralo njihov veš, obavljali sve prljave i male poslove, probijalo tunele kroz Stjenovite Planine što noktima, što trepavicama; a kad bi se koji usudio prigovoriti što mu siluju šćer ili ne plaćaju nadnicu već drugu godinu - e, ma kako ste i to pogodili!? - je dobio je omču, pretučen je ili, ak je bil srećko, "polizao" je metak. Oni najbliži (rižoklopi) oko njega su morali oma da uklone prepreku na vedrom & šeretskom kaubojskom putu za bolju budućnost.

 

Pomenuti spomenik je "niknuo" negdje oko olimpijade. Zimske, kanadske i kalgarijanske. Koimcidemcija? E, ovo niste pogodili (uskoro je nova olimpijada u susjednom selu Vankuveru)!

 

Na spomeniku piše dovoljno da se zna kako nije bilo "fair" to što je učinjeno. Na reljefima okolo spomenika stoji Kanadska faktografija, statistika i kartografija izgrađenoga. Brojke su impresivne. Građevinarski i financijski gledano. A ako reagiraš sa onim organima iznad bubrega - smrzneš se. Nigdje ne piše koliko je ledeno u Kanadi, nigdje ne piše da je i danas sa svim čudima tehnologije neizvjesno zimi preko Stjenovitih Planina, nigdje ne piše kako se kroji teror, muka i poniženje ali - sve je tu.

 

Autor i financijeri spomenika su učinili sve da odaju ljudsku poštu stotinama svojih žrtava ali i da izmedju redova još snažnije poruče najprije svojoj vlastitoj djeci - nema zla koje nam nisu učinili. I opet će ako ne budemo pametniji, vrijedniji i uspješniji. Naša snaga ne počiva u broju njihovih leševa već u količini dolara koje im možemo uzeti sasvim legalno koristeći njihova pravila igre...

 

I - nije li tako?

 

Trebalo mi je godinu dana da se "vratim" ovom spomeniku. Ipak sam ja Bosanac...

 

Prije neki dan ugudno popodne me nadje u najljepšem dijelu grada gdje "otkrijem" veliki dućan legedarnoga Harley-Davidsona. Američki san i ponos. Uđem i viđam čuda čudnovata. I svoju bi baku odveo tamo da je iznenadim and razonodim. Doista masno dobro. Pogledam malo izbližega. Jedan proizvod, drugi..., i ondak nisam mogao više. E, ovo teško da ste i sanjali - gotovo da nema stvarčice koja nije "Made in China" i još poneki ali - uglavnom Kina!

 

Uveče, kao i svako drugo veče, na nekom tamo TV kanalu objašnjavaju kako kineski komunistički režim and opresija i tako to čine nevolje i moraju se zaustaviti...

 

Na TV kanalu tik uz ovaj pomenuti spiker gotovo jauče, nešto kao: ostaše nam (uglavnom Američki) radnici bez posla, kineski proizvod košta deset puta jeftinije i zato oni mogu koristiti bolje materijale od nas pa mi onda nađemo sebe DVI MILIJARDE dolara u deficitu sa komunjarskom Kinom, a da ne govorim o onih 50-tak milinuna "unutrašnjih" Kineza i.., jao bao, bao jaoooo....

 

U školi sjedim u klupi sa jednim friškim kinezom iz Šangaja. Tek stigo u Kanadu i piči magisterij. Pokušavam ga isprovocirat da kako on tridesetgodišnja komunjara more nešto očekivat od demokratskog zapada.

 

Prvo mi se danima smije i ništa ne govori. Ondak ja jednom nadahnuto opalim da ide u turčina, da šta se samo kezi nije li još istina da su komunjare samo pederi? Jopet se smije. Ja promjenim klupu i vodim svoja posla. A šta će mi on.

 

Ondak, na jednoj pauzi, sasvim nenamjerno otkrijem onaj spomenik na internetu. Kinez se uozbilji. Pomislim - e, sad sam te našo!

 

Nisam. Učinilo mi se. Prije neki dan Kinez zatražio prilagodjavanje rasporeda školskog. Kaže - radi. Je, u praonici rublja, pomislim. Danas dodje u učionicu. Ne pitaj - vazda isti smjehuljak - i priđe mi.

 

Krečo (doista tako!), ti jest dobra čouk. Ako oćeš bez politik onda ti evo moja potsjetnica. Može biti dobar za tebe. Samo - NIKAKO politik!

 

Ma, mislim se, jeba te rižoklop rižoklopni šta ti meni mrsiš!?

 

Večeras stigo email. Piše od Chief Technologyst, Shell Canada, Pogledam bolje - njegovo ime. Otpalim jednu junački, pogledam onu vizitku od jutros i bidne me nešto sramota. Napišem ovo da se malo pokajem. Naime nisam ja nikada bio vuk, a i ćud bi mogao mijenjati. Isplati se.

 

Idem na spavanje sa velikim kamenom na srcu i još većim na bubrezima - koliko su blajburga kinezi prešutjeli? To ni sam Bog ne zna. Valjda ih je zato danas jedva nešto manje od milijardu i pol? Nisam nikada čuo da se Kinezi drču nekom tamo genetikom ali istrajnost, rad i dobra volja od ovih komunjarskih gargamela evo i meni kao da donose malo stvarnog i slatkog kruva na stol. Samo, Krečo radi i brez politik...

Daklem, 

Uell, kao i vazda prije,

sasvim lično & internetično 

iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06