Objavljeno - koncem marta 2004.

Kolhoz Calgary #002

Evo nas na (privremenom) kraju "Kolhoza Calgary". Odlazimo na neko vrijeme iz ove teme jerbo ne uspijevam objasniti da ovaj naslov nije nikakvo pljuckanje po Calgary-ju, još manje po Kanadi. Očito objašnjavam daltonistima fenomene duge.

Hvala, Guzy...

Dobio sam dvije knjige iz Hrvatske. Od Autora. Putovale su od 09. marta pa sve do jučera. Poštarina je koštala gotovo 15 dolara.

Ne znam da li imate ideju šta se ovdje može kupiti za 15 dolara (kad su knjige u pitanju) ali, čak i da ne može ništa, grubo je da knjiga putuje mjesec dana. Pa makar i u Kanadu.

Zato, kad vidim ovo mlađahnih (ovdašnjih) Hrvata više se i ne "jedim" šta svi oni (dobro, precizno govoreći - iritantna većina) uglavnom, čak i u svakodnevnoj konverzaciji koriste - Engleski.

Oni koji govore Hrvatski uglavnom su "zakovani" za lokalne šankove i - sačuvaj me Bože njihovog jezika...

Čak sam i ja "uglađena jezična zvijerka", ukoliko Vas zanima neka relacija u tom smislu!

Ne, nipošto nisam pominjao intelektualni, već mentalni & duhovni "sklop"...

Možda sam i sam isti?

Javili mi se neki iz "onoga" života i ja ih nisam ignorirao.

Munjevito su stigli komentari da se "vraćam" tamo nekakvim "korijenima".

Da ko je taj Sveto, pa kakav Pazarski, pa i taj Toby.., maltene - Vlado jeba ti pas mater šta obnavljaš Jugoslaviju?!

Draga moja gospodo "promatrači" HVALA na komplimentu - ako Vi doista mislite da jedan impotentni prdonja mojega kalibra može obnoviti ono šta ni 25 milijuna drugih nikako nije moglo sačuvati ONDAK

bullet

ili se Vi mene plašite

bullet

ili me NIKAD niste uopće poznavali

bullet

ili halucinirate na jeftine travke

bullet

ili nemate druga posla,

ili ste prosto ZATUCANI u tunelu koji je toliko mračan i bezizlazan da čak niti ja ne mogu to komentirati.

Ja svoje prijatelje nikada nisam sakrivao (dapače, pripremam kompletnu prezentaciju moje generacije) i kada se oni jave meni onda to meni znači svetinju ljudskog i personalnog. Tzv. privatnog života.

Jugo-halucinogenike nisam uzimao, paranoja me zadnjih pedesetak godina nije "ganjala" i sve svoje mržnje sam uglavnom "prašio" sam na - sebi.

A to što neki od Vas i dalje politiziraju i kad kake (a ne samo odveć loču) e, to je također veliki problem. No, nipošto moj...

Šetamo se neko veče (da, najzad nije minus brezobrazno) novoizgrađenim kvartom. Nema kuće ispod milijun dolara. Nema kuće sa manje od tri garaže. Nema kuće ispred koje nije parkirano neko "bjesnilo" na četiri kotača. U nekoliko navrata pomislim da sam na ciriškom automobilskom salonu...

Čovječe, vidi ove viletine!

Ma, daj, Grok, ne davi! A ova do nje?

Isto - mrak!

A ona iza?

Joj, pa i to je - mrak!

Mrak? A? Pa ti si - oslijepio! Sve blješti, a ti - mrak!

Pridjemo bliže nekim fasadama. Nigdje dobermana, čuvara, mrkih ograda. Jest, čisti mermer. Vidi, pa ova ima ogromni krov. I sav od - bakra!

Moj Grokson uzdiše - e, kad bi ja to imao kakav bi "dernek" tu pao...

Da, i ondak ja zapjevam, pa tebe uhapse.

Onda smo obojica primjetili da su sve te čarobne kuće na manje od deset metara jedna od druge. Onda smo primjetili da se na tim blještavim i odvratno glomaznim terasama nikad ne bi smjeli goli sunčati. Uključila se i ona moja - vidi koliko prozora i svi bez zavjesa! Ko da si u staklenom kavezu na nekoj lokalnoj izložbi. Nisam izdržao da ne komentiram - kad opereš (najzad) sve te prozore, došlo vrijeme za penziju...

Kuća od milijun dolara? Ne, hvala.

Sjećam se dobro (mada tomu sada već desetak godina ima) da je u Beču milijun dolara moglo kupiti do 200 stambenih "kvadrata" u užoj gradskoj jezgri. U Calgary-ju iste pare mogu često kupiti i do PET puta više!

Tu "matematiku" među našim ljudima ovdje najbolje razumiju - najnepismeniji!

Dok se gospoda inžinjerčići, doktorčići i drugi opako pismeni frustriraju komparativnim groteskama Hrvatska - Canada nepismen svijet šuti, "mazdrkne" štogod materiajla ovdje, štogod ondje, radi ki stoka 25 sati dnevno nekom "ćati" koji zna kako dobiti kredit za zemlju i onda - preko noći nikne nova kuća.

Znam dovoljan broj takovih koji su "preko noći" postali dolarski milijuneri. I - svaka im čast.

Oni žestoko školovani mrse o balkanskim mitovima i frustrirano zazivaju sile nebeske da im objasne a šta oni to rade  "na kraju svijeta", kako su Kanadjani takovi "đonovi" pa im ne daju ova priznanja, one privilegije, koju povišicu, "progledaju kroz prste" za ovo, ono i još malo onoga i..., i tako do besvjesti i u nedogled nedogledni...

OK, ne hvatajte me za svako slovo! Ja nisam laboratorija! Izuzetci postoje na svakoj strani. Tako je i ovdje. I - hvala Bogu da je tako.

Vjerovali ili ne grad Calgary ima preko 4200Km (četiri tisuće dvije stotine kilometara) GRADSKIH (asfaltiranih) ulica. Nije teško pretpostaviti da niti nakon desetak godina života ovdje dobar dio toga nisam niti vidio.

Zanimljivo je i otići kod Emine na kavu. I ona i ja živimo u (doslovce) UŽOJ jezgri grada. Od moje kuće do njene je jedva nešto ispod 30 Km! Dok odeš i dok se vratiš treba ti rezervoar goriva i cijeli godišnji odmor!

Sad me pitaj zašto se ovdje svi žale da nemaju vremena!!!

Hoćeš još? Da zašto se ljudi malo druže i jedni o drugima znaju samo po priči? Zašto ovi naši novi naraštaji "spikaju emgleski" a ne Rvacki? Zašto je ovaj grad blještavo čudo monstruozno velikih i modernih zgradurina iz kojih je nemoguće čuti pjesmu? Ma čiju, ma kakvu...

Na ulici, u navećoj gužvi, gotovo je nemoguće vidjeti šetača(e) - svi nekuda jure ki ekspresni vlakovi. I svi su obučeni gotovo "kineski". Oni drugi su na izoliranim prostorima raznoraznih Country Clubs.

"Separacija" bilo kakve vrste službeno ne postoji ali - sve je podijeljeno ki žiletom. Nemoguće je na nekom javnom mjestu sresti nekoga i započeti spontani razgovor. Ma, lažem - možete pokušati. I kada nakon 17472 pokušaja dobijete istu "second hand" žvaku kako je vrijeme dobro, zar nije?, (apsolutno bez obzira na meteorološku zbilju) neopozivo shvatate da je vrijeme da se otrijeznite i uputite na posao, pa kući u svoju spavaonicu. Da, može i u kupovinu. Ali, samo subotom...

Oni duhovitiji (ili - duhovniji?) odlaze u crkve i svoje debelo izolirane klubove.

Calgary nevjerojatno lakoćom kontrolira sve aspekte življenja svojih "servants" & "peasants". Džamija i crkva se bez problema grade na desetak metara rastojanja. Baš kao i luksuzne viletine. Sve nacije, sve vjere i sve ideologije ovdje su perfektno izbalansirane na jednom jedinom vertikalno stojećem totemu - dolaru.

Ko drugčije pisne, o'ma' će prokisne...

U međuvremenu internetično & patetično, uell - i sasvim lično,

 Idemo dalje.

Uz najiskrenije pozdrave

     iz Kanade od Vašega Vlade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06