ovaj članak je "visio" samo dva dana na naslovnici, skinut sa naslovnice 12. oktobra 2003.

Osmogodišnjica kanadijanska...

Vaša MOJA pisma

pismo dično električno...

-----Original Message-----
From: zasticeno@Iprivatno.com
Sent: October 6, 2003 9:07 AM
To: calgary7@shaw.ca
Subject: ugodno iznenadjenje

Stovani gospodine Vlado!

U trenucima praznine i malodusnosti naletjeh slucajno na Vasu web stranicu i odmah procitah jedno 10-15 clanaka u jednom dahu. Ugodno sam iznenadjen Vasim tekstovima, pogotovo o zivotu u Kanadi jer sam evo nesto vise od 12 mjeseci i ja stanovnik ove velike zemlje, malo dalje od Vas, u Torontu.

Hvala Vam sto ste iskreni u svojim tekstovima i sto sam vidio da nisam jedini na ovome svijetu u pogledima nacina zivota tu u hladnoj zemlji Kanadi.

Kao rodjeni purger, odrastao pod uzbunama i zveketom oruzja, razocaran u vrle nam politicare i njihovu rodbinu, sjedoh na avion sa zeljom nove i vedre buducnosti za mene i moju mi suprugu jedinu, te nakon godine dana potvrdih rijeci Vase o tome kako nista ne vrijedi, niti diplome, niti iskustvo, nego braco hoces li zasukati rukave ili ne.

Nije mi rad stran, ali polako mi se strpljenje gubilo ovih dana, niti vidim puta pred sobom, niti znam zbog cega, i cak ( sram me reci ) pomislih na vracanje nazad u lijepu nasu Hrvatsku.

Istina, nisam ocekivao med i mlijeko, ali da sve sto sam ulozio u sebe kroz ucenja, studiranja, rad, iskustvo, tecajeve raznih jezika, ovdje ne vrijedi nista i da jedna klinka od 19 godina radi sa mnom i prolazi bolje jer je lajava i maze oci vlasniku firme svojim muljanjem i farbanjem, a sto sam mislio da su balkanci specijalisti u tome, dok ja radim svoj posao njemacki profesionalno i u svim zadanim rokovima, i opet nikako na zelenu granu....Sram me je...

Cak sam i prestao slati moj resume jer ne vidim smisla nakon stotina i stotina poslanih za raznorazne poslove (vjerujte nisam birao) posto nema nikakva odgovora, a kamoli ponuda.

I tad naletih na Vasu stranicu i shvatih da ipak ima nade, i hvala Vam sto pisete iskreno i meni razumljivo i blisko s obzirom na situaciju, i zelim Vam reci puno puno uspjeha u daljem radu!

Lijep i srdacan pozdrav, gospon Vlado !

 Alen

Evo 12. listopada biti će punih osam godina u Kanadi. Sad bi se moglo reći da razlikujem abecedu od azbuke (oće reć liberale od progresivnih konzervativaca, istok od zapada, emgleski od vrancuskoga...) i da mirno, brez mamine pratnje, mogu sam u treći razred i počnem borbu sa razlomcima (mojega kanadskoga žifota)...

Moglo bi se reć još toga, obrazovanje je čudna stvar. No, ako se i u to uvaljam, nikad kraja...

Ajmo undak brezObrazovno. Evo, kao nekim prokazanjem stiglo mi električno pismo od potpuno nepoznata pojedinca (vidi desno u okviru, objavljeno u cijelosti; adresa pošiljatelja NAMJERNO alternirana u nepostojeću). Objavljujem ga da bih na glas and javno zahvalio Bogu što se pojavio još jedan čovjek koji razumije šta je kadilak, ali ne skida gaće oma...

Uelj, daljnjih crteža ovdi nije nužno. Dodajem samo autoru tih redaka VALA - FALA!!!

Baš pročitah da je prošle godine puno više ljudi (u svijetu) odapelo (ubijeno) od MAGARACA nego od svih avio-nezgoda-nesreća... Ondak to ispričam jednom kumpanjonu. A on da oću l se ja kladiti. Nudi 100 puta na sve šta ja položim na stol. Undak sam ja išo ponovo pročitati te noune. Jest, dobro sam pročito. U pravu sam. No, nisam se kladio. Jebeš ga ko zna na koje je magarce pisac tih redaka mislio?

A, da - trebao sam se držati the teme OSAMA GOGIŠNJICA VLADE na zapadu Kanade.

Evo da mi je mater živa nisam siguran da bi je moja Kanada ikako obradovala. Ćaća je ionako još '89te reko da će mi jebat mater sa onom lovačkom dvocjevkom ako mu se na vratima pojavim. Razlog - u to vrijeme još uvijek dobrovoljno ja napustio "sigurno" radno mjesto tehničkog podoficira bivše and raspadnute ratne mornarice.

Undak, ako ćemo pogledati u moje selo - čuo sam da je podosta svijeta pobijeno, a oni koji su preživjeli su toliko zaslijepljeni stečevinama demokracije da nikog kurca ne čitaju do promjena cijena i političkih skandala. Niko od njih pojma nejma šta se radi Vladi u Kanadi. Nije to blesav svijet - oni svoje vrijeme ne troše na bijelosvjetske pederčine koje nisu junački znali priklati one pizde iz susjednoga sela kad je vakat za klanje bijo...

Moji prijatelji diljem and širom svijeta bijela su neke prijatne face vrlo umilna riječnika i toliko neki uglađen svijet da se ja gadim sebe kako sam ih steka. Nejmam im ništa o ovoj godišnjici reći jer je nitko nije nikad primjećivao (a za koji bi MOP?!), pa zašto bi danas bio neki izuzetak. Jopet, ako doguram do 80-togodišnjice Vlade and Kanade, undak me se možda sjeti Podravka. Zbog moje iskrene i neprekinute ljubavi prema Vegeti.

Rodbina, pitaš? OK, a kuj se tu računa danaske za rodbinu ako si već ćaću i mater nabrojjo?!

Daklem, nije bilo torte jerbo mi je stomačna tolko narasla da mi je i brak u opsanosti poradi izgubljenog (za sad SAMO) vizualnog kontakta sa fitiljom. A da li je bilo nostalgije? Ajmo reć vako - nije bilo baš nikakve šljoke, a kad je debeloguzi trijezan možđane prebrojavaju raspoložive sate u neraspoložive dolare i tako to. Pubertet, i onaj fizički, ali i onaj psihički, sada već i intelektualni je definitivna prošlost, a time je svaka moguća nostalgija patetičnija i nemogućija.

Ipak, ove osmogodišnjice se desio jedan mali izuzetak. Nas četvoro je otišlo da kupi auto onome trećemu među nama. Ondak sam ja iz dosade (najiskrenije dosade, ničeg drugog) potego za rukav prodavača auta u svim sezonama ove godine i reko mu da odavna nisam vozio nešto skupo i smrdljivo luksuzno. I još sam ga zamolio da to ne bude kadilak. Deran je bio ljubazan ALI da mora nešto sa šefom pa ako kvadrat iz iks pomnožen sa polovičnom varijablom razmaka socijalnih pomaka u onoj zemlji gdje je nešto možda trulo uspije na izborima zaokružiti ćoškaste spirale..., Slažem se, rodijak - kažem gotovo na ivici explozije, ali safatalo me pušenje, odoh ja a ti mi pošalji sabrana djela svojih šupljih glista, jebo sliku svoju trgovačku...

I, tako ja pušim na parkingu te moćne auto-kuće čekajući onu moju i naše friendove da završe papire i valjda kupe taj auto, kadli - Good Evening, Sir! Fuck you, too; mune mi kroz moje zapušene možđane ali ne rekoh ništa. Ljubazan lakejski čičica mi priča kako je on zadužen za te posebne i skupe aute pa da će mi dati jednoga na probnu vožnju, e samo da provjere da li je apsolutno čist i spreman za vožnju...

Blah, blah, blah.., mislim ja. Jebo te vožnja i tvoje skupo auto...

U to nekako ono troje izadjoše i ja onako iz trika-finte-fore kažem ma fiđajte šta sam ja pazarjo, ajte da vas malo provozam. Pristanu. A ona moja se samo kezi, vidim jebaće mi majku šta joj nisam reko gdje sam i kako tako grdnu lovušu steko-krijo-tek sad objelodanio...

E, da. Sjednemo svi i ja krenem. Kalgari je tako, 60Km s lijeva na desno i 70kM od dolje do gore. Auto - baš onako fino. Viđam i dobro mi stoji. Radi ki vurica. Drago mi. Sve mislim  A GDJE DA KRENEM, ŠTA MI SRCU DRAGO U TOM GLOMAZNOME GRADU.

E, MUNE MI -TO JE misterija. A u misteriji se ne voze tuđa auta. Pogotovu ne kad ti tvoja žena misli da si je zavrnuo za ozbiljnu lovušu.

"Zanimljivo" postaje tek kad ispratimo prijatelje i nađemo se sami doma. Ona još uvijek ispituje otkuda mi ta nepostojeća lovuša. Ja ispitujem da li sam ja samo budala, ili sasvim budala. Ma, nije to retoričko pitanje - svaki moj štos me košta ozbiljnih problema. A Huso i Haso nemaju problema u niti jednom štosu.

Možda je to zato što oni iskreno znaju da nejma pravde. A ja se pretvaram da ih razumijem...

sasvim lično & internetično

      iz Kanade od Vašega Vlade

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 04/26/06