skinuto 01. Augusta 2006.

paYApazJAniYA...

…strogo latinski govoreći - a kažu da je Plutarh razumio Latinski (šta ja nisam uspijo provjerti jerbo nije odgovorJO na moj zadnji emajl) - malkice mi je doturčilo šta jamerikenjcovi cmizdru kako im je NEsnoša(j)LJIVO da plaćaju GALON regulara i do 3 (TRI) dolara!!!!

Nisam uspio niti pročitati kako je neko napisao da je ova cijena zapravo NAJJEFTINIJA cijena benzina u razvijenom svijetu: evo da je danas prosječna cijena LITRE tog istog benzina u Kanadi PREKO jednog (US) dolara, a Kanada ima najveće zalihe nafte u nearapskom svijetu. Jevropske cijene nafte su oha-ha PO LITRU često IZNAD DVA ta ista US dolara i itd..

A jamerikenjcovi cmizdru na sav CNN kako im je TRI dolara SMAK SVIJETA. Svakako ničim izazvani jerbo oni nikoga ne mrzu. Osim - zdrav razum i bilo kakav pošten račun.

Onaj isti račun koji bi GALLON pretvorio u LITRE, a što bi onda bilo 4.54 LITRE. Undak uzmeš TRI dolara pa i' podjeliš na 4.54 LITRE i dobiješ da jamerikenjac kukuleleče nad 66 CENTI po litri benzine.

Kuj plaća razliku NIJE PITANJE već odgovor: buuu, kuj vam je kriv šta niste demokuratski i šta ne širite slobodu, nejmate CNN, još manje Hollymuda i tako to, mekdogladans vam vaš neslobodnotržišMI!

Ona priča o SVJETSKOJ standardizaciji i fair-play-u se nekako poskliznula o GALLON jerbo je to slučajno a nikako mistrijaJozno...

A sad moj komentar o ovemu ljetu. KOje ovdi svršava za koji dan.

HNEBA blues

 

Ljeto u Bosni

Čamcu na pramcu – ljiljani

Džaba vam topovi, dilkani

Na Sani nema straha

Ljeta, samo

meraka i sevdaha

 

Ljeto u Bosni

U Prijedoru Sana zelena

U Sanskom Mostu

Neka nova vremena

Grmalji ostaše u Beču

Sutra internet

U Grmeču

 

Ljeto u Bosni

Kako se lijepo i Travnik zeleni

Nikakva straha, prekršteni

Hajvan je ostao u Kanadi

Prisjelo ljeto – Vladi

 

Ljeto u Bosni

Janjac strada sred Kamengrada

Ima ćevapa, ima boze

I opet sevdah, sve se može

Bosna, opet, Bože!

 

Ljeto u Bosni

Čamcu na pramcu – ljiljani

Emina pliva po Sani

Ma kakvi dolari

Diše se ljeto, pjevaju jarani...

HemboTE, mislijo sam napisati ovaj put NEKI ASPEKTI SLOBODE GOVORA U RAZVIJENIM DEMOKRACIJAMA, a undak sam se - utro. U debeli peškir. Da mi prikupi ono oznojeno salo.

Svađo se sa mojom hanumom: da, kaže, šta treseš po praznoj slami!? Viđaš li ti da nema šta nisi izbaljezgao đe god si stigo i jopet niki turac. Daklem sloboda do uboda. Maksimalna.

E, tu sam je sačeko, pa sam onda zapjevo jednu ljubičastu - a šta NISAM reko, A! Tu je uslijedilo umjetničko-stručnikovo izlagavanje. Kad sam primjetjo da je nejma u sobi moro sam sebi odgovorti na pitanje A DA KAKO TO NISAM RANIJE PRIMJETJO. To, mislim, taj momenat kad je barem izlazila iz sobe.

Nakon tjedan-dva ubojita, umna and duboka razmišljanja sinulo mi je - pa još je bilo i pića i ića na stolu, a undak kad ništa nije više bilo ni za gricnut, nit za lokat, NORMALNO je da se konjstruktivno dotaknem i neposredne realnosti. Ovaj, stvarnosti.

To je taj mojmenat kada sam mentualno zaključijo monumentalno tj. odma, kako još nisu sazreli uvjetovi razložni da se javno pojaviM sa ovijem umijoznim čmarkom na internetu...

Konačno, moram priznati, već dože i ozbiljnije vrijeme čitam i isčitavam sve što mogu o Zlatku Tomičiću. Neki njegovi književni zahvati su božanska simfonija čak i za moje sasvim nepotkovano biće (čitaj: potrošačka mazga, mekdonalds žderičević, obična stoka sitnaNEOPRANAzuba), a u cjelini gledano On je apsolutni nokaut neprosvjetljenoga uma. Neke golišave pevaljke koje su jučera skratile suknju i večeras postale slavne fatajući turbonarodnjački mikrokonj u nekom zagrebačkom bircuzu imaju puno više "poznavatelja and štovatelja", o parama me sram i zucnuti, nego ta Živuća Legenda.

Quo vadis, Zagrebe? Jušera su bili krivi partizani, danas su opet krivi Ercegovci.., sve mi se čini - da će jednog dana i sam Zagreb iz Krapinske špilje kukulelekati a da kuj nam ga vako nevinijema tako mračno smjesti. Indulgencije i pokajanja za nepoštivanje i nepoznavanje VLASTITIH i autohtonih veličina NEJMA, bolan. A kad "stvar" dođe na naplatu onda se ne može izliječiti NIKAKVIM ratom jerbo se u ogledalu pojavi samo jedna faca, samo jedan krivac: odraz junaka koji pred ogledalom stoji...

Eno mi se javjo i prikan iz srednje škole. Već u prvoj rečenci mi zbori kako je okružni sudac. Oma sam počeo pisati odgovor: JA SAM TURAC IZ KENJADE, POJMA NEJMAŠ KAJ MI RADE.

Uto hanuma donijela ladan gemišt sos onu prostituiranu nazovi radensku u jeftinu australiskom vinu sa zmajevom čašom iz - valjda - Šamgajaja. Viđala na ekranu kako je MOJ jaran SUDJA OKRUŽNI. Promjenila mi kontracepciju u roku munja. Sjedla uz mene dok nisam napiso fino i kulturno pismo. Veze su veze, nikad ne znaš.

A pismo, ipak, NIJE otputovalo: ja griješim ovđe, pa mi tamošnje sudije NE TREBAJU, nekakve veze nikad nisam znao koristiti, pa mi na bubreg ne pada da to učim sada kad već pomalo mjerkam jeftinije placove na lokalnomu groblju. Isto mi nije drago POMISLIT da neko "moga" sudiju povuče za rukav izmedju dva suđenja i priupitne a jesi l' ti Bogati išo u srednju školu sa onom internetskkom budaletnom.

Nisam ja kulturan, pismenost me totalno promašila, obazriv sam kad se obazirem i nikako drugačije no, sudije I STARNIH zemalja istinski respektiram. Možda i oni počnu respektirat nas?

Ovo NIJE priča o pravdi. Niko nije spominjao slobodu. Moral, etika, kramp i politika. Iz svega ovoga BAREM JA zaključujem da je jedan galon gotovo pet litara. I ko bi me sad plaćo za vake spišateljske webosklepotine!? Zato ja i sutra moram na poso. A moje gorivo NIJE  "galonizirano" (čitaj: 66 CENTI) već obično kanadsko litarsko. I ne košta 120 centi. Već MOŽDA i do deset centi jeftinije.

Nadam se da imate dobro i vruće ljeto. I da su vam guze opaljene. Na pjesku. Ne gledajte televiziju. Tamo, ovih dana, po istom scenariju "Gradić Pejton" preko Larnake i "više matemetike" odlazi iz Vaše savjesti...

Kao i vazda prije,

uz najiskrenije pozdrave

    od Vlade iz Kanade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 08/01/06