skinuto sa naslovnice decembra 13. 2009.

petnaesta kanadska

...vrijeme nikad neće stati...

Ma, nisam zaspao – to se dešava ljepoticama. Koje još nisu zaspale. Istina je kako sam se umorio prebrojavajući sve ove prošle godine – nakupilo se toga pa nije baš lako zamotati sve u riječ dvije ili samo jednom farbom pofarbati...

Svako jutro, sada umjesto kahve & cigarete, ustanem i čitam. Jutros sam odlučio izbrisati popriličan broj svojih riječi u ovome članku da bih Vam predočio -U CIJELOSTI- sljedeći članak objavljen od NET.HR:

Nek' susjedu crkne krava

Poražavajuće istraživanje: Hrvat je Hrvatu – vuk!

Od 104 zemlje, Hrvatska je na 35. mjestu kada je u pitanju ugodan život, no 'krase' je loši međuljudski odnosi obilježeni pomanjkanjem povjerenja.

Želite ugodan život? Pod hitno pravac Finska!

Prema istraživanju Legatum Instituta iz Londona, Finska je, uzme li se u obzir bogatstvo i kvaliteta života, najbolja zemlja. Za razliku od nje Hrvatska je zauzela čak 35. mjesto od ukupno 104. Ispred nas su i susjedna Slovenija, Češka, Mađarska, Poljska....

Legatum Institut pokrenuo je Indeks prosperiteta kojemu je cilj dati cjelovitu definiciju sreće i zadovoljstva životom, a ne samo ocjenjivati životni standard kroz materijalno dobro. Pozivaju se na izjavu Roberta Kennedyja iz 1968. da BDP mjeri sve osim onoga što je važno u životu. Uz ekonomske pokazatelje, njihov indeks stoga uključuje još osam faktora: poduzetništvo i inovacije, demokratske institucije, obrazovanje, zdravstvo, zaštitu i sigurnost, upravljanje, osobne slobode i socijalni kapital.

Od zemalja u regiji iza Hrvatske su Bugarska (46) i Rumunjska (48), no istraživanje nije uključilo sve zemlje bivše Jugoslavije.

Hrvatska je najbolje mjesto zauzela u kategoriji osobne slobode (28). Istodobno, najlošije stoji kad je u pitanju socijalni kapital (46. mjesto), koji se odnosi na međuljudsko povjerenje i snagu zajedništva te u kategoriji upravljanja (42). Određen broj zemalja koje imaju loše vlade ipak imaju dobar socijalni kapital, što upućuje da u funkcioniranju društva presudnu ulogu ipak imaju obiteljska povezanost i prijateljski odnosi. U Hrvatskoj je, očito, povjerenje izgubljeno na svim razinama.

Hrvatska prilično slabo kotira i kad je u pitanju obrazovanje, po kojem je na 40. mjestu, dok su naši susjedi Slovenci pozicionirani na osmom mjestu u svijetu.

Ključni nalazi istraživanja, piše Jutarnji, govore da je prosperitet koncentriran na sjevernom dijelu Atlantika, 16 od 20 najprosperitetnijih zemalja nalazi se u Sjevernoj Americi i u europskim državama.

Net.hr 28.10.2009.

Svako jutro, sada umjesto kahve & cigarete, ustanem i čitam. Nije da smo samo zagazili u pozne kanadske godine već nas je i vrijeme dohvatilo.

U ova zadnja tri mjeseca probavao sam moje novo auto. Jedno 20 000 kilometara okolo.

Tako sam nabasao na cedar u British Kolumbiji koji je -kako ploča tvrdi- isklijao daleke 1126. godine! (Klikni na fotografiju i pročitaj detalje, ako Te zanimaju detalji). Danas je to gordo drvo u pročelju luksuznog hotela nedaleko od Revelstoke-a. I još je živo, i još raste...

Svako jutro, sada umjesto kahve & cigarete, ustanem i čitam. Uveče mi se ne čita. Valjda starost, oči, ko bi znao...

Uveče volim istraživati po mojim kolekcijama čwarkova. A kada sam na putovanjima onda čwarkova - NEMA!, pa moram iznalaziti zamjenske aktivnosti.

U samom zadnjem kutu BCja, neposredno uz USA granicu otkrio sam pravu - Bavarsku! Naime tako se svi slažu da je Kimberley prava Bavarska na zapadu Kanade.

Alpski resort, mirno, čisto i nimalo jeftino. To oko jeftino ili ne ovdje treba malkice i pojasniti: nikakvo čudo da su razni resorti papreniji po svim cijenama. IPAK, kada jedna šnicla košta dvostruko više od stejka (steak) onda to nadmašuje i samu svinjsku gripu!

Šwabe u Kimberley nisu štedile: čak su "izgradili" i 350 godina star originalni bavarski restoran!!!

Naime toliko star restoran 1987. su razmontirali u Bavarskoj i onda ga dvije godine pažljivo slagali u Kanadi. Tako se "rodio" najstariji restoran u Kanadi! Kako su financijski preživjeli - ne znam...

Svako jutro, sada umjesto kahve & cigarete, ustanem i čitam. Stariji sam čiča. Ove godine sam prešao u pedesetogodišnjake i Bog mi je darivao mira pa mi je zdravo veselo što me herc ili neka druga "slučajnost" može u trenu obrisati sa lica ove zemlje.

U medjuvremenu kad god smognem koji dolar spalim ga na putovanja. Isključivo po Kanadi. Baš prekjučera sam se vratio iz Fort Steele-a. Iako je ta utvrda napuštena 1898. godine gotovo sve u njoj SASVIM ORIGINALNO živi i danas!

A nije preokupirana posjetiteljima!!!

...kao što vidite - moja petnaesta u Kanadi nije više sjećanje na Tamo. Čak mi se čini da su sjećanja nekako "off".., treba iskoristiti ovo šta je ostalo od blagoslova da se možemo kretati.

...zagrlite svoju djecu. Zahvalite im što su Vam podarili ono što novcem nikada nigdje ne biste mogli kupiti. Onda se okrenite Nebu i odbacite zauvjek ta neka loša sjećanja: sutra može i ne doći za nas starije, a čak i u raju je pakleno živjeti vječno sa lošim sjećanjima...

Svako jutro, sada umjesto kahve & cigarete, ustanem i čitam. Doista NE PUŠIM. Bio sam na Pacifiku: ima soli, vode, brodova i ribe. I kalifornijska i čileanska, osobito australska vina su masivno bolja i jeftinija od.., ma htjedoh reć da ću Jadran i jadransko vječno voljeti ali vrlo rado i vrlo zadovoljno OSTAJEM OVDJE...

Svako jutro, sada umjesto kahve & cigarete, ustanem i čitam...

Kao i vazda prije,

uz najiskrenije pozdrave

od Vlade iz Kanade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 12/14/09