skinuto sa naslovnice Jula 31. 2008.

Stjenovite Planine

...kamen, čwarak & ćelavak...

...u Rvackoj POJEFTINIO benzin! Cijelih 17 lipa!!! Na svim naslovnicama MASTAN naslov. Ma, bravo, fenomenalno! Hajde, lipa do lipe.., još samo da ode Stipe i eto svima davno očekivanih blagodati...

Uapsilo jednoga bradatoga "holističara" u Beogradu. Nekih dvanaestak godina kasnije. Vijest je ODMAH zazUjala na CNN-u, sat-dva kasnije se pojavila na B92, a hrvatski web portali su čekali (ma kuj bi virova bizantincima!?) dok vijest nije objavljena na SVIMA relevantnima portalima Planete.., e, TEK Undak, vijest je ugledala svjetlo weba i na hrvatskim portalima.

Baš ki da su nekak bili razočarani... BogaMi, baš me se tako to dojmilo. Sve mi se čini da su i ostale "YUnake" sa te liste Uapsili istoga dana VELIKA bi tUga bila po rvackim glasilima...

Apsurd?

Jok, rodijak moj iz kadilaka bez olimpijska bazena. JOK! Nikakav apsurd, ako psihijatra znadeš!

Naime, pojavila se ozbiljna ZEBNJA na zapadu bivše kresorasplamsavije: ŠTA ako se Srbende počmu ODGOVORNO ponašat!?! Prvo prema sebi, a Undak i komtrasproću tzv. medjunarodne zajednice? Šta ako Srbende ISPOŠTUJU svoje zakone!?

Šta ako njizni diplomati počmu manje lokat i lupetat po svjeckim prijestolnicama? Šta ako počmu da prijavljuju korupciju, a njizni im sudovi to ZAKONOM i PRAVOVREMENO kaznU?

E, to NIJE špekulacija! Stvar je - ovim apšenjem - krenula u nekom civiliziranom pravcu, a to je vrlo loša vijest za perače novca, trgovce bijelim i dr. robljem, a o trgovcima drogom, oružjem i sl. "prerađevinama" da i ne trošim slova...

...većina ovih gore pomenutih "business-mana" su imali PREberićetne gotovo dvije decenije i taman kad je izgledalo da nema sile koja ih more Usporit, pogotovu ne tamo neki "politički medjunarodni cirkus-sud" ISPOSTAVLJA se da PRAVDE IMA!

Daklem, monumentalne nacionalne zasluge, epovi, titule, ordenja i ocean gotova novca NIŠTA nije poUzdana garancija kontrasproću 35 dolara ČELIČNIH "narukvica"!

A ja to - doživio! PRIJE moga pedeseta rodjendana!!! Aferim, medjunarodni zakonovi amd organovi! Odoh u planinčuge stjenovite...

Najprije kupim nove gume. dUša me zaboljela kad sam vidJOJ račun: pa za te pare sam moga dvije tone čwarkova kupit! I to da mi isporuče drito na kućnu atresu!

No, mora se: planine baš jesu stjenovite, a dok NE kažeš kokoš (breZ poovanja!) "mlatne" snijeg iz vedra neba! Pa se ti Undak cijele guze doma vrati, ak si jUnak...

Na putu u planine obavezno prozUjim čerez indijancovački prezervat. Ima puno vigvama. U zadnje vrijeme sa ogromnim indijanskim crtežima i natpisima. Nešto kao ESSO, SHELL i sl. Mislim uglavnom ta istinski najpoznatija imena amd prezimena najveći indijanski svetinja, legendi amd tramdicija.

Niđe nisam (na indijanskom prezervatu!) našao tragove nekih manje običnih indijanskih svetinja kao što su npr. Green Peace, Evian, Solar Power etc. Ništa od toga, znajU indijajnovci čije su naljepnice najU.., ovaj najljepše...

Palo mi na ćelavu and masnu kako i ja najviše pominjem Boga kad mi je jasno da me vrag već odavna mijesi. Ovo je bila sasvim nenamjerna opaska. Koja je bezvezna i nikaj ne znači. Tu je da popuni prostor, svaka druga namjera je prosto naprosto nevjerovatna!

A, da - ove sezone sam na prezervatu primjetio masu više glomaznih i sasvim novih auta svake fele. Istovremeno na ulicama Kalgarija auta se nekako smanjuju: sve je više malih ondica, tojotica pa i sasvim malih američkih prevozila. Čak i taksisti kupuju razne hibride i manja auta...

Sve mi se čini da je reciklaža "pala" na - Indijance... No, to je moja zamjedidba i nikaj ne znači jer na prezervatima je previše čista zraka i nejma emkokoškološki amplikacija. A indijajncovima treba prevoz. I to je to. Nika misterjaja!

E, sad znate da čim sam uvidio prva manja auta na cesti (koja je, slučajno, odjednom postla za tri trake šira) mogao lahko da zaključim kako smo upravo napustili i taj prezervativ. Štono bi se kazlo, vratili smo se bjeliguznom svijetu...

A tu oma - svega! I bemzina, i svježa voća i kole i burgera.., ma, SVEGA samo JOK - čwaraka!

I to je biJOJ razlog za stat: ja sam povezo prikolcu punu čwarkova pa, Bože moj, da se malkice šalabrcne.

Oma me skolpala pandurja! Ša ti oš ođe, daj dokumentove!

Evo, vala! Kad ste navalli...

Pogledaju, odu u svojo auto pa Undak nešto brbljaju, domunđavaju se i sve tako ko da čekaju novu godnu pa odjednom izdaju i kažu da mi moraju pregledat auto.

Bujrum, gospodo od vlasti, otvoreno je. Samo izvolte.

Oba ki bikovi jaki, viši od Ćosića. Onoga šta nije piso već je košarku igro.

TUP!

Okrenem se, kad rodijak od vlasti No.1 u grabi ispod moga auta! Ovaj drugi panično zovede itnU pomoć. Elekoptere!!! Ma, sav se izgubjoj oće raketlu od itne pomoći da mu šalju. Ako more JUČER!

Nisam ni trenuo kad novi par bikov.., ovaj junaka od vlasti odnekuda izroni i viču na mene OMA U AUTO I PRAŠI ODAVLE DA TE NE VIĐAMO!

OK, vlast! Nisam ja tuj da se svađam. A jest da ste mi prekinli susret sa mojm čwarkovima...

GUB' SE ODAVLE! OMA! OMA!

Izgubim se. Oma.

Pitam mi onu moju da šta i' je spopalo dok u retrovizoru gleđam kako onaj najveći ljubaka ovoga u grabi opruženoga.

Ona prvo šuti, undak primjeti kako ja gledam đe se ova dva u grabi ljubakaju, pa mi undak pogleda u facu. Pogleda jošte jednoč da mi je i samu neugodno postalo

ŠTA me sad i ti

Darling, gledaj put pred sobom! NIJE to šta ti misliš!!! To se zovede umjetno disanje. Jok pederisanje...

More bit, pomislim. Šta ja znam o kanadskoj pandurji...

...i tu se nekako zadubim u vožnju i zaboravim šta sam je ono šćeo pitat. Vozim tako i odjednom se pojavi naplatna rampa na ulazu u nacjojnalni park. Otorim prozor. Kad nasmijana drugarca naplaćivajuća gospoja odjednom - halekne! Ma u dlaku isto ki onaj pandur!

Čučim, gledam. Nikaj mi nije na mjestu kad me prekide oštar naredbodavni glas MOVE, MOVE, NOW!

A to ti dojde u prijevodu gotovo isto ka i SIKTER, sikter nama il će t' nahebat nana!

Složim se brez komentarova na način otpuštanja komčnice i debelim pritiskanjem papučice gasa.

Okolo sve zeleno, divota jedna, a na vrjovima planinčuga, ki šlag na dobru sladoledu, masa snijega bijela...

Šta je ovima vlastodršcima danas u Kanadi, pitam onu moju.

Prvo me jopet pogleda onako ravno u masnu, ćelavu amd oznojenu facu pa mi pogledom ponovi ka pitanje: da, ti da ne znaš!?

Jok, oca mi očinska! Ništa mi nije jasno.., ČEKAJ, grebi jasno pa ja sam upravo uštedio bar dvacet dolarova! A, šta veliš?

E, vako ti velim: ubuduće samo jedna kesa čwarkova i NIJEDNA kesa lukca bijela. Pogotovu jok upola utruljena!

Ali, darlingg, pa to je samo jedna kesa lukca bijela!

Da, i to najveća koja se more zamislit! Koja budala na jedan jedini izlet vozi dvanes kila lukca bijela!? Na plus 34!!!!

Ha, možda s' ti i u pravu. POMISLIM.

Al joj nikaj rekel nisam.

Ipak je ona nekaj smislila: dvanes kila lukca bijela nisam ni ja u jednom danu nikad proždera. Svega kilo-dva, najviše do četiri. Kila. A i benzin treba štedjeti. Pa nismo mi indijajanovci. A sa oko osam kila manje tereta za vozit, barem jedan pandur više će na nogama o(p)stati...

Onda smo stigli na planine. I tamo nije bilo zime. Ja ušo u jezero po kojemu su plutali balvani. Moj pas nije ušo u jezero. A ja sam sjeo na jedan od tih balvana.

Ona je uzela sladoled sa bijelim šlagom preko svega. I sjela na klupu sa strane. Ja sam gledao neke babe kako prolaze pored mojoga auta gore na parkingu.

I sve su kašljale. Baš onako duboko, glasno i bolno. Ka da su i plakale porad nečega. Na prolazu pored mojojga auta.

Undak je došo rendžer i pita da je l' ono gore mojo auto. A ja sam mu reka da šta je nego mojo.

Undak je on reka da tu nešto opako smrdi, guši i tako to.

A, to! Znam: nove gume, kume...
 

Kao i vazda prije,

uz najiskrenije pozdrave

od Vlade iz Kanade.

Povratak na sadržaj www.VladimirKreca.com

This site was last updated 07/31/08