moja Austrija....

Vladimir Kreća

   SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

 

 

 

Austrija..., jedan od Onih muzikanata je onomad podsprdno mrmljao "...bečki konjušari..."  Ma, istoga veseljaka sam vidio kako tezgari u jednom osrednjem kafiću iza AKH, gotovo u centru Beča. Kasnije su ga "izmuzikali" isti oni koji ni danas na bečkim ulicama nisu odustali od "bečkih konjušara" kao legendarnog (samo)podsprda...

 

Možda su kurve na Prateru najljepše kurve u Evropi? Teško da je sarajevski ćevap bolji i slađi no onaj u Beču ili Grazu. Sevojno džemperi su najbolji u Beču. Čak i lebjebije (greška nije tipkarska!) su nekako slađe no one originalne, skopske...

 

Austrija je SVAKAKO puno više i ljepše no jedan jedini Beč ali,  Beč je Glava Kuće i tu sve, baš sve i počinje i završava. Moja petogodišnja Austrija zove se samo jednim imenom - Beč.

 

Sada, šest godina kasnije, polako razmišljam da posjetim Beč. Ovaj put sa kanadskim pasošom. I sa nekim dolarom u džepu. Ovaj put želim pozdraviti tu grandioznu tvrđavu kulture i razvrata ležernim korakom SITOGA turista koji se ne mora sakrivati pred "kobrama" i drugim zakonskim zvaničnicima.

 

Želim pogledati niz Dunav i sjetiti se da sam u medjuvremenu protekao mutan kao ta siva voda ispod mene i želim istovremeno osjetiti tu moć novoga što mi je već iza leđa.  Želim...

 

No, dok ne stignem pisaću priču (uskoro na ovim stranicama) Divlji pas Willy, javiću se Branku, Ahmetu, Fikretu, Ljubi Weissu, kćerkici, Marthi Eller, Frau Schildberger i mojemu NAJVEĆEM Piccolu, Herrn Ernestu... Ma, NIKAKO nisam zaboravio još najmanje stotinu imena ali, i ja moram imati neku svoju tajnu i ugodno iznenaditi neke divne ljude.

 

Na kraju ovoga uvoda , a prije svih priča iz Moje Austrije (serijal dolazi u nastavcima) evo vam i austrijske himne za koju sam godinama vjerovao da je napisao veliki Petar Preradović. NIJE. Napisala ju je njegova - UNUKA! Daklem SVE što je ispod ovoga teksta posudjeno je (bez izmjene) sa MODERNA AUSTRIJA. Kliknite na ovaj link i pročitajte više detalja ukoliko razumijete engleski. A ukoliko Vam engleski nije jača strana, POSLUŠAJTE samu himnu.

 

U medjuvremenu ne tražite lijepe kurve na Prateru. One će naći - Vas. Ako imate dovoljno para i premalo "divljih" uspomena. Na svoja uzaludna i siva "poslovna" putovanja. Tschuss!!!

 

Original German Words


Land der Berge, Land am Strome,

Land der Äcker, Land der Dome,

Land der Hämmer, zukunftsreich!

Heimat bist du großer Söhne,

Volk, begnadet für das Schöne,

Vielgerühmtes Österreich.

(repeat)Heiß umfehdet, wild umstritten

leigst dem Erdteil du inmitten

einem starken Herzen gleich.

Hast seit frühen Ahnentagen

Hoher Sendung Last getragen

Vielgeprühtes Österreich.

(repeat)Mutig in die neuen Zeiten,

Frei und gläubig sich uns schreiten,

Arbeistfroh und hoffnungsreich.

Einig laß in Brüderchören,

Vaterland, dir Treue schwören,

Vielgeliebtes Österreich.

(repeat)

Lyrics: (1887-1951)

Music: Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) or Johann Holzer (1753-1818)

Adopted: 1947

 

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Thursday March 09, 2006