pjesma...

Vladimir Kreća

   SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

 

 

Ovih dana mi se najmanje - pjeva. Ako Vas baš zanima za plakanje nikada nisam bio talenat, a što se cmizdrenja tiče - tu sam sam sebi davno dodijelio Nobelovu. Pa kud puklo da puklo!

Prije desetak godina "zujao" sam po bečkim bircuzima oduševljeno propovijedajući novu religiju IT tehnologije i njenih mogućnosti. Pokušavao sam nemoguće da zainteresiram za to "epohalno" čudo sve one koji su mi bili spremni podariti bar dva minuta njihove pažnje.

U tom "misionarskom" radu jedamputa su mi razbili nove i jedine cvikere, drugi put su me htjeli klati, a velika većina mojih nesuđenih "sljedbenika" je bila zainteresirana za radio, TV i muziku preko interneta. Najviše je bilo pitanja kako kopirati CD (muzičke) i kako "očistiti" stare kazete pa ih onda presnimiti na CD. I - na tom "levelu" obično su od sreće padali ćevapi i koje pivo...

Kopiranje CD-a i direktno slušanje radija preko interneta još je bilo samo dobra teorija, ali i sama pomisao da će to jednog dana "upaliti" za sve nas sa priključkom na telefon ili kabel imalo je magičnu moć koja čak ni danas nije popustila. Dapače, iskreno bih rekao - "stvar" se intenzivirala... (OPET - a bilo je to samo DESETAK godina ranije!!!!)

Prvi visokokvalitetni muzički zapis sa interneta dugujem jednom sjajnom entuzijasti iz New Jersey-ja (Sarajlija), a onda - više nisam gledao potpise autora.

Ipak, desilo se da primjetim jednu stranicu na internetu koja se izdiže iznad ostalih (tzv. "naših"). Nije mi namjera da se bavim ikakvom mogućom tehničkom analizom te stranice (jednostavno "stvar" je sa te strane urađena briljantno) ali rado ću se osvrnuti na neke aspekte sadržaja i motiva.

Većina tzv. naših prezentacija (stranica) na internetu obiluje primitivizmom, revanšizmom, močvarama nepreglednim "popušenog" kvazikomercijalizma, patetikom i patriotsko-domoljubnim mitologijama uvreda & grandomanije.

Sve veći je broj sasvim privatnih & personalnih prezentacija sa najširim mogućim spektrom sadržaja i tehničke kvalitete. Ono što me doista zadivljuje jest tehnička pismenost većine tzv. naših autora. Na moju veliku žalost tehnička pismenost (ponavljam - često vrhunska) NIJE donijela etički otklon svjetskim standardima već čami u skliskom blatu raznoraznih balkanskih razračunavanja.

Izuzetci, svijetli i časni - postoje.

Ovih dana sam dobio cirkularni e-mail od D.M. iz Tuzle koji sve svoje posjetitelje izvješćuje da je njegovu stranicu http://muzika.bosnia.ba/ već posjetilo više od 100 000 posjetitelja!

Sjajno!

A sasvim iskreno SJAJNO ova stranica je zaslužila neviđenom korektnošću u nastupu i odabiru svojih naslova obrađenih ljudski toplo i etički besprijekorno. U brojnim tekstovima nisam uspio naći pokušaja nadripolitiziranja i/ili nacionalno-političkog nadmudrivanja, pogotovu ne izvanprofesionalnih razračunavanja. Doista, mada mi je poznato koliko D.M. ne podnosi tzv. "džigerušu" (novosklepani izraz za "novi val" turbo-folka, ako ne griješim u definiciji) njegov ljudski, profesionalni i internetski kurs NIJE zagađen NITI JEDNIM (vrlo popularnim, vrlo traženim i zato i visokokomercijalnim) balkanizmom...

Za mene dovoljno da na glas kažem - neka sam i to doživio, pa neka mi se odmah "papci" ohlade!

I dalje sam uvjeren da fenomenologija balkanskog muzičkog prostora ostaje u cjelini tek da se istraži, i dalje vjerujem da još niko nije cjelovito "zagrizao" fenomenologiju balkanskih "folkova", i dalje znam da muzika ima problema sa glazbom, i dalje Bebu Selimović slušam solo, kada me niko ne vidi i ne čuje ALI http://muzika.bosnia.ba/ se u mojemu srcu i u mojemu domu gleda, sluša i čita NA GLAS!

I zašto onda autora jednog od sigurno najkompletnijih dijela o popularnoj glazbi & muzici "sakrivam" u ovome kratkom zapisu iza njegovih inicijala? Ne znam.., ili sam vjerojatno strašno ljubomoran što ta veličanstvena stranica nije moja?

Ipak, i vi i ja znamo da tako profesionalnom i ljudskom djelu dorastaju samo časne ljudine čiji rad nije samo tehnička perfektnost i profesionalna pismenost. U pitanju je jedinstveni duh pozitivnog i konstruktivnog koji se ne može kupiti na pijaci ili tek tako "savladati" na nekom glasovitom fakultetu. Ovdje govorim o onoj dimenziji koju je najlakše opisati kao "više od igre". A za ostatak ove misli nužno je, bar malkice, "zagrebati" jednoga Hessea, na primjer.

U alkoholom & mržnjom natopljenom Balkanu, na stranici D.M. se i svira i pjeva BEZ maligana i bez pomisli na mržnju. Za mene je to, na kraju svih krajeva, BLAGOSLOV koji me opominje da nisu sve strasti kontra časti. Hvala D.M.

A sada - PJESMA!

Uell, za sada toljiko uz najljepše pozdrauve

Od Vlade iz Kanade

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Thursday March 09, 2006