boja prljavoga - bijelo

Vladimir Kreća

   SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

tekst predočen u tabeli jest moj privatni e-mail u cijelosti koji je na gotovo sve moje adrese, a koristim ih sedam, stigao barem DVAPUTA. Uvjern sam da je i dobar dio Vas dobio isti ovaj e-mail.

Objavljujem ga ovdje uvjeren da i Vi imate neka iskustva slična mojima privatnima.

Uvjeren sam, takođe, da i Vi imate neki svoj tekst o svemu ovome koji ću ja vrlo rado objaviti na istom mjestu.

Uvjeren sam da nam DIJALOG treba DANAS više od svih lijekova, hrane i optužbi jerbo nam je svima oružje puuuuno jače od svih graditeljskih moći koje SKUPA imamo.

Daklem, ajmo prije pucanja i crvenih dugmića malko hladnokrvno i fair - RAZGOVARATI.

Možda nam se desi da se doista UPOZNAMO!

 

...stari dobri Schiller (ili možda Scheling?) je prije skoro dvjesta godina napisao da je svaki sistem negacija ljudske slobode. Ono, čim neka grupa odluči (a isto i ako joj se NAMETNA) da zajedno živi i radi odmah se pojavljuju PRAVILA igre. A PRAVILA nisu ništa drugo do GRANICE dopuštenoga. I sad, čim te granice dotakneš, svejedno sa kojom namjerom ili možda čak greškom, ODMAH slijede KNOSEKVENCE!

Konsekvence, ili kako to kažu stari Latini, posljedice, u mojem riječniku (prije U ISKUSTVU!) prečesto znače smrt, primitivu, brutalnost i razaranje...

Kažu da rat nije za pjesnike. A ja uvijek odgovaram PJESNICI JESU ZA RAT!

Idemo sad: jedan od mojih lokalnih (FAIR) oponenata vrlo često napada na ovu temu sve moje radove. Iako pojma nema o jeziku kojim se ja služim, a još manje o onome iskustvu, tradiciji i (ne)kulturi koja iza toga stoji on se već godinama nekako snalazi i doista zna šta ja to pišem.

Jučer mi je posalo jedan e-mail

To all the bleeding hearts...............

This made a lot of sense to me

What to do if you fall into a conversation with someone about the terrorist attacks who doesn't believe in retaliation:

1. Engage in conversation, and ask if military force is appropriate.

2. When he says "No," ask, "Why not?"

3. Wait until he says something to the effect of - "Because that would just cause more innocent deaths, which would be awful and we should not cause more violence."

4. When he's in mid sentence, punch him in the face as hard as you can.

5. When he gets back up to punch you, point out that it would be a mistake and contrary to his values to strike you, because that would be awful and he should not cause more violence.

6. Wait until he agrees, and has pledged not to commit additional violence.

7. Punch him in the face again, harder this time.

8. Repeat steps 5 through 8 until he understands that sometimes it is necessary to punch back.

Svim krvarećim srculencima...............

Ovo mi je zazvučalo puno razumno

Šta učiniti ako upadnete u diskusiju o teroristima sa nekim ko ne vjeruje u osvetu:

1. Prihvatite diskusiju i pitajte da li je vojna akcija primjerena situaciji

2. Kada on kaže NE, pitajte ŽAŠTO

3. Pričekajte dok on ne kaže nešto kao PA ZATO ŠTO BI TO KOŠTALO PUNO NEVINIH ŽRTAVA, BILO BI GADNO I KONAČNO UZROKOVALO JOŠ VIŠE NASILJA

4. i kada je on u sred rečenice pukni ga u facu što jače možeš

5. kada se on pridigne da ti uzvrati, napomeni mu da bi to bilo u suprotnosti sa njegovim standardima i da bi uzrokovalo još više nasilja

6. sačekaj dok se on ne složi s tim i obeća da neće prouzrokovati više gadosti i nasilja

7. čim to učini, pukni ga opet u facu. Ovaj put još jače.

8. ponovi korake 5 do 8 dok se on ne složi da je ponekad neophodno uzvratiti udarac.

 

Valjda Vam je sad jasno ZAŠTO su pjesnici ZA rat. Valjda Vam je sad jasno da se udarca PONEKAD mora uzvratiti... Hajte sad priupitajte se - je li BAŠ tako!

Umjest puste filozofije, hajmo biti praktični - tučnjava je čak OK ali, kako "igra" napreduje pravila se U PRAVILU mijenjaju munjevitom brzinom "u hodu" po volji JAČEGA. Ja se iskreno slažem da je čak i boks "plemenita vještina" ali U RING ULAZE DVA PODJEDNAKO TEŠKA SUPARNIKA. U ring ne mogu ući djeca, bake, škole i bolnice. NIKADA.

I, na ovoj razmeđi se rađaju nevjerovatni monstrumi vještačkih morala čija lepeza ide od krvi do raskrvavljenoga fantastično podmazana besmislom.

Pobjednik, uspješniji tabadžija, ondak paradira herojstvom, moralom, čistoćom i njegove bijele zastave uspjeha i slobode postaju sveti standard. A to se - po slovu pobjednika - ondak zove CIVILIZACIJA.

A ja ću skratiti i samo ponoviti PJESNICI JESU ZA RAT. ZA RAT UMA, DUHA I SLUHA. A kad će se taj rat desiti, vjerojatno pitate. Odma, čim olovne kugle pretoče u slova (recimo za BUKVAre) i plugove priključe na tenkove, a političari krenu na posao - biciklom. Reciomo kao Olaf Palme. Pokojni.

Iz Kanade od Vašega Vlade.

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Thursday March 09, 2006