SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Branko Josef Thomann

Bečki Novogodišnji koncert 2009.

Više od Branka J. Thomanna:

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiGoranovo proljećeDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

Kao i svake godine pred milijunskom TV publikom koja prvoga dana Nove godine putem televizora ulazi na tradicionalni koncert iz bečke “Zlatne sale“,  muzičkog Pantheneona - „Musik Vereina“, održan je najpopularniji koncert u svijetu gdje su nastupali „Bečki Filharmoničari„ pod dirigentskom palicom kosmopolita, slavnog pianista i dirigenta Daniela Barenboima.

 

Statistike kažu da je ovaj koncert prošle godine vidjelo 41 milijun ljudi u cijelom svijetu. Pošto je ovaj koncert toliko popularan u svijetu, a posebno u Kini TV hit, tako preniješe Kinezi već od 1997. godine u Beč slavlje svoje Nove godine, pa se ovdje održava svake godine i „Kineski novogodišnji koncert iz Beča“ na starim kineskim instrumentima.

 

A taj koncert gleda preko 100 milijuna ljudi! Imam čast posjedovati drugu ložu na balkonu desno, pa sam stoga često na ovim koncertima. Ove godine imao sam čast u mojoj loži ugostiti poznatu rusku dirigentkinju iz St. Petersburga N.I.K. i njenu kćerku koja je na muzičkom usavršavanju na Bečkom konzervatorijumu. (O tome poslije vise u mom serijalu „Pisma iz Rusije)….

 

 

Daniel  Barenboim

 

Sin ruskih emigranata jevrejskog porijekla rodjen je 1942. godine u Buenos Airesu. Sa deset godina 1952. godine seli se sa roditeljima u Izrael. Prvu klavirsku izobrazbu dobija od svoje majke, sa pet godina, a perfekciju od svoga oca.

 

Sa deset godina ima svoje prve internacionalne solo koncerte u Beču, Rimu, te i u Parizu, pa zatim u Londonu (1956), New Yorku (1957). Sa 11 godina počinje sa studijem Harmonije i Kompozicije u Salzburgu kod Igora Markevicha. U to vrijeme poznati dirigent Furtwängler piše: “Jedanestgodišnji Daniel Barenboim je „wunderkind i fenomen…!“ Zatim slijede solističke turneje po Europi, Americi, Japanu…

 

Prvi dirigentski nastup ima u Londonu sa Philharmonia Orchestra  1967. godine, a zatim slijede pozivi od svih najpoznatijih svjetskih vodećih  orkestara.

 

1975. preuzima  Orchestre  de Paris kao šef – dirigent, gdje djeluje do 1991.

1991-2006 je šef dirigent Chicago Symphony Orchestra. A takodjer je i Generalni muzički direktor  Berlinske Državne opere  „Unter den Linden!“

 

Bio je i dugogodišnji  dirigent  „Bayreuther Festspiele“.

 

Nosioc je mnogobrojnih muzičkih kao i humanitarnih nagrada, a najznačajnija je nagrada UN-a koja ga proglašava „Ambasadorom mira i dobre volje“ radi njegovog zalaganja za izmirenje Izraelaca i Palestinaca.

 

1999. godine osniva orkestar pod nazivom „West-Eastern Orchestra“ koji se sastoji iz pripadnika zaraćenih nacija na Bliskom istoku, pa se u orkestru nalaze mladi muzičari iz Izraela, Palestine, Libanona, Sirije, Egipta, Jordana.

 

Zapažen je njegov koncert sa ovim orkestrom održan u Ramali u augustu 2005. godine koji je bio prenošen uživo u mnoge zemlje svijeta  putem TV.

Ovaj kosmopolit, državljanin je Argentine, Izraela, Španije i počasni državljanin Palestine! Posjeduje mnogo počasnih doktorata i mnoge prestižne muzičke nagrade iz cijeloga svijeta. Prvi puta je nastupio na Novogodišnjem koncertu ove godine iako već dugi niz godina suradjuje sa „Bečkim Filharmoničarima“, kao solo pianist ili kao dirigent.

 

 

Slatka bečka muzika

 

Ova „slatka“ muzika sastoji se već tradicionalno od djela dinastije Strauss i ponekih  njihovih suvremenika, koja se ponekada svira nonšalantno, duhovito, „vickasto“, ali i vrlo virtuozno, možda i zbog toga posebno i  po nikome  ponovljivo.

Koncert je počeo sa Johann Strauss-ovom uvertirom “Jedna noć u Veneciji“, sa vrlo neobičnim melanholičnim zatezanjem i protezanjem tonova, što je više sličilo djelimično na Gustava Mahlera nego na Johanna Strausa - sina!

 

Mistični tonovi čuli su se i u valzeru  „Orientalna priča“, što je i bila dirigentova namjera ukazivajući s time na probleme Bliskog istoka. U „Ružama sa juga“, osjeća se lagana melanholija i čežnja za suncem, pa iz lagane i tihe muzike prelazi se u vulkanski furioso brzih pizzicata koja nam dočaravaju igru lazurnih oblaka negdje na „južnom moru“… možda u to vrijeme K. u K. – carskom i kraljevskom Jadranu?

 

U tome carsko-kraljevskom stilu Habsburške monarhije, klizi Barenboim kroz uvertiru „Ciganskog barona“ i “Eljen a Magyar“ - „Dugo živi Madjar“ - ka muzičkom slavljeniku godine 2009.  Haydnu, čime se obilježava 200. godina po njegovoj smrti. Odsvirana je i Haydnova „Oproštajna symphonija“ - 4. stavak. Vrhunac koncerta čini tihi glisando valzera „Na lijepom plavom Dunavu“ koji se iz laganih skoro nečujnih  klizajućih tonova gudača pretvara u dramatičnu poeziju oštrih  duvačkih tonova, pa da bi se onda razigrala kao „dunavski valovi“ u predivan valcer slatke bečke muzike…

 

Obično poslije ove izvedbe dirigent šalje novogodišnju poruku cijelom svijetu, kao što je to  Daniel Barenboim i učinuo rekavši da želi cijelom svijetu „Mir, i Pravdu - za Bliski Istok!“

 

Pridružujem se njegovim riječima i svima želim MIR i da što lakše svi skupa preživimo ovu ekonomsku krizu!            

 

U Beču 31.01.2009.

Prof. Branko-Jozef Thomann

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Saturday January 31, 2009