SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!MOZAIK na "starijim" stranicama - klikni ovdje i posjeti širi izbor već objavljenih članaka!

Piše i diše: Robert Marić

yellow cantun 002

(pogled s toplije strane planete)

Dragi naši,

male fotografije ispod predstavljaju "ulazak" u carstvo Robertovih ostvarenja. Kliknite na željenu fotografiju i ČITAJTE!

Ispod fotografije kliknite na DOWNLOAD i preuzmite KOMPLETNU KNJIGU u PDF formatu!

DOWNLOAD

 

DOWNLOAD

 

DOWNLOAD

 

DOWNLOAD

 

DOWNLOAD

 

DOWNLOAD

 

Tiha noć

MONODRAMA

 

TRI PJESME

 

ROBERT:

Foto mozaik

 

YC-001YC-00SYC-002YC-003YC-004YC-005YC-006YC-007YC-008YC-009YC-010YC-011YC-012YC-013YC-014YC-015YC-016YC-017YC-018YC-019YC-020YC-021YC-022YC-023YC-024YC-025YC-026YC-027YC-028/9YC-030YC-031YC-032YC-033YC-034YC-035YC-036YC-037YC-038YC-039YC-040YC-041YC-042YC-043YC-044YC-045YC-046YC-047YC-048YC-049YC-050YC-051YC-052YC-053YC-054YC-055

BUŠ POLUDIL!!!

(Radni teksovit za neki novi KOLESTEROL)

 NE BOJTE SE, TO JE SAMO STRAH!

 

            Jesi li ti jeo kakao? — urlala Zakonita. Ne, samo sam kakao, iako nisam dva dana jeo. Ona, da ne to kak... I upao Jozo iz dućana: Di je kakao? A tamo, u zahodu. Jozo uletio u zahod, i da ne vidi di je kakao. A Zakonita: Kakao je u školjku, ali je pustio vodu, pa ne vidiš.

***

A on, da ne kakao od glagola srati kako seru političari po nama dolje, nego od imenice bijela kava i... Ma, ti si lud! A zapravo ne znamo ni tko je kakao s glagolom, pa kako ćemo znati di je kakao i... l Jozo, da je li vi to mene oćete smantati. Vaš sin Papan mi je digao gulaš u dućanu, pa malo to, nego još i kakao i... 

***

A bit će ga uvatilo, sila zahod ne moli. I šta si se uvatio svete stolice? On, da koja Sveta stol, da nema on ništa protiv Pap... Kako nemaš, kad ispituješ di je Papan kakao? On, da će zvat poluciju. A neće ti puno pomoć, nisi ti više, je li, u pubertetu i to... Ajd, skokni do psihijatrije, mi ćemo te bacit. Uvati ga, Zakonita. Jen, dva i triii! Odbacili Jozu. Nije baš došao do psihijatrije, ali negdje dolje se čuo arlauk Bika Koji Je Sjedio Pa Su Ga Bacili S Balkona: Jeeebentiiii...aaaauuuphrrrpuf!

***

l ja izašao na svježu malariju, i naletio na Matu invalida. Pružio mi desnicu. Ispala. Pa ljevicu — otpala. Umjetna. Pa noga ljevica, pa desnica — otpalo. Lažno, i sve se opće rasulo. Mate je očito lažni invalid koji ne postoji. Vidi šta je od njega ostalo — kurac. A primao je dječji doplatak na pokojnoga dida i bio na porodiljnom. A nije postojao.

***

l dok je rulja krpala kraj s krajem lažnoga Mate, ja hajd u park. Iza stabla izletio Vukojebić. Di'š, mali crvenkap'ču? A ne nosim baki ručak u šumu, jer nemam nju ni ručak, a šuma izgorila i... i zašto imaš tako veliki tajni dosje? On, da pusti sad raće i poraće i i kad ustaše partizani ti si ionako bio dijete i...

***

...I Cvita s klupe: Pustite čovika, neka vidi šta se još nudi na buvljoj pici. Navali narode, malo upotrebljavana, kao nova, dajem u pola cijene, akcijska ponuda. A mogu li malo probat, Cvita? Ona, da boooga ti, nije ti to lubenica, kad bi svi probavali, nikad se ne bi svršilo. Mrš iz parka, tjeraš mušterije! Ajmooo, keš - jeb end keri – deriii!

***

Došao doma, a na TV-u gradski očuhi smanjivali sebi plaće sa 6,5 na 13 tisuća kuna jer su volonteri, pa rade besplatno. Pa državni očuhi smanjivali standard, da nam ne smeta, pa uobičajeni automobili-bombe, pa... A Zakonita, da ne gledaj više, buš poludil, vidiš da je  počeo film «Plaćaj, voljena zemljo!» A je, odavno i... i došao Papan. Lupežu, di je gulaš? Kako te nije sram krast, a s nama ne podijelit. Kako naši političari dijele mito i korupciju među sobom, ne prave razliku.

***

Uto netko kucao na vrata. Tko to kuca? O, to naša teta Bijeda opet kuca na vrata! Ooo, a di ste vi nama, teta Bijedo! Kako ste, znamo da sad nemate puno vremena, otkad vladate, a opet, niste na vlasti. Čudna je ta vaša funkcija. A ona, da što će, čudni su putevi svjetskih vođa i ostalih pacijenata. Onda je pijuknuo mobitel. Teta Bijeda se javila i da evo, nemam vremena ni poviriti vas na minutu, već me zovu u jednu državu, ma sami jad i bijeda. I pozdravili se s njom, i da ne brinite, teta Bijedo, iako rijetko navratite, vi ste stalno s nama, ne znamo zašto, ali takav nam je osjećaj, takva je atmosfera u zraku. To je kao Černobil, ne vidiš ga, ali se osjeti. To je kao ono da je za sreću potrebno dvoje, da onaj drugi može biti sretan u nesreći onog prvog ili tako nekako...

***

I sjeli još malo gledati TV, a Zakonita, da je čula da će svi osuđeni za ratne zločine tražit američko državljansvo. Ma, jesi li ti popizdjela! Ona, da nije, nego su Amerikanci oslobođeni progona na tu temu. A čuj, oni su ipak prvi otkrili tu Ameriku, treba ljudima dat neki privilegij, je li.

 

 

PODVOJENA SLIČNOST

 MOJA DOMOVINA PUNA JE OBOGAĆENIH SIROVINA.

 

Doša u dućan, nisam reka dobar dan, nego: Mate, okini mi pola kila rupa od ementalera. On, da ne može. Je li? A kad podvališ rupe u siru, onda to može. On, da rupe su dio sira, kao i rupe u zakonima, pa ih svejedno izglasaju i... i ako okine rupe, morat će mi dat i sira. A daj, vratit ću ti ga, jer jedemo isključivo rupe. Evo, jesu li ovo rupe? Jesu li one zrak? Je li zrak besplatan, pa bio i u ementaleru?

 ***

I izletio s pola kila rupa. Naletio na Prljavog Harrya, kojega tako zovemo jer se nikad ne pere. Miči se, vidiš da me Mate stiže! A on, da ide na Rivu, u bolnici nestalo krvi, pa će se održat humanitarna akcija prolivanja krvi za urologiju i kurčevo zdravlje; ali prilozi u gotovini se ne primaju i... I ja utrčao u zgradu i oborio Uvaženoga pred liftom. On, da evo je prosuo sjeme. A ima ga i po meni, jeba te; vidi koliko je toga, više nego u sjemeništu. Di su mi rupe odletile? l uletio Mate, da uvatija sam te i... i šta se vas dva valjate.

 ***

A Uvaženi: Oborio me je s nogu pa sam prosuo sjeme i...

... I Mate, da znao sam da u politici ima svega, ali da ćete se homošexebavat u liftu... Je li moglo naletit neko dite... Jesam li moga je naletit i... I došla Uvažena: Di si više sa sjemenom od cvijeća za pitare na balkonu; spremila sam i prirodno zahodsko gnojivo i... i šta ti, Mate, tražiš? A rupe od sira i... Ma, koje rupe? Je li ti dobro? Ima tu jedan doktor, baš sam vidila pemijera kako ulazi, pa...

 

 

PAKLENICA

MOJ GRIJEH! MOJ GRIJEH! MOJ PREVELIKI GRIJEH!

– REČE BOG KAD JE STVORIO ČOVJEKA.

 

         Vrućeee. Ka u paklu. Gužva. Zakonita, da druže Sotono, ajme koliki vam je rep! A on, da evo, uzmite ga malo u ruku, neće vas ugrist. Oooasti, nije ovo rep; koji kur... he, he, jeste me... a tko bi rekao da ta vražja stvar može bit tolika. A koja je ovo gužva? On, da izvanredni izbori za Vraglament.

***

Drugariše i drugovi – govorio je JBT – dajte glaš Komuništiškoj partiji Pakloslavije, koja še vaš ujediniti u žajedniški pakao i... Molim?! Štaljin?! NE! Odlušno NE! Ne može na našu ižbornu lištu. Neka pita onoga maloga tamo, kako še ono žove? Dušman?! Ne?! Kako? Rankovišu, ne šujem dobro...

***

Paklenjaci i Paklenice, braćo i sestre, građani pakla - govorio je FT - ako izaberete nas, tražit ću samostalnost  našega nacionalnog pakla, pripojenje Herceg-Pakla i priznanje međupaklene zajednice; he, he, slurp; i sa samim vragom ću pregovarati za očuvanje bespuća tajnih računa svih ortaka u našem 9. krugu...

 ***

O, Bože — rekla Zakonita. Šta je, šta me zoveš uzalud? Ajme, izletilo mi. Mi Te, Bože... mi Te Bože beštimamo kad vidimo sve one naše bogove na vlasti. A di je nestao drug Sotona? Eno ga, peče vote s PDZ-om, zato je ovako vruće, a u Glasu pakla piše da se sprema veličanstveni doček Miioševiću, da je dobio vizu za 10. krug i... l šta rade ovi pusti biskupi i jezerinci tu i...

***

... l Uvažena me treska: Budite se, dolazi mi muž! A di sam, di je drug vrag i... upao Uvaženi, da šta radim na njegovu krevetu. A ona, da došao po vegetu, a vruće ka u paklu, pa zaspao i... A on, da sve je čuo, objavit će stenjogram I...i zašto su mu mudante na glavi? A da ne išporka kušin i... i šta si se već vratija?

 ***

A došao po čekove; ostao bez gotovine, svi ostali bez gotovine, nitko ne zna di je gotovina, moneta za potkusurivanje; mora na Rivu, Barun Kovač fon Lukšić proglasit će Nezavisni Državni Hrvatski Split s otocima i širokim Marjanom i... i počeo buncat ka Šex u ponoć, izbečio oči, baš kad sam se brisao lancunskom plahtom, i pao u nesvijesni afan. Bit će od vrućine.

***

Ja došao doma, a Zakonita: Di si do sad? Čije su ti to mudante na glavi? Di je vegeta? Tražija te neki tip Sotona, da di si nesta; pa doša neki fini čovjek u crnom kožnom mantilu do poda, da neće ti falit dlaka s glave kad te uvati, iako bi glava mogla. A malo sam bio zaspao i sanjao bolju budućnost u cca 9 do 10 krugova Dantea.

I onda se počeli kupit i naši domaći radnici bez posla i legli na banak

Robert Marić

Yellow Cantun Navigator

klikni na broj željenoga nastavka YC!

YC-001YC-00SYC-002YC-003YC-004YC-005YC-006YC-007YC-008YC-009YC-010YC-011YC-012YC-013YC-014YC-015YC-016YC-017YC-018YC-019YC-020YC-021YC-022YC-023YC-024YC-025YC-026YC-027YC-028/9YC-030YC-031YC-032YC-033YC-034YC-035YC-036YC-037YC-038YC-039YC-040YC-041YC-042YC-043YC-044YC-045YC-046YC-047YC-048YC-049YC-050YC-051YC-052YC-053YC-054YC-055

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Wednesday April 21, 2010