Zlatko Tomičić

Vladimir Kreća & Branko Thomann

 SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Zlatko Tomičić na ovim stranicama:

Pisma 001

Pisma 002

Pisma 003

 

Pismo iz Zagreba

 

Filozofija naše nove desnice

 

Vraćen dignitet

 

AKAŠA

 

Svetost Čovjeka

 

RAZGOVOR

Pismo SEDMO, pismo iz Zagreba

Proljeće 2007.

Razgovor Stanislava Pejkovića sa Zlatkom Tomičićem

Hrvati su narod lavova koje vode magarci!

Neki zapadnjački filozofi zaneseni silnim napretkom tehnike, mogućnošću kloniranja čovjeka i intervencijom u tajnu genetike ustvrdiše da je to kraj povijesti! Dakle, po njima: modernom homo sapiensu sve je jasno! Nu, je li baš tako? I gdje je mjesto naše domovine u takvom globaliziranom svijetu? A koga o tome nešto priupitati do li one među nama koji kucaju na vrata tajne. Među nama Hrvatima to je sasvim sigurno hrvatski književnik i mistik Zlatko Tomičić. I ma koliko ga domaći i globalni zvučnici prešućivali, njegova riječ zveči i svojom istinom rasvjetljuje globalno zamračenje. 

PEJKOVIĆ: Gospodine Tomičiću, danas se države osvajaju osvajanjem medija! Kakvo je u tom svjetlu stanje s našim medijima?

TOMIČIĆ: Veoma sam nezadovoljan našim medijima. Mislim da su većinom negativni, koji šire crnu sliku, o Hrvatskoj. Među njima je sve veći broj „medijskih razbojnika“. Ja sam došao u „Vjesnik“ 1948. Bilo je to politički veoma teško razdoblje. No novinari su ipak u ono doba bili pošteniji. Nije bilo takvih lažaca u ono doba koji puno izmišljaju i ocrnjuju ljude i tako ih uništavaju kao danas.

PEJKOVIĆ: Je li nas kapitalizam sa svojom demokracijom usrećio?

TOMIČIĆ: Kapitalistička birokracija puno je teža nego ona prije. A gdje vlada birokracija tu se gubi demokracija.

PEJKOVIĆ: Kako se u svemu tome snalaze hrvatski političari?

TOMIČIĆ: Naši političari su feudalizirali politiku. Stvorili su novu kastu privilegiranih zulumćara, a uz njih se pojavila jedna još gora skupina: tzv. političarki! A one se ponašaju kao filarke. Vode politiku kao piljarice, pa se uporno nameće sintagma da su one za madrace, a ne za mudrace, kako bi rekao dr. Anto Kovačević.

PEJKOVIĆ: Koji bi bio glavni grijeh naših političara?

TOMIČIĆ: Glavni grijeh naših političara je njihov egoizam, dilentatizam i slaba obrana Hrvatske od svih napadaja i podmetanja. To se najbolje vidi u knjizi Višnje Starešine „Haška formula“!

PEJKOVIĆ: Tko bi među njima bili glavni krivci?

TOMIČIĆ: Tko su glavni krivci? To su zidarski kalfa Zlatko Tomčić i veliki literarni štemer Vlatko Pavletić (Tomičić nije identičan s pjesnikom Tomičićem). Oni su poslali prijedlog Hagu i potpisali s njim ugovor. Oni nisu imali nikakvog državničkog talenta, a htjeli su biti hrvatski kralj. Ambicije su im bile neizmjerne. Oni su nametnuli Hrvatskoj političko i opće samoubojstvo. Oba su stvorili svojim štemajzlima haški prodigij. Sada nas to haško čudovište guta i davi do kraja. To su odigrali dobro ti nesuđeni basileusi. Sada kusamo njihovu razvrnušu, kiselu bazlamaču.

PEJKOVIĆ: Je li naša domovina u opasnosti?

TOMIČIĆ: Sve opasnosti koje nam prijete i vode u potpunu propast vide se dobro u knjizi Davora Domazeta–Loše „Klonovi nastupaju“.

PEJKOVIĆ: Što nam je činiti?

TOMIČIĆ: Ono glavno što je rizično jest neriješeno nacionalno pitanje. Takozvani „Srbi u Hrvatskoj“ uopće ne postoje! Oni nisu nikada bili Srbi i što se sada izjašnjavaju kao tekvi velika je nesreća. U svim povijesnim dokumentima ne postoje nikakvi Srbi! Samo Vlasi. A Srbi i Vlasi bili su stoljećima najveći neprijatelji. Starim imenom Vlasi trebaju se ponositi. Oni potječu ne samo od Kelta i Rimljana nego i od Pelazga. „Srbi u Hrvatskoj“ za mene su Vlasi ili Hrvati. Oni su za mene samo Hrvati. Oni se po ničem ne razlikuju od nas. Vlasi su stvarali hrvatsku kulturu jednako kao Hrvati! A njih je stvarala hrvatska kultura kao i Hrvate.

Ja u nove narode nisam nikada vjerovao. Ti novi narodi koji nisu imali ništa svoga, morali su od staroga matičnoga naroda otimati ne samo teritorij, nego i povijest.

A još manje prihvaćam slovenske cvergle, koji do nedavno nisu bili ni narod ni država, niti su imali zajedničko ime. Nisu nikad imali kao mi svoje mornarice i flote i pobjedničke bitke na moru. A sada cvergli žele naše more i plivati u njemu kao veliki morski psi. 

II 

PEJKOVIĆ: Gospodine Tomičiću, što se s Vama događa, s obzirom na prešućivanje koje i nadalje traje i koje kao da nikad nije prestalo?

TOMIČIĆ: Što se sa mnom događa? Opet sam na „crnoj listi“, kao što sam bio već nekoliko puta u životu, no nikada toliko dugo – već oko 17 godina, osim kada sam bio osuđen od Okružnog suda u Zagrebu 1972. radi mojih političkih „zločina“. Tada je to trajalo 14 godina. Sustavno sam prešućivan od našega javnoga mnijenja. Samo poneki osamljeni i rijetki glas dopre o meni do javnosti.

PEJKOVIĆ: Zašto je tako?

TOMIČIĆ: Zašto? Strašno me kleveću po zemlji i po cijelom svijetu – da sam „najcrnji desničar“ u Hrvatskoj, t.j. „fašist“! A jedini moj „grijeh“ je da sam Hrvatima vratio njihovu dušu. To se dogodilo 1969. dok je izlazio „Hrvatski književni list“. I mojom pjesmom „Hrvatska, ljubavi moja“ 1966.

PEJKOVIĆ: Jeste li Vi, dakle crni desničar kakvim Vas časte Vaši zavidnjaci?

TOMIČIĆ: Ne. Nisam nikakav desničar a ponajmanje „crni“ ili „najcrnji“. Ja nisam nikada bio ni desničar ni ljevičar, jer sam kao metafizički pjesnik iznad toga. A bio sam u životu progonjen jednako od desnice kao i od ljevice.

PEJKOVIĆ: Unatoč tim pojedinim zavidnjacima i Vašim osporavateljima, postoje i pojedinci koji su pravilno ocijenili Vaše djelo?

TOMIČIĆ: Oni koji su me pravilno ocijenili bili su dr. Nedjeljko Mihanović, dr. Hrvojka Mihanović-Salopek u svojim esejima i raspravama, a u zadnje vrijeme i prof. Đuro Vidmarović. Imam dosta i drugih pristalica i simpatizera, ali oni uglavnom šute. Jako me dobro shvatio i ocijenio i Ivan Savić-Mor. On je ušao u najveće dubine mojega djela, kada je pisao o mojoj „Tajanstvenoj ruži“.

PEJKOVIĆ: Kako biste ukratko ojarakterilizirali svoja glavna djela?

TOMIČIĆ: Moja glavna djela ne zastupaju nijednu stranu, nijednu ideologiju kao npr. „Tajanstvena ruža“, „Kozmički pijetao“, „Zemljom Humskom“, „Savršena čaplja“, „Divlji poljski cvijet“... Njima sam unio u hrvatsku književnost ne samo jedan poseban stil i novu poetiku, nego i sasvim novi duh.

PEJKOVIĆ: Kakav je njihov odjek u svijetu?

TOMIČIĆ: Moja djela osvajaju sve više širi svijet! Prvo su mi dali svoj prijateljski poljubac Irci, pa Švedi. Pozvali su me Irci na dva svoja festivala kao uglednog međunarodnog gosta: u Kinsale 1989. i u Dingle 1999. U moju čast izdali su spomenicu. Godine 2003. objavili su mi manju zbirku pjesama „Croatia, mz love“ u Belfastu.

Sada se najviše zauzimaju za mene Austrijanci, Nijemci i Mađari. Među njima ima i nobelovaca. U mojoj sudbini Mađari vide opetovanje udesa njihovoga velikog Bele Hamvasa. Važan sam i među Česima u svijetu kao što je recimo Pavel Kohout. Svijet me je sagledao u pravom svjetlu.

PEJKOVIĆ: Ali, kako rekosmo, ni Vaši neprijatelji ne miruju?

TOMIČIĆ: Baš tako, strašno me svuda po svijetu kleveću. Pišu kojekakva pisma i ta pisma idu i u Ameriku i do Nobelovog komiteta. Da, takvi glasovi dolaze iz Hrvatske. Ja sam tri puta kandidiran za Nobelovu nagradu. Klevetnici pišu u Stockholm da ja kao najveći negativac nikako ne smijem dobiti Nobelovu nagradu! A dr. Mate Meštrović objavio je u svojoj knjizi „U vrtlogu hrvatske politike, Golden marketing, Zagreb, 2003“: „Zamjeram hrvatskim kulturnim i osobito političkim povjesničarima da Tomičiću nisu iskazali zasluženo priznanje“.

PEJKOVIĆ: Zar nije tragedija da Vi nikako u vlastitoj domovini doživite istinsku pjesničku i ljudsku zadovoljštinu!

TOMIČIĆ: Ja sam svojim književnim djelom proveo savršenu sintezu i integraciju Hrvatske, svih hrvatskih krajeva. Rehabilitiran sam u Jugi, no u Hrvatskoj nikada, nego sam bačen u bezdan i mrak šutnje i nemilosti.

PEJKOVIĆ: Gospodine Tomičiću, i što biste na kraju ovoga kratkog intervjua željeli reći?

TOMIČIĆ: Šta bih rekao na kraju? Samo ove tri dosjetke. Da smo se u prošlom ratu trebali braniti –paradajzom- i bacati ga u lice neprijatelju. Tada ne bismo bili žrtva Haaga.

Karlo Zavacki, predsjednik „Mense“, rekao je da u Hrvatskoj ima sto tisuća genija! No u politici nema nijednog, no ni na drugim područjima, možda samo dva ili tri! U poeziji i znanosti i sl.

Rekao je dobro jedan stranac: „Hrvati su narod lavova koje vode – magarci“!

       Zagreb, 17. LIPNJA 2007.                                                            

 

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Friday July 06, 2007