Kako je Vladi u Kanadi

Vladimir Kreca 

   SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

 


 
Prije svega, samo za one koji nisu čitali ranija izdanja Continental Trabunjala - Vlada nije otišla u Argentunu. Niti u Čile. Uopće nije u Južnoj Americi. A gdje je, možda Vam i to pitanje padne na pamet? A, koliko ja vidim - u kurcu je! Ako i nije, onda mora tamo bit (logično sudeći po svemu što je u procesu).

Što se tiče Vlade i Kanade, oni su se osobno, personalno i lično upoznali dično 12. Oktobra 1995. 18. Februara 2000-te, a polaganjem prisege, svečane obaveze oliti zakletve Vlado službeno postaje peasant, sluga Njenog Veličanstva i gradjanin Kanade.
 
Toliko o faktima, a sada - čista književnost.
 
Kanada je doista 'oaza' za imigrante svih vrsta - zadnjih dvadesetak godina u Kanadu (prosječno) svake godine legalno se useli barem 200 000 (dvije stotine hiljada ljudi). To je otprilike kao cijeli grad Split iz 1980-te godine. Ipak, dok ovo pišem Kanada, zemlja koja je veća od NR Kine i današnje nove/stare Njemačke ZAJEDNO (Ukupan broj stanovnika znatno veći od MILIJARDU), službeno jedva da ima nešto preko 30 miliona stanovnika... Provincija u kojoj živim (Alberta) je DVA puta veća (teritorijalno) od ove današnje Njemačke i broji jedva TRI miliona stanovnika...
 
Kako je Vladi u takvoj Kanadi?

Sad kad znate ove strategijske podatke ozbiljno se plašim da nas ne zajebete: eto, npr. sama Slovenačka Ljudska Armada je puno brojnija i jača od svega vojnoga što bi se dalo skupiti u cijeloj Alberti. I sad ako se neki Slovenački general napije i razljuti lahko Vlada pada!!! Well, i sami znate da zmajčeki nisu krokodili pa će, ako su oni u pitanju, Alberta ostati suverena, nepokorena i prosperitetna. A što se krokodila tiče - jebi ga - NEMA MJESTA za njizi. Čisto je preveć ledeno ovdi za njizi izuzev tu i tamo u ponekom zoo-parku. I to bi bilo sve o strategiji, obrani i NNNI aspektima mojega života u Kanadi.

A Vlado živi u Calgary-ju koji je Olimpijskim Igrama Zimskim 1988 postao poznat i našem prosječnom Sarajliji jerbo je to tada bilo popularno. Do toga datuma (ili barem četiri godine ranije) Calgary za sve nas prosto - nije postojao. I dok ne stignem da Vam nešto više kažem o ovom gradu, zamoljavam Vas da pogledate na ove dvije gradski značajne stranice:

Calgary.com

Stampedo.Grok.com.cmok

Ne bidnete se kajali jerbo su Vam ovo ORIGINALI i to doista vrijedni.

E, sad opetka na početak - a kako je Vladi u Kanadi???

I ovdje snijeg pada, samo malo češće no na Havajajcima. Tlakovi, a valjda zbog visina (recimo ovdje je centar grada na više od 1000m iznad površine mora, prvog susjednoga), znači tlakovi svih vrsta su visoki ali zato je temperatura tako niska pa se sve moguće naoštrenosti uglavnom tupe na prirodne fenomene.

Vlado u takovim uvjetima ne pomišlja na neke plivačke kvalitete koje su mu od koristi bile na Plavome Jadranu. Ovdje se cijela mudrost svodi na podanički guzoliz koji garantira mir i dolar više. Doslovce SVAKA kontra uhodanom podaničkom duhu dalekoga zapada plaća se odmah i toliko dovoljno drakonski skupo da je samo jedno moguće - ili ćeš biti naš po našim standardima illi te prosto nema. Nigdje.

Ukoliko namjeravate u Kalgari, a nemate dovoljno novaca za svoje vlastito poduzeće pripremite se na enciklopediju laganja i poniženja. Ovdje nije bitno (čak je i sasvim kontraproduktivno) što dolazite sa svježom diplomom nekoga svjetskoga fakulteta - diploma inžinjera ili medicinskog doktora može Vas "zakovati" za pranje prozora i godinama. Ovdje se sve mora dokazati, pa tako i Vaša diploma ne vrijedi dok ne platite i položite SVE ovdašnjim zakonom propisane razlike. Ondak, ako ste dovoljno ponizni i ulizni možda Vam i daju neko početnu poziciju....

Kada se ovdje hoda uspravno?

Ako izuzmemo bogate starosjedioce i nekolicinu samosvjesnih Indijanaca ondak je to samo u prilici kada dočekujemo svoju rodbinu sa sjajnim novim autima (kredit) i velikim novim kućama (KREDIT). Inače se trči i strijepi jer samo jedan krivi korak i sav višegodišnji rad se pretvara u pepeo.

Ovdje je NEMOGUĆE "zaboraviti" porez. Jednostavno je PRESKUPO i pomisliti na takav manevar. Bilo koji oblik šverca je NEPRIHVATLJIV i time se doista nitko od normalna svijeta ne bavi. Veliki brat zna baš sve o Vama i Vi slobodno možete nazvati neki od bezbroj 1-800 telefona i pitati ih koliko žvaka ste kupili prošle godine i da li Vam je žena trudna...., oni znaju sve i svakim minutom su dublje u Vašoj koštanoj srži...

Jedino je crkva nedodirljiva. Bilo čija i-ili bilo kakva. Ovdje se i danas može izgubiti posao u roku odmah ako samo i pomisle da ste komunista. Inače, svi su prepuni demokracije i ljubavi za bližnjeg svoga do te mjere da Vi jedva dočekate da se udebelite i kupite veliki TV i još veći grill i da nedjeljom idete samo u našu crkvu i ostavite xy dolara tamo gdje im je mjesto.

Kako je sudbina okrutna saznao sam od jedne gospoje - njen muž nije nedjeljom u crkvu htio već je svoje dvoje djece izvlačio iz grada u obližnje planine u rekreativnu šetnju. Zbog toga su joj domaći demokratski sudovi odobrili rastavu i dodjelili oba djeteta majci. Kažu da se taj otac vratio u svoju domovinu, a ona je nakon par godina crkvena rada izgubila kontrolu nad djecom koja su danas po svemu daleko od svoje majke i crkve...

Pa mi sad recite da itko može bolje i više da učini za jednu pravu (vjerničku) obitelj!

E, sad se Vi već pitate A KOJI KURAC TI JE KOMUNISTIČKI TREBAO DA IDEŠ U KANADU?

JA NIKAD U ŽIVOTU NISAM BIO KOMUNISTA, a da jesam i to bih napisao istim ovim velikim slovima jerbo se ja PONOSIM sa svime što sam preživio!

Moje ime Vladimir je staroslavensko ime koje ima veze sa Lenjinom isto onoliko koliko i tisuće današnjih živućih Adolfa sa Hitlerom. 

U mojoj kući se uvjek vjerovalo u Boga ali ne zbog taks-sheltera ili zbog neke forme već zbog generacijama duge tradicije i potrebe. Ponekad smo bili običajno blasfemični ali NIKAD nismo duhovno i materijalno silovali ljude (a i neljude) oko nas. Koji su rezultati takova pristupa vjeri?

Od cijele moje obitelji samo moja sestra i ja smo preživjeli, ako Vas zanimaju posljedice iskona, iskrenog i istinitog....

Ja ovo ne zapisah da bi se žalio, već da se zna. Odavde do moga sela je pustih tisuće kilometara i ako me neki divlji vrag obriše ki balegu Vi to nećete znati, ali ja sam zapisao riječ-dvije da se zna. Većina naših ljudi sa ove strane planete su jeftini lažovi i sasvim ponizni slugani. Užas me je i pomisliti što je Šime Đodan obećao 90-te kako će se masa iseljenih (dijaspora) Hrvata (sa jođ većom masom deviza, dakako) nagrnuti vraćati u Hrvatsku kada se očisti od Srba i komunista. I zato mi je drag oni Milas (a možda je baš na Đodana misli kad je onomad u Saboru reka - KIL MOZGA DVI MARKE!)....

I JOŠ DA SE RAZUMIMO ja osobno imam previše godina (zajebi svaku pamet, titulu i obrazovanje) e a da bi ima iluzija o bilo čemu ili bilo kome - ja uredno plaćam porez i namjeravam ovdi i krepati ako me pri toga ne ubokaju iz demokracki razloga. Kako sam sa tim definitivnim vrijednostima u apsolutnu miru to me kuri puca šta ko oće ili neće mislit-govorit o meni i svemu ovome.

Ovo je moja molitva za život, ali ne moj jer je taj odavna od balege jadniji i manji - pišući javno ja se iskreno nadam da će nadobudna mladost kraja moga shvatiti stihove onoga časnoga pjesnika šta reče da je tuđe sunce TUĐE i da te NIKAD grijati neće kao ono TVOJE.

Najkraće, niti jedan problem NIJE riješen odlaskom - govna su se samo umnožila....

I sad - KAKO JE VLADI U KANADI? Ne zna, nema vremena da misli - radi...
 
HVALA na strpljenju!

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Thursday March 09, 2006