kroz Ramazan, a prije Božića (2001)...

Vladimir Kreća

   SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

 

 

neki su imali snage da glasno primjete kako su ove godine napunili četrdesetu i da im se TO desilo daleko od svega što jesu i što su voljeli. Neki drugi su zaboravili da imaju djecu, familiju, nekakve odgovornosti i životne nužnosti e samo da bi nastavili plakati i sve češće pjevati Tuginata pusta da ostana...

Ovi prvi su (kao po pravilu) obrazovaniji svijet koji nema iluziju kako će stvari na svoje ako oni ne zasuču rukave i pristanu čak biti i obične čistačice dok najzad ne nađu posao koji im odgovara. U medjuvremenu oni kvalitetno čiste da bi zadržali taj posao dok uče i spremaju se za bolje. Tako da ove derane nije lako naći u opijenom stanju prepune bijesa i nezgodnih riječi za (pogodili ste!) sve te glupave redom Kanadjane.

Ovi drugi obično znaju sve i razumiju sve. Kada gledaju TV dnevnik onda se zaborave i pitaju svoje petogodišnje dijete - a šta kaže, a šta kaže; da bi već na slijedećem koraku umno elaborirali globalnopolitičku situaciju bistreći usput mikroekonomsku fenomenologiju zapadnokanadskog teritorija i njen utjecaj na tranzicijske pojavnosti u možebitnom procesu unifikacije sjevernoameričke monete.

A, ha - ima toga još, megutoa - i ovo malo perverzije je PREVIŠE.

Pomišljao sam - pa i pitao - ove sveznajuće, kad su ovi domaći ovdje toliki nepismeni kreteni i nesposobni smutljivci kako to da on ondak živi od njihove socijalne pomoći; kako to da on nije uspio tim tupanima & krebilosima prodati svoje sveznanje barem za minimalnu mjesečnu plaću.

Ondak sam dobio umni odgovor (e, tupav ja!) kako oni doista jesu tako glupi da čak i njegov genij ne mogu naslutiti (ja moćnoga DOKAZA!).., ondak oni zapošljavaju i štite svoje ljude, ondak još traže neke domaće certifikacije koje su bez-veze, a ko bi ga znao, možda se tu i CIA muva jerbo je on bio 89-te u brdskoj topničkoj brigadi koja je bila oboružana sa najboljim ikad proizvedenim topovima izvan NATO te, kako vrag nikad ne spava, možda hoće da ga omekšaju kako bi im on najzad odao tajne toga čuda borbene tehnike (ma, čoeče, viđaš šta im BAŠ SAD treba u Avganstanu!?! Nije to zajebancja, to i slijep viđa!)...

Ovi drugi su, već ste primjetili, ne obrazovaniji svijet već SVEznajući svijet. Možda im upravo s toga ne treba obrazovanje i listanje prašnjavih knjiga, slušanje argumenata i po mogućstvu da nauče svoj vlastiti jezik.

Ako se ovih ramazansko-božićnih dana uputite domovini neke od ovih derana ćete sresti na jeftinim kolodvorskim kioscima. I po bircuzima. Nih definitivno neće biti u školama, kazalištima, finim restoranima, pa čak niti u džamiji ili crkvi.

Oni prvi teško da će pomisliti o nekom putovanju - izračunali su koliko je to destruktivno u ovome momentu za njihovu karijeru. Oni će koji dan slobodnog vremena iskoristiti u učenju jezika i pripremi raznih ispita za ovdje priznate certifikacije.

Oni neće razgovarati o globalnimn temama niti bistriti potencijalne (ili stvarne) akcije CIA-a. Oni će napisati jednu kartolinu i poslati je tamo nekome koga doista vole. I neće se nikome žaliti kako ONI zapošljavaju i štite samo SVOJE. Uostalom TKO ne štiti SVOJE?

Za nekih dvanaest slijedećih mjeseci na žalost znatno manja skupina ovih prvih će ući u svoje vlastite kuće i zauvjek ostaviti svoje početne čistačica poslove gradeći profesionalnu karijeru.

U istom vremenu uvredljivo veliki broj ovih sveznajućih će imati bezbroj teških problema - počevši od zdravlja, razornih bračnih svađa (rastave nisu rijetkost!), povećane potrošnje alkohola i "susreta" sa lokalnom policijom, a tučnjave, krađe i druge "nepravde" samo će "garnirati" ugode pečalbarskog života u kojemu su domaćini samo glupi i zlobni (ovdje) - Kanadjani.

A kad dođe novi decembar, novi Ramazan i novi Božić onda će oni prvi pozvati svoje prijatelje da se opuste i proslave. Oni drugi će nasrnuti na dušmanske šankove tražeći nekog njihovoga pa ako ga taj jado koso pogleda onda će mu naš sveznajko isporučiti nekoliko genijalnih bubotaca, a i cipelarikusa. Tek da se ne kaže da štedi. Ta praznik je!

Čak i za nas genijalce...

Ako Vas zanima gdje sam ja, gdje ja vidim sebe u ovome kratkom osvrtu onda ću Vam iskreno reći da pripadam najgoroj skupini - ni ovdje opisanim prvima, niti drugima. Mada mi je cijelog života sveznanje bilo drago, sve više ga se i plašim i gadim. Da li ja to postajem glupi Kanadjanin?

Bogu hvala ako je tako...

Svi najljepši praznički & pretpraznički pozdravi,

iz Kanade od Vašega Vlade.

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Thursday March 09, 2006