Zlatko Tomičić

Vladimir Kreća & Branko Thomann

 SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Zlatko Tomičić na ovim stranicama:

Pisma 001

Pisma 002

Pisma 003

Pismo iz Zagreba

Filozofija naše nove desnice

 

Vraćen dignitet

 

AKAŠA

 

Svetost Čovjeka

 

Pismo PRVO

proljeće 2006.

...ne mogu zaboraviti - a istovremeno niti opisati - ŠOK kada se samo par godina unazad ime jednoga DRAŽANA Gunjače našlo na "istarskom" popisu "dušmana Hrvatskoga naroda" koje treba - likvidirati. Uspješan odvjetnik koji je svoje pisanje sam financirao, pa onda pobrao brojne i prestižne nagrade po svijetu pod svojim HRVATSKIM imenom, doma je bio ne samo prezren već - javno osuđen na - smrt!

Neostrašćenom Marsovcu, Eskimu ali i sasvim običnoj amebi vulgaris naturalis NIKADA nebi bilo teško prepoznati u Gunjači - ali i njegovom djelu - sasvim jasnog Hrvata. A svijet je i prepoznao i priznao civilizirana kreativca čija poruka govori univerzalnim jezikom DUHA, SLUHA i RAZUMA. Njegova nesreća je personalna drskost koja nije htjela niti pomisliti da "kopulira" sa dnevno-političkim trendovima i interesima.

Gotovo pola stoljeća ranije umalo istovjetnu drskost iskazao je i - danas bezmalo osamdesetogodišnjak sa srcem mladića - gospodin Zlatko Tomičić.

Ovo je vrlo kratki prikaz o njemu na ovim stranicama.

Počnimo sa ovim isječkom (vidi okvir ispod ovog teksta) sa ovih stranica objavljenom oktobra 1999-te a iz pera Prof. Dr. Branka Thomanna.

Počelo je sa jednim emailom, ovih dana.

Kuverta pisma upućenog B. Thomannu (klikni na grafiku za vidjeti originalnu veličinu)

Profesor Thomann - veliki duh još većega bečkoga srca nije žalio vremena i truda pa mi je poslao sve ove materijale i fotografije koje vidite na ovoj stranici.

Je, trebalo mi je vremena da se priberem.

Najprije - moram priznati - moje osobno znanje i poznavanje gosp. Zlatka Tomičića je bilo poprilično pomućeno osobom i djelom istoimenoga prominentnog hrvatskog političara. A koji, opet, nije baš u velikoj ljubavi sa književnim radom. Ovo ne napisah da bi "napao" pomenutog uglednika već da bih samo skrenuo pozornost kako je lako govoriti o čovjeku kojega ste potpuno zamjenili sa nekim drugim!

A onda sam se dao u - čitanje...

Prije svega morao sam početi od ovih stranica na kojima se G. Tomičić već pojavio!

Pismo B. Thomannu

 

Uslijedila su i brojna druga "otkrića": nemoguće je bilo "uteći" činjenici kako je čovjek i djelo jedno, a onda - bez obzira na sve cijene i nedaće - opet to isto iznova. Prvo godinu, onda deset, pa pedeset i - vječnost ako treba, a tijelo kako mu drago.

 

Novca i relevantnog priznanja - vidi "zgode" - "okolo" po svijetu nešto, doma - gotovo ništa...

 

Ja sebi ovdje ne mogu dozvoliti ideološko-političku "papazjaniju": nameće mi se pitanje koje DANAS prestižni hrvatski intelektualci i kreativci uporno izbjegavaju - ako je jedan Ujević mogao na grane, pa je to "objašnjeno" alkoholom, kako onda cijeli jedan vijek kasnije OPET neke nesumnjive veličine hrvatskog duha i kreativiteta umalo i doslovce završavaju na - ulici!?! A drugi, kao gorepomenuti Gunjača, osuđeni za odstrijel!?

 

To - više - najozbiljnije govoreći, ne može biti nikakav previd, greška iliti bilo kakav ideološko-politički/dnevno-politički "nesporazum", već mi se sasvim jasno čini da je to upravo ono što je jedan Srbin (vidi vraga, sada!) - Ratimir Konstantinović - opisao 1968. u djelu Filosofja planake...

 

Na predizbornim i drugim političkim "govorancijama" mogu se tresti sve zvjezdane slame ovoga planeta ALI na kraju najmoćniji trag o nama su upravo djela istinskih kreativaca. To je kruna jedne nacionalne tradicije, njenoga života i ostvarenja, TO je ono što nas možda ne zanima danas ALI nas istovremeno DEFINIRA i legitimira pred drugima, pred Bogom i poviješću...

 

Rekoh li etika?

 

Nažalost, mada sam uspio pročitati masivnu količinu relevantnih materijala, tek mi predstoji čitanje jednoga Tomičića koji i danas nastavlja istim zanosom kao prvog dana.

 

Ima puno toga što sam već vidio i odmah se nisam složio. Ima još više toga što prosto nisam znao da postoji. Pitanja se gomilaju kao opomene ALI najprije putokazi...

 

I dok jadan veći dio nas mašta o novom kadilaku, kući, kompjutoru ili ljetovanju - istovremeno ponirući sve dublje u bestijalnost isključivo materijalističkog i potrošačkog (kamate i krediti NE PRIZNAJU granice, još manje nacionalno) - ja ću se potruditi da barem jednu istinski originalnu veličinu proučim bolje i ponudim više toga o njemu na ovim stranicama.

 

Jer, ovo NIJE pitanje slaganja ili ne slaganja!, ovo je temeljno pitanje POZNAVANJA i sebe i svoga. A onda ćemo svi skupa imati jednu kvalitetniju, POŠTENIJU sliku o našem shvatanju i ponosa i odgovornosti...

Iskreno zahvaljujem mom dragom profesoru Thomannu što mi je skrenuo pozornost na ovoga giganta Hrvatske riječi i kulture.

Vladimir KREĆA

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Monday June 18, 2007