SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!MOZAIK na "starijim" stranicama - klikni ovdje i posjeti širi izbor već objavljenih članaka!

Branko Josef Thomann

 Faraoni u Beču    

Više od Branka J. Thomanna:

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiGoranovo proljećeDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

Od  9. marta/ožujka do 28. septembra/rujna  ove godine preseliše se  egipatski faraoni iz “Doline Kraljeva” po prvi put u Europu u bečki  “Muzeum für Völkerkunde“ – Etnoloski muzej. Nešto oko 3300.g. počivao je Tutenchamun –Tutenkamun u Egiptu.

 

No ovih dana  ljubitelji egipatske kulture mogu se tako po prvi put nakon njegova otkrića 1922.g po Howardu Carteru, informirati o njegovu životu, prvi puta izvan Egipta na ovoj fascionantnoj i jedinstvenoj izložbi pod nazivom ”TUTENKAMUN I SVIJET FARAONA”.

 

U rekonstruiranoj grobnici u salama muzeja izloženi su oko 140. starih orginala – posudbenih exponata iz “Egipatskog nacionalnog muzeja “ iz Kaira. Izložba je tako ustrojena da posjetitelj ima priliku doživjeti cijelokupni povijesni pregled staroegipatske kulture, a posebno dijela koji se odnosi na Faraona Tutenkamuna.

 

TISUĆGODIŠNJA  SVJEDOČANSTVA

Kroz maštovito rafiniranu postavku izložbe, šetajući se salama muzeja posjetitelj se i sam može osjećati kao “istraživač” piramida, grobnica i hramova... Iz prostorije u prostoriju, svijetlo biva sve obskurnije a samo izložbeni exponati svijetle mističnim bojama i odsjajima…

 

Faraonica Hačepsut iz granite, kleči na podestu i drži u ruci vazu za bogove, Sfinga iz bijelog  granita, gleda te iz staklene vitrine, a sa druge strane tisućgodišnji drveni sanduk od cedrovine u čovječjem obliku pokazuje lice kraljice Meritamun.

 

U drugoj prostoriji saznajemo više o staroegipatskoj svakodnevnici. Tu su: kaljičina škatulja za šminku, a druga kamena mala škatulja  sa devet kamenih figura prikazuje neku vrstu društvene igre, tu je čak  i kamena sjedalica za WC.

 

Pažnju privlače zlatne sandale Tutenkamuna koje je prvi vidio engleski  arheolog Howard Carter, kada je kao prvi prodro do njegove grobnice u piramidi 1922.g Odmotavši mumiju na njoj bijahu te sandale koje ga vode u „život poslije smrti“. A na sandalama je i samo ime faraona.

 

Nakon misteriozne smrti negdje oko 1323.g prije Krista u grobnicu bivaju položeni i predmeti kao što su nakit, statue, minijaturni lijesovi, cvijeće, odjeća, koja će se nositi u “zagrobnom životu.”

 

Tutenkamun vlada od 1333-1323.g prije naše ere. Krunisan za faraona bijaše već sa devet godina, a umro je vjerojatno u starosti od 18-20.g.

 

Mali pregled izložbenih eksponata

Osim već spomenutih sandala starih preko 2.500.g tu su i predmeti stari  4500 godina.

 

Zahvaljujući vejerovanju u “zagrobni život” u piramide su postavljeni svi predmeti kojima se služilo  u realnom životu… Ovdje Usebiti statua – ukazuje na to da je i na “drugom svijetu”, kralj okružen svojim vjernim slugama - pa zbog toga ih i postaviše u predsoblje Tutenkamunove  grobnice.

 

U četiri minijaturna lijesa nalaze se faraonovi “unutrašnji organi” štićeni Bogovima, koji su vidljivi na poklopcima posuda u kojima se i nalaze. U jednoj  od njih nalazi se faraonov stomak!

 

Tu je kolosalna statua maladog Tutenkamuna koja je takodjer stajala  u grobnici…

 

Mogu se vidjeti i još 75 objekata iz drugih grobova kao npr. Zlatna maska kralja Psusennesa, koja je trebala služiti kao hrana za Bogove, a zmija i lažna brada  ukazuju na njegov kraljevski i bogovski status…

 

Poprsje, jedne Amorna  princeze sa duguljastom lubanjom gdje postoji mogućnost da se ovdje radi o jednoj od šest kćeri Ehnetona i Nofretette koja  je i sama imala duguljastu lubanju, kao i sve njene kćeri!

 

Jedna zlatna plaketa, ornament ili šnala sa remena na kojoj je vidljiv lik Tutenkamuna-sjedećeg na prijestolju, model jednog  čamca, posuda za pomazno ulje, statua Senada, zlatna leopardova glava – nakit kojega su nosili svećenici, jedan od 7 kreveta iz grobnice kao i jedna stolica na čijem se naslonjaču  zaštitnički raširila figura Horusa.., i zlatna lepeza - su ostali predmeti vrijedni pažnje…

 

 

„NOVA„  TEHNIKA 

Simbioza moderne kompjuterske tehnike i tisućljetne mumije čine posljednji dio izložbe gdje je moguće  vidjeti trodimenzionalnu rekonstrukciju  Tutenkamunove glave i lica putem CT-tehnike.

 

Moji prijatelji znajući da sam prvi CT-ist u Austriji zamoliše me da im objasnim način na koji se radi takva rekonstrukcija.

 

Počeh im objašnjavati, pošto smo te radove i sami izvodili u experimentalnoj fazi CT-a, početkom dalekih 70-tih.., a moj prvi CT-aparat stoji već preko 25 godina u Tehničkom muzeju, gdje sam godinama na odredjene dane objašnjavao posjetiteljima principe i rad CT-a...

 

Mladi egipćanin očito jedan od CT-“rekonstruktera”, pažljivo me je slušao..., i čudio se odakle mi to precizno znanje..., kada su oni tek prije par godina, prvi u svijetu otkrili tu metodu?

Odgovorih mu da tu metodu poznajem “iz literature”, a ne rekoh mu  da se tom metodom služe nebrojeni forenzičari već desetljećima…

 U Beču 22.05.2008,                                                                                

BRANKO Josef THOMANN

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Saturday October 04, 2008