SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Branko Josef Thomann

Freudov svijet snova    

Više od Branka J. Thomanna:

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiGoranovo proljećeDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

Stogodišnjica izlaska knjige  "TUMAČENJE SNOVA"

4. novembra 1899. godine izašla je prva knjiga privatnog docenta Dr. Sigmunda Freuda pod naslovom "Tumačenje snova", u 800 primjeraka, a izdala ju je ugledna izdavačka bečka kuća Franza Deuticke. Na knjizi stoji kao godina izlaska 1900 - ta godina, što znači da je Psychoanaliza rodjena u 20-tom stoljeću.

 

Knjiga na 600 stranica a u 7. poglavlja prikazuje nam osnove psihoanalize; Regresija, Ispunjenje želja, Promjene i skundarni procesi, psihički aparat. Svjesno i podsvjesno. Na svojevrstan način objašnjavanja tjelesnih funkcija i manifestacija - "govor tjela", kroz simboliku  opisuje on kao prvi "podsvjest" i njeno djelovanje u raznim refleksijama, otvarajući time put PSIHOANALIZI - koja je danas baština svijetske kulture.

 

On prvi registrira i definira, kao i sintetizira i analizira; Osjećaje, želje, konflikte, razum, seksualitet, nagonski život - povezujući to sve skupa sa "podsvjesnim - promotorom" koji itekako utie na naš karakter, moral, ponašanje i pogled na svijet.

 

On pokazuje prvi u 20-tom stoljeću izravnu vezu izmedju "Podsvjenog" i "Duševnog života". Snovi nisu za Freuda bili produkti nekakvih "nadnaravnih sila" - vodjeni sudbinskim predskazivanjem onoga što će se dogoditi - već su za njega bile tajne poruke, šifre, znakovi, onoga što se dešava u dubini ljudske duše.

 

U svome sedmom poglavlju knjige obuhvatio je i zaokružio "ono sve" -  što se od tada deklarira kao PSIHOANALIZA!

Kroz svoje "Tumačenje snova" - pokazao nam je razliku izmedju osebujnog sadržaja doživljenog u snu čiji iskaz nema primarnu vrijednost, a na drugoj strani ukazuje nam na onu latentnu želju koja je u tome snu prikrivena.

 

Te "skrivene želje", kaže Freud moraju biti dešifrirane, kroz  "analizu" i slobodnu asocijaciju, "kojoj je zato potrebna posebna "psihoanalitička semantika".

Treba otkriti što znače simboli doživljeni u snu, što su potisnute želje, sjećanje, što su psihički ne obradjeni ostatci budne motivacije i doživljaja. Zatim treba razlučiti što su ostatci raznih trauma, a posebno onih doživljenih u djetinjstvu, projiciranih u današnju stvarnost. Freudov učenik i suradnik, koji je upotpunio i pročistio psihoanalizu C.G.Jung, kao prvi odbacio je Freudovu teoriju, gdje se  iza svakog podsvjenog djelovanja sakriva nekakva seksualna akcija, učvrstio je i modernizirao Psihoanalizu, koju poznajemo kao takvu do današnjih dana.

 

Sa svojim "Tumačenjem snova" Freud je značajno uticao na kulturne dogadjaje svoga vremena. Utjecao je na razne umjetnike i pisce, kao što su bili  Kafka, Musil, Werfel, Schnitzler i drugi. "Traumnovelle" - Novela o snu - Arthura Schnitzlera koja je kao film izašla pod naslovom "Eyes Wide Shut", predstavlja "Tour de force" dubinske psihologije, koja se proteže preko surealista koji nam pokazuju svoj svijet snova nedodirljivo i daleko od svake stvarnosti do absurditeta, pa do filmadžija - režisera koji nam "strahove" i  "nagone" prikazuju kroz svoje filmove. Sjetimo se samo Alfreda Hitchcocka i Woody Allena. "Gradski neurotičari" ne bi se mogli zamisliti bez Freuda, kao i mnoga druga književna i filozofska djela.

 

Freud je bio prvi koji je motivirao neuronaučnike da se bave istraživanjem snova. U pedesetim godinama neuronaučnici iz Chicaga otkriše tzv. REM - fazu pri spavanju. U toj fazi dolazi do teških nervozno-nemirnih pokretaja očiju (Rapid Eye Movement), dokazavši da to nije nikakav psihološki već sasvim normalan fiziološki proces.Ta faza (REM) - propraćena je uvijek snovima, a faza zvana "NON - REM" je bez snova. Znači da je moguće da snovi uopće ne proizilaze iz "pritajenih potisnutih želja?"

 

Da li su noćni snovi samo reakcija na neuralne oluje u našemu mozgu kojemu onda psiholozi daju značenje i svrstavaju ih u odredjene psihološke pojmove? Sa ovim pitanjima počinje Freudova teorija da se potresa u svojim temeljima. Još je teži potres te teorije u osamdesetim godinama kada neurolozi izlazu teoriju.

 

Da su snovi samo biokemijski fiziološki procesi u mozgu, kao naprimjer izmjena tvari izmedju neurona i neurita i sposobnost i mogućnost prenosa na priramidalne puteve i križanja nervnih gangliona u izvršavanju odredjene funkcije i njihova "pražnjenja" - "potpunog", "polovičnog", "usporenog" ili zakazivanja tih  funkcija, koje se onda u snu "ispražnjuju", a na taj način dolazi do "logičkog" - "sortiranog" zaboravljanja. Ako to prevedemo na logički jezik današnjeg modernog svijeta znači da dolazi do "samočišćenja" hardwareploče imenom mozak kojemu je kapacitet ograničen!?

 

Psihoanalitičar Wolfgang Leuscher, kaže da su to sve "neurološke science-fiction". Eksperimenti su dokazali da Freudova "Teorija sna" nije pogrešna, kaže poznati psihoanalitičar Mark Solms. On tvrdi da su "REM-faze" neke od "izvora sna", san sam je kompleksniji fenomen koji se od "dnevnog budnog stanja - jave" - manje razlikuje nego što se do sada vjerovalo.

 

"U snu - argumentira Standford-ski psiholog Philip Zimbardo, dogadjaju se procesi; samokritike, motivacije, refleksije i odluka, - češće nego na javi!"

Dakle, zbog čega onda nije mozak u stanju one šifrirane slojevite poruke podržavati koje se ionako na javi mogu pronaći u formi slojevitih književnih i dramaturških prica ili umjetničkih slikarskih i kiparskih djela - što je ustvari današnja svakodnevnica, bez ikakove abstrakcije?

 

 

Zbog toga, misli psihoanaliticar Harald Leupold Löwenthal, da Freudove teze itekako i danas imaju svoga smisla! Pogotovo danas kada u Internetu neke firme nude software (program) pod imenom "Dream Analyzer" - kojim  se navodno mogu za 49,95 dolara - precizno analizirati duboki psihičko-duševni dogadjaji, a jedini je uvjet da vam PC.- ima kapacitet od 640KB, te da platite traženu sumu, pa vam ne treba "skupi psihoanalitičar"- prepoznaj se sam!

 

Mišljenja sam da je još bolje i preciznije kupiti za sitnu paru "Sanovnik i predskazanija deda  Milojice", pa na taj način najlakše i najeftinije rješiti svoj problem?

 

Ili sam u zabludi?

 

U Beču 7.1.2000.    

 

Prof. Branko Josef Thomann

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Saturday October 04, 2008