SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Branko Josef Thomann

Nobelova nagrada za književnost 1999.

Više od Branka J. Thomanna:

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiGoranovo proljećeDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

 

Posljednje godine ovoga stoljeća Nobelovu nagradu za literaturu dobio je njemački pisac Günter Grass, koji je ujedno najsporniji pisac u svojoj zemlji, radi svoga mješanja u politička i društvena pitanja u cijelom svijetu.

Sa svojim romanom „Blechtrommel“ - (Plehani bubanj) postade on 1959.g. vrlo poznat, premda je njegov roman izazvao veliki otpor i zgražanje u sredini u kojoj živi.

Švedska Akademija nauka, koja mu je nagradu i izrekla je naprotiv ubjedjena „da je knjiga "Plehani bubanj" (Blechtrommel), - knjiga od trajne važnosti i vrijednosti i da će ostati važno literarno djelo dvadesetog stoljeća.“

Njegova prva knjiga je stilistički, humanistički i moralno, za mene prava majstorija, s majstorskim jezičnim varijantama, premda ili upravo, zato što je njegov književni izraz provokativan. Politički angažman danas već 72 - godišnjaka počinje tamo 1968 - sa Praškim proljećem, te u akcijama za socijalistu Willy-a Brandta u 60-tim pa sve do sredine 70-tih. Njegovi protesti se nastavljaju početkom 80-tih gdje protestira protiv postavljanja američkih nuklearnih raketa „Pershing“ na njemačkom teritoriju.

Kritičar je njemačke azilne politike, gdje štiti strance, nadalje protestira protiv srpskih etničkih čišćenja, protiv katoličke crkve - radi pokušaja zabrane abortusa. Iz tih razloga je takodjer javno iz katoličke crkve i istupio.

Na drugoj strani iznenadio je sve svoje "lijeve" prijatelje sa opredjeljenjem za NATO-akciju na Kosovu.

Švedska Akademija objašnjava; „znamo da je kamen smutnje u svojoj zemlji, ali za literaturnu veličinu u svijetu on je jedini primjer, a možda i svijetli lučonoša za budućnost.....“

Rodjen je 16.oktobra 1927.godine u Danzingu /Gdanjsk/ današnja Poljska. Tek istom 1948, mogao je on početi studij na Umjetničkoj akademiji za grafiku i kiparstvo.

Prije toga izučio je klesarski i kremenarski zanat.

Nakon „Plehanog bubnja“, dolazi 1959-te novela „Katz und Maus“ – „Mačka i miš“ zatim roman „Hundejahre“ - „Pasije godine“. Ova tri romana čine tzv. “Dancinsku triologiju.“  U njima opisuje on svoje djetinjstvo i mladalačke doživljaje. Nakon izlaska ovih romana postao je priznati epičar svoje generacije - internacionalno poznat.

U medjuvremenu piše nekoliko excesivnih i provokantnih pjesama, koje ukazuju na njega kao - buntovnika! U romanu „Der Butt“ „Pljoska“ (riba), iz 1977 g. opisuje mušku i žensku civilizaciju sa svim svojim snovima i problemima, gdje na koncu borba suprotnosti ostaje, nerješena, neobjašnjena i nepoznata.....!

Teske kontraverze izazva njegov roman „Ein weites Land“ – „Daleka zemlja“, 1995. g. u kojemu vrlo sporno opisuje njemačku povjest u poratnim godinama do ponovnog sjedinjenja.

Tu ga je najpoznatiji evropski kritičar Marcel-Reich Ranicki, kritički pokosio, pa su i do danas teško zavadjeni. Istini za dušu, Ranicki koji je bio Profesor na Stockholmskom univerzitetu - predlagao ga je već od 1993.g. kao kandidata za Nobelovu nagradu.

Ranicki kaže: „Bolje da ju je on dobio, nego Martin Walser ili glupavi Peter Handke.“

Turski pisac Yasar Kemal hvali Güntera Grassa i kaže: „Grass je savjest našega stoljeća, a to je šansa za humanu kulturu...“

Nobelova nagrada vrteći se po "djavolskom krugu" (Cirkulus vitiosus), nažalost ponekada „iz političkih razloga“ - izostavlja poneke dobre i vrijedne književnike, pa čudi da ju je baš iz tih razloga dobio Günter Grass?

Živeći jedno vrijeme u Švedskoj, poznato mi je da je od početka 90-tih za dobivanje nagrade „bila na redu“ bivša YU.

Nominirani su bili:

Aleksandar Tišma - Srbija

Alija Isaković - B i H

Zlatko Tomičić - Hrvatska.

No što se desi?

Tišma je nedobi - radi Miloševića


Alija Isaković - radi „fundamentalista“


Zlatko Tomičić - radi gospona Franceka Tudjmana i njegovih "gangaskih kulturologa"- (HDZ), koji Tomičića najviše i gaze, pa danas najveći živući hrvatski književnik, nema mogućnosti objavljivanja i živi na rubu svoje egzistencije.

No, postoje nade, možda će Švedska Akademija, nakon nagrade Grassu, početi istim mjerilom ili aršinom prepoznavati VELIČINE „MALIH“ - BALKANACA?

 

U Beču 16. oktobra 1999.

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Saturday October 04, 2008