SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Branko Josef Thomann

hitlerov psihopathogram

Više od Branka J. Thomanna:

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

 

 

Ovih dana je u Americi izašla jedna vrlo zanimljiva knjiga: "Hitler - diagnoze destruktivnog proroka," - prva obimna psihijatrijska studija u kojoj se pokušava istražiti iz kojeg je rezervoara napajao svoju dušu "destruktivni prorok" - HITLER.

Autor knjige je Prof. Dr. Fritz Redlich, poznati profesor na  mnogim američkim sveučilištima. Iskusni i vrsni psihijatar pokušava najmodernijim psihološkim istražnim metodama analizirati Hitlerov zivot, a rezultat ovog "psychopathograma" je ova uspijela knjiga. U njoj se prvi put obimno obradjuje medicinska i psihološka biografija Hitlera, u kojoj autor pokušava dokazati kako razne bolesti mogu da utiču na život i karakter čovjeka.

"Zagonetna" ostaje historijska pojava, ali samo u smislu da ostaje mnogo toga nerazumljivo, premda ta osoba ne ostaje  "tajnovita" -  u smislu monstruoznog bića. Hitler postaje razumljiv istom kada ga se isključi iz zločinačkog konteksta.

Pa čak Hitler se može uporediti sa  duhom iz GOETHE-ova djela; "koji cijelo vrijeme dobro želi, a čini samo zlo!" - kaze Prof. Redlich. "Bio je opsjednut suludom idejom, da je izabran za  spasitelja i otkupitelja njemačkog naroda od „otrova“ - židovske rase! "Duševne prinude stvarale su  u njemu bombastični i jezivi "otkupiteljski kult."  O "spasiteljskoj težnji" govori i izraelski istoričar Saul Friedlaender (Fridlender).

 

 ENIGMA  STOLJEĆA

No u posljednjoj konsekvenci pitanja  motivacije i mobilizacije onih crnih snaga koje su propalu ljudsku egzistenciju prisilili da zapali Drugi Svjetski rat i istovremeno krene u "kukasti križarski rat"  protiv svijetskog židovstva, želeći ga izbrisati  sa zemaljske kugle podjelilo je, pa čak i zavadilo mnoge  Hitlerove biografe.

"Intentionalisti" - misle i tvrde "da je dominantna "Fόhrerova" osoba odgovorna za njegovu ubilačko-uništavajuću strast.

"Funktionalisti" - znanstvenici kao Friedlaender (Fridlender) ili Ian Kershaw tvrde da se razlog tragedije treba tražiti u sociološkoj i povijesnoj  konstelaciji, a Hitler je bio samo pion u igri socijalnih previranja. Tako nastaju u borbi mišljenja, različite slike hitlerova karaktera.

Na koncu; "kada bi se svi ti različito opisani Hitleri negdje susreli nebi jedan drugog ni sa "Heil" - pozdravili" - kako zajedljivo piše američki novinar Ron Rosenbaum u svojoj novoj knjizi "Explaining Hitler."

Svaka interpretacija Hitlera je potret intelektualne i kulturne sredine iz koje je ponikao, a izgleda kao Rorschah-ov test nastao u labaratoriji povjesničara.

"Što više u njega proničem, postaje mi zegonetniji i nerazumljiviji," - kaže povjesničar Alan Bulock - jedan od autora Hitlerove biografije. "U principu je Hitlera lako objasniti." - kaže izraelski doayen sa Holocaust instituta, Jehuda Bauer, a naglašava da to ne znači da je to do sada nekome uspijelo i pitanje je da li će ikada kome i uspjeti?"

Analitičar Erich Fromm ga opisuje kao nekrofilnu osobu sa samouništilačkim nagonom, opsjednut incestioznom ljubavnom mržnjom prema svojoj majci..

"Journal of Operational Psychiatry"  - kaže da je Hitlerov bjes nastao kao posljedica preboljele upale mozga.

Andre Deuter (Dojter),  nalazi razlog za mržnju Židovstva u tome da je Hitler optuživao kućnog liječnika Židova  Dr. Eduarda Bloch-a za smrt svoje majke.

Simon Wiesenthal, osvjetljuje taj problem sa druge strane, te tvrdi da se mladi Hitler živeći u Beču zarazio Syphilisom, zarazila ga je jedna prostitutka - Židovka, pa su za to morali šest miliona ljudi ispaštati........

 

DIJAGNOZE

Prof. Dr. Fritz Redlich ima arhivsku dokumentaciju u kojoj se nalazi čitav splet psihijatrijskih dijagnoza: Paranoia, Narcizam, mješana depresija, strahovi i hipohondrija. No on se ne zadovoljava nizom vjerodostojnih dokumenata ili listom mnogobrojnih zdravstvenih tegoba koje ima u rukama. Zbog toga traži on, Hitlerov iracionalni antisemitizam u podsvjesnim doživljajima, koji duboko leže u duši.

Poznato je da je Hillerova baba Anna Schicklgruber (Sikelgruber), bila kućna pomoćnica kod jednoga Židova u Grazu, sa kojim je rodila vanbračnog sina, hitlerovog oca! 

Možda je to za unuka bila prva subjektivna negativna spoznaja.

Osim toga bio je psihički opterećen sa dvije  tjelesne mane; kičmeno oštećenje - spina bifida occulta, koja prouzrokuje česte pojave upale mokraćnog mjehura i inkontinenciju (teškoća kontrole mokraće). Poznato je da se Hiltler često preoblačio i da se oko njega širio neugodan miris. Druga mana je - abnormalan izlaz mokraćne cijevi; na donjoj strani penisa.

Sigurno je da su te anomalije  teško smetale Hitleru, dječaku, Hitleru momku u pubertetu, što je odlučno uticalo i na njegov cijelokupni sexsualitet. Poznate i dokazane su njegove perverzne seksualne praktike. 

Hitler je vjerovao da je kroz  svoje genetsko židovsko nasljedje zaražen "židovskim Syphilisom". Hitlerova psiha bazirala se na  paranoidnoj - pretpostavci; da kroz njegovo tjelo kola "jevrejski otrov", te da je on sudbonosno predodredjen da spasi njemački narod od te pošasti.

Po mišljenju Prof. Redlicha; Hitler je bio visoko inteligentan, ali u sebe zatvoren - introvertiran i preokupiran svojim  fiksnim idejama.

U oktobru 1919. slučajno je naletio na sastanak Antisemitske Njemačke radničke partije, gdje je prvi put javno govorio nešto oko 30. minuta. Njegov govor je publiku naelektrisao, a Hitler napisa trijumfalno u svoj dnevnik: "Mogao sam govoriti!!!!" Tu se ustvari dogodi  prvi proces psihičkog "budjenja", gdje on osjeti  da nije samo  narodni govornik - već "da ima nešto i da kaže." 

Rabijatni antisemitizam histeričnog retoričara pozitivno i sa oduševljenjem prihvati publika, a Hitler odbaci sav teret svojih kompleksa iz djetinjstva. Iskočio je iz sjene svoga grubog oca, koji ga je tukao i ismijavao. Taj čin "odbacivanja i oslobadjanja" od svega prošloga je dovoljna motivacija za snažni osobni i karakterni zaokret. Odjedamputa osjeti on sebe iz cijele dubine duše pozvanim, predodredjenim i izabranim u ispunjenju božanske misije - za stvaranja novoga poretka.

Ova opsesija ga nikada ne napusti.

Ta "viša nadnaravna suluda ideja" je karakteristična kod mnogih tzv."proročanskih karizmatičara", u cijelom svijetu. U njegovoj  uzvišenoj masti dominirao je destruktivni karakter, prouzročen kroz nezadovoljeni i neispunjeni seksualni život, koji on kompenzira agresivnim komponentama svoje ličnosti.

Tako Hitler u svome prvome antisemitskome pamfletu opisuje krvave orgije u centru Mόnchena na Marijinom trgu, na kojemu se posvuda nalaze vješala već usmrdjenih jevrejskih leševa. Tada je to bila samo čista fantazija, koja poslije nekoliko godina postade, nažalost - gorka stvarnost!

Redlich piše da je Hitler već početkom 40-tih godina bio - živi leš, bolujući pored svih napomenutih psihičkih bolesti, još od  Parkinsona, glavobolje, slabosti srca, Migrene, grčeva u stomaku i Dipplopijom.

Evo nam prve knjige sa obimnim dijagnozama bolesnoga ludjaka, no čudi nova pojava da   se i pored toga da je njegov zločinački karakter već dugo poznat u novije vrijeme u nekim "Bananskim republikama" - tamo gdje ne rastu banane uprkos svemu  sa entuzijazmom i žarom štampa Hitlerova suluda torija "Mein Kampf". Voljan sam povjerovati s namjerom razgoličavanja svekolikog ludila, a ne kao životni putokaz!

U Beču 03. oktobra 1999 

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Saturday October 04, 2008