SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Branko Josef Thomann

ZLATKO TOMIČIĆ 1930 - 2008

Više od Branka J. Thomanna:

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiGoranovo proljećeDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

 

IN MEMORIAM


Otišao nam je u viječnost bard hrvatske književnosti „Hrvatski Orfej„ - Zlatko Tomičić; filozof, pjesnik, romansijer, esejist, putopisac, novinar, prevodioc i slikar dana 16.06.2008!


Njegovu Biografiju neću ponavljati, pošto je o tome mnogo pisano - pogledaj na ovoj stranici Zlatko Tomičić dokumenti…


Čitam vijesti koje su objavljene po hrvatskom tisku i ne mogu vjerovati da DHK- u svome saopćenju onako kratko i šturo o tome svemu piše… po njima ispade da je napisao nesto oko 30-tak knjiga, maltene beznačajnih… a ljubomorno je sakriveno isto da je bio 2. puta nominiran za Nobelovu nagradu po strancima bez ikakve podrške iz „baze“ - DHK!


Prevodjen je na mnoge strane jezike i slavilo ga se od Švedske, Kanade, Amerike, Irske, Francuske, Njemačke, Austrije, Madjarske, Česke, pa sve do Australije… no uprkos tome ni jedna kulturna institucija u Hrvatskoj nije mu pomogla na bilo koji način kako bi se prevela njegova najkapitalnija djela i potkrijepila nominacija za „Nobela“… a, šta ćes takav smo mi narod Hrvati, ne želimo ni Nobelovu nagradu!?


„Ja sam „prokleti pjesnik„ - rekao mi je jednom prilikom i da živi u kafkijanskom svijetu. “Svaku moju životnu situaciju kao da je on zamislio i kreirao…. a na to upozorujem i u samom „Audiovizuelnom kentauru“ i u knjizi „San o Irskoj!“


Nitko u Hrvatskoj kulturi nije više progonjen, zatvaran, mučen, omalovažavan, ignoriran, sakrivan kao on!


To mu se dešavalo od njegove 24-g. života do posljednjeg dana življenja…

Zašto?
 

Kriv je što se u svome HKL usudio reći Hrvatima da se njihova kultura naziva hrvatska i da je njihov jezik hrvatski, te da postoji i velika i osebujna hrvatska povijest, banovi, kraljevi……


Drznuo se napisati na Ohridu 1966 pjesmu „Hrvatska ljubavi moja„ koja u dijaspori postade druga hrvatska himna, a i dan danas se recitira na svim prigodnim slavljima u dijaspori, pošto je prevedena na nebrojene strane jezike. Javna tajna je da ga se u dijaspori slavi za preporoditelja i ustvari „oca domovine„… koji je svojim pisanjem u HKL - ponovno probudio hrvatsku nacionalnu svijest.


Možda to nije trebao i možda je to razlog, njegova omaložavanja, ignoriranja i sakrivanja, pošto, naravno ima i drugih „zaslužnijih“ koji tu „titulu“ prisvajaju sebi…!


Zapažen je od mnogih literarnih časopisa u inozemstvu. O njemu je pisano u „Le Monde„ „Lettre Internationale„. „New York Times„ je napisao da je Zlatko Tomičić popularniji od Krleže, genijalniji čovjek goleme snage i moći duha, novi hrvatski preporoditelj, veliki duhovni vodja koji je zauvijek obilježio hrvatsko 20. stoljeće svojom sjajnom pojavom.“


International Society of Poets u Washingtonu uvrštava ga u 35. najboljih suvremenih pjesnika u svijetu, a mladja intelektualna hrvatska generacija nema pristupa njegovu djelu, čak ga i ne poznaju pošto ga kritika prešućuje, kao da ga ni nema….iako je prije dvije godine proslavio 50-to godišnjicu svog književnog rada i o tome i izdao Spomenicu - Most Čistoće…..


Bio sam veoma obradovan i počašćen pošto je i moja malenkost uvrštena u ovu knjigu sjećanja….


Zahvaljujem mu se da me je u nekoliko navrata spomenuo u svojim pricicama i u knjizevnom listu „Ognjiste.“
VELIKI MAG

Opisan je kao najegzotičniji suvremeni hrvatski pisac i najfenomenalniji pjesnik u svijetu (Mirko Vidovic).
Veljko Vučetić ga opisuje ovako: “Taj je epik u poeziji mistik i šaman i tantrik na čije se molitve Bog odaziva.“
„On je došao iz mita i vraća se u mit „ – Stanislav Pejaković.
„Veliki mag je otišao svojim vilama svirati na „šimširovoj svirali“ – kako bi rekla vrijedna i najkvalificiranija poznavateljka djela Z.T. dr. Hrvojka Mihanović – Salopek.


A veliki madjarski nobelovac Imre Kertes vidi u Zlatkovu djelu filozofijsku maniru velikog Bele Hamvasa, kao i sličnu sudbinu… čije kapitalno djelo „Scientia Sacra“ vidje svjetlo dana 20.g nakon njegove smrti….
Tomičić je napisao preko stotinu knjiga, pjesama, romana, putopisa, povjesnih rasprava i eseja….
 

Nitko vjerojatno ni ne zna da je Zlatko najplodniji hrvatski putopisac…
Preporučujem studentima da obavezno pročitaju njegov putopis „Zemljom Humskom“ u kojem opisuje ljude, guslare, običaje toga kraja.


Naravno a za sladokusce treba još spomenuti „Krbavskog vuka“ sa vrlo jakim dijelom pod nazivom „Audiovizuelni Kentaur„ – ustvari to su mistični razgovori sa Kafkom…
 

Netko je u Pragu pročitao to i obratili mi su se iz Komiteta za „Kafkinu nagradu“, da to prevedem na njemački jezik. Učinuo sam to, no prijevod na engleski je u velikom zakašnjenju… tako da Zlatku opet izmače jedna velika i značajna nagrada… Ah, da, zaboravih reci… Tražio je i sam po Hrvatskoj da mu netko to prevede na česki jezik… ali potporu, naravno novčanu nije od nikoga dobio!


No, otišao je k zvijezdama, k Tinu, Gustlu, i drugima… Bio je živuća legenda, a sada je otišao na počinak u vječnost!


Laka Ti bila ova naša hrvatska zemljica, prijatelju moj….
 

P.S.

Moje duboko saučešće izjavljujem obitelji Tomičić a posebno gospodji Višnji! 

U Beču 01.07.2008.    

 

Prof. Branko Josef Thomann

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Friday May 29, 2009