jesen

Mile Stojić

   SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Pročitajte još na ovim stranicama

Mile Stojić:

ŽRTVE

RUŽA

JABLAN

JESEN

 

 

 

Jesen se javlja na prozoru udarom poslepodnevnog vjetra o žaluzine, poluogoljelim krošnjama platana, grajom djece u skolskom dvorištu. Sintezijski ona je mokra rijep, mada u sebi krije nešto toplo. Praslavenski esen, staropruski assanis, potom novonjemacki Erntezeit - (berba), Herbst - (jesen). Simbolizam riječi predstavlja plodnost, žetvu, ali i smiraj, smirenje. "Jesen života" uobičajena je metafora za starost, kasno razdoblje kada rastu jedino nokti i gramzivost. U hrvatskom jeziku imenica se adjektivira dodavanjem nastavaka - ji, - ski, i - nji: jesenji, jesenski, i jesenasnji. Regionalni sinonim podzimak nije uzeo maha u govornoj i književnoj praksi, već i zbog toga što riječ jesen ima karakterističnu euforijsku vrijednost.

Jesenska žetva mora biti obavljena prije no što stignu jesenje kiše. Jesenja berba voća, jabuka , krušaka, dunja uvijek mami u nosnice slatke mirise, nezaboravne slike: pogurena silueta bake koja ukuhani pekmez sprema u ogromne staklene galone, a trganje groždja pred oči izvlači sliku djeda što cijedi slatki mošt ili sjedi uz bakreni kazan, odakle cure prve kapi prvijenca, ljute rakije.

Jesen je vrijeme slavlja, svadbi i vjenčanja. "Rekoh da sam sklon jednoj gospi i da me ona ljubi, da je rujan i da će skoro svadbe, a za ognjište ćemo uzeti bijeli kamen s Brača." (G.Babić) Plodnost prirode temelj je plodnosti braka, pa narodni pjevač na svadbi nazdravlja : "Rodila vam pšenica bjelica i po kući rumena dječica." Ili kako ciganka kaže: "Pred kuću vam stoku rogatu, a u kuću - decu kuratu !"

U vinograde dolazi mladi Bakhus i brda se tresu od njegova razuzdana smijeha. U umjetničkoj knjizevnosti jesenje doba vrijeme je dugih presabiranja, besciljnih šetnji i melankoličnih ugodjaja. U dvorcu kneginje Thurn und Taxsis u Devinu R.M. Rilke je šum jesenjeg lišća doživljavao kao smak svijeta, a Hölderlin se u svome tübingenskom tornju polako selio u ludilo i postajao izvjesni Scardanelli.

Slavenski pisci su jesen uzimali kao doba procvata široke duše, kad se ništa drugo ne može osjetiti nego sjeta i tuga. Crnjanski umišlja da ce sve njegove ljubavne pute prekriti "lišće svelo sa jablanova," a Nikola Šop za svoj šešir zadijeva žuti list, kao svoj umjetnički znak i amblem. Miroslav Krleža jesenju samoću riše kroz pridjev jeseno: Sve hladnije, sve gadnije, sve ledenije i samoća prazna, jesenja, a biva sve jesenije......"

Čovjek se sjeća rata i misli što će biti sa svim beskućnicima, sa svim onima ostalima bez doma kad se spuste hladne kiše. Razmišlja o djeci ostaloj bez roditelja i piše prkosne retke: Vi što ubijate manjinske narode, ubijte mene, jer ja sam vaš istinski neprijatelj". Ili, sjedi na plaži oceana i razmišlja suho, načas ironično o zelenim travama njegovih vrtova na sjeveru: "A posljednji omnibusi bijehu već otišli za Buenos Aires. Djevojke koja me svake večeri čekala na vratima hotela više nije bilo. Samo sam ja ostao ovdje, zaostao iz ljeta. Sad žalim što joj nikada nisam uputio niti jedne riječi."

Jesen svira na flautu oluka i leprša kroz bljutave šlagere koji najavljuju samoću i zimu.

U Beču 30. oktobra 1999

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Thursday March 08, 2007