SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Branko Josef Thomann:

Pisma iz Rusije... nastavak 003

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

Ruska pisma 01Ruska pisma 02Ruska pisma 03Ruska pisma 04Ruska pisma 05Ruska pisma 06Ruska pisma 07Ruska pisma 08Ruska pisma 09Ruska pisma 10Ruska pisma 11Ruska pisma 12Ruska pisma 13Ruska pisma 14Ruska pisma 15Ruska pisma 16Ruska pisma 17

„ZLATOGLAVAJA„   MASKVA

  

Vrijeme boravka u Moskvi nam je toliko skučeno,samo na tri dana, pa žena i ja odlučismo da se ne vozamo autobusom po Moskvi sa našom „grupom“, nego ćemo sami po planu kojega smo unaprijed napravili, prošetati Moskvom sa najbržim prevoznim sredstvom, prekrasnom moskovskom „Metropoliten željeznicom“ zvanom „Metro“!

Mjesecima smo se pripremali na ovaj „pohod“ na Moskvu čitajuci razne turističke vodiče i odlučismo se ići sami po zacrtanom planu, ne gubeći vrijeme u saobraćaju... Naoružani planom grada, kamerama i s turističkim vodičem u rukama zaputismo se do metro – stanice „Riječnoj vokzal“ koji se nalazi tu u blizini, samo preko parka…

Pri ulasku u Metro kupujemo metro-žetone i pitam službenicu; „Kak nam prijti k Lenjinskim garam?“ - kako doći do Lenjinskih brijegova?

Ona se srdačno osmjehnu i zapita: “Dolga ne bili v Maskvje? - Dugo niste bili u Moskvi?

Da, dolga… - Da dugo…

„Tjepjer Lenjinskije gari nazivajutsja Vorobčije gary.“ -sada se Lenjinski brežuljci zovu Vrabčiji brijegovi! Ah, da, zaboravih reći da se Moskva nalazi na 7 brežuljaka kao i Rim, a te brežuljke Rusi nazivaju  „gory“ - što ne odgovara bas našem slicnom izrazu… “Po šsumama i gorama….“, zamislite,  sada istom doznah da je to ruska pjesma.., a zovu je „Partizanskaja!....“

 

Ulazimo u metro tzv. „zelenu liniju“, pa ćemo do metro stanice „Kitaj gorod“, a onda malo pješice ulicom Ilinka do Crvenog trga… Iako je ovo početna stanica i ima dosta praznih mjesta vidim da je ostalo ono „staro“, mladji muškarci stoje, a starije osobe i žene sjede... Mnogi su udubljeni u knjige, kao nekada, a skoro svaki ima svoju karakterističnu „sumku“ – tašnu.., torbu. Sve je ovdje tiho, nitko se ne dere, pjeva, viče.., nagurava, psuje… Pošto sam i ja malo stariji „tavarišć“, sjedoh i ja i otvorih turistički vodič Moskve kojeg sam prostudirao posljednjih mjeseci već nekoliko puta… iako mi je poznato da je Moskva izuzetno raskošna kulurološki i povijesno bogata… čitam dalje i vidim da je duhovno suvremena, imponira svojim prosperitetom a posebno u posljednjih osam „Putinovih“ godina gdje su se plaće podvostručile, vraćen dug od 88 milijardi dolara onih sa „okom i piramidom“ - MMF-u, a vraćeno je i besplatno školovanje i zdravstvene usluge… vidim ima još „sitnica“ koje  su uspjele podići životni standard i malih najobičnijih ljudi.., a Rusija više nikome ne duguje niti jednu kopejku… To je ono pravo „rusko“ žele da budu na neki način posebni… i ironični sami sa sobom!

 

Sjećam se kada se Twist pojavio u svijetu i počeo svirati na moskovskim „igrankama“ CK je odmah iskomponirao jedan novi „tanjec“ - ples sa nazivom „Haj-Ljulji“… pa su ga Rusi, a i ja takodjer plesali i pjevali: “Haj-Ljulji“ - „Haj-Ljulji“ - eta novij tanjec, on nash, on nash, a nje inastranjec… pritom praveći tipične plesne „dekadentne“ „twist„ figure….!

 

A, bilo je i još gorih „reakcionara“, koji su pjevali: „Twist – Twist - pleše svaki komunist“… Obično iz te ili takvih “situacija” me je skoro nasilno izvlačio moj “zimmer” - sobni drug Francuz Mishel, danas poznati kustos jednog velikog muzeja u Parizu… koji je „pavsjudu“ - posvuda  vidjao “tajne agente”…, a meni se brate, samo plesalo… sa predivnim i prelijepim moskovskim djevojkama… ma nije mi bilo “do kontrarevolucionarne gizde, "nego do……. I tako sam pored ruskoga jezika studirao i „ruske trice“ - kažu neki i „cake“…rusku mladost i ljepotu,  raskošnu literaturu, povijest, umjetnost, upoznavajući uprkos svemu i „široku rusku dušu“, a danas ću se opet potruditi ponovno u nju ući „punim srcem“ kao i nekada… opisivajući ne samo kulturne spomenike nego i crtice i dogodovštine iz  stvarnog života. Ja pomalo čitam i pomalo maštarim, a žena se divi prekrasnim metro stanicama. Kažem joj da ćemo jednoga dana izići na njih par i da će sve podrobno vidjeti… a moram i fotografirati za Vladu-Canadu…

Kaže ona da nema pojma gdje smo, pošto nigdje vani na peronu ne stoji naziv postaja… što je točno. Naziv stanice izgovara vozač samo na ruskom jeziku… pa preporučavam svakome ko ne razumije ruski da jednostavno broje stanice… i zapamte da na broju 12-npr. moraju izaći. I tako stigosmo do „Kitaj-goroda“ gdje  se sudarismo  odmah sa ljepotom  raznih crkava, raznih gradjevina, i arhitektonskih stilova, baroknih, renesansnih i staroruskih… Bože, Lijepa li je ta Moskva!!! (Pogledajte foto prilog!)……… Uh, zaboravih napisati par povijesnih podataka!

 

 

 „MASKVA“ – MOSKVA

 

Grad se proteže na nešto oko 1000 kvadratnih km, a ime je dobio po rijeci Moskvi na kojoj leži. Sam naziv smatra se da je finski ili mongolski pošto su tu živjela ugro-finska plemena, a značenje bi bilo „mračan“, „zamućen“… U okolici Moskve nadjeni su tragovi neolitskih naseobina iz perioda od 3000-2000 p.n.e. Naseobine Slavena potiču iz 6.vijeka, a Moskva se prvi put spominje kao naselje u ljetopisu 1147.g. kada je princ Novgorodski pozvao Jurija Dolgorukog da dodje u Moskvu. Knez Jurij Dolgoruki izgradio je utvrdjenje od drveta – Kremlj 1156. godine, oko koga se širilo naselje.

Od početka 14. vijeka u vlasti je moskovskih knezova, a od druge polovine 14. vijeka ona se izjednačuje sa pojmovima ruske države i nalazi se na čelu borbe protiv mongolsko-tatarskih plemena.

U 14. i 15. vijeku Moskovljani su često dizali više ustanaka protiv svojih feudalaca.

Od druge polovine 15.vijeka Moskva postaje prestonica ruske države, a početkom 16. vijeka imala je oko 100.000 stanovnika. U tom periodu Kremlj se izgradjuje od čvršćeg materijala i na širem prostoru, tako da bi u18. stoljeću postala veliki trgovačko-industrijski centar.

1712 gubi status prestonice - „stolice“, kada tu ulogu preuzima Petrovgrad - St.Petersburg.

Za vrijeme Napoleonskih ratova oko 1812.g. u Moskvi je izgorjelo oko tri četvrtine zgrada, ali uprkos tome krajem 19. stoljeća postala je veliki znastveni, politički i kulturni centar….

U revoluciji 1905-1907, moskovski proleterijat uzeo je masovno učešće, a od 1918. na čelu se nalazi Lenjin, a Moskva postaje prestolnica Sovjetske države….. pa onda Staljin itd. do današnjih vremena…..

 

U momentu Moskva je najveći europski grad, jedan od ekonomsko najdinamičnijih gradova u cijeloj Europi, gdje se u jednom kvartu gradi za 6.mj više nego, recimo u cijeloj bivšoj YU u posljednjih 10.g. Tu ima preko 3000 predstavništva najvećih i najmoćnijih svjetskih kompanija… To je grad koji ima godišnje 6 milijardi EU direktnih  ulaganja i koji se razvija ekonomski kao i urbanistički „brzinom zvuka“… Gradi se u sredini grada „Novi City“, mnogi stanovi, trgovinski centri, škole, bolnice, izniču kao pečurke… Moskva je grad koja ima najljepši metro na svijetu, grad prepun fakulteta, kazališta, najsuvremenijih tržišnih centara, a o noćnom životu da i ne govorim…. Po broju muzeja, galerija, teatara, teško neki grad može da parira kulturnoj Moskvi!

 

U sljedećem nastavku: Crveni Trg!                 

 

Prof. Branko-Josef Thomann

 

Moskva, srpnja 2008.

Ruska pisma 01Ruska pisma 02Ruska pisma 03Ruska pisma 04Ruska pisma 05Ruska pisma 06Ruska pisma 07Ruska pisma 08Ruska pisma 09Ruska pisma 10Ruska pisma 11Ruska pisma 12Ruska pisma 13Ruska pisma 14Ruska pisma 15Ruska pisma 16Ruska pisma 17

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Monday December 14, 2009