SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Branko Josef Thomann:

Pisma iz Rusije... nastavak 004

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

Ruska pisma 01Ruska pisma 02Ruska pisma 03Ruska pisma 04Ruska pisma 05Ruska pisma 06Ruska pisma 07Ruska pisma 08Ruska pisma 09Ruska pisma 10Ruska pisma 11Ruska pisma 12Ruska pisma 13Ruska pisma 14Ruska pisma 15Ruska pisma 16Ruska pisma 17

CRVENI TRG - Krasnaja ploshchad

  

Na Crveni trg, dodjosmo sa strane Povjesnoga muzeja grada Moskve, a predamnom se ukaza sva ljepota šarenih tornjeva crkve Blaženog Vasilija kao i blistave zlatne „strelke“ - kazaljke  sa poznatog tornja, koji se zove „Spaskaja bashnja“ - Spaska iliti Spasiteljeva kula.To je jedna od 20 kula koje se nalaze  na zidinama Kremlja, a svaki toranj ima svoju povjest i svoju vlastitu arhitekturu. Ova kula je najpoznatija, možda zato sto je najveća, - 70m i nalazi se na Crvenom trgu izmedju Mauzoleja Lenjina i Sabora Sv.Vasilija Blaženog. Sva je kitnjava i raskošna sa tornjicima i kupolama, a na vrhu se nalazi 2 tone velika crvena zvijezda. Ime joj potiče od  Krista Spasitelja ikone koja je ovdje bila postavljena 1648.g. U to vrijeme bijaše to glavni ulaz u Kremlj i svaki putnik i namjernik, pa i sam  car skidao je kapu pred njom. Nakon Oktobarske revolucije biva skinuta i istom u novija vremena ponovno postavljena. Kula je gradjena u dvije faze. Donji dio je iz 1491.g a sagradio ga je  talijanski iliti italijanski arhitekt Pietro Solario.

 

(A oko ovog „talijanski“ iliti „italijanski“ - lome koplja danas znani lingvisti, a ja po zdravom razumu „navijam“ za  ovaj drugi izraz, pošto se zemlja zove Italija, a ne „Talija“, a  njen stanovnik sebe naziva Italiano, a ne „Taliano“… Za rješenje, izgleda da ćemo morati pozvati „mudroga hadžiju“ da on riješi tu „zagonetku“!)

 

Na donji dio postaviše Rus  Bashen Ogurcov i Englez Christopher Golloway 1625.g – gornji dio. Gledam okolo sebe, sve se crveni u dužini kremaljskih zidova sa ove strane 700m. Dodjoše mi te zidine veće i crvenije nego prije…. Puno je ljudi ovdje, turista a i domaćih, pa nekoliko parova mladenaca, koji obično poslije vjenčanja dolaze na svoj sveti Crveni trg… A i meni nakon toliko godina stajati ovdje dodje kao da se nalazim u nekakvom Božjem hramu! Mislio sam da ga neću nikada više vidjeti u životu… i tu sam sada i uživam svim čulima, upijam ovu grandioznu lijepotu koja se prostire pred mojim očima. Pogled na lijevo, ”GUM” - Gosudarstvenij univerzaljnij magazin, desno, Lenjinov mausoleum, pred kojim stoji jedna velika grupa Kineza razočarani da ne mogu odati počast Lenjinu koji je u momentu opet na “reparaturi”… a govorka se u Moskvi da će se preispitati njegov “lik i djelo”…?

 

Obično se naziv “Crveni” vezuje  za sovjetsku vlast i komunjare, pošto su mnogima poznate tzv. ”crvene parade”, gdje su se pokazivala – prigodom proslave Oktobarske revolucije, “dostignuća radničke klase” i jaki vojni potencijal sa tenkovima i raketama te gizdavo obučeni vojnici koji tuku “strojevim” korakom pred moćnim rukovodstvom… No, mnogi su pljeskali i divili se tim “raketama” - koje su obično bile atrape od tvrde plastike… i nisu imale nikakve sličnosti sa orginalima… jer, “neprijatelj ne spava”!

 

Do 15. stoljeća, tu ispred Kremlja nalazilo se mnogo drvenih kućica, kao i tržnica - koju su nazivali  “torg” – trg, vjerojatno porijeklom iz nekog od skandinavskih jezika, posto sam puno “torgova” susreo prošle godine, kada sam bio na turneji Danska – Švedska - Norveška, a ostali su mi u sjećanju Gustav Adolf torg i Lilla torg u Malmö-u!

Pošto je često dolazilo do požara Car Ivan III. naredio je da se sve te kućice sruše kako bi crkva Sv.Vasilija Blaženog bljesnula u pravom sjaju! I tu je postavljena jedna velika okrugla kamena tribina zvana “Lobnoje  mesto” - “Čelno mjesto” sa kojega se Car i patrijarh često obraćao narodu. Današnji naziv “krasnij” potiče iz 17. vijeka i značio je “lijepi”.

Onaj koji je čitao Ruske bajke, sjetit će se ”skazke” - “Wasilisa pjerekrasnaja“ - “Lijepa Wasilisa”!

No tokom vremena riječ “krasnij” - lijepi, mjenja značenje i prevodi se danas rječju –“crveni”. Pa, zar nam svima nije ostala u sjećanju “Krasnaja armija”?

 

Čast i slava svima onim živim i milonima mrtvih vojnika koji su u maršu od Sibira - Berlina prešli “pješkom” - pješice preko 4 tisuće kilometara oslobadjajući Europu od fasizma! Takodjer se duboko klanjam svim žrtvama staljinističkog terora!

 

Na Crvenom trgu objavljivane su proklamacije i vršene egzekucije, kao i održavane razne vjerske procesije i druge gradjanske i državne manifestacije. 1606. g na “Lobnomu mestu” linčovan je i lažni car Dimitrij. Šest godina poslije, drugog lažnog cara, koga su postavili Poljaci, protjeraše iz Kremlja knez Dimitrij Požarski i Kuzma Minin, moskovski majstor mesar, sa svojom vojskom. A sa “Lobnova mesta” proklamiraše oslobodjenje Rusije od poljskog jarma 1612. g.!

 

(Pa izgleda da se Poljaci toga i danas dobro sjećaju pa bi se htijeli uz pomoć “buschmana” braniti “zaštitnim raketnim štitom” od - “Iranaca”!.., a ti “Iranci”, po Rusiju im se grohotom smiju… A, izgleda da od toga neće biti ništa, pošto je Amerika ovih dana ekonomski totalno i globalno “skrahirala”! Joooooj kad tamo izbije “Oktobarska” revolucijaaaaa –“Amerika i Jangleska“ -  biće zemlja proleterska… ”Bože sačuvaj”, kako se to nebi desilo trebale bi UNO pod hitno poslati svoje “promatrače” u “Bushmaniju” na predjsedničke izbore……!)

 

Zahvalni gradjani  Moskve postaviše  Požarskom i Mininu spomenik  u sredini Crvenog trga1818. g. gdje  je do dolaska sovjetske vlasti i stajao, a oni ga premjestiše na današnje mjesto pred crkvu Sv. Vasilija Blaženog. Isto se dogodilo sa “Lobnim mestom” koje je bilo takodjer u sredini trga.

 

SABOR VASILIJA  BLAŽENOGO

 

To je ta crkva koju gore spominjem cijelo vrijeme, ustvari sada je samo muzej.

Crkvu je dao sagraditi  car Ivan Grozni, kao zahvalu za pobjedu nad Mongolima 1552-61.

Predpostavlja se da ju je sagradio arhitekt Postnik Jakovljev, kojega je po legendi car dao oslijepiti kako u buduće nebi napravio još nešto lijepše….

Crkva je posvećena pod imenom “Marija zaštitnica”, a tek kasnije dobija ime po Sv. Vasiliju koji je ovdje i pokopan. Iako izgleda malo “orientalno” ipak je to produkt tradicionalne  staroruske drvodjelske arhikteture gdje su se crkve od drveta ustvari umjetnički “rezbarile”. Vidio sam ih u Rusiji na stotine, a ustvari su to prava umjetnička djela! No, ova crkva je ustvari sa 12. svojih  kupola u obliku “lukovice”, postala zaštitni znak Moskve. Pored predivnih mozaika tu se nalaze i predivni barokni ikonostasi iz 17. i 18. kao i jedna bizantinska ikona iz 9 . stoljeća. (Pogledaj fotografije!)

 

U sljedećem nastavku: Kremlj - Kremljin - Metro                

 

Prof. Branko-Josef Thomann

 

Moskva, srpnja 2008.

Ruska pisma 01Ruska pisma 02Ruska pisma 03Ruska pisma 04Ruska pisma 05Ruska pisma 06Ruska pisma 07Ruska pisma 08Ruska pisma 09Ruska pisma 10Ruska pisma 11Ruska pisma 12Ruska pisma 13Ruska pisma 14Ruska pisma 15Ruska pisma 16Ruska pisma 17

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Monday December 14, 2009