SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Branko Josef Thomann:

Pisma iz Rusije... nastavak 005

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

Ruska pisma 01Ruska pisma 02Ruska pisma 03Ruska pisma 04Ruska pisma 05Ruska pisma 06Ruska pisma 07Ruska pisma 08Ruska pisma 09Ruska pisma 10Ruska pisma 11Ruska pisma 12Ruska pisma 13Ruska pisma 14Ruska pisma 15Ruska pisma 16Ruska pisma 17

KREMLJ

 

Kremlj je povijesni i geografski centar  glavnoga ruskoga grada.

 

Sama riječ „Kremlj“ – se prevodi sa nekoliko različitih pojmova, ali ustvari najpravilnije izraz bi bio “ogradjeno utvrdjenje“!

Sadašnji zidovi i kule  su izgradjene u vremenu od 1485-1530. godine. Poznato je da je Jurij Dolgoruki - kijevski knez 1156. tu sagradio prvo utvrdjenje, iskopavši veliki „shanac“ i na njega postavio tri metra visoku ogradu sa nagore zaoštrenim stupovima.

 

1367. godine drveno utvrdjenje se zamjenjuje kamenim i grade se prvih pet kula sa vratima i pokretnim lančanim mostovima.

Za vrijeme vladavine kneza Ivana III. Moskva ojačava kao kneževina tako da i sam Ivan III.  uze titulu  cara, a  Kremlj se nastavi izgradjivati i utvrdjivati  od 1485-1530. u više etapa.

 

Za te poslove car dovede najpoznatije italijanske arhitekte iz Milana, poznate graditelje utvrda, citadela, crkava, palata, koji u fantastičnom maniru spojiše lijepotu renesanse sa elementima staroruske arhikteture, o čemu danas svjedoče Uspenski  sabor i Granitna palača, npr.

 

Zidine Kremlja (2235m) imaju trokutasti oblik a na njima se nalaze 19 kula sa tornjevima, a dvadeseta je izvan zidina. Tri kutne kule  na zidinama su okrugle, a ostalih 16 u obliku kvadrata. Pet od njih imaju na vrhu – crvenu zvijezdu!

Najveći toranj u samom Kremlju je 81 m visoki Zvonik Ivana Velikog - „Kolokoljnaja Ivana Velikogo“, a na zidinama je najveća “Spasskaja kula” sa tornjem od 71 m.

 

Dužina zidina je 2235m, a visina varira izmedju  5-19m, dok je debljina izmedju 3,5-6,5m.

 

Unutrašnjost Kremlja se obilježava imenom “Kremljin” i  tu se nalaze reprezentativne palate ruske države i crkve od 12-20. stoljeća:

Uspenski Sabor

Blagoweshtenski Sabor

Arhangelski Sabor

Hram polozhenija rizy Bozhijej Materjej.

 

Tu su još i Granitna palata ”Granovitaja palata”, Terempalast - “Termnoj dvorec”, Veliki  dvorac - “Boljshoj Kremljewskij dvorec”, Carska riznica i izložba oružja -“Oruzhejnaja palata”, Kongresna palata - “Dvorec sjezdov” - sagradjen 1961. godine. Tu je i predsjednička kao i patrijarhova palata…

 

Ovo gore opisano prodjosmo i vidjesmo uz prethodno višesatno  naguravanje sa ostalim turistima.., no bilo bi nemoguće sve ovo  staviti na papir, pa ću zato malo površno pisati o svemu, onako “s brda – s dola” i akcentirati sa fotografijama u pokušaju dočaravanja ove neizmjerne lijepote… Divimo se crkvama, zvonicima, ikonostasima, ikonama, palatama, zlatnim kupolama, freskama, carskim tronovima, nakitu, kočijama kao i Carskom zvonu i Carskom topu.

Ovo Carsko zvono je ujedno  najveće kao i najteže crkveno zvono na svijetu - 200 tona.

 

U Uspenskom Saboru iz 14. vijeka, vidjeli smo prekrasne freske, kao i prijestolje Metropolita i Patrijarha iz bijeloga kamena koje datira iz 16. stoljeća, zatim predivno “Monomahovo” prijestolje - tron Ivana Groznog, na kojem sa nalaze zlatne rezbarije sa prikazom Legende o princu Vladimiru kojemu Konstantin Monomah posljednji Bizantijski car daje u naslijedje svoju krunu, sa akcentuacijom da je Rusija ustvari prava nasljednica Bizanta, što se ovih dana  iz  ruskih crkvenih krugova nešto ”počesto” čuje…

 

Od 14. stoljeća crkva je služila za krunisanje careva, a i mnogo Patrijarha i Metropolita nadjoše svoj posljednji počinak u njoj!

Crkva je sagradjena 1479. godine u  mješavini Renesanse i stare ruske arhikteture po planovima bolonjskog majstora Fioravatia.

Unutrašnjosti crkve daju poseban ambijent crvenkasto svijetlo koje dopire kroz kupole sa čime i sami ikonostazi  i ikone  djeluju jos toplije i lijepše….

 

Slikam i divim se Zvoniku Cara Ivana Groznog, najvišoj gradjevini u Kremlju čije se zlatne kupole vide iz velike daljine, neki kažu da je po njima Moskva dobila atribut “Zlataglavaja”… A, meni je teta Olga Jancewecka - poznata pjevačica,  ruska emigrantkinja, objašnjavala da to znači “carska Moskva” koju je sa suzama u “Skadarliji” oplakivala preko 30 godina pjesmom:

“Prashchaj-prashchaj,                   

Rodina radnaja,                              

Prashchaj - zlataglavaja Moskva!”

 

Uh, što mi je žao da mi je onih “ratnih godina”, netko od “rodoljuba ili domoljuba“, koji su zalazili u moju kuću „drpio“ njenu ploču sa osobnom posvetom.., pa stoga molim čitatelje neka mi jave gdje ju mogu nabaviti… Unaprijed se zahvaljujem!

 

U Kremlju posjetismo još Carsku riznicu, gdje se divismo mačevima, sabljama, puškama, viteškim opremama, kao i  prestoljima , “dijamantnom tronu” Cara Alekseja od 900 dijamanata, carske stolice Petra I., Ivana V. kao i  tron cara Ivana Groznog iz slonovače, juwelima, dijamantima na odjeći kapama, krunama i carskim štapovima. Naravno tu je bilo i poznato “Faberge jaje!”…

 

Izlazeći iz Kremlja pokisosmo “kao miševi”… Zaboravio sam da je u Moskvi Juli najkišniji mjesec u godini……

 

U slijedećem nastavku: Metro - Noćna Moskva!

 

Prof. Branko-Josef Thomann

 

Moskva, srpnja 2008.

Ruska pisma 01Ruska pisma 02Ruska pisma 03Ruska pisma 04Ruska pisma 05Ruska pisma 06Ruska pisma 07Ruska pisma 08Ruska pisma 09Ruska pisma 10Ruska pisma 11Ruska pisma 12Ruska pisma 13Ruska pisma 14Ruska pisma 15Ruska pisma 16Ruska pisma 17

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Monday December 14, 2009