SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!MOZAIK na "starijim" stranicama - klikni ovdje i posjeti širi izbor već objavljenih članaka!

Branko Josef Thomann

  svijet je ostao isti...

Više od Branka J. Thomanna:

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

U Beču 23.11.2001

Evo, čitam, gledam i slušam razne političare i komentatore kako u posljednje vrijeme napuhanih grudi i punih usta sve češće spominju i naglašavaju krilaticu "civilizirani svijet". Eto, odjedamput se svi podsjećaju da postoji "civilizirani svijet", naravno s neizrečenom namjerom akcentuacije da postoji i onaj drugi, "necivilizirani svijet".

Sva razglabanja se vrte oko mržnje "fundamentalista" na "moderni svijet", a da se u stvari ne postavlja pitanje - Kako definirati taj "civilizirani moderni svijet"?

Možda bi ga trebalo definirati u kontekstu konglomerata onih zemalja koje su kroz razvoj ekonomije, tehnike i komunikacija ne samo razvili princip "globalizacijskog blagostanja", nego su i na taj način terorizmu omogućili i jezive opcije globalne afirmacije?

Znači li to da  "civilizaciji" bezsumljivo pripadaju samo one zemlje koje su učestvovale u proizvodnji  i masno-slasnoj bogatoj rasprodaji razornog oružja, koje su njihovi burzovni mešetari-globalizatori, hametice uspješno prodavali svojim dojučerašnjim prijateljima u arapskim zemljama. Koji otkazavši daljnju poslušnost od danas do sutra postaše "moderni teroristi"?

Ili bi možda "civilizaciju" trebalo posmatrati u uobičajenom kulturno-sociološkom smislu kao "prefinjeni" kultivirani, bogati svijet? Ako je to tako, znači da tom višem civiliziranom svijetu treba pripisati kulturne i visokoobrazovane bogate mračnjake terorizma iz arapskih zemalja sa kojima USA tradicionalno ima dobre odnose i koje godinama gladna petro-dolara naoružava "do zuba"?

Ako se danas negira "civilizacija" onim zemljama koje nam podariše razno-razne terorističke organizacije, znači da i jedna Njemačka sa svojim RAF- teroristima, ne pripada istoj. Takodjer ni Engleska, (kako netko pametno napisa Mala Britanijica) sa svojim IRA-teroristima, morala bi imati isti status. Nakon njih  dolazi i Italija sa svojim "Crvenim brigadama" - čije bombaške orgije nisu vremenski od nas tako udaljene?

Uočljivo je, da sada oni koji  svijet dijele na civilizirani i necivilizirani ili bolje rečeno na "kulturni" i "nekulturni", hoće da kažu da posjeduju etiku i moral kojega drugi  nemaju? 

Pitam se - Pa kako se mogu danas smatrati "civilizirani" svi oni koji su izvršili genocid nad Židovskim narodom? No, u ime "civilizacije" učinjeni su mnogi zločini, prije i poslije, posebno u ime prosvjetiteljskog kršćanstva! Moram podsjetiti da se za sve ovo i sam Sv. otac Papa, skrušeno i javno izvinuo!

Španski osvajači Mexika i Perua su s bojnim pokličem "Santiago" - "S božjom pomoću" lako uporedivo sa srpskim "Pomoz Bog!" - jurnuli u klanja i genocid nad Indijancima "koji nemaju dušu"- kako ih je u to vrijeme podučavala katolička crkva!

Misionari svih kršćanskih vjera osvjetliše crni kontinent "svijetlom civilizacije" šireći nauku poniznosti i smjernosti, nivelirajući time krvavi put tlačenja i pljačke crnoga kontinenta - europskim kolonizatorima! Sa ovo nekoliko primjera htjedoh podsjetiti, da je  povijest civilizacije, krvlju pisana!

Na koncu moram "pohvaliti" civilizacijske tekovine i tehnički napredak koji nam podari atomsku bombu i njenu fatalnu probu u Japanu, iako to ratni dogadjaji više nisu neminovno zahtjevali!

Pa prema tome nemojmo se u budućnosti u borbi protiv terorizma pozivati na "moralne" kategorije bahate i ohole civilizacije, udaljujući se od naših realnih i stvarnih pozicija, čije realno prepoznavanje nam je potrebnije nego ikada prije!

Preispitivanje politike

"Ja se nadam da će ovaj užasni 11. septembar imati i svoju pozitivnu konzekvencu; a to je nada da će USA promjenuti svoje ignorantno-arogantno držanje prema ostatku svijeta" - su riječi Adama Hochschilda, prominentnog autora iz Kalifornije - izgovorene prije izvjesnog vremena na jednom predavanju na "Renerovom Institutu" u Beču.

Adam Hochschild, poznat po svojim studijama o Sovjetskom lager-sistemu zvanome Gulag, te svojom knjigom o terorističkoj vladavini belgijskog kralja Leopolda II. u Kongu, drži da je politika separiranja i ignoriranja internacionalnih dogovora kojih se US vlada ne pridržava - potpuno pogrešna. Navodi primjere nepotpisivanja i nepriznanja; Ugovora o stvaranju medjunarodnog pravosudnog organa, koji bi sudio  svima, pa i Amerikancima, koji se iz nepoznatih razloga drže za  "nešto posebno" i "nedodirljivo".

Paradoksalna je i odluka Američkog senata kojom se bilo kakvom medjunarodnom sudu izričito oduzima jurisdikcija nad američkim gradjanima. Valjda iz razloga sto ga USA nebi mogla držati pod svojom kontrolom kao sto je slučaj sa "Haaškim sudom". Pita se zašto takav nezavisni sud nema pravo osumnjičiti i američke gradjane i voditi proces protiv njih? Navodi da Amerika nije podpisala konvencije: O ljudskim pravima, Zaštiti okoliša (Kyoto), kao i Konvenciju o zaštiti djece. Sve te konvencije su jednostavno ignorirane i ne potpisane!

Arogancija supersile 

"No što su razlozi za notorno  svojeglavo i sebično ponašanje USA"? - pita se Hochschild i davajući odmah i objašnjenje, kaže da od 1812. g. Amerika nije bila napadnuta na svojoj teritoriji. 

Havaji 1941.g. nisu bili još samostalna američka teritorija. Prema tome istom 11. septembra Amerika je ponovno osjetila što znači rat na svojoj teritoriji" - kaže Hochschild. S time se on identificira sa senatorom Williamom Fulbrightom, koji je šezdesetih godina samokriticki govorio o "Aroganciji sile", što ima posebnu važnost i težinu jer je USA danas ostala jedina značajna supersila u svijetu. Zatim govori o jednoj specijalnoj aroganciji prouzrokovanoj samoizolacijom.   

A zašto? 

"Većina Amerikanaca ne poznaje geografiju, ne poznaje svijet, pošto uopće ne putuju u inozemstvo. Na taj način ne susreću se i ne poznaju druge kulture i mentalitete. Kao najbolji prototip takvoga Amerikanca je  sadašnji predsjednik koji po mome mišljenju osim do nedavna, nikada nije bio u Europi!

Zbog toga nije ni čudo da mnogi Amerikanci misle da je Amerika, praktično, cijeli svijet, baš onako kako im se servira u legendarnom "New Yorker" kartonima "Svijet vidjen iz New Yorka". No, nije valjda moguće da se samo zbog ignorancije i američke arogancije može dogoditi ovakav strašan teroristički napadaj?

Hochschild, koji je mnogo putovao po svijetu i vidio i doživio svijet misli da je glavni uzrok za ovakav teror u ne fundamentalističkoj, nego u fundamentalnoj mržnji prema modernom svijetu. Tu mržnju on ne vidi samo kod ekstremnih Muslimana, jer se takodjer i  fundamantalisti svih religija odupiru svakovrsnoj modernizaciji, komercijalizaciji, samostalnosti žena i protiv "holivudizacije", svakodnevnice.

Mnogi ljudi ne znaju na koji način se treba prilagoditi novom razvoju i zbog toga reaguju sa neuracunjljivošću i gnjevom na pluralistički moderni svijet. Naprimjer, kršćanski fundamentalisti u Americi, bacaju bombe na Klinike za pobačaje, a islamski fanatici posjeduju jos veću paletu nasilja - navodeći avione na nebodere." Hochschild, iako je sam jevrejskoga porijekla, pokazuje razumjevanje za proteste iz arapskog svijeta zbog američke

bezuvjetne podrške izraelskoj politici na Bliskom istoku, koju bi trebalo temeljito preispitati. Kaže da se u borbi protiv fundamentalizma , treba obratiti pažnja i na izraelski koji je do sada bio teško podcjenjen, a dugogodišnji loš postupak prema Palestincima nebi smio ostati tradiconalno "neprimjećen".

„Četvrti svjetski rat“

Pročitah ovih dana u pariškom  "Le Mondu" opsežan novinski članak pod naslovom "Duh terorizma" kojega je napisao poznati filozof postmoderne teorije Jean Baudrillard, autor  mnogih filozofsko-socioloških kritika današnjeg društva. On kaže da smo "Svjedoci četvrtog svjetskog rata".  Govori o "općoj paranoji i histeriji zastrašivanja kao načina egzistencije čovjeka - posvuda u svijetu".

Kaže da u pobjedi "duha terorizma" dolazi na vidjelo recesija cjelokupnog sistema vrijednosti svih ideologija slobode. "On ne vidi rješenje za tu ekstremnu situaciju, kao ni za rat, jer je ono što se nudi kao alternativa već davno vidjeno.

"Spektakl terorizma stvara -  terorizam spektakla" - kaže on, objašnjavajući to ovako: "U ratu protiv terora nema nikakve logike pobjede dobra nad zlim. Ovdje je posrijedi jedno te isto s dvije razlicite maske: teror protiv terora!

Posve je nevažno sto Bush nosi masku liberalne demokracije, a Bin Laden islamskog fundamentalizma. U samoubilačkom činu terorista nema ni jednog pojedinačnog junaštva ni vjerskog mučeništva za rajski onostrani život, nego je riječ o činu kolektivnog žrtvovanja za unaprijed izgubljenu „idealnu stvar“. Dalje kaže, da čisti oblik terora nadilazi moderno razumijevanje rata, pa poslije 11.septembra dogadjaje treba protumačiti kao "četvrti svjetski rat".

Prvi je bio rat Europe za kolonijalne pozicije u svijetu, drugi protiv fašizma, treći ("hladni") protiv komunizma. Sva su tri obilježila dvadeseto stoljeće kao doba vladavine ideologija. Ovaj "četvrti" je postideološki rat u kojemu se svijet opire "teroru globalizacije" koja je postala policijski odredjena pojmovima totalnog nadzora iz čega logično slijedi sigurnosni "teror". Tržište, sloboda kretanja, gradjanska sigurnost, multikulturizam su sredstva koja služe općoj paranoji i histeriji, ugrožavajući egzistenciju čovjeka kroz svakovrsna  zastrašivanja.

Baudrillard ne vidi rješenje za tu  ekstremnu situaciju, kao ni za rat jer ona alternativa koja se sada nudi već je višestruko ponovljena i vidjena; iste vojne snage, sadomazohistički diskurs patetičnog rodoljublja i kolektivni zanos ideološko mrtvih dinosaura!

Znači, za Baudrillarda se ništa ne "dogadja". Sve je izjednačeno, sve je isto i sve se već dogodilo! Apsolutni amoralizam postmoderne teorije odgovara dogadjanju svjetske povijesti.

Sa njim se takodjer slaže i slovenski filozof Slavoj Žizek koji kaže da se ovdje ne radi ni o kakvoj huntingtonskoj tezi o sukobu civilizacija - Pravi sukob nije izmedju različitih civilizacijskih subjekata, već je unutar jedne jedine, kapitalističke civilizacije. Ona sama, iz svoje unutrašnje dinamike, generira sve fanatizme. 

Znači poslije 11.septembra svijet se nije promjenio, nego je ostao isti!

Abraham Levy 

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Saturday October 04, 2008