SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!MOZAIK na "starijim" stranicama - klikni ovdje i posjeti širi izbor već objavljenih članaka!

Branko Josef Thomann

  Veličina malih ljudi

Više od Branka J. Thomanna:

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

U Beču 18.09. 1999. Stewart O' Nann iznenadi nas ovih dana svojim romanom: "Ljetni vlakovi", gdje na 442 stranice opisuje Ameriku u Drugom svjetskom ratu. Opisuje muškarce koji se po završenom radnom danu bave baseballom, a njihove žene štrikaju vunene veste i čarape slušajući šund priče i muziku sa radija, tračajući sa susjedama. Opisuje se sudbina malih službenika, autoprodavaca, ljubavne jade nevjernih žena, vojnika, čistaca cipela i uličnih prodavača novina.

Pisac zavodi čitaoca malim banalnim pričama iz svakodnevnice, trivijalnim usponima i padovima - malenkostima koje podiže do veličine i sve proizašle motivacije koristi kao izvrsnu stilističku metaforu u pričanju, velike generalne zanimljive priče.

Upravo s tim trikovima operiše pisac opisujući život jedne male američke porodice.

Godina je 1943., ljeto! Sicilija se vec bombardira, s Aleutskih ostrva bježe već Japanci, a porodica Langer živi u jednome malom kupalištu na Long Island-u, pošto je stariješina porodice izabrao to mjesto kako bi umro. Stariji sin je u vojsci sanitetlija. Snaja je u Kaliforniji noseća i svakog trenutka očekuje porod, radeći u industriji naoružanja. S nesretnim bračnim parom je tu doputovala i bračna kriza kao i pubertetski snovi i strahovi mladjega sina, čija se briga za starijeg brata na fronti miješa sa seksualnim fantazijama koje bivaju u nekim momentima zastrašujuće.

Otac porodice, vrativši se u svoju provincijsku prošlost - mjesto gdje je proveo nesretno djetinjstvo, muči psihičku krizu, zbog izgubljenog radnog mjesta kao učitelj, pošto je imao ljubavni odnos sa svojom učenicom, te takodjer razumljiva ljubavna mržnja njegove supruge, kao i činjenica da se zbog toga moraju seliti iz mjesta u mjesto.

Supruga "pronalazi opet sebe" - "sveteći" se mužu sa jednim vojnikom koji cijelo vrijeme psihički vezan za svoju zaručnicu stalno priča o n joj - čak i za vrijeme ljubavnoga akta!

Na koncu umire djed. Snaja dolazi iz Kalifornije sa svojom bebicom. Sin se vraća s ratišta kao teški invalid, a njegova žena ima estetskih i psiholoških problema.

Na koncu se sve na dobro okreće i porodica Langer vraća se tamo odakle je i došla da bi sve opet počelo nanovo, u Galesburg - u Illinois. Provincijska svakodnevnica ih opet obgrli i život poče teći ravnomjerno, pošto su uskladili probleme rata i ljudskih odnosa.

Ima vrlo lijepih opisa ratnih doživljaja kroz optiku jednoga američkog vojnog sanitetlije, porod djeteta usamljene majke, grižnja savjesti nevjernog muža, kao i opisi psihičkih doživljaja iznevjerene žene koja se po "osveti" u krevetu osjeća još depresivnijom.

Roman nam pokazuje kako živi civilno stanovništvo u malom gradu. Kako se doživljava rat, smrt, radjanje, radost i tuga. Opisuje nam kako se postupa sa dezerterima, te kako funkcioniše vojna pošta, te koji radioshows teku na programima, a takodjer koji filmovi igraju u kinima ljeta 1943. godine. Tu su još opisane male i velike ljubavne kao i životne tragedije malih ljudi u malenom američkom gradu.

Sve u svemu jedna pomalo dugačka knjiga, ponekada dosadjujuća u iscrpnom opisu ličnih podataka, ali stilistički i sadržajno vrlo preporučljiva .
 

U Beču 18.09. 1999.

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Saturday October 04, 2008