SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

Branko Josef Thomann

Naša Knjižara

Više od Branka J. Thomanna:

Zlatko Tomičić

Z. T. - dokumentiFrojdov svijet snovaSaul BellowHarold PinterStewart O' NannPisci: bečka vezaMarcel ReichHitlerov psihopatogramGoetheGuinter GrassErnest HemingwayGiuseppe VerdiOrhan Pamuk Haruki  MurakamiBečka Nova 2005.Nobelova 2002.Bečka Nova 2002.Knjižara WEISSGlobalizacijaSvijet je ostao istiDragan VelikićFaraoni u Beču!AuschwitzAmerikaVječni BalkanRuska pisma

 

IN MEMORIAM:

Zbogom, čika MiloZLATKO Tomičić

Ljubo Ruben Weiss:

Čuvar dobrog ukusa u zimskom periodu         

Na prvi pogled zastarjela i prašnjava izgleda Ljubina knjižara u devetom bečkom krugu, u blizini starog AKH - Opće bolnice,  gradjene 1740.godine po sinu  carice Marije Terezije, Josefu I. No ta je bolnica  kao takva funkcionirala sve do 1992 g. a sada je  preuredjena u sastajalište mladih, puna studentskih lokala i sastajališta, po svojoj namjeni i kulturnim zbivanjima, jedinstvena u svijetu.

        U njoj se nalazi i Slavenski institut bečkog sveučilišta, čiji studenti i profesori često skoče na čašicu razgovora u "Našu knjižaru" - kod uvijek na razgovor i savjet spremnog g. Ljube-Rubena Weissa, živahnog i ljubopitljivog bukinista i novinara u ovim uvjetima jedinstvenog po svojoj intelektualnoj širini - vlasnika jedne od najkvalitetnije i najkvalificiranije slavističke knjižare, biblioteke i antiquarijata u cijeloj Austriji.

Jedinstvene po vrlo stručnoj katalogizaciji na područja: Slovenica, Croatica, Bosnica, Serbica, Macedonica, Germanica i Judaistica.Tu se nalazi i  velika posudbena knjižnica, časopisi, kalendari, kronologije, almanasi, slike, karte, plakate, CD-i kazete kao i razno-razni tečajevi stranih jezika, kao i stare knjige, a poneke su i svijetski raritet. 

I pored toga da je skromni bukinist Ljubo-Ruben Weiss počeo sa "dva kofera " starih ali,  vrijednih knjiga, ubrzo je prepoznat od bečke inteligencije kao jedinstven stručnjak na spomenutim područjima, pa tako postade njegova knjižara sastajalište najelitnijih poznanika slavistike. Nije rijetkost susresti svijetsko poznate stručnjake kako gurmanski i znalački  prevrću po starim drvenim policama. Tu se mogu čuti najstručnije književne i lingvističke rasprave, kritike, recenzije uz obaveznu "crnu kavicu" koju g.Ruben prijateljski servira i u danima kada se knjiga rijetko traži. 

Dolaze u knjižaru poznati austrijski autori, novinari, i ličnosti iz javnoga  života, kao i autori sa južnoslavenskih prostora. Bukne živahna diskusija, koja se nakon "fajronta" nastavi u obližnjem restoranu. Čest gost u "Načoj knjižari" je i poznati austrijski romanopisac g.Milo Dor - predsjednik Austrijskog PEN-Club, a zatim g. Prof. Bogdan Bogdanović bivši gradonačelnik grada Beograda, svjetskopoznati kipar, arhitekt i autor nekoliko vrijednih knjiga, kao i g.Ivan Ivanji, Slavko Lebedinski, književnici - disidenti iz  Beograda.

                      U knjižaru je rado do svoje prerane smrti dolazio i veliki bosanski pisac rahmetli Alija Isaković, zatim pjesnik i novinar kao i Profesor na bečkoj slavistici Mile Stojić sa gospodjom Hasijom Borić poznatom bosanskom glumicom koja je jedno vrijeme  živjela u Beču u egzilu, gdje nas je često dirnula do suza svojim predivnim recitacijama u sklopu "Književnih večeri" koje je g.Ruben Weiss sam  organizirao jednim dijelom u vlastitoj režiji, a ponekada i uz pomoć bečkog "Integracionog fonda ", koja nažalost posljednje dvije godine više ne funkcionira. No da se tradicija nebi prekinula posljednju reprezentaciju knjige Igora  Mandića, poznatog hrvatskog esejiste i kritičara "Za našu stvar" - sponzorirao je jedan ugledni austrijski liječnik, koji je i sam u svome prvom studiju diplomirao  slavistiku, a koji je i sam čest gost  "Naše knjižare ." 

                     Za par godina opstojanja "Književne večeri " - "Četvrtkom u osam (20h.) "predavači su bili: Bogdan Bogdanović, Milo  Dor, David Philip, Ivan Ivanji; Alija Isaković, Mile Stojić, Slavenka Drakulić, Muhidin Sarič, Vida Ognjenović, Lujo Bauer, Branko Toman, Igor Mandić i Vladimir Kreća - Pklj. čiji roman prvijenac započet za vrijeme svoga studentovanja u Beču, očekujemo sa nestrpljenjem . Vladimir Kreća je u Beču sa uspijehom čitao svoju liriku i prozu, kao i odlomke iz svoga budućeg romana. No kako ga je borba za egzistenciju odnijela  u daleku Canadu, pa je pisanje romana kroz to  vjerojatno i zapelo, očekujemo sa nestrpljenjem nastavak? Iako se na Internetu javlja pod malo neubičajenim imenom PKLJ. !!! - izgleda da mu je put u lijepu umjetnost književnost širom otvoren. 

                 No, kako  rubrika na  Internetu "Ljubo Ruben Weiss - čuvar dobrog ukusa u zimsko doba " ima svojstvenu težinu i simboliku i pored skurilnog imena "Vebotvorevine " g. Vladimira Kreće - PKLJ. - ne smije ostati prazna, jer su i g.Kreća, kao i njegova  g-dja. Helena bivali kao studenti često potpomognuti od g.Weiss-a, kao i mnogi drugi studenti te i izbjeglice i disidenti sa bivšeg YU -  prostora. Poznato je da je za svakoga g. Ljubo intervenirao kako bi dobili bilo kakvo zaposljenje, boravišnu vizu, stan, upis na fakultet,  stipendiju, a nekima je i novčano pomagao... 

                Kako je val skupoće pogodio Europu tako da su čak i knjige postale luksuz, g. Ljubo-Ruben Weiss ostaje i dalje "čuvar dobroga ukusa u zimskom periodu" - iako su  sav njegov cijeli kapital ostale samo one predivne i čudnovate  različite knjige...

 Saturday, August 14, 1999

Prof. BRANKOJosef Thomann

Ako ste upravo pročitali priču o Lj.R. Weiss-u ja moram dodati: to je upravo sve što sam dobio od Profesora i objavljujem ne mijenjajući slova. Zanimljivo je kako lako zaboravljamo da prozori (Windows????) znanja, morala i dobrog ukusa su najstabilnije građeni knjigom. Vrijeme koje živimo slavi lokalne vikače i cinične, zakulisne ziheraše. A ja, ja znam da još Beča ima i da kod Ljube knjige ima...

Nazovite Ljubu u Beču (Austrija) Tel. 40-60-322 i pitajte za naslov knjige koju tražite godinama.

Čeka Vas PRIJATNO iznenaneđenje. (V.K.) 

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Tuesday December 24, 2013