SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!MOZAIK na "starijim" stranicama - klikni ovdje i posjeti širi izbor već objavljenih članaka!

 

VAŽNO:

...nitko od nas na ovim stranicama NIJE MEDICINSKI profesionalac!

U tome svjetlu nalazimo VAŽNIM da Vam ponudimo PROFESIONALNE upute o općim pravilima BEZBJEDNOG uživanja prednosti i magije prirodne "kuhinje" i samopomoći:

PDF 45 stranica dokumenat na ovu temu objavljen od BIOPA Osjek "skinite" ovdje

Prije no počnete svakako pročitajte OVO

STOLISNIK

KOPRIVA

HODANJE

GOSPINA TRAVA

 

zdravlje, ekologija & tradicija:

HVALA na posjeti i dobrodošli na naš početak u oblasti koja je svakom od nas važna čak i kad o tome svemo ne razmišljamo!

STOLISNIK – HAJDUČKA TRAVA - KUNICA

(Achillea millefolium)

LJEKARNIČKI NAZIV: Millefolii herba, folia et flores.

Ostali nazivi: hajdučka trava, šporiš, kunica, kostrijet, petrovsko cvijeće, ravanika, stolis, rman..

STOLISNIK I KAMILICA SU NAJUNIVERZALNIJE LJEKOVITE DROGE JER U SEBI SADRŽE LJEKOVITE TVARI KOJE KOD SVIH TEGOBA I BOLESTI POMAŽU U OZDRAVLJENJU!

OPIS: Raste posvuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cvijeta bijelim cvjetovima od lipnja do rujna. Bere se u vrijeme cvjetanja a listovi čitavo vrijeme do jeseni. Vrlo mali cvijetovi skupljeni su u glavice, a oni u cvatove koji su nalik na štice. Ako dobro pogledamo svaki pojedini cvijet, ubrzo ćemo spoznati srodstvo kamilice i stolisnika. Botaničko ime je dato prema grčkom junaku Ahilu – /Achillea/ - i navodno bi trebao imat značenje da daje snagu. Ime vrste «millefolium» označava tisuću listova, jer je list razdijeljen na tanka perca od kojih svaki posebno izgleda kao pojedinačni list.

U ljekovite svrhe koristi se čitava biljka, osim korijena, naravno.

SASTAV: kao i kamilica sadrži modro eterično ulje , gorke tvari, efirna masti( 8%), vitamini K, C, alkaloide, flavonoide, mravlju, octenu, valerijansku, oleinsku, linoleonsku kiselinu, stearin, inulin, fosfati, nitrati, fosfor, kalijeve soli, te sumpor.

BOLESTI I STANJA:

Čaj od stolisnika korisno djeluje i liječi bilo kao kupelj ili oblog ispucane ruke, ranjive prsne bradavice majki koje doje, te kod liječenja dosadnog osipa na koži – psorijaze.

Kod psorijaze se uz obloge i kupelji moraju provesti i kure čišćenja krvi. Također se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao čaj. Kod nervnih osoba preporuča se češće pranje čitavog tijela rashlađenim čajem od stolisnika i to ujutro i uvečer. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju općenito nervne bolove.

Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno djeluje za liječenje šećerne bolesti, naročito u početnom stadiju. Koristi i kod prekomjernog krvarenja.

Stolisnik kao droga spada među ljekovita sredstva koja djeluju svojim gorkim okusom ( amara ) na sluznicu želuca, pa tako potiče izlučivanje želučanog soka, peristaltiku želuca i crijeva, a samim tim pobuđuje apetit.

Povoljno djeluje na resorpciju hrane. Ljekoviti pripravci sa stolisnikom, dakle mješavina čajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crijevima. Kalij, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utječe na rad srca. Pošto stolisnik djeluje kao spazmolitik, uspješno se koristi kod ženskih bolesti ( PMS ).

UPOZORENJE:

Neke su osobe alergične na stolisnik i njegove pripravke, pa mogu dobiti upalu kože ili mjehurasti osip. Čim opazite takve pojave na koži, smjesta prekinuti s primjenom lijeka ili izbjegavati kontakt s biljkom!

 

R E C E P T U R E 

OPARAK OD STOLISNIKA: 1 žlica suhe droge , 2,5 dl vode. Drogu (sušeni čaj) prelijte kipućom vodom, ostavite stajati pola sata. Procijediti. Kod želučanih tegobatreba piti malu čašicu dva puta na dan, sat vremena prije jela. Grčevi u želucu i crijevima smiriti će se ako se tri puta na dan popije po 2 dl tog napitka

Kod neredovitih menstruacija treba popiti 3-4 puta na dan po šalicu ovoga oparka, dva dana na početku menstruacije.

Ovaj oparak pomaže i kod navale krvi u glavu, vrtoglavice, depresija u klimakteriju. Pije se prema potrebi.

ULJE SA STOLISNIKOM: 100 g suhih listova stolisnika, 1 lit. suncokretova ulja. U staklenku sa širokim grlom staviti usitnjenu suhu drogu i preliti svježim suncokretovim uljem. Grlo pokriti pergament –papirom, ili najlonskom folijom, dobro zavezati. Prirediti veći lonac, kojem na staviti sloj čistih platnenih krpa, na njih staviti staklenku omotanu čistom tkaninom.

U lonac uliti hladnu vodu tako da oblije cijelu staklenku. Zagrijavati na slaboj vatri sve dok voda ne zakuha, pustiti da lagano kipi tri sata. Maknuti s vatre i ostaviti da se voda u loncu potpuno ohladi.

Tada ulje procijediti kroz čistu platnenu tkaninu, uliti ga u manje čiste bočice, koje moraju biti od neprozirnog stakla i dobro začepiti.

Čuvati ih omotane u tamni papir na suhom i hladnom mjestu.

UPORABA ULJA je mnogostruka: Posebno je pogodna za sunčanje, kako bi se izbjeglo crvenilo i upala kože pri izlaganju sunčevim zrakama, a ujedno se postiže lijepa boja kože. Dobro je kod rada na polju -na suncu – dijelove tijela izložene suncu obilno namazati ovim uljem.

Kod upale hemoroida pomaže oblog od stolisnikova ulja, i to tako da se komad čistog platna namoči uljem, presavije nekoliko puta, (da se dobije željena širina i debljina), stavi na upaljeni dio tijela i ostavi preko noći.

Ljudi koji pate od čira na želucu mogu popiti ujutro i navečer, prije jela po jednu čajnu žličicu toga ulja.

VINO SA STOLISNIKOM: 40-50 g svježe droge, 1 l vina.

Oprane nadzemne dijelove stolisnika usitniti i preliti kvalitetnim vinom. Zagrijava se do vrenja, te na laganoj vatri kuhati 15 minuta. Pustiti da se posve ohladi pa tada vino procijediti i uliti u čistu staklenu bocu. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu.

U pučkoj medicini to se vino koristi kao sredstvo za čišćenje i dezinfekciju kože. Primjenjuje se kod raznih rana, ozljeda, nagnječenja, prišteva, čireva i ispucale kože.

Redovito uzimanje svježeg soka /2-3 žlice na dan/ uspješno otklanja deformacije srčanog mišića /myodegeneratio cordis/ odnosno stenokardiju /angina pectoris/.

U veterini se daje konjima i ovcama kod nadimanja i grčeva, a mladim odojcima kod bolesti crijeva. Ujedno je i najzdravije krmivo. Također se sitno iskosan list daje peradi dok je mala, i to pomiješan sa kukuruznim brašnom - za brži rast.

MATHEO

nastavlja se....

 

 

Početna stranica ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Monday February 18, 2008