HITLEROV PSIHOPATHOGRAM

Ovih dana je u Americi izasla jedna vrlo zanimljiva knjiga: "Hitler - diagnoze destruktivnog proroka," - prva obimna psihijatrijska studija u kojoj se pokusava istraziti iz kojeg je rezervoara napajao svoju dusu "destruktivni prorok" - HITLER.

 

Autor knjige je Prof. Dr. Fritz Redlich, poznati profesor na  mnogim americkim sveucilistima. Iskusni i vrsni psihijatar pokusava najmodernijim psiholoskim istraznim metodama analizirati Hitlerov zivot, a rezultat ovog "psychopathograma" je ova uspijela knjiga.U njoj se prvi put obimno obradjuje medicinska i psiholoska biografija Hitlera, u kojoj autor pokusava dokazati kako razne bolesti mogu da uticu na zivot i karakter covjeka.

 

"Zagonetna" ostaje historijska pojava, ali samo u smislu da ostaje mnogo toga nerazumljivo, premda ta osoba ne ostaje  "tajnovita" -  u smislu monstruoznog bica. Hitler postaje razumljiv istom kada ga se iskljuci iz zlocinackog konteksta.

 

Pa cak Hitler se moze uporediti sa  duhom iz GOETHE-ova djela; "koji cijelo vrijeme dobro zeli, a cini samo zlo!" - kaze Prof. Redlich. "Bio je opsjednut suludom idejom, da je izabran za  spasitelja i otkupitelja njemackog naroda od „otrova“ - zidovske rase!"Dusevne prinude stvarale su  u njemu bombasticni i jezivi "otkupiteljski kult." O "spasiteljskoj teznj " govori i izraelski istoricar Saul Friedlaender (Fridlender ).

 

                                    ENIGMA  STOLJECA

 

No u posljednjoj konsekvenci pitanja  motivacije i mobilizacije onih crnih snaga koje su propalu ljudsku egzistenciju prisilili da zapali Drugi Svjetski rat i istovremeno krene u "kukasti krizarski rat"  protiv svijetskog zidovstva,zeleci ga izbrisati  sa zemaljske kugle podjelilo je, pa cak i zavadilo mnoge  Hitlerove biografe.

 

"Intentionalisti" - misle i tvrde ; "da je dominantna "Führerova" osoba odgovorna za njegovu ubilacko - unistavajucu strast.

 

"Funktionalisti "   - znanstvenici kao Friedlaender (Fridlender ) ili Ian Kershaw tvrde da se razlog tragedije treba traziti u socioloskoj - povijesnoj  konstelaciji, a Hitler je bio samo pion u igri socijalnih previranja.Tako nastaju u borbi misljenja, razlicite slike hitlerova karaktera.

 

Na koncu; "kada bi se svi ti razlicito opisani Hitleri negdje susreli nebi jedan drugog ni sa "Heil" - pozdravili" - kako zajedljivo pise americki journalist (zurnalist-novinar) Ron Rosenbaum u svojoj novoj knjizi "Explaining Hitler."

 

Svaka interpretacija Hitlera je potret intelektualne i kulturne sredine iz koje je ponikao, a izgleda kao Rorschah-ov test nastao u labaratoriji povjesnicara.

 

"Sto vise u njega pronicem, postaje mi zegonetniji i nerazumljiviji," - kaze povjesnicar Alan Bulock - jedan od autora Hitlerove biografije. "U principu je Hitlera lako objasniti."- kaze izraelski doayen sa Holocaust instituta, Jehuda Bauer, a naglasava da to neznaci da je to do sada nekome uspijelo i pitanje je da li ce ikada kome i uspjeti?"

 

Analiticar Erich Fromm (Erih From) ga opisuje kao nekrofilnu osobu sa samounistilackim nagonom, opsjednut incestioznom ljubavnom mrznjom prema svojoj majci..

 

"Journal of Operational Psychiatry"  - kaze da je Hitlerov bjes nastao kao posljedica preboljele upale mozga.

 

Andre Deuter (Dojter ),  nalazi razlog za mrznju Zidovstva u tome da je Hitler optuzivao kucnog ljecnika Zidova  Dr.Eduarda Bloch-a za smrt svoje majke.

 

Simon Wiesenthal (Visental ), osvjetljuje taj problem sa druge strane,te tvrdi da se mladi Hitler ziveci u Becu zarazio Syphilisom, zarazila ga je jedna prostitutka - zidovka, pa su za to morali sest miliona ljudi ispastati........

 

                                                 D  I  A  G  N  O  Z  E

 

Prof. Dr. Fritz Redlich ima arhivsku dokumentaciju u kojoj se nalazi citav splet psihijatrijskih dijagnoza: Paranoia, Narcizam, mjesana depresija, strahovi i hipohondrija.No on se ne zadovoljava nizom vjerodostojnih dokumenata ili listom mnogobrojnih zdravstvenih tegoba koje ima u rukama. Zbog toga trazi on, Hitlerov irationalni antisemitizam u podsvjesnim dozivljajima, koji duboko leze u dusi.

 

Poznato je da je Hillerova baba Anna Schicklgruber (Sikelgruber ), bila kucna pomocnica kod jednoga Zidova u Grazu, sa kojim je rodila vanbracnog sina

hitlerovog oca! 

 

Mozda je to za unuka bila prva subjektivna negativna spoznaja.

 

Osim toga bio je psihicki opterecen sa dvije  tjelesne mane; kicmeno ostecenje - spina bifida occulta, koja prouzrokuje ceste pojave upale mokracnog mjehura i inkontinenciju (teskoca kontrole mokrace ). Poznato je da se Hiltler cesto preoblacio i da se oko njega sirio neugodan miris. Druga mana je - abnormalan izlaz mokracne cijevi; na donjoj strani penisa.

 

Sigurno je da su te anomalije  tesko smetale Hitleru, djecaku, Hitleru momku u pubertetu, sto je odlucno uticalo i na njegov cijelokupni sexsualitet. Poznate i dokazane su njegove perverzne seksualne praktike. 

 

Hitler je vjerovao da je kroz  svoje genetsko zidovsko nasljedje zarazen "zidovskim Syphilisom ". Hitlerova psiha bazirala se na  paranoidnoj - predpostavci; da kroz njegovo tjelo kola "jevrejski otrov ", te da je on sudbonosno predodredjen da spasi njemacki narod od te posasti.

 

Po misljenju Prof. Redlicha; Hitler je bio visoko inteligentan, ali u sebe zatvoren - introvertiran i preokupiran svojim  fiksnim idejama.

 

U oktobru 1919. slucajno je naletio na sastanak Antisemitske Njemacke radnicke partije, gdje je prvi put javno govorio nesto oko 30. minuta. Njegov govor je publiku naelektrisao, a Hitler napisa trijumfalno u svoj dnevnik: "Mogao sam govoriti !!!! " Tu se ustvari dogodi  prvi proces psihickog "budjenja ", gdje on osjeti  da nije samo  narodni govornik - vec "da ima nesto i da kaze." 

 

Rabijatni antisemitizam histericnog retoricara pozitivno i sa odusevljenjem prihvati publika, a Hitler odbaci sav teret svojih kompleksa iz djetinjstva.Iskocio je iz sjene svoga grubog oca, koji ga je tukao i ismijavao.Taj cin "odbacivanja i oslobadjanja " od svega prosloga je dovoljna motivacija za snazni osobni i karakterni zaokret.Odjedamputa osjeti on sebe iz cijele dubine duse pozvanim, predodredjenim i izabranim u ispunjenju bozanske misije - za stvaranja novoga poretka.

 

Ova opsesija ga nikada ne napusti.

Ta "visa nadnaravna suluda ideja "je karakteristicna kod mnogih tzv."prorocanskih karizmaticara", u cijelom svijetu. U njegovoj  uzvisenoj masti  dominirao je destruktivni karakter, prouzrocen kroz nezadovoljeni i neispunjeni seksualni zivot, koji on kompenzira agresivnim komponentama svoje licnosti.

 

Tako Hitler u svome prvome antisemitskome pamfletu opisuje krvave orgije u centru Münchena na Marijinom trgu, na kojemu se posvuda nalaze vjesala vec usmrdjenih jevrejskih leseva. Tada je to bila samo cista fantazija, koja poslije nekoliko godina postade nazalost - gorka stvarnost !

Redlich pise da je Hitler vec pocetkom 40-tih godina bio - zivi les, bolujuci pored svih napomenutih psihickih bolesti, jos od  Parkinsona, glavobolje, slabosti srca, Migrene,grcevima u stomaku i Dipplopijom.

Evo nam prve knjige sa obimnim dijagnozama bolesnoga ludjaka, no cudi nova pojava da   se i pored toga da je njegov zlocinacki karakter vec dugo poznat u novije vrijeme u nekim

 

"Bananskim republikama"- tamo gdje ne rastu banane uprkos svemu  sa entuzijazmom i zarom stampa Hitlerova suluda torija "Mein Kampf"

Voljan sam povjerovati s namjerom razgolicavanja svekolikog ludila, a ne kao zivotni putokaz !

U Becu 03. oktobra 1999                                                       Abraham Levy


OBAVEZNO procitati:

Dijete grozote

isti autor, prica "sa druge strane medalje"

Design & Publishing: Helena & Vladimir Kreca

Updated: Saturday, October 09, 1999