SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!

naši stari tekstovi

*****U cijelosti i BEZ odobrenja preneseno sa http://www.idijebimater.com

Zašto narod odlazi iz BiH


Završili ste neku bezveznu srednju školu, zatim i neki fakultet. Poslije toga ste jedno pet godina živili na grbači roditelja i onda ste se jednog jutra probudili i rekli "u pičku materinu, mogao bih ja i kakav posao naći". Odjebali ste curu ne želeći sponzorirati glupaču (iako realno, to niste radili vi nego vaši roditelji), trivijalno ste kupili Oglase i nakon čitanja istim obrisali guzicu. Jer u oglasima posla nema. Sem ako ste:
- djevojka za rad u ugostiteljskom objektu
- djevojka za rad u videoteci
- djevojka za rad u granapu
- djevojka za rad u frizeraju
- djevojka za rad u prodavnici robe
- djevojka za rad u ovome ili
- djevojka za rad u onome.
Ukoliko se ne zovete Sanela i u Sarajevo niste došli iz Hrasnice ili sa Ilidže to nisu poslovi za vas. Nema veze šta vi znate raditi - nemate sise i točka (ili u slučaju djevojaka - niste spremni pušiti ga gazdi). Oh, vi ste pogledali 9.000 filmova i idealni ste uposlenik videoteke? Dajte, koga još boli kurac za tipove poput takvih. Neka ona ima sise (nema veze što izgleda kao isprdak, kombinacija žene-slona i vrtnog patuljka) i neka povuče "Pustinjskog leoparda 19" sa stalaže kad neko zatraži dobar film i ona je bogovska!

U Oglasima možete naći još jednu vrstu:
- sastavljaj igračke
- sastavljaj spamerska pisma i puni koverte omladinske knjige
- piši spamerske mailove
- prodaji plastične zdjele i Zepter posuđe
- pridruži se Jehovinim svjedocima
- pridruži se piramidi uspjeha
Ima tih oglasa lopatom no uglavnom je to to - radi kući nešto, spamuj druge sugrađane i skupljaj nove levate jer ti zarada raste što više debila privučeš. To vjerujem da ni ona Sanela s početka nebi radila ali ne znam, možda ju rodica iz Vogošće nagovori.

Prvo što će vam pasti na pamet u potrazi za pravim poslom je - jebote, ja se družim sa pogrešnim ljudima. Da, jer dok ste vi ispijali kafe u Centralu i divljali na koncertu Saše Matića u Akvi, ni jedan od vas nije našao posao i nemate nikoga da vas preporuči za neko radno mjesto. Desetine hiljada maraka plaćenih kafa ode niz odvod. Ali makar ste guzili Almu sa Švrakinog (ako i to).

Sada imate dvije opcije - prihvatiti ponude ne baš tako bliske raje ili promijeniti raju skroz.
Obratite li se za pomoć Harisu iz haustora broj 15 on će vas ubaciti u Coca Colu. No vi nenavikli na ikakav rad već nakon dvije sedmice kukaćete kako ne možete nositi te kartone kole. Nema veze što ste bildali, nije isto dizati tegove i kartone, to ćete se odmah uvjeriti.
Prvo Harisu jebete mater a onda i cijelom društvu. Jeb'o vas otac ludi ublehaški, ja hoću nešto od svog života! Nebesa se otvaraju jer niko nikad nije svojevoljno napustio Villa Park i vi postajete uzor u kvartu!

Odlučujete se brijati svaki dan, kupiti odijelo, skinuti trepereće led diode sa Golfa i postati čovjek. Od roditelja uzimate zadnju pozajmicu za doručak i idete naći posao. Bez štele, bez fazona, samo "dobar dan, ima li posla".

Dvije godine kasnije, i dalje ste u istim govnima.
Posla osim za Sanelu i Harisa nema. Đaba što ste pročitali 20 knjiga o ekonomiji i poslovanju, završili 13 kurseva rada na računaru, engleski, njemački, japanski, kurs plesa i skijanja. Ono što sad počinjete uviđati je da kvalifikacija ovdje ništa ne znači. Srednja - kao da je niste završili (diplomom učenik generacije obrišite šupak), fakultet - vau, imaš diplomu! Koji si ti faker ali obriši se i njom isto. Poslove koje vi želite redom dobijaju… Harisi i Sanele?! Čekaj, zar oni nisu NK radnici? Zar taj svijet nisam ostavio iza sebe?

E pa niste.
Jer u velikim firmama posao se dobije na preporuku - preporuči li vas strina vi upadate. To što ste prije znali samo orati njivu i saditi krompir nikakve veze nema. Zato brate i imamo toliko degena, debila, mamlaza i nesposobnih papaka u firmama (pogotovo državnim).

Pa dobro, šta sad da radite? Ne znate nikoga, nemate para da počnete plaćati kafe novim "prijateljima" koji bi vas ubacili u neki posao… Ostaje vam samo jedna stvar -zaposliti se kod privatnika.

Posao kod privatnika znači posao kod nekoga ko misli da je Bog Allah Buda i Krišna istovremeno. On ne da je stvorio firmu, on je stvorio kuću iznad firme, plac, njivu, drugu kuću i manje-više sav ostali svijet. U početku bi privatnik i on napravi svijet kako bi mogao imati posla - tako nekako piše u svetim knjigama.
Privatnik od vas očekuje da radite svoj posao. Znaš ga raditi - nije važno koje si škole završio, važno je da ga znaš raditi - sve će biti u redu. Prijavu nije problem izganjati (naravno, ona ide na minimalni iznos a razlika se plaća u kešu - tako nema poreza), veliku platu isto (na papiru možeš sam da si napišeš i 2.000.000 KM plate), radno vrijeme je jedino zajebano - radi se dok ima posla, 12, 18, 20 sati… šta, ti bi uz posao i da kući ideš?

No, jedna stvar nedostaje. A to je beneficija. Prije bi radnici dobivali povišice, stanove, napredovali na funkciji. Danas dobiješ kurac da oči izbiješ.
Prvo, sigurnost dugoročnog zaposlenja nemaš. Odmah križaj brak, djecu, stan, kredit… Gazda od tebe očekuje da radiš kao knjigovođa i da popravljaš WC istovremeno pa ćemo da vidimo ko će prije popustiti i dati otkaz. Ako i izdržiš, sjećaš se one plate… e plate nema. Evo prvog u mjesecu - evo plate. Kurac, evo 200 a ostalih 300 (ili 3.000) nije bilo u kasi pa ti firma duguje.
Eha, čekaj sad! Pa ja sam uradio mjesec dana posla a ne pola - daj mi cijelu platu. Nemam sad, dođem ti. Evo ti papir gdje piše da ti dugujem. Molim?! Pa jebo ti ja mater, ne mogu ja u Elektroprivredu otići i reći "mogu da vam dugujem plaćanje ovog računa"? Oni će mi isključiti struju ako ne platim.
To gazdin problem nije. Kao ni isplata plate svakog petka - dođe petak, nema gazde, nema ni plate. U ponedjeljak već prošao voz pa čekaj idući petak kad ćeš dobiti platu samo za tu sedmicu, za onu prošlu nema. Na kraju mjeseca ako od obećanih 800 dobijete 300 vi ste hadžija!

Ta dugovanja ćeš dobiti kad daš otkaz… ako i tad. Što znači, da bi platio račune moraš dati otkaz! Genijalno! A i tada će te zajebavati "dođi sutra, nema para u kasi", "zaboravio otići u banku, dođi u 4", "nisu nam platili, čim plate biće para"… Svako normalan bi pomislio "u pičku materinu, pa prodaj džipa, izmiri dugovanja i onda kad ti plate kupi novi - jer ja nisam radio za njih nego za tebe!" Ali to tako ne funkcioniše.
Što si ljepši prema gazdi to ćete gazda više zajebati. Radiš normalno u firmi i onda nema para. I ti ostaneš bez teksta. Kako ba?! Fino. Ali ja nisam nikom jebo mater, zar nebi bilo fer da i ti mene poštuješ? Bi, ali neću. Jer ja sam gazda.
Privatnik.
Bog Alah.

Nakon novih 3 godine i 6 radnih mjesta gdje su vas izjebali na pasja preskakala, gdje ste posijali najmanje 1.000 KM dugova koji vam nikad neće biti isplaćeni vi stanete i razmislite:
- zamrzili ste ljude
- zamrzili ste poslove koje znate raditi
- nemate para
- imate 30 godina u guzici
- nigdje niste prispjeli
- roditelji samo što vam nisu umrli
- san o vašoj sretnoj porodici rasprsnuo se kao balon od sapunice
- sve što imate je pokvareno (cipele su poderane, jakna je ofucana, auto trokira, komp je star 10 godina, TV-u je crkla katodna pa gledate crno bijelu sliku, madrac se izlizao, servis za ručavanje polomio…)

Jednostavno ste u kurcu.
I ne, nema svjetla na kraju tunela.
Nema više "super posla" kojem ste se nadali. Kasno je da mijenjate karijeru i da počinjete ponovo. Možete se vratiti Harisu i moliti za oproštaj i ponovno zaposlenje u Coca Coli (jer i 200 KM je 200 KM), možete uzeti slati spam poruke ljudima (jer i 100 KM je 100 KM)… Ili možete otići vani.
Rasprodajte sve što imate a da vrijedi imalo, izvucite čukun babu koja je Hrvatica i izvadite hrvatski pasoš i bježite odavde negdje, bilo gdje, samo negdje gdje vas niko ne zna. Ako treba lopatati snijeg na Grenlandu, lopataćete ga s pjesmom, samo da vam niko ne sere po glavi.


Naravno, pitate se kako ovi životare što žive i rade ovdje.
Nikako.

Pitajte i jednu osobu je li zadovoljna svojim životom tu gdje jeste. Je li sretna? Haha, kako da nije. Sanela nema veze s mozgom, njoj je sve smiješno, super, jeee, radi u frizeraju, ujutru pije kafu sa starom prije posla i čeka da je Haris oženi.
Ovi ostali kao aveti bauljaju gradom, ne znaju otići iz grada jer se boje otvorenih prostora. Više su poludili od posla pa ne znaju šta znači otići na livadu sa djetetom zato što to hoćeš a ne zato jer si vidio Ekrema iz marketinga da to radi. Naravno, onda šutaš dijete jer šta ti znaš šta je to uživati u prirodi. Radije mu daj cenera da ide na kafu sa rajom. I mobitel, naravno. Ovi koji dignu kredit na poslu će zinut da se gazda posere njima u usta a ne popravljati WC kotlić. "Da gazda, nema problema, uradiću to…" onda kad gazda ode zavijaju po kancelarijama "aaaa alahu dragi, poludiću, mene stomak boli od nervoze, aaa!" Jebem i vama majku, ustanite već jednom i recite "gazda, jebem li ti sve po spisku!"

"Moraš ostati raditi poslije posla" - za ŠTA?! Za pare? Jebe mi se za pare, šta ću sa njima. Kupiti 15 kila hrane u VF-u i posrati? Kupiti Gucci ciple i razvaliti ih lokvama u razjebanim cestama. Kupiti novog BMW-a da se papak sa Golfom zaleti u mene ili da razbijem karoseriju kamenjem koje posipaju zimi po cestama.
Toliko smo se sjebali u zdrav mozak da smo zaboravili živjeti. Ovdje nema budućnosti, ovdje nema "nađi posao, oženi/udaj se, rodi djecu, imaj penziju, uživaj do kraja života". Nema posla, nema djece (ko još želi dijete u ovakvom usranom vremenu?), penzije nema (sjećate se onog prijavljivanja na minimalac) i nema uživanja. Ako neko i izdrži godinu na nekom poslu - on je ajatolah. 5-10 godina… Ehe, hej! A gdje je sebe 35 koliko treba do penzije. Nađe li neko posao sa 30 to je 65 godina kad pođe u penziju - ta neće sa 65 raditi na kompjuteru (na stranu što ćemo za 50 opet periodično ratovati)!

Čak i uz platu od 800 koja vam se isplati, ili 1.000, 1.200… svejedno, toliko će vas jebati u zdrav mozak da za 10-20 godina nećete biti nizašta. Zato je bolje i snijeg lopatati na Grenlandu nego dozvoliti da propadneš ovdje.Napomena: karakteristike ovdje portretirane ne odnose se na 100% stanovništva. 0,1% ima tu neku ludu sreću da mu je grah pao drugačije, da radi ono što želi, da mu niko ne sere po glavi, da ima divnu ženu/muža i dvoje još ljepše djece te ne žele otići odavde lopatati snijeg na Grenlandu. No, nažalost ta manjina je ovdje samo da potvrdi pravilo.Cartman 26.12.2006

 


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Komentari posjetilaca:

mala_masha (udarnik) 26.12.2006
Samo ti mogu reci da ti je prognoza A ZA 20 GODINA NECETE BITI NI ZA STA malo previse svijetla...ja vec nakon 10 godina rada nisam ni za sta...


minka (udarnik) 26.12.2006
Dragi Cartmane! Nisi svjestan koliko mi je tesko procitati ovaj tekst... tako da cu to sutra... (znam, ne valja odgadjati)...


KoortzaGraha 27.12.2006
Osim Grenlanda, može i Irak. Odrapiš 2-3 godine kao čuvar na gate-u neke od US Army baza u egzotičnim mjestima tipa Faluđa, Ramadi i sl. i vratiš se kući ko hadžija. Naravno, pod uslovom da se vratiš uopšte.


caydia 27.12.2006
Kad već nisi pobjegao odavde u periodu `92-`96 , ne preostaje ti ništa drugo nego da i dalje jedeš iz zlatne kašike (one Alijine)


Minka 27.12.2006
Puse ga svi... budi siguran... trenutno sam nadrkan pa mi je sve crno. Nije dovoljno zavrsiti skolu (mislim na fax + magisterij). Potrebno je biti hinja, cigan, ulizica i ostali nazivi. Nazalost samo takvi opstaju. Ja nisam jedan od tih pa ga zato i pusim... ali i ucim... ucim bato, ucim...


Minka 27.12.2006
Btw... Cartmane posto si ti valjda vlasnik sajta ili sta vec... MAJKE TI MILE... promjeni ove zeleno - bijele - dijagonalne linije na backgroundu... oci me zabolise dok procitah tvoj tekst... stavi bilo sta... samo nek nije ovo... I NE NEMAM NISTA PROTIV ZELENE BOJE (nek se nose svi extremi u picku svoje matere)...


just ja 27.12.2006
imam sansu da odem vani, do sada sam se predomisljao, ali nakon ovog teksta, vjerovatno cu se odluciti da idem... hvala


Minka 28.12.2006
Eto cartmane... ucinio si dobro djelo! Ali... samo da znas... ti... tj. samo ja... gorepotpisani... ak nemas cage... i to po mogucnosti priznato... i pozivnicu... mozes samo raditi kao perac prozora i cistac poslovnih prostora (popodne kad svi odu)... ali... SRETNO!


spiritual beggar 28.12.2006
Cartmane dobra ti ova expertiza...cista srz problema...mislim pojave i nuspojave...uzroci i posljedice...majke ti samo nas nemoj ostavljati u neizvjesnosti...hoceli Haris ozeniti Sanelu?


Gule 28.12.2006
Jes u picku lijepe, taman tako .. na zapadu tece med i mlijeko i samo zagrabi i evo ga. Oni jedva cekaju novopecene inzinjere, pravnike, ekonomiste itd. o'zdo jer eto njihovi koji traze poso nisu "zadovoljavajuci" za kopanje kanala, ciscenje, agrar itd. a namnozilo ih se ko mrava pa ni DDT ne pomaze. Elem da bi radio onako "ko inzinjer" i to na bijelo (mislim poprave) trebas imat i papire i to ne samo one za boravak nego i diplomu koja VAZI sto u svakom slucaju nisu one o'zdo bez obzira sto ce neki sad rec ih kako to ? Pa fino jer kad im prikazes diplomu o zavrsenom elektro faxu (npr.) oni ce je uporediti sa svojim ili bolje receno vrijednovati .... i vidi cuda, ima jedna mala razlika od nekih godinu i po koju bi ti ko doslo moro jos na njihovom faxu slusat i davat ispite a naravno i diplomski rad i to sve naravno ako imas para da to platis usto cisto sumnjam. Eh sta sad u picku matere lijepe ? Rad ko inzinjer odpada a treba se jesti a i zaraditi da se plate rezije. Nema druge nego traziti posla i to hitno i po mogucnosti na crno. Sta, koju vrstu posla .... ma daj sta das nema biranja. E opet dolazi ono odozdo kum kumu i amidzic amidzicu pa jedan drugog uvali jal u kakvu produkciju, gradjevinu, jal agrar ..... a jooooj zaradjuje se para samo tako a bogami se i hrmba da ledja puknu. Mijenjas poslove, krenulo te, kad onda odjednom haaaa ...... ti radis a para nema .... kontas u PM da nije gazda onaj iz Hrasnice pa mi dodje dok i njemu plate ... ipak skontas da je to autohtoni rasni zapadnjak koji se ama bas nista ne razlikuje od onog gazde o'zdo i cisto ga zaboli kurac sto ti nemas jer da ga je bolio onda nebi on imo to sto ima. Nema druge bice mijenjaj gazdu i trazi drugi poso sa nekim "pouzdanijim" gazdom koji jasi al placa. I tako ti ponekad i izadjes nedjeljom, ako ne radis naravno, do kafane dje se skupljaju "nasi" (sve konfesije jer na zapadu je jos bratsto i jedinstvo) i vidis tamo nekih tipova koji su uspjeli na zapadu (oni su svi jedne nacije) ... vozaju "besna kola", nakiceni zlatom ko bozicna jelka, cak imaju i koke koje su domace autohtone horkice i vole pare i provod. Cujes im pricu kako su odradili nesto i da je ovaj jedan pao pa je sad na "bolovanju" a usput je upiso kurs klavira, i oni mu ko idu u posjetu a ako bude dobar pustit ce ga i ranije pa ce opet moc "raditi" dok mu se ne desi kakva nezgoda na poslu. Vidis tu svega i svacega pa i "nasih" bizMismena koji se bave svakakvom vrstom rada a najdraze im je bogacenje preko tudje grbace po formuli onih gaza o'zdo kja glasi "DODJEM TI" . Vidis tu i nekih tipova koji su tu godinama i nekad su bili strah i trepet al su sad pali kurcu za usi jer kako Djole rece i petlu vreme ide, sad su dosli neki novi klinci. E sad se ti pitas kako dalje i sta ... da li da i dalje hrmbas a ne inkasiras ili da i ti probas privatni biznis pa ako koga i zajebes nece te savjest peci jer su i tebe izjebali ko sansku kozu. Dvoumis se i kontas pa u PM ja pobjegoh o'zdo od gazda i nepravde, a vidi i ja bi da budem kao oni. Sta je tajna uspjaha onda, kako to rade drugi ? Jednostavno, lopovluk je tana formula a to se radi cisto hapanjem koristeci sva sredstva. E sad nemora znaciti da bas ovako mora zavrsiti jer postoji i solucija da ako si mlad i snazan naletis na kakvu dijasporku/dijasporca pa se rodi ljubav i onda happyend sklapanjem braka i dobijanjem boravisne dozvole itd ..... samo i tada TI ostajes stranac a to je teska rijec za objasnjenje al u svakom slucaju ne nosi nista dobro. I tako se svede prica na to da i na zapadu mores obrisati guzicu sa diplomom o'zdo, da gazda zaposljava i "muze" koga on hoce, da ti isto pojedine gazde "dodju" kad i njima plate, da kumovi zaposljavaju kumove a rodjaci rodjake, i u svakom slucaju se cudo ne desava preko noci a nada da ces jednom raditi kao inzinjer na zapadu je znatno manja od one da ces dolje dobiti poso u svom zvanju.


minka (udarnik) 29.12.2006
eih... sto se gule kreativno izrazio... :D


minka (udarnik) 29.12.2006
Onaj KRETEN... kako se ono zove... Almir? Sto se sa Akselom krevelji? Znate na koga me podsjeca... Bobcat Goldthwait... znate onog iz Policijske Akademije (Zed) sto proizvodi neartikulisane zvukove... E na njega... mislim na glas (zed je ljepsi)... :D:D:D


Minka 29.12.2006
E jebemu mater. Pogresan prozor... stvarno se "izvinjajem"...


just ja 29.12.2006
ma ja odoh studirat gore da dobijem tu njihovu diplomu, valjda nece nista falit njoj =)

 

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

....bilo kako bilo opet uz pozdrave na istom mjestu,

iz Kanade od Vašega Vlade.

Početna stranica  ** Proza & Poezija ** Original Individuals ** Moja planeta ** Mozaik ** DISCLAIMER

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Friday August 03, 2012