SVI SU ZA MIR, JA SAM ZA RAT - RAT UMA, DUHA I SLUHA!MOZAIK na "starijim" stranicama - klikni ovdje i posjeti širi izbor već objavljenih članaka!

KONAČNO:

 Započeto Decembra 17. 2006.

Dobrodošli u PC mama svijet! Moje ime je Vladimir Kreća, gotovo dvije decenije sam profesionalno u i oko kompjutora. Uvjeren sam da Vam mogu ponuditi korisnu informaciju. Ipak IMAJTE na umu da ja NEMAM niti jednu jedinu KOMPJUTERSKU certifikaciju ili ovlaštenje, NIKAKVO (kompjutorsko) formalno i priznato obrazovanje na Bosanskom, Hrvatskom ili Srpskom tlu. NIKAD i NIŠTA. Ovo je VAŽNO ZNATI poradi VAŠEGA interesa: mada ću ove stranice uređivati i voditi sa maksimumom profesionalne i personalne preciznosti/odgovornosti MOGUĆI su nesporazumi (jezik, način, stil, standardi.., šta god poželiš).

Sama svrha ove stranice je da PRIMARNO ponudi ŽIVU informaciju kao provjereno dobro (ali NE i garantirano) POLAZIŠTE za Vaša kompjutorska interesovanja i potrebe.

Informacije na ovoj stranici su krojene da pomognu Vama koji niste kompjutorski profesionalci a želite biti obavješteni i efikasnije koristiti sve što suvremeni kompjutori nude.

Ipak, NAJOZBILJNIJE UPOZORAVAM: PROVJERITE svaku informaciju prije no istu "slijepo" primjenite kao formulu! To je jedini GARANTIRANI način koji će Vam UVIJEK vrijediti suva zlata.

Za one koji su informirani -ali i radoznale- navest ću samo neke od mojih certifikacija:  ACDT Apple, CCNA, MCSE, PMP, CT Security, Linux CP i itd. Kompjutorima sam se "zarazio" u Baselu rane 90te, a definitivno "zalijepio" na fakultetu u Beču. I - nije popustilo niti danas.

Već dvanaestu godinu u kontinuitetu "kompjutoriziram" u jednoj od prijestonica visoke tehnologije na krajnjem zapadu Kanade, u mom dražesnome Kravogradu (poznatiji na zemljovidovima i Google kao Calgary).

PUUUNO važnije od svakog formalnog i inog obrazovanja - po mojemu iskustvu, ali i mišljenju - jest "efekt parnoga kotla": evo da se (NE?)sjećate ranih 1800tih kada je "vatrena kočija", čudo i zlo tadašnje tehnologije, tek kretala na same temelje planetarne civilizacije. Masivna moć čađave i bučne mašine NIJE prepoznata od svih na način koji bi uravnoteženije pokrenuo kotače prosperiteta. Uz to MONSTRUOZNA cijena nove tehnologije ostavila je cijele nacije pozadi do tragičnih razmjera.

Posljedice manje-više (NE)znamo... I dan-danas.

Za kompjutore -NEMA SUMNJE- tu su da ne samo ostanu, već svaki dan ulaze sve dublje u sve pore naših života. Nemati bazično kompjutorsko znanje nije više tamo neki nedostatak već OZBILJAN problem. I za pojedinca, ali - i cijelo društvo.

BRZINA kojom kompjutori redefiniraju naše živote i svakodnevnicu je UGLAVNOM neshvaćena i VELIKIM dijelom IZVAN KONTROLE. Ičije. Ikakve. Posljedice su tužne, razorne, smiješne i SKUPE do vraga vražijeg. A i više!

Mnogi su uvjereni da Bill Gates kontrolira sve što se može kontrolirati. Barem u softverskom svijetu. Oni koji su upućeni ZNAJU da to i nije baš tako. Istovremeno apsolutne kontrole NEMA, a novi centri moći u određenim segmentima kompjutorskog svijeta niču kao gljive i na sasvim neočekivanim, pa i nevjerojatnim mjestima!

Poruka je jasna -KAO DA JE SAM GOSPOD BOG SKROJIO- NIKO NIJE MALI u kompjutorskom svijetu koji je još uvijek (unatoč svim kompleksnim kompjutorskim čudima DANAS!) u pelenama i kolijevci!!!!!

Ukoliko impresioniranost čudima kompjutora zamijenite sa samo nešto MOTIVIRANOG samoučenja i samoinformiranja, kompjutor će Vam postati vrijedniji i korisniji točak od bilo kojega mercedesovog točka (a nit izdaleka skup ki Mercedes!). NAJLJEPŠE - jedina granica je Vaš interes i Vaša vlastita - imaginacija!

NAŽALOST, surova je stvarnost da NEĆETE IZBJEĆI i štetu i frustracije, pa i samoponiženje ukoliko odlučite "stajati po strani". NIŠTA NE STOJI! Pogotovu ne - kompjutori...

DOBRA VIJEST - ova stranica će Vam ponuditi provjerenu i profesionalnu informaciju riječnikom sasvim obična čovjeka sa jasnim ciljem građenja operativnog temelja. Istovremeno kao poznavalac njemačkog, talijanskog, ruskog, engleskog i većeg broja južnoslavenskih jezika, ja ću Vam rado i efektivno (onako i najčešće "u hodu") pojasniti KOMPJUTORSKU TERMINOLOGIJU i kulturu kompjutorskoga prostora.

DOBRA VIJEST je što NEMA GLUPA PITANJA predstavlja MOJ PERSONALNI ZAKON: PITAJTE kada god i šta god! Ukoliko niste 100% sigurni, pitajte! Ako bilo šta u osnovama kompjutora ne razumijete SASVIM "down the road" -kako kažu Englezi- u bližoj ili daljoj budućnosti SIGURNO je razočarenje, skupa šteta, gubitak i bolno poniženje. To NIJE nikakva prijetnja - probao (patio, platio) sam personalno, a i vidio okolo gdje god sam išao...

Ja sam postariji deran i ova stranica NIJE krojena za djecu i omladinu. Ipak, pomažući Vama ja konstantno imam na umu da su iza i oko Vas djeca i omladina. Kao dugogodišnji student psihologije i potvrđeni manijak društvenih znanosti moj pristup nije i neće biti samo tehnički. Obratite posebnu pažnju na moje kulturološke i komparativne opservacije.

Konačno, ovo je samo uvodnik početka! Za NAŠU korespodenciju sa ove stranice rezervirao sam jedan od svojih emaila - VKreca@gmail.com. Svako Vaše javljanje ću respektirati u cijelosti i nastojati brzo i kompletno odgovoriti. Kritike i primjedbe su svakako DOBRODOŠLE. Nepotpune i nepotpisane poruke, spam svakako, "lete" u smeće. Automatski. Istu praksu OZBILJNO (iz veliki milijun PROVJERENIH razloga!) preporučam SVAKOME!

Na kraju NAJOZBILJNIJE PONAVLJAM: sve na ovoj stranici je rađeno odgovorno i sa najboljim namjerama IPAK -prije no IŠTA stvarno primjenite, potrošite novac i vrijeme- PROVJERITE i informaciju i Vaše shvatanje iste! JA i drugi autori ovih stranica NE PRIHVATAMO NIKAKVU, ni direktnu ni indirektnu, štetu koju  možete izazvati slijepim primjenjivanjem savjeta i informacija sa ovih stranica u Vaš konkretni kompjutorski život i stvarnost.

Nije zgorega zapamtiti jednu moćnu englesku poslovicu: TOO GOOD TO BE TRUE (ako nešto izgleda i/li zvuči previše dobro, MIMOIĐI TO! Ili - bar temeljito provjeri prije no kreneš i jedan korak naprijed...).

Idemo! Originalno i korisno...

Hvala i - DOBRO MI DOŠLI na ovaj "mystery tour",


NOVO!

Design & Publishing: Vladimir Kreća

Friday August 03, 2012